Nicu Iancu

In loc de boiler pentru apa calda

441 postări în acest subiect de discuţie despre In loc de boiler pentru apa calda

In loc de boiler pentru apa calda

Nicu Iancu

Pentru cei care vor apa calda in rulota si nu dispun de 400-500 euro, pretul unui boyler pe gaz original.

Eu mi-am cumparat si montat acum 4 ani, un instant pe gaz, Athena C 125 B, de la Black Sea (dar se gasesc si in alte parti – vezi pe net), in jur de 500 Lei.

Sa dezvoltam:
Instantul ca atare, trebuie folosit cu acumulare. In regim instant se consuma foarte multa apa, deoarece cand facem dus trebuie sa ne udam, sapunim si apoi sa ne clatim. Timp in care se risipeste apa. Daca oprim apa intre timp, va curge apoi fara temperatura constanta si vom face dusuri scotiene. Pentru a rezolva problema, cu ajutorul unei pompe de rulota, se recircula apa dintr-un rezervor, prin instantul in functiune. Un thermostat pus in rezervor si reglat la temperatura cat suportati apa calda pentru dus, va opri automat pompa de recirculare (nu mai trebuie incropita apa). Instantul simte ca nu mai circula apa prin el si opreste automat gazul. Cu o alta pompa (separata de cea de recirculare) in rezervor, se poate alimenta consumatorii (dus, ghiuveta). Nu mai este necesar sa schimbati bateriile de la ghiuveta. Daca vreti apa calda, porniti instantul, daca vreti apa rece nu porniti instantul !

Eu am gasit un loc pentru a-l mona in baie pe un dulapior, in dreapta wc-ului. Avantajul a fost ca am baia ceva mai mare, dar se pote gasi si un alt loc !

Avantajele acestui aparat fata de un boyler pe gaz original, ar fi pretul si faptul ca nu necesita schimbarea bateriilor de ghiuvete. Dimensiuni reduse. Functioneaza si la presiune scazuta (0, 1 bar), presiune ce poate fi asigurata usor cu o pompa obisnuita de rulota. Nu necesita cos de evacuare gaze arse. Apa se poate incalzi inainte si dupa ce se opreste automat aparatul, se poate intra la dus.

Curand voi pune si poze cu realizarea mea, care functioneaza de 4 ani de cand l-am montat.

 • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Nicu Iancu

Cum adica:  "Nu necesita cos de evacuare gaze arse"? Ati lasat evacuarea in interiorul rulotei?

Ideea este interesanta, ca o varianta alternativa la boilerele de rulota, totusi parca prea complicata pentru majoritate.

Avand in vedere ca e nevoie de pompa de recirulare, banuiesc ca solutia e gandita pentru camping, racordat la 220V. in acest caz nu e mai avantajos un boiler electric de 5 litri cu acumulare? Nu e mai simplu?

Ai inteles perfect: Nu necesita cos de evacuare gaze arse. Diseara vei gasii prospectul si date tehnice despre el, inclusiv schema de montaj. In prospect scrie mare : NU NECESITA COS DE EVACUARE GAZE ARSE !

Intrebare: La aragazul din casa, pana sa apara hota, ai avut cos de evacuare gaze arse, emanate de ochiul de aragaz ?

Cat despre pompa de recirculare, este o pompa obisnuita de rulota, la 12v, identica cu cea care o ai la ghiuveta rulotei. Deci nu imi trebuie 220V. Pot cupla masina la rulota, sau cu un acumulator al rulotei se rezolva.

In cazul descris de tine daca nu ai 220V ce faci ?

Deci cred ca am demontat cele zise de tine !

Astept intrebari, cu respect, Nicu

Aveti aici schema de montaj pe rulota mea si datele tehnice !

497_a7a49e2239e705a673e08a67853574a753d4e94f.doc

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Nicu Iancu

Nu m-am gandit la contre....

Dar repet....la aragaz nu avem cos de evacuare.

Apoi cat incalzeste apa nu trebuie sa stam in baie sau unde este aparatul.

Dupa ce se incalzeste se opreste singur si putem intra la dus.

Eu il folosesc de 4 ani si chiar cand incalzeste apa nu se simte ca nu are cos, se comporta ca ochiul de aragaz, doar ceva caldura, care sunt constient ca contine monoxid, dar in cantitati mici, acceptabile fata de volumul in care se elibereaza.

Despre pompa....nu ajunge la 60 de grade, doar la temperatura de aprox 40 grade cat suporta omul sa faca un dus. Asa nu o mai incropesc. Nu uita este pusa sa scoata apa din rezervor si o impinge spre boyler. La iesire din boyler unde iese cu 60-70 grade este furtun liber. Asa ca merge perfect o pompa obisnuita.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Dan-trd

De unde isi ia curent piezo care aprinde flacara, adica mai la obiect: piezo functioneaza la 12v sau la 220v?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Nicu Iancu

de unde isi ia curent piezo care aprinde flacara, adica mai la obiect:piezo functioneaza la 12v sau la 220v

Piezo care aprinde flacara, este la fel ca si piezo de la soba Truma sau ca la frigider, nu ii trebuie alimentare.

Dupa ce se aprinde o flacara de veghe, asteapta pornirea pompei de recirculare. Cand simte circulatie de apa prin instant se aprinde si arzatorul. Dupa ce s-a incalzit apa, se opreste pompa si implicit arzatorul, ramanand doar flacara de veghe care este cat unghia mica. Cand intrii la dus, opresti si flacara de veghe.

Nu uita ! Nici la bricheta cu piezo nu iti trebuie 12v sau 220v

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Dan-trd

Ca piezo sa produca scânteie si la frigider si la truma si la bricheta trebuie sa apese cineva ptr a se produce scanteie cum este pana la urma ca spuneti ca il aveti instalat la rulota.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Nicu Iancu

Ca piezo sa produca scânteie si la frigider si la truma si la bricheta trebuie sa apese cineva ptr a se produce scanteie cum este pana la urma ca spuneti ca il aveti instalat la rulota.

Poate nu am explicat pe indelete, din cauza oboselii !

1- Apratul are un buton/robinet (combinat), pe care il rotesti (pentru a deschide gazul) si in timp ce faci aceasta operatiune se si apasa pentru a actiona piezo. Astfel se aprinde flacara de veghe. Trebuie mentinut butonul/robinet in aceasta pozitie, timp de cca. 20 sec. pentru senzorul de flacara, ca la aragaz, frigider sau soba.

2- Dupa 20 sec. cand flacara de veghe se mentine aprinsa se roteste in continuare butonul/robinet la pozitia (2), unde in continuare se mentine doar flacara de veghe.

3- Se porneste pompa de recirculare. Aparatul simte circulatia de apa prin el si deschide o supapa pentru pornirea gazului la arzator (flacara de lucru), pe prima treapta de putere/incalzire.

4- Optional se poate ajunge cu butonul/robinet pe pozitia (4), unde avem a doua treapta de putere/incalzire, iar gazul se intensifica (flacara mai mare).

Dupa ajungerea apei in rezervor la temperatura reglata pe termostat, acesta opreste pompa de recirculare. Aparatul nu mai simte circulatie de apa prin el si opreste automat supapa de gaz la arzator, ramanand doar flacara de veghe.

Cand auzi ca s-a oprit pompa de recirculare te duci si aduci butonul/robinet la pozitia (0), deci opresti si flacara de veghe  si opresti pompa de recirculare din butonul ON/OFF al pompei (chiar daca aceasta va fi oprita de termostat, va porni din nou daca uiti sa opresti din butonul ON/OFF propriu, cand apa se va mai racii in rezervor).

Toata aceasta operatiune dureaza aprox 3-4 minute, in functie de temperatura si cantitatea apei reci din rezervor.

Exemplu: eu am un rezervor de 35 L. La mine se incalzeste apa rece de la aprox. 8-10 grade pana la 40 grade cam in 4 min. Asta la munte unde apa care o pun in rezervor este destul de rece.

Sper ca am fost destul de explicit !

 • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Nicu Iancu

Pot gasi aici boilere originale pentru rulote la un pret destul de convenabil cred ca pana in 200-250 euro deci cine este interesat sa ma contacteze

Era vorba de o solutie, fiabila si sigura in exploatare, de inlocuire a boyler-ului original care este prea scump.

La 200-250 de euro echipez 2 rulote cu Athena C125B.

Intr-adevar 200-250 euro pentru unul original nu este prea mult, dar este totusi mult. +transportul ???+schimbarea bateriilor la ghiuvete ???

Oare este nou sau second-hand ?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Nicu Iancu

Pai ce bateri mai schimbi daca ai avut si sa stricat boilerul ca doar nu se strica si bateriile.Unul original merge pe 220 si gaz.Eu cand stabilesc un pret include si transportul sa se tina minte de acum inainte.

Nu a pomenit nimeni de stricarea boyler-ului ! Aici este vorba despre rulota care nu au avut niciodata boyler si in mod sigur, acestea nu au fost prevazute cu baterii duble de apa calda/rece.

Deci pentru montarea unui boyler original este nevoie sa se inlocuiasca si bateriile.

Intr-adevar, la cel original ai avantajul ca functioneaza si la 220 V, dar cat consuma "instantul" (mai corect spus incalzitor cu acumulare) propus de mine nu ma deranjeaza ca incalzesc o data pe zi apa, cu gaz, pentru dus.

Oricum, eu doar am propus o alternativa la boylerul original, pentru cei care nu au niciun aparat de incalzit apa, iar alegerea apartine fiecaruia.

Si e bine de stiut ca avem de unde cumpara si boyler original. Te-am trecut la "favorite" si te voi recomanda celor cara vor intreba de unul original si nu vor alternativa.

Numai de bine !

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Nicu Iancu

Scuze nu am vazut ca e vorba de ceva care nu a avut instalatie inainte.Atunci se complica treaba ca mai trebuie date gauri pentru fixare in podea daca pui original, trebuie taiat peretele lateral pentru aerisire si priza de aer plus ca trebuie montate conducte sau furtune extra pentru apa.Solutii sunt si cele instant fara acumulare de apa pe aici sunt cam 200  lire noi.Cei interesati pot vedea pe Amazon.co.uk

Multumim pentru informatie !

Si asta este tot instant, fara acumulare, dar i-am facut eu acumulare.

La rulota nu prea se preteaza fara acumulare. Vezi postul meu, primul din Octombrie 08, 2013, 02:43:22 p.m.

Altfel faci dusuri scotiene !

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin38

Felicitari Nicu pentru adaptabilitate si ingeniozitate

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Nicu Iancu

Felicitari Nicu pentru adaptabilitate si ingeniozitate

Multumesc de lauda...!!! M-am umflat ca un balon !

Glumeam !

Am vrut doar sa dau o idee celor ce vor apa calda si nu dispun de fonduri pentru un boyler original.

Bineanteles ca nu asta este solutia cea mai ieftina dar e una sigura si fiabila.

 • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin38

Chiar meriti aprecierea pentru o idee buna pusa in practica si care functioneaza, ca asa sa ne bagam in seama multi au idei, de pus in practica mai putini si sa functioneze si mai putini.Instalatia ta e buna si cand e soare si cand nu e soare.Pentru cand e soare sunt ieftine si bune dusurile de camping ce se gasesc la praktiker s-au incalzitoarele pe 12V bagate in bazinul cu apa alimentat de la controlerul solar.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Aurelian Ovreiu

Excelenta idee!Multumim!Eu o pun in aplicare pentru ca oricum doream un boiler dar aceasta solutie mi se pare excelenta.Eu nu explorasem zona Instant-urilor datorita ideii preconcepute ca nu functioneaza la acesta presiune.Am gresit.

Felicitari!!!

Ce termostat ai folosit pentru a comanda functionarea pompei de recirculare?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Pai ce bateri mai schimbi daca ai avut si sa stricat boilerul ca doar nu se strica si bateriile. Unul original merge pe 220 si gaz. Eu cand stabilesc un pret include si transportul sa se tina minte de acum inainte.

... tot topic este boss ? ptg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Alexandru

Buna seara...am incercat sa pun si eu ideea in practica insa m-am oprit la stadiul achizitionarii instantului care din pacate nu se mai gaseste pe la nici o firma...celelalte pe care le-am vazut au dimensiunea standard pentru cele din casa....de gen ariston..bosh...etc... puteti sa imi dati o idee de alta marca de instant de aceleasi dimensiuni sau de alte firme pe unde mai pot cumpara instantul pe care il aveti dvs montat pe rulota...va multumesc si astept un raspuns...

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Aurelian Ovreiu

Am preluat ideea si am pus-o in practica.Sunt aproape de finalizarea lucrarii, dupa care o sa fac poze.Mai dureaza putin pentru ca nu prea am timp sa ma ocup de rulota.Este o idee foarte buna.Mai greu a fost sa gasesc instantul deoarece este cam singurul(sau nu am gasit eu altul)caruia nu-i trebuie cos de fum.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sorin S

Salutare , cine imi poate da o idee cum incalzesc apa in bazinul rulotei , am rezervor de 60 litri .

Cu boiler TT sau carver trebuie sa schimb si bateria de la chiuveta ceea ce ma face sa ma mai gandesc ca este cheltuiala destul de mare undeva la 250 euro si nu vad ca ar merita pentru cele 10 iesiri pe an ...

Astept idei..

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sorin S

Consum mare 2000 2500 wati nu duce panoul solar si daca il bag in camping cred ca sare traful sau prajesc ceva pe acolo...

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sorin S

Am avut 3 dusuri din acestea dar nu m-au tinut decat 2 zile , eu ma gandeam sa bag un termoplonjon de 12 v 100 w in bazin si sa incalzesc apa la 40 G sau sa caut un termoplonjon pe 220 v de 300 w si la fel sa incalzesc apa , sa montez un termostat pe acest termoplonjon si sa-l fac sa decupleze la teperatura setata de mine .

Nu stiu ma mai gandesc cum sa fac , eu am si dus extern legat tot la bazinul rulotei si mai mult ma incanta sa  incalzesc apa din bazin si sa ma spal si in rulota si afara daca este cazut seara mai ales .....

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Aurelian Ovreiu

Solutia propusa de Nicu Iancu este functionala.

Am aplicat-o si eu si merge foarte bine.

M-am consultat cu el in cateva privinte si mi-a dat tot sprijinul.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Aurelian Ovreiu

Black Sea Suppliers

B-dul. Iuliu Maniu, Nr.367-379 cod 061101

Tel/fax: 021-3117527~32;

e-mail: comercial.bucuresti@blackseasuppliers.ro

Intreaba la telefon , ca la oferte nu mai au.

Succes!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

XGO Camping - peste 20.000 de repere pentru rulotisti, disponibile din stoc sau la comanda.
NOU !
- Acum gasiti la noi si corturi auto. Pot fi montate pe orice tip de autoturism, inclusiv Dacia Logan si Sandero - www.xgocamping.ro
- Vreti o autorulota noua la cel mai bun raport pret/calitate? www.xgoautorulote.ro

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

 • Conţinut similar

  • Piele Alin
   de Piele Alin
   Va salut,  
    
   Va cer ajutorul in legatura cu o problema la un instant Calore Tn7. 
    
   Il am de aproximativ 6 luni, initial a functionat bine. Acum porneste greu la prima utilizare, adica daca il las o zi, 2, o saptamana cand vreau sa l folosesc nu porneste, tăcăne dar nu da flacara ( are momente cand pleaca de la a 5-a ridicare a robinetului sau momente cand pleaca la a 20-a ridicare)
   Am incercat cu debitul gazului mai mic, diverse reglaje, i am schombat pompa cu una mai puternica (acum am una de 8l/m) NIMiC! 
   Mentionez ca dupa ce pleaca prima data, functioneaza fara probleme. 
    
   Va rog un sfat! 
   Pentru cu cine e priceput in domeniu, am un filmulte, pt a se vedea exact cum se comporta.
    
   Multumesc!
  • Doru Ioan
   de Doru Ioan
   Buna,
    
   Am un boiler Truma Ultrastore si nu reusesc sa il pornesc pe gaz, mentionez ca am dat jos capacul afara, exista alimentare cu gaz insa cand rotesc de rotita de pornire se aud cateva secunde scanteile insa nu declaseaza flama. Am reusit o singura data sa il pornesc dar cand am fost acasa, in camping nu am mai reusit sa il pornesc nici cum.
    
   Presiune este la gaz, totul e pornit cum trebuie. Exista apa in boiler, curent suficient in baterie, am verificat si placa PCB, nu e oxidata. Exista ceva metoda de rezolvare care nu e mentionata in carte ?
    
   Asa arata rotita de pornire. El porneste pe verde si initiaza acele scanteie dupa care in cateva secunde se aprinde pe rosu.
    

   Va multumesc!
  • Andrei Daescu
   de Andrei Daescu
   Buna ziua. In calitate de posesor novice al unei rulote dotate cu boiler electric, pasionat mai mult de off camping, va cer si eu un sfat. Sa schimb boilerul cu unul pe gaz sau sa imi cumpar un generator electric? Am luat in calcul si o a treia optiune dar nu stiu daca este fiabila: am instalat un panou fotovoltaic si o baterie de 110. Ma gandeam daca se poate sa iau un invertor suficient de puternic si sa "pacalesc" rulota ca primeste curent de la o sursa exterioara si astfel sa pot folosi boilerul electric. Folosirea va fi extrem de scurta, strict pe durata dusului. Nu stiu daca este posibila aceasta "smecherie". Multumesc anticipat pentru raspunsurile Dumneavoastra.
  • Tibi Borza
   de Tibi Borza
   Salutare,

   Cu apropierea sezonului de pribegie, ma gandeam sa imi schimb boilerul electric Truma de pe rulota cu unul pe gaz. Motivul e destul de simplu. Am iesiri 99% off camping. Din acest motiv am 2 intrebari pentru cei mai avansati/"patiti" din voi, si nu numai

   In cautarile mele (atat pe forum cat si in alte medii) am vazut ca cel mai des apar cele 2 modele (cand vine vorba de boiler. am vazut si varianta instant calore 7 dar nu sunt interesant momentan): Carver Cascade 2 si Truma. Asadar intrebarea mea catre voi este: Care este diferenta intre ele? Dincolo de bani. Ar trebui sa ma uit la ceva anume? Deocamdata suntem 2 persoane si vreau sa am linistea unui dus in rulota cand afara nu este inca "vara". De regula avem o sursa de apa in apropiere si pot sa iau cu mine 2 butelii pline. Asadar ce ma sfatuiti sa iau?

   Si a 2ua intrebare: Daca tot am boilerul electric Truma. Sa il pastrez cand adaug unul pe gaz (sau dual gaz/electric), fiind din fabrica? Voi ce experiente aveti in situatii de genul?

   Multumesc pentru sfaturi,
   Tibi
  • Cacovean Sebastian
   de Cacovean Sebastian
   Buna tuturor, rulota ABI daystar are boiler dar la robinetul de apa calda curge doar apa rece!mentionez ca boilerul e fierbinte!!
   Am desfacut robinetul de apa calda si cel de apa rece, surpriza sunt legate impreuna firele electrice.apa rece nu curge...cica e microcontactul dus!
   Unde pot gasi o schema de functionare a instalatiei de apa boiler?Multumesc.
 • Activi pe această pagină   0 membri

  Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.