Mihai-Arad

Cand normalitatea nu-i

9 postări în acest subiect de discuţie despre Cand normalitatea nu-i

Cand normalitatea nu-i

Mihai-Arad

Rasfoiesc  mai mereu (?) dimineata la "cafea" paginile de ziar (fie ele chiar si online). Citesc pe ici-colo cate ceva (mai mult pentru a trece cele 10 minute cat timp imi savurez ceasca de cafea. Dar, astazi mi-a cazut privirea pe o postare (facebook) pe care doresc sa o impartasesc cu voi.... Cati dintre voi va simtiti cu "musca pe caciula". Cati dintre voi cu simt civic luati masuri ? E liniste, si atunci cand linistea-i asurzitoare .... doare. Si cat de tare doare. Dar, ...

 

Preluare de pe Facebook Dinculescu

Cinci zile am ieșit din bula mea roz, de orășean, european, corporatist și visător. Am plecat noaptea pe DN1 spre Valea Prahovei tocmai pentru a nu mă înghesui cu toți “șoferii de duminică”. Am mers regulamentar, corect și “cuminte”. Asta nu i-a împiedicat pe ceilalți să-mi dea flash-uri de pe banda 1, să-mi bage o fază mare de pe contra sens, să fiu depășit la limita accidentului sau să-mi iau claxoane doar pentru că ... am mers conform legislației. Am tăcut și mi-am văzut de drum.

-

În patru zile de zăpadă mi-am “făcut” 6 locuri de parcare. Eu cu mânuțele mele și lopata din dotare. Cum plecam pe pârtie cum locul era ocupat. Dar nu neapărat de vreo mașină ci de alte surori lopeți, navete de bere sau coșuri de gunoi care țineau rezervat pentru alții. Am tăcut și am deszăpezit mai departe ... doar nu-s locurile lu’ Tata și nici “je” nu rupe ștergătore sau înțeapă roți.

 

Chiar dacă mă pricep, pe pârtie o “ard” lejer, admir peisajul, mai fac o poză și niciodată nu arăt ce pot face ca să mă dau mare. Cu cât știi mai mult cu atât devii mai relaxat. Nu-mi las niciodată schiurile-n drum și întotdeuna dau “prioritate din spate”. Nu același lucru se întâmplă cu ceilalți ! De la “blugărăi”, specimenele alea de schiează-n blugi și “jeakă” de piele, până la profesioniști bine echipați, nimeni nu urmeazâ decât propria voință : “sunt jmecher c**e, dă-te” ! Respectarea ordinii și logicii la intrarea și ieșirea din gondolă, a însemnelor și indicațiilor Jandarmilor Montani, a orarului de funcționare a instalațiilor, a parcării în stațiune, etc sunt de domeniul S.F.-ului. Am tăcut și am respectat în continuare.

 

50% + din cei aflați pe pârtie la Sinaia, Cota 1400, Cota 2000 au ajuns acolo ca să bage în ei. La -13 grade în “adidași” de pânză “băjeții” și colanți cu p****a la vedere “fetili”. Toți fumând și bând o bere rece așa ca la birtul din sat după o zi de prășit. Găști întregi venite la peste 2000 de metri altitudine ca să ia masa în familie, într-un apres ski destinat nu cumetriilor, pomenilor și parangheliilor ci celor care practică sporturile pentru care au fost create pârtiile alea. Să nu poți să te pi#i, să bagi un dulce, un ceai sau să stai la caldură pentru că e plin de “Tom Ford-iști” care nu înțeleg că acolo nu se stă ca la restaurant 5 ore ocupând toate mesele, este ceva ce “ca afară” nu vezi. Părinți în pantofi dându-se cu sania pe o pârtie roșie împreună cu copii urlând de frică și frig este imaginea imaculată a nivelului de înțelegere pe care îl avem : ZERO !

-

Am tăcut și am schiat în continuare până când, unu’ de-al nostru cu GoPro, s-a băgat/înfipt cu tupeu în față la telescaun, trecând prin noi ca Vodă prin Lobodă. Ăla a fost mometul în care am redevenit român și m-am întors la origini. L-am tras în spate, l-am băgat elegant în ###$$ mamei dumnealui și având în vedere gabaritul depășit pe care-l dețin lucrurile s-au calmat instant și după clasicul : “stai la coadă-n mo##** m##**-tii !” ... și a stat ! (nu, nu m-am simțit bine făcând asta)

 

La întoarcere, pe DN1 coloană de la Predeal la Comarnic ! Un Mercedes nou (seria S cred) cu numere roșii de Constanța și girofar albastru-n grila de la radiator(ultima fiță în domeniul șmecheriei auto), depășește pe contra sens cu flash-uri și avarii. La nici 5 minute, o Alfa Romeo albă, cu numere de Teleorman, face același lucru și se duce. Nimeni nu zice nimic nici măcar șoferul unui Cielo albastru de Ialomița cu un tupeu nemărginit depășind coloana prin ... dreapta !!!! ...

 

Am tăcut, și am condus mai departe în lumea mea. O lume de proști idealiști care speră la civilizație și evoluție.

Nu, nu vrem o țară ca afară ! Vrem o țară unde să putem fi șmecheri, să fentăm pe toată lumea, să arătăm cine e jupânu’, să furăm fără să fim prinși și să-i umilim pe cei săraci și slabi ! Asta vrea majoritatea pentru că asta întâlnești la tot pasul. Vă miră, vă șochează, vă intrigă și revoltă ce se întâmplă din punct de vedere politic ? Ghinion !

Fiecare e cu lumea lui numai că bula lor e mai mare decât a noastră !

-

Rezumat : “Decât să plângă Mama, mai bine plânge Mă-Ta băh sărakule ! Vezi că am făcut 2 cursuri de Ikebana și cunosc pe cineva care cunoaște pe cineva care o să te ardă fraierikă!”

 

@ Dinculescu

Foto: cu bolidul pe partia de schi valea prahovei se vede pe pagina de facebook !

 

 • Like 7

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

NLaurentiu

Am citit-o la vremea respectiva pe Facebook. Insa nu stiu ce sa zic, pentru ca retorica respectiva nu rezolva dilema:

- sa stai in banca ta si sa fii civilizat, nu corijeaza atitudinea necivilizata in nici macar un fel!

- sa iei atitudine, intri in conflict cu legea, daca nu cumva intra necivilizatu' in conflict direct cu tine.

 

Intr-o tara civilizata, necivilizatu' ramane intr-o insula* si se simte cu musca pe caciula. Dar intr-o tara necivilizata, civilizatu', din pacate, ramane el intr-o insula*.

__________________

*Insula = se face loc in jurul persoanei respective si e privita cu dispret

 • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Anghelescu Anton

:salutare!:Buna ziua.Aveti ff.mare dreptate.Eu am 80 de ani, am vazut multe in viata mea.Stiti cine sânt  vinovații?Noi , după '89 am răsturnat  valorile, profesori, doctori, ingineri, artiști si alte categorii care nu au băut cerneala nu mai erau necesare, cine a facut bani prin ori ce mijloace a devenit "cool"si exemplu de urmat. Ce am facut ?Nimic

 • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NLaurentiu

Buna ziua, domnule Anton!

 

Cu tot respectul pentru varsta dumneavoastra, tin sa va contrazic! De vina nu este o generatie! Indiferent care dintre ele! De vina este inertia unui stat ignorant (in toate sensurile) cu sistemul de invatamant din tara noastra (invatamantul educa populatia, iar o populatie educata dezvolta si restul sistemelor de stat - sanatate, ordine, infrastructura, transport etc.) Din punctul meu de vedere ignoranta a inceput undeva intre cele doua razboaie mondiale si a continuat acerb dupa ele, culminand cu ceea ce vedem astazi in jurul nostru.

 

Multa sanatate, domnule Anton, este mai buna decat toate, cel putin la noi in tara! :)

 • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihai-Arad
în urmă cu 21 ore, NLaurentiu a scris:

...De vina nu este o generatie! Indiferent care dintre ele! De vina este inertia unui stat ignorant (in toate sensurile) cu sistemul de invatamant din tara noastra (invatamantul educa populatia, iar o populatie educata dezvolta si restul sistemelor de stat - sanatate, ordine, infrastructura, transport etc.) Din punctul meu de vedere ignoranta a inceput undeva intre cele doua razboaie mondiale si a continuat acerb dupa ele, culminand cu ceea ce vedem astazi in jurul nostru.

 

Ai pus punctul pe "i" ! Educatia , aici e ... cheia !

 

 

 

 • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Daniel P
La 11.01.2019 la 13:59, NLaurentiu a scris:

De vina nu este o generatie! Indiferent care dintre ele! De vina este inertia unui stat ignorant (in toate sensurile) cu sistemul de invatamant din tara noastra (invatamantul educa populatia, iar o populatie educata dezvolta si restul sistemelor de stat - sanatate, ordine, infrastructura, transport etc.

 

Asta cu statul si de a da vina mereu pe stat, mi se pare un fel de scuza a neputinței noastre ...deși are și statul, partea lui de vină.

Părerea mea, e că până la a da vina pe stat si pe învățământ, ce contează cel mai mult sunt cei 7 ani de-acasă...

Și discuția poate continua la nesfârșit, dar prefer să mă opresc aici, că nu vreau să polemizez cu nimeni...:salutare!:

 • Like 3
 • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel Iofciulescu

Corect @Daniel P, noi suntem...din pacate!

 • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NLaurentiu
în urmă cu 18 ore, Daniel P a scris:

 

Asta cu statul si de a da vina mereu pe stat, mi se pare un fel de scuza a neputinței noastre ... [...]

 

Salutare, participanti la discutie!

 

Daniel, fara a intra in polemica, iata definitia statului din Dictionarul de Neologisme, editia din 1986: "Organizația politică a clasei economicește dominante în societate, care are drept scop apărarea ordinii economice și politice existente și reprimarea împotriva claselor opuse" (am citat de aici).

 

O clasa, fie ea economica, fie ea sociala, este alcatuita la nivelul ei de baza din indivizi. Si astfel ajungem la noi, cei de rand, care dam "culoare" acestei tari. Asadar, nu este gresit sa dam vina pe stat, pentru ca la baza tot cu o parte dintre noi se identifica statul. Adica, partea dominanta, dupa cum spune definitia!

Din pacate, clasa dominanta din prezent, stim foarte bine care este! Si de aceea aceasta tara este dominata in prezent de nefiresc.

 • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihai-Arad
în urmă cu 21 ore, Daniel P a scris:

..... e că până la a da vina pe stat si pe învățământ, ce contează cel mai mult sunt cei 7 ani de-acasă..

Asa-i @Daniel P ! 

Cei sapte ani de-acasa , sunt "dobanditi/asimilati/ mosteniti" din familie. 

 

Sa vorbim putin despre .... copii , cautand "cauza" in generic...

:default_109: , un copil se formeaza  cu timpul. Spun cu timpul ptr ca,   acele cateva ore care unul dintre parinti sta cu el (caz fericit) , atunci cand isi face temele sau la sf. de saptamana sunt  putine fata de cat petrece la scoala(acolo unde invata) sau in parcul de joaca , acolo unde-i parte dintr-un grup. Sa nu uitam programele Tv (!). 

Oare au copii tendinta sa-si copieze idolul ? E cool pentru ei faptul ca "X" e zmeu si "Y"  e mega-giga artist de muzica iar "Z" e vedeta "pe sticla " la Tv ? 

Ce asimiliaza copii cel mai repede ? Faptele bune sau rele ? Care vor fi efectele dupa ..."n" ani ? Lipsa de respect , teribilism, .... 

 

în urmă cu 21 ore, Daniel P a scris:

Și discuția poate continua la nesfârșit, dar prefer să mă opresc aici, că nu vreau să polemizez cu nimeni...:salutare!:

 

:salutare!:, desi discutiile contradictori (nu polemice) sunt .... constructive !

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ah, sa nu uit , voiam sa intreb cine-i momentan , Ministru Educatiei ? 

Cate schimbari au fost in ultimii doi ani ? Dar in ultimii zece ? 

Mai bine tac ... si merg mai departe. Mai departe cu riscul sa dau peste unii... cei care se-ntorc din Poiana. 

Ce exemplu  sau ce explicatie sa-i dau lu' fii-miu / fii-mea cand ma intreaba ? Inghit in sec si "jonglez" intrebarea , lasand loc de interpretare. Loc, care pentru el/ ea sa fie oare un raspuns pozitiv ? Aveti curaj sa faceti experiente pe proprii copii ? "Kamikaze!

Cate ar fi de spus ! Dar.... Tacerea e de aur ! Taci si cugeta !

____________________________________________________________ 

Inainte sa dai cu piatra, gandeste-te de doua ori ! :default_109: 

 • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

 • Activi pe această pagină   0 membri

  Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.