Matei Angelescu

De pe asflat, inapoi pe apa, macar o zi... OT

8 postări în acest subiect de discuţie despre De pe asflat, inapoi pe apa, macar o zi... OT

De pe asflat, inapoi pe apa, macar o zi... OT

Matei Angelescu

Din colectia o duminica muncita, a fost de parca n-ar fi fost, daca nu m-ar durea inca fundul, spatele si pielea arsa... :)

 

Dupa aproape patru ani de tacere si neutilizare, cu o saptamana in urma am incercat sa iesim pe apa si Nissan-ul nostru marin a refuzat sa mai porneasca. L-am dus la "doctor" si i-au curatat carburatorul de rezidu-urile depuse.

 

In ciuda temerilor, motorul a pornit duminica trecuta la "juma' de sfoara" de fiecare data, dar dupa ultima plimbare cu o barca de 9 m si 2 x 115 CP in Florida, gonflabila noastra, prin comparatie, parea sa se comporte ca un colac de plaja cu cap de ratzushca.

 

Desi am bagat aer in cele 4 baloane si in podea pana n-a mai mers pompa, in sarcina continua sa flexeze buimacind turatia motorului cand incercam sa trec de jumatatea RPM-ului. Aerul "inghitit" pe dedesupt cand trecea/sarea peste valuri imi "alearga"elicea si motorul se cabra “rasufland” ciudat la fiecare "punga" de aer strecurata pe sub chila barcii. Rar am atins mai mult 11 noduri...

 

In total, dus-intors, nu am parcurs decat aproape 27 de mile nautice, dar, ca si in plimbarile precedente, conducatorii de barci adevarate care catadicseau sa ne intrebe de sanatate, se aratau sceptici ca "our thing" poate strabate distanta respectiva... :) Cert este ca "the thing", asa "de jucarie" cum este, poate strabate distanta in cateva ore daca-i dai timp suficient si baletezi gingas cu valurile.

 

Zona lagunara cu adancimi predominante relativ mici, intre 1 m si 3 m se aseamana foarte mult cu Lacul Razem. Acelasi tip de serii de 4-5 valuri naravase si abrupte care incalecau usor bordurile rotunjite ale barcii silindu-ma sa stau cu mana pe pompa cea mai mare parte a marsului.

 

La intoarcere am avut parte de combinatia in care vantul impingea valurile intr-o directie si fluxul in cealalta, antrenand valuri "stationare" care pareau nedumerite pana ajungeau la baloanele barcii noastre cand pareau sa se hotarasca brusc sa vina cu noi in barca... :)

 

Intr-o duminica de August aproape perfecta, traficul auto si traficul pe apa a fost sufocant. Daca pe sosea se respecta sensurile si benzile, pe apa fiecare trage cam pe unde ii vine in momentul respectiv si se ivesc permanent situatii in care doua barci gonind in directie opusa te incadreaza de o parte si de alta trecand pe ambele parti la distante de cel mult 10-15 m formand siaje ale caror valuri le poti supravietui doar daca te opresti...

 

In larg nu se respecta vreo limita de viteza si "monstrii" treceau in tromba complet indiferenti la ce se intampla in urma lor... Pe de alta parte fiind singura gonflabila in mars si aflandu-ne la o viteza relativ foarte mica comparata cu traficul maritim de toate gabaritele din zona, de la barci supra-etajate cu 400-500 CP, la veliere si nave de pasageri ultra-rapide, nu se sinchisea nimeni sa ne acorde prioritatea cuvenita legal si trebuia sa invart capul in permanenta mai ceva ca radarul... 

 

Capitanii vaselor rapide de croaziera mai maraiau cate ceva pe canalul 16 cand cursurile ni se intersectau, dar nu pareau dispusi sa incetineasca chiar daca noi, cel putzin teoretic, aveam prioritate...

 

E nasol sa fii mic si urat si toti copiii de pe maidan sa se impiedice de tine si probabil ca este motivul principal pentru care lumea pare sa se mire ca ne dam in zona cu gonflabila pe distante mari.

Intr-o zi de vara in care ies pe apa sute de barci, traficul radio pe Ch. 16 este o distractie permanenta in  care radio-ul nu tace nici o clipa. Avertismente, interpelari, garda de coasta, solicitari de ajutor relativ numeroase, de la barci care iau apa, sau li se opresc motoarele si intra in deriva (6 ieri), pana la sesizarile garzii de coasta pentru a lua masuri impotriva altor participanti la traficul maritim care au savarsit o nedreptate impotriva unui alt participant la trafic. Pana ieri nu m auzit niciodata atatea soliciteri radio la garda de coasta, gen "nenea, uie ce mi-a facut, sa ce face x"...  Pana una alta, Ch. 16 este o cacofonie continua care continua si pe 22A si pe 71... :)

 

Surpriza cea mai mare a fost cand am ajuns la destinatie... micul nostru golfuletz in care ne retrageam acum cativa ani "la cartofi prajiti" era intesat de barci si zeci de barci ce ancorasera in micul port si in apa mica din jurul golfului... Era greu de gasit un curs printre paramele de ancora intinse de vant. Sufocant si mizerabil...

 

Am ajuns tarziu inapoi unde parcasem masina si am avut noroc ca am spalat si am strans la lumina frontalelor cand se mai rarise parcarea... evident, le-am pus in masina toate inca ude si am ajuns inapoi acasa pe la 01:12 hours... :)

 

tumblr_pd0zq7mnLb1qj1kdqo1_1280.png

gata de plecare, am asteptat pana s-a eliberat pontonul suficient cat sa iesim rapid.

tumblr_pd0zq7mnLb1qj1kdqo2_1280.png

tumblr_pd0zq7mnLb1qj1kdqo3_1280.png

nu puteam decat sa speram ca va porni la "prima sfoara" si ca va merge multe ore bune fara sa "tuseasca"... si a pornit si a mers impecabil.

tumblr_pd0zq7mnLb1qj1kdqo4_1280.png

Au existat si barcagii cu bun simt care au incercat sa nu creeze un suaj prea mare pentru bordurile noastre joase. Exista inca sperante pentru umanitate... :)

tumblr_pd0zq7mnLb1qj1kdqo5_1280.png

tumblr_pd0zq7mnLb1qj1kdqo6_1280.png

tumblr_pd0zq7mnLb1qj1kdqo7_1280.png

Trafic permanent din toate directiile...

tumblr_pd0zq7mnLb1qj1kdqo8_1280.png

tumblr_pd0zq7mnLb1qj1kdqo10_1280.png

tumblr_pd0zsns9zk1qj1kdqo1_1280.png

tumblr_pd0zq7mnLb1qj1kdqo9_1280.png

Cei mai linistiti si politicosi/sociabili raman velistii... :)

tumblr_pd0zsns9zk1qj1kdqo8_1280.png

Dupa aproape 14 nm am ajuns in sfarsit si la "cartofi prajiti"... dar e "bara la bara" si nu se poate acosta nicaieri...


tumblr_pd0zsns9zk1qj1kdqo3_1280.png

tumblr_pd0zsns9zk1qj1kdqo5_1280.png

tumblr_pd0zsns9zk1qj1kdqo4_1280.png

tumblr_pd0zsns9zk1qj1kdqo6_1280.png

tumblr_pd0zsns9zk1qj1kdqo2_1280.png


Sa incercam si noi sa ancoram "in rada" si sa montam o operatiune amfibie pentru a gasi cartofii prajiti?

tumblr_pd0zsns9zk1qj1kdqo10_1280.png

tumblr_pd0zsns9zk1qj1kdqo9_1280.png

tumblr_pd0zuyXVuS1qj1kdqo2_1280.png

Am gasit un petec de nisip la est de "cartofi prajiti". Eu stau la barca si Seasick pleaca in recunoastere.

tumblr_pd0zuyXVuS1qj1kdqo1_1280.png

tumblr_pd0zuyXVuS1qj1kdqo3_1280.png

tumblr_pd0zuyXVuS1qj1kdqo8_1280.png

Un "anchior de tractorist" aproape perfect... :)

tumblr_pd0zuyXVuS1qj1kdqo4_1280.png

 Si au sosit si cartofii prajiti, cu shrimpi cu tot... :)

tumblr_pd0zuyXVuS1qj1kdqo6_1280.png

Cum sa te bage in seama cei cu care nu te poti compara?... :)

tumblr_pd0zuyXVuS1qj1kdqo9_1280.png

"Hai inapoi, spre casa, mate..."

tumblr_pd0zuyXVuS1qj1kdqo10_1280.png

tumblr_pd0zw5ky1d1qj1kdqo2_1280.png

Ne prinde noaptea si maine trebuie sa fim la servici de dimineata...

tumblr_pd0zw5ky1d1qj1kdqo1_1280.png

  • Like 6
  • Upvote 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Daniel P

Felicitări pentru aventură @Matei Angelescu și mulțumim pentru felul cum ai descris-o, dar și pentru foto! :OK:

Super prezentare! :bravo:

Am mutat topicul de la "Off-topic" în această secțiune,  ca să-l poată citi și cei care acceseaza forumul, dar încă nu au cont de utilizator...

Mulțumim încă o data și așteptăm și alte aventuri! :multumesc!:

 

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Matei Angelescu

A fost doar o iesire relaxata de duminica printre oameni, pe care n-as putea s-o consider o aventura... :)

 

tumblr_pd2cd4DiQX1qj1kdqo4_1280.png

 

tumblr_pd2cd4DiQX1qj1kdqo1_1280.png

 

tumblr_pd2cd4DiQX1qj1kdqo3_1280.png

 

tumblr_pd2cd4DiQX1qj1kdqo5_1280.png

 

tumblr_pd2cd4DiQX1qj1kdqo2_r1_1280.png

 

Multumesc pentru mentionare.

 

Cele bune.

 

 

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

 Multumim pentru frumoasa prezentare facuta cu oaczia unei scurte iesiri , dar interesanta mai ales ca micutul motoras Nissan de 9.8CP era incert in a functiona in comparatie cu avioanele celorlalti de 250+250CP, care cu siguranta aveau si alt consum!

 Imi aduce aminte cum ma simteam eu cu minibarcuta gonfablila dand la vasle pe Dunare pe la Cazanele Mari in aval printre diferite barci si barcute mai normale cu turisti sau mai de fite, cele din urma facand valuri in jurul lor de le simtem bine, avand motoare mai puternice si cei ce le conduceau nu aveau nici o grija trecand aproape de imi crea emoti ca nu cumva sa ne ieie cu ei avand la bord si ceva beri, dupa cum puteam vedea ( cu o mana conducea si cu cealalta se tinea de sticla)!

 Dar fiecare merge cu ce are totul este sa ajunga in siguranta, lucru din ce in ce mai greu de atins in ultimul timp in zone mai aglomerate!

 

 

 

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Matei Angelescu
10 minute în urmă, Drinovan Ovidiu a scris:

 Multumim pentru frumoasa prezentare facuta cu oaczia unei scurte iesiri , dar interesanta mai ales ca micutul motoras Nissan de 9.8CP era incert in a functiona in comparatie cu avioanele celorlalti de 250+250CP, care cu siguranta aveau si alt consum!

 Imi aduce aminte cum ma simteam eu cu minibarcuta gonfablila dand la vasle pe Dunare pe la cazanele mici in aval printre diferite barci si barcute mai normale cu turisti sau mai de fite, cele din urma facand valuri in jurul lor de le simtem bine, avand motoare mai puternice si cei ce le conduceau nu aveau nici o grija trecand aproape de imi crea emoti ca nu cumva sa ne ieie cu ei avand la bord si ceva beri, dupa cum puteam vedea ( cu o mana conducea si cu cealalta se tinea de sticla)!

 Dar fiecare merge cu ce are totul este sa ajunga in siguranta, lucru din ce in ce mai greu de atins in ultimul timp in zone mai aglomerate!

 

 

 

 

 

Din fericire, cei mai multi au radar si (probabil) se mai si uita pe el, dar temerea mea a fost, ca intodeauna cand iesim cu gonflabila sau kayak-ul, ca suntem prea mici si "intunecati" si daca cumva nu au radar, nu ne vor distinge printre onduleuri... :) asa ca, era responsabilitatea mea sa raman atent la traficul din jur si sa evit o potentiala coliziune, indiferent de cine avea prioritate... :) 

 

Principiul asta poate fi util si pe sosea de multe ori.

 

  • Like 2
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

 Da , asa este cu cat ai nuante de culori ce te pot camufla cu atat esti mai greu de observat de cei din jur! La tine se pot aplica in diferite zone pe marginea barci ceva material refectorizant , veste sau ceva sursa de lumina! :nedecis:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Matei Angelescu
în urmă cu 3 ore, Drinovan Ovidiu a scris:

 Da , asa este cu cat ai nuante de culori ce te pot camufla cu atat esti mai greu de observat de cei din jur! La tine se pot aplica in diferite zone pe marginea barci ceva material refectorizant , veste sau ceva sursa de lumina! :nedecis:

 

Ar fi mai simplu sa ne imbracam altfel, dar fiecare este indreptatit sa-si aleaga culorile preferate... :)

 

Si noi preferam sa ramanem verzi... :)

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Matei Angelescu

Probabil ca pe masura ce imbatranim, dorinta si nerabdarea de a calatori se accentueaza pana in punctul in care greu mai poti gasi linistea statului acasa.

 

Si este dureros ca inceputul lui August este deja o perioada mult prea intarziata pentru a beneficia de optiuni optime ca turist in Decembrie. Asta este realitatea sufocanta a lumii aglomerate in care traim.

 

Am schimbat de cateva ori intinerarii, am renuntat de nevoie la un traseu de 8, 000 Km intr-o autorulota, am schimbat date, zboruri, am optat pentru nopti petrecute pe banci de aeroporturi, am schimbat segmente si optiuni pana am reusit (aproape) sa insailam un traseu coerent ce are fiecare minut riguros planificat. Exista, din pacate, foarte multe variabile care nu depind de noi si raman la cheremul diferitelor rute, orare si mijloace de transport... :) 

 

Vom fi turisti domesticiti plecati in cautarea raspunsurilor de dincolo de orizont, pe ape si in desert, dar departe de pretioasa solitudine... :)

 

Macar ne pastram un grad de independenta rezolvand totul fara a apela la agentii de voiaj, ghizi si grupuri organizate. Macar atat... :)

Dar, pana atunci, trebuie editat filmul iesirii din aceasta vara. Si pofta de a iesi saptamanal la ocean cu gonflabila, chiar si cu mai putzin de trei ore de somn pe noapte, continua sa deraieze munca la video jurnal... :)

 

Imbatranesc si nu mai am timp sa fac (pana la capat) nimic... :)

  • Like 2
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.