Gabriel I

Cum ar trebui sa fie un camping

46 postări în acest subiect de discuţie despre Cum ar trebui sa fie un camping

Cum ar trebui sa fie un camping

Gabriel I

De ceva timp, mai ales de cand am conchis ca anul acesta, cel mai probabil il vom petrece in tara, ma intreb  de ce nu avem si noi campinguri civilizate.

Din 2018 am vizitat cateva campinguri in Romania, inclusiv unele infiintate de curand si nu am putut sa nu remarc cateva lucruri:

- nici unul din cele vizitate de mine nu are parcele de campare delimitate/numerotate. Am observat la unii o tendinta( nu stricta :)) de a le delimita situatie in care par ca nu au auzit de cei minim 80 mp pe care trebuie sa ii asigure pt o parcela de campare si care in nici un caz nu ar trebui confundate cu locurile de parcare;

- destul de putine au locuri amenajate decent unde sa golesti si sa cureti caseta chimica. E destul de peste mana sa golesti caseta intr-un WC si sa faci ture cu ea pana la o sursa de apa pana o speli;

- probabil de la lipsa delimitarii parcelei nu se pune problema alimentarii cu apa si curent electric macar in proximitate. M-am invatat sa car dupa mine doua canistre pt apa , cablu electric de 50 m si , eventual un triplu-stecher;

- nu am vazut nici un site profesional care sa iti arate imaginea de ansamblu, harta campingului, nu mai vorbesc de rezervari, alegerea parcelei,  clasificarea campingului, etc;

Initial m-am gandit ca administratorii/ proprietarii campingurilor nu stiu ca se poate si asa, ulterior am constatat ca exista reglementari destul de precise in domeniu inca de acum 20 ani, dar...

Stiu ca multi din cei care au campinguri sau intentioneaza sa isi deschida o afacere in domeniu citesc forumul nostru, asa ca poate, cine stie , macar in viitor, vom putea merge intr-un camping in care:

- sa avem clar delimitata "patratica" ;

- eventual "patratica" sa aiba pe o latura o priza, o gura de apa, o gura de conectare la canalizare;

- accesul pana la ea sa fie macar pietruit , daca nu betonat;

- sa stim si noi "cate stele" are campingul ( nu cele din recenziile de pe Google) :) ca sa stim la ce conditii ar trebui sa ne asteptam;

- sa putem sa ne rezervam o anumita categorie de parcela sau chiar o parcela anume( asta inseamna ca operatorul campingului incaseaza niste bani in plus si anticipat );

- sa nu se lase cu harmalaie de muzici si zeci de fumuri de gratare ( apropos, va ganditi ce inseamna un incendiu in multe din campingurile unde sunt claie peste gramada corturi printre rulote si masini lasate alandala?).

Nu am vrut sa dau exemple concrete la ce v-am spus mai sus, pt. ca multi pun suflet si poate si ceva banuti in afacerile lor si nu as vrea sa le dauneze, dar cred ca mai mult pierd decat sa castige cel putin pe termen lung.

Va invit pe voi colegii de forum si clienti de campinguri sa aratati ce v-ati dori de la un camping, poate , cine stie , influentam pe cineva in bine! :) 

camping.jpg.1c9992513aad5e6133849e4cbebfa15e.jpg

 

 

 • Like 6
 • Upvote 6

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Cosmin B

Multumesc Gabriel; unde gasim acele reglementari aplicabile campingurilor? Intreb pentru un prieten, interesat pe bune.

80 mp, fara locul de parcare? Nu prea pare realizabil si nici nu am vazut asa ceva nicaieri.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel I

https://legeaz.net/ordin-1051-2011-turism/anexa-nr-16-la-normele-metodologice

80 mp inseamna de exemplu 8x10.

O rulota are ~7-8 m lungime cu protap, cam 2, 3-2, 5 m latime.

O masina ~ 5 m lungime cu 2 metri latime.

Cortul rulotei dubleaza de regula suprafata rulotei.

Deci 2, 5 + 2, 5 +2 = 7 m latime daca nu lasi spatiu intre cort, rulota si masina.

Asadar minimul ar fi 8x7.

PS. Eu spuneam ca unii confunda parcela de camping cu locul de parcare din spatle blocului.

Sper sa nu faca si prietenul tau asa. 😁

 • Like 1
 • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Raul G

@ Gabriel sunt întru totul de acord cu tine.
As adăuga grup sanitar modern, baie separată pentru copii cu dușuri special amenajate.
Un restaurant și un bar plus alimentara cu strictul necesar.
@ Cosmin eu într-o parcelă de 80 mp nu ma duc, trebuie sa aibă minim 100 altfel nu întru, iar dacă nu au ma duc la altul.

 • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Costin Lipan

Eu as mai adauga si masuri minime de siguranta: o supraveghere video consider ca este strict necesara.

Deasemenea, un minim regulament intern cred ca este un beneficiu foarte important pt o astfel de locatie. 

Nu in ultimul rand, dupa cum a spus si @Gabriel I, sper ca macar unii dintre administratorii de campinguri sa citeasca acest forum si sa inteleaga ca harmalaia, manelaraia si alte asemenea activitati, lungite pana tarziu in noapte, nu fac decat sa le dauneze imaginii. Exista aceste forumuri, exista "n" siteuri de felul "am fost acolo" pe care majoritatea le citim inainte de a pleca intr-un  concediu, sejur sau excursie, iar daca dam de o postare in care sunt descrise asemenea evenimente nocturne, fiti convinsi dragi administratori de campinguri, ca vom cauta o alta locatie.

 

Felicitari @Gabriel I pentru initiativa! Topicul acesta ar merita sa fie sticky.

 

 • Like 3
 • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel I
în urmă cu 9 ore, Raul G a scris:

.., iar dacă nu au ma duc la altul.

Asta cand ai de unde alege. 😁

@Costin Lipan orice persoana juridica e obligata prin lege ( 333/2003)sa isi ia masuri de securitate , de cativa ani se face asta in baza unei analize de risc, dar probabil majoritatea fac ce au de facut doar din punct de vedere birocratic nu al eficientei.

La fel si cu regulamenul de ordine interioara.

 • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Raul G
Asta cand ai de unde alege.
[mention=5839]Costin Lipan[/mention] orice persoana juridica e obligata prin lege ( 333/2003)sa isi ia masuri de securitate , de cativa ani se face asta in baza unei analize de risc, dar probabil majoritatea fac ce au de facut doar din punct de vedere birocratic nu al eficientei.
La fel si cu regulamenul de ordine interioara.
Dacă nu am ce alege nici nu pot intra, in 8x10 de abia intru fără sa mai pun ca nu îmi rămâne spațiu deloc pentru a ma mișca

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

@Gabriel I , felicitari pentru subiect!

 

In ceea ce priveste campingurile de la noi, sunt doua mari tendinte:

- campinguri ieftine si

- campinguri scumpe.

 

Referitor la cele ieftine, eu sunt de parere ca nu vor disparea pentru ca amatorii de gratare/muzica sunt superiori cantitativ in procentul populatiei rulotiste. Aceste campinguri nu se vor schimba/dezvolta in bine, cred ca niciodata. Interesul este sa iasa banul cu investitii minime. Principiul este sa bifeze niste casute: spatiu - este; fosa septica - este, curent - este; apa - este = gata, merge afacerea! Eu am fost de doua ori intr-un astfel de camping, m-am simtit bine si am avut norocul sa nu fie aglomerat. Am toata stima pentru cel care administreaza campingul (dl. Sorin) este un om cu bun simt, modest si muncitor. Dar cu o floare nu se face primavara. Patronii unor astfel de stabilimente nu vor impune un regulament pentru ca-si pierd clientii. Iar daca investesc pentru imbunatatirea conditiilor, invariabil vor trebui sa creasca pretul. In timpul celei de-a doua sederi acolo nu am fost ocolit de o situatie, cel putin neplacuta dpdv al delimitarii parcelelor (inexistent): s-au pus unii cu cortul chiar la 3 m in fata protapului, desi era loc cat cuprinde in restul campingului. Ii cataloghez drept nesimtiti sau... prosti. Nu stiu care eticheta ar fi mai potrivita. Pe langa lipsa intimitatii si invariabil a zgomotului produs (familie din moldova cu doi copii si masina de firma cu numar de Bucuresti), daca voiam sa plec, nu aveam cum fara sa ii "deranjez" sa stranga cortul sau sa ma chinui eu sa mut rulota (lucru periculos pentru ca terenul unde am campat era in panta!) Pe parcursul sederii a mai fost si fum de gratar cu lemn/carbuni, dar mi-am asumat acest aspect, desi in camping exista un gratar imens amenajat cu cos inalt unde cred ca oricine isi putea frige carnea. Mai este mult pana cand ne vom civiliza noi clientii sa facem gratar doar cu gaz. Dar fara sanctiuni din partea proprietarilor de campinguri, nu se va civiliza niciodata aceasta categorie de rulotisti. Iar aceste sanctiuni nu vor veni, am spus mai sus de ce.

 

Referitor la cele scumpe, vor avea clienti - dintre cei cu pretentii normale (atentie: nu-i consider pretentiosi, ci doar doritori de confort minim garantat in camping), dar si cu dare de mana. La pretul pe care unele dintre ele il cer, sunt sigur ca unii vor prefera sa stea la pensiune.

 

Aceasta ruptura exista pentru ca la noi in tara este adanc inradacinata cutuma: profit rapid. Nu exista termenul de investitie pe termen lung. Stiu, este alimentat un astfel de comportament si de conditiile aspre de finantare.

De asemenea, ar trebui privit in ansamblu turismul, precum si pe paliere (existente la tipul de cazare): camping, agroturism (ca tot s-a vorbit mai devreme), regim de pensiune, precum si hotelier. Iar in concordanta cu stratificarea aceasta sa fie si preturile (ar fi chiar ideal!) Eu unul nu sunt dispus sa platesc pentru un loc in camping normal (asa cum a descris Gabriel la inceput) mai mult decat la o pensiune de 4-5 margarete. De asemenea, as prefera ca toate campingurile sa aiba dotarile descrise de Gabriel (nu doar bifate, la modul sa fie acolo), iar diferentierea de pret sa fie data de numarul de facilitati puse la dispozitie (toalete, dusuri, spalatoare etc.) si calitatea acestora, dar si de calitatea amenajarii interioare a respectivului camping: despartire cu gard viu, alei, zona divertisment, dotari diverse de mobilier etc.

 

Sper sa nu supar pe cei care detin campinguri, dar amabilitatea nu este suficienta pentru un concediu aproape desavarsit!

 • Like 6
 • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihai-Arad

@NRLaurentiu Te salut

Mesajul de mai sus, reflecta realitatea ....

Ai pus punctul pe "i". (Profit rapid in cel mai scurt timp, cu o "investitie minima")

 

10 minute în urmă, NRLaurentiu a scris:

... vor disparea pentru ca amatori de gratare/muzica sunt superiori cantitativ in procentul populatiei rulotiste. Aceste campinguri nu se vor schimba/dezvolta in bine, cred ca niciodata. Interesul este sa iasa banul cu investitii minime. Principiul este sa bifeze niste casute: spatiu - este; fosa septica - este, curent - este; apa - este = gata, merge afacerea! 

Pe principiul, merge si asa ! Las' ca merge ! :default_109:

Intrebarea este: Ce putem face noi? Le ocolim sau le acceptam?

(vezi cerere vs oferta, si pin'la urma ce alegi? - off-camping?)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

@Mihai-Arad , cred ca am raspuns la intrebarea cu ocolitul! Daca le ocolim noi, au altii ocazia sa impamanteneasca anumite obiceiuri! Clienti vor fi.

 

Ce putem face noi? Cred ca o asociatie de tipul celor din Anglia. Atunci vor fi clare lucrurile, cel putin in cazul campingurilor reglementate.

 

Off-camping, la noi inca este posibil in zonele care nu sunt declarate rezervatii. Dar multe locatii off-camping sunt foarte aglomerate si au obiceiuri traditionale.

 • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel I
36 minute în urmă, NRLaurentiu a scris:

Corect!
Cred ca tine de mentalitatea “lasa ca merge asa, ce sa imi bat capul “.

Eu zic totusi ca se faulteaza singuri si pierd banuti.

Vorbeam cu un propietar de camping daca isi da seama cati turisti a pierdut pt ca nu mai aveau loc din cauza ca ceilalti de puneau care pe unde apucau. Parea surprins de abordare dar nu as mai merge acolo sa vad daca l-am inspirat in vreun fel.😁

@Mihai-Arad poate se educa in timp proprietarii si reusesc sa ii civilizeze si pe alti clienti .

Eu cel putin ocolesc ce mi de pare nepotrivit si, din alta perspectiva, impartasesc prin reviewuri  experienta avuta ca sa sprijin, pe cat pot si pe altii sa nu aiba surprize.

 • Like 4

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Catalin

Salut @Gabriel I:)

         Ati pus pe hartie vreodata un business-plan adevarat pentru a pune in practica o asemenea întreprindere ? Eu, alaturi de mai multi prieteni, am facut-o... :) 

         Plecand de la premisa ca locatia se află într-o zonă cu potențial turistic ridicat si că suprafata de teren se află deja în proprietatea investitorului (sunt 2 premise extrem de importante, dar si usor utopice :)pentru o suprafata de campare de 80-100 mp/loc, cu dotari la nivelul anului 2020 (curent, apa, umbra, delimitare, semnalizare, gazon, alei asfaltate), intr-un calcul aproximativ (in sensul ca desi planul era de detaliu/executie, l-am considerat realizabil in proportie de 100% - adica fara a adauga un procent de 15-25% "neprevazute") a rezultat o perioada de amortizare de cca 10-12 ani, la un pret de cca 50-55 euro/noapte/loc de campare (si nu uitati de cele 2 premise de la inceput !!!)

        Cateva "probleme" aparute in cursul discutiilor: autorizarea sanitara conform normelor legale (nu sunt norme precise de aplicare si fiecare DSP "isi da cu parerea"). Daca iti propui si o piscina,  fie ca exista clienti sau nu,  piscina trebuie curatata, apa schimbata intr-un interval, dezinfectata (astea sunt chestiuni normale, asumate dar nici nu va imaginati ce alte cerinte le trec prin cap autoritatilor :) ...  cate taxe peste taxe trebuie achitate doar lor...wow...) autorizatie de construire, racordare electrica 10A pt 100 de locuri de campare, racordare apa+canalizare pt 100 de locuri... taxe, impozite, salarii, salariati.... in fine, proiectul avea cam 60 de pagini de calcule...

        In principiu, proiectul putea fi considerat finantabil de catre banca (credit de investitii max. 10 ani) cu conditia ca sursa de rambursare sa nu fie doar activitatea de camping, ci societatea sa desfasoare si alte activitati din care sa realizeze venituri.

        Investitia urma sa fie facuta cu participare de capital straina (olandeza) si investitorul nu era de genul... "sa demaram proiectul, ca vedem noi, merge si asa :) " totul trebuia pus pe hartie pana la ultimul surub, pana la ultima hartie si autorizatie, impreuna cu costurile aferente, predictibile...

        Din pacate, proiectul nu s-a mai realizat intrucat firma de consultanta financiara (austriaca) si juridica (romana) au concluzionat ca, cel putin in prezent, in Romania nu exista piata suficient de matura si dezvoltata pentru o asemenea investitie... si nu pot sa spun ca nu aveau dreptate... (in calculul pietii a fost luat inclusiv pretul mediu al unui camper, al unei rulote pe piata libera, atat SH cat noi, nr.de rulote/autorulote noi, cate credite au fost acordate pentru achizitia de unitati si la ce valoare...etc...etc...)

       

        Puteti spune ca nu aveau dreptate ? Cati dintre noi ar fi dispusi sa plateasca cca 55euro/noapte de campare in RO ??? Din ce citesc pe forumuri de rulote si 25 euro se pare ca e mult ("la banii astia ma duc la hotel/pensiune")... si nu pot sa spun ca nu au dreptate... Fenomenul rulotistic e vazut, deocamdata, in RO ca fiind alternativa ieftina de a face turism si mai putin ca un hobby, o placere... ("la 1500-2000 de euro gasesti super-rulota, fara mirosuri si infiltratii...eventual si dupa 2000 daca ai rabdare si cauti afara..." - cunoasteti replicile :)) E fix la fel si cu motociclismul - " cum sa dai 20.000 euro pe o motocicleta ??? cu banii astia iti iei 2 Loganuri noi si te plimbi si tu si nevasta"... da, asa e... dar nu e acelasi lucru :) 

       In fine... si inchei... ceea ce vedem acum "in afara" s-a construit intr-o perioada de expansiune a Uniunii Europene, anii 70-80-90... atunci cand piata imobiliara era mai jos, cand se alocau bani multi pe proiecte de dezvoltare, turism, infrastructura cand legislatia era mult, mult mai relaxata...

 

 

 

 

 

 • Like 8
 • Upvote 4

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

@Radu Catalin, adevar ai grait! Si nu, nu vreau sa te combat, dar off-camping-ul (dar acela complet - tu singur cu rulota, nu cele deja "consacrate") are viitor in Romania! :)

Raportat doar la tara noastra, dupa cum ai scris, fiecare are dreptate.

Eu sunt unul dintre cei care nu ar da mai mult pentru cazare, de fapt parcare intr-un camping, decat la o pensiune. Si sunt pasionat de rulote de cand eram mic (o jucarie din acea perioada mi-a sadit acest vis). Pentru ca eu asa vad un camping - ca o parcare cu peisaj, in care am nevoie doar de apa si canalizare. Peisajul e al tuturor! :)

Daca nu este secret comercial, care era valoarea totala a investitiei?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Dani M

Am cunoscut la moment dat un intreprinzator/investitor foarte bun care a zis: pretul unui produs nu e dat de cat te costa pe tine sa-l faci ci de ceea ce sunt dispusi clientii sa plateasca pe el. Daca acestia platesc mai mult decat te costa pe tine sa produci ai un business.

Ca si hotelurile, campingurile pot fi de 3-4-5 stele. Comparatie cu pensiunea nu orea are rost, comparam mere cu pere dar daca vorbim de o cazare in Poiana Brasov sau Mamaia, cred ca sare de 50 de euro. Sunt destui membrii pe forumul acesta care merg cu rulota in vest si platesc 50+ euro pe o noapte pentru ca primesc conditii civilizate de campare.

Cine da peste 10k de euro pe o rulota cred ca poti sa dea si 50 de euro pe o cazare daca se ofera si conditii cum sunt cele descrise mai sus de @Gabriel I

Eu personal am ales rulota nu pentru a economisii bani ci pentru libertatea de a alege unde merg si flexibilitatea de a schimba locatia daca nu-mi place, de a nu ma enerva de fiecare data cand vad cate un "merge si asa" sau eu sunt "patron si fac ce vreau".

 • Like 5

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel I

Incerc sa o iau pe rand , pt ca mi se pare interesant punctul tau de vedere.

în urmă cu 4 ore, Radu Catalin a scris:

Salut @Gabriel I:)

         Ati pus pe hartie vreodata un business-plan adevarat pentru a pune in practica o asemenea întreprindere ? Eu, alaturi de mai multi prieteni, am facut-o... :) 

       

        Da , am facut-o , si , desi aparent experienta mea antreprenoriala nu este relevanta ca si client de camping pot sa iti spun ca , pe de o parte,  depinde de cat de mare se doreste marja de profit (care e "viziunea" de bussines , la cati se impart banii, cate "secretare" si "masini de firma " sunt :)) iar pe de alta parte daca singura sursa de venit este inchirierea parcelei de campare ( fara servicii sau produse conexe ) abordarea este minimalista si se preteaza cel mult la un mic business de familie.

în urmă cu 5 ore, Radu Catalin a scris:

        Din pacate, proiectul nu s-a mai realizat intrucat firma de consultanta financiara (austriaca) si juridica (romana) au concluzionat ca, cel putin in prezent, in Romania nu exista piata suficient de matura si dezvoltata pentru o asemenea investitie... si nu pot sa spun ca nu aveau dreptate... (in calculul pietii a fost luat inclusiv pretul mediu al unui camper, al unei rulote pe piata libera, atat SH cat noi, nr.de rulote/autorulote noi, cate credite au fost acordate pentru achizitia de unitati si la ce valoare...etc...etc...)

         E f relativa abordarea , poti avea un avantaj imens cand vi primul pe piata cu un produs competitiv. 

Am fost anul acesta in 3 campinguri la noi deschise in 2019, genul de afacere de famile. Invariabil toti proprietarii super simpatici, buni sa ii pui la suflet. Toate campingurile cu ceva potential , nici unul insa impecabil macar din perspectiva criteriilor de clasificare de care vorbeam mai sus.

         Paradoxal , din punctul meu de vedere pierd bani si potentiali clienti atunci cand nu au parcele delimitate , nu repartizeaza nimeni clientilor parcela de campare , nu au diferentiate parcelele pe categorii si nu exista posibilitatea rezervarii unei anumite categorii de parcele sau a unei parcele bine definite. 

în urmă cu 5 ore, Radu Catalin a scris:

Cati dintre noi ar fi dispusi sa plateasca cca 55euro/noapte de campare in RO ??? Din ce citesc pe forumuri de rulote si 25 euro se pare ca e mult ("la banii astia ma duc la hotel/pensiune")... si nu pot sa spun ca nu au dreptate... Fenomenul rulotistic e vazut, deocamdata, in RO ca fiind alternativa ieftina de a face turism si mai putin ca un hobby, o placere...

        Ti-a raspuns inaintea mea @Dani M, clienti exista dar nu este oferit serviciul respectiv.Tipologia oamenilor este diferita am observat posesori de autorulote sau atelaje de zeci de mii de euro "campand " in parcarile plajelor sau in diverse locuri virane lamentandu-se de Politia Locala,   Apele Romane, Primarie , Oculta Mondiala,  etc dar si altii veniti cu masini, rulote mult mai ieftine care stateau in camping.

       Asta e valabil atat la noi cat si peste granita.

       La fel am vazut si persoane decente care se bucurau de clipe placute in aer liber linistiti alaturi de familie dar si din cealalta categorie care insista sa impartaseasca  cu tot campingul preferintele muzicale sau sa le testeze capacitatea de rezistenta la fumul gros de gratar :) dar e deja alta discutie.

 

 

 

 

 

 

 • Like 5

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel I
în urmă cu 5 ore, NRLaurentiu a scris:

 off-camping-ul (dar acela complet - tu singur cu rulota, nu cele deja "consacrate") are viitor in Romania! :)

Laurentiu, cu tot respectul, "tu singur cu rulota" incepe deja sa fie utopie la noi.

Nu prea "iese" nici acum 20 ani daramite acum :) 

Toti ne inchipuim off camping cam asa:

beach-camping-western-australia-ningaloo-station-1.jpg.1677d01c8118141009ced7bcbfb2a28a.jpg

Dar realitatea este mai degraba asta:

d5655642423bae15099d4bc5b58b1ee9-1063x560-00-86.jpg.a411fe126b4c5b38f295deef2dac1481.jpg

sau asta:

5f28646f8d2c1_Jmhhc2g9YmY2MzgxOTE4ODFiMmQ2MWViZGI2Y2E1OGRkYTY0MzE.thumb.jpg.126a9583747558c95e4bf38bd4a14d03.jpg

 • Like 6
 • Upvote 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Raul G

Doresc sa răspund la un singur lucru, întrebarea era căti sunt dispuși să plătească 50-55€? văzând venitul mediu pe cap de locuitor cei ce au fa ut hoteluri de 5* ori vând mașini de sprăzece mii de euro și-ai făcut un business plan falimentar din start atunci.

https://www.caravanparksexten.it/en/camping-south-tyrol.html

 

Uită-te la acest camping (preferatul meu și al soției mele) și la ce preturi are, are cel mai mare pitch din Europa de 600mp și cere chiar și 250 euro pe noapte. Sa îți spun ultimul lucru, acel pitch este cel mai căutat, greu sa îl găsești liber.

Ținând cont ca un pitch de luxe costa cam jumătate, dar este de 100 si ceva mp2 acel Leading 600 este foarte ieftin.

Da, rămân de părere cu Gabriel, în România nu se vrea a face bani din acest tip de afacere.

A spune ca în restul Europei s-au făcut cu multi ani in urma este o eroare, niscaiva vacanțe în Croația, Slovenia te face sa îți schimbi idea.

 

 

 • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Dragos M

Hai sa va spun eu care e problema cu campingurile in Romania..., cei care au/fac un camping in Romania nu au vazut mai mult de 2-3 campinguri la viata lor..., de exemplu eu as fi facut un camping asa cum am vazut in Europa..., vazand pana acum poate sute de campinguri in tari ca Elvetia, Italia, Spania, Croatia si multe alte tari care au campinguri adevarate...

Atunci cand vrei sa faci un camping deja ai in vedere ce trebuie facut si sti cam cum trebuie sa arate un camping... daca ai fost in multe campinguri..., insa daca vrei doar sa faci niste bani (care nu ii vei face in Romania) dar tu nici nu sti ca un camping trebuie sa aiba o fosa pentru golire rezervor apa gri la camper care trebuie sa fie usor accesibila, atunci e clar...

Cand un rulotist cu experienta va face un camping la noi in Romania si va avea si bani ca fara bani multi nu ai cum, atunci vom avea si noi un camping adevarat...

(pe mine ma batea gandul acum ceva timp pentru valea prahovei, insa terenul costa enorm... si m-am lasat pagubas...)

Iar ca si preturi daca este un camping care merita poti pune lejer 30 euro/zi (pentru inceput) iar cei care compara cu

pensiunea sa mearga linistiti ! (e ca si cand ai compara cand mergi la pescuit cat costa momeala si cat e kg de peste la Metro) :default_big_grin:

 • Like 5
 • Upvote 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Raul G

Dragoș felicitări, asta cu peștele m-a dat pe spate de râs.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Laurentiu Dogaru

Eu inca nu am rulota, dar voi avea cat de curand. Problema generala in Romania este gradul de civilizatie si de educatie al populatiei. Degeaba s-ar construi un camping civilizat daca in rest nu e nimic cum trebuie. E la fel ca si cu hotelurile de lux care exista in Romania. Ai toate conditiile normale si civilizate acolo, dar cum ai iesit din spatiul aferent hotelului, intri in mitocania cotidiana, in lipsa de bun simt, in ceea ce inseamna viata in aceasta tara minunata al carei popor s-a transformat intr-o hoarda de ''cocalari''. Soselele sunt sub orice critica, se circula haotic, fiecare face ce vrea atat pe sosele cat si in afara lor. Un camping de 4-5 stele ar fi ca o farfurie zburatoare aterizata intr-o lume aflata cu1000 de ani in urma. Toate se leaga intre ele. Nu poti avea oaze de civilizatie intr-un desert de mitocanie. Poate pare prea radical ceea ce spun, dar schimbarea nu se va face deloc usor. Nu e de ajuns sa construiesti. Mai trebuie sa si educi. O solutie inca aplicabila in Romania, dar foarte scumpa, ar fi achizitionarea unei rulote off-road, cu care se poate ajunge in locuri cu adevarat off camping. Neaglomerate si neatinse de nesimtire. Din pacate, eu nu am atatia bani. Voi lua o rulota normala si imi voi asuma ceea ce urmeaza. Pacat ca Romania e frumoasa, dar asta nu e de ajuns....

Imi cer scuze daca ceea ce am scris e off topic. Sa ne auzim, cu bine!

 • Like 7

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sionut
acum o oră, Raul G a scris:

Dragoș felicitări, asta cu peștele m-a dat pe spate de râs.

 si pe mine .... mai ales ca sunt practicant :)

 • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel I
în urmă cu 5 ore, Dragos M a scris:

..., cei care au/fac un camping in Romania nu au vazut mai mult de 2-3 campinguri la viata lor..., .., insa daca vrei doar sa faci niste bani (care nu ii vei face in Romania).....ca fara bani multi nu ai cum....

Iar ca si preturi daca este un camping care merita poti pune lejer 30 euro/zi (pentru inceput) iar cei care compara cu

pensiunea sa mearga linistiti ! (e ca si cand ai compara cand mergi la pescuit cat costa momeala si cat e kg de peste la Metro) :default_big_grin:

Sper sa nu te superi dar te aprob si te contrazic in acelasi timp.

Poate multi proprietari de camping de la noi nu au vazut cum arata un camping cu adevarat civilizat dar, si aici apare problema de mentalitate,  nici nu isi bat capul sa respecte macar ce au declarat la infiintare la stat ( alminteri , ca sa deschizi un camping iti trebuie un curs sau calificare de manager in activitatea de turism).

Chestia asta cu banii este relativa, cand si pentru cine inseamna bani multi, ce e enorm pt o persoana fizica e infim pt o societate comerciala de regula, ideea e ca proprietarii nu isi bat capul cu asa ceva iar noi ca si clienti nu pretindem serviciile corespunzatoare.

Ai vorbit de loc amenajat de golit rezervorul de apa gri, sunt multe campinguri care nu au locuri amenajate pt golirea casetei chimice, deci despre ce vorbim?

Anul trecut am stat in Grecia in camping pe malul marii cu 28 euro/noapte 2 adulti + copil , atelaj , curent electric , anul asta stau in tara cu 24 euro/noapte acelasi numar de persoane , atelaj, etc .

Simpatic si asta din tara, nu zic nu dar nu exista termen de comparatie intre ele.

De facut bani , cred ca fac amandoi, ce zici?

 

 

 • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel I
în urmă cu 4 ore, Laurentiu Dogaru a scris:

.... rulote off-road, cu care se poate ajunge in locuri cu adevarat off camping. Neaglomerate si neatinse de nesimtire.

Nu exista asa ceva in zone cu o densitate a populatiei cum e in Europa.

Pe oriunde ai ajunge tu cu masina, (nemaivorbind de rulota) , este un islaz , o exploatare de vreun fel , proprietatea cuiva, sau care , aproape implacabil , cel putin in weekend se aglomereaza cu niste domni si doamne care, ca si tine , tocmai au descoperit un loc "neaglomerat si neatins de nesimtire" :)  

 

 • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Adam Adrian
în urmă cu 2 ore, Gabriel I a scris:

Nu exista asa ceva in zone cu o densitate a populatiei cum e in Europa.

Eu zic că la noi inca exista dar trebuie sa ai curaj sa stai și să ai camper(eventual 4×4)cu rulota cam greu, asta e....Calificare de manager in activitatea de turism am eu daca pot ajuta pe cineva, eventual și brevet(dar eu inca nu am bani de camping).@Laurentiu Dogaru Cea mai buna postare!@Dragos M Dacă tot ai umblat și ai văzut atâtea campinguri și locuri de ce te-ai blocat pe Valea Prahovei (din cauza prețului).Sunt zone mult mai frumoase, mai puțin aglomerate, mai puțin poluate, preturi mult mai mici la terenuri decât aici. Și eu sunt prahovean la fel ca și tine, și evit pe cât posibil aceasta zona.(chiar daca e aproape)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Dragos M
în urmă cu 1 oră, Adam Adrian a scris:

Dacă tot ai umblat și ai văzut atâtea campinguri și locuri de ce te-ai blocat pe Valea Prahovei (din cauza prețului).Sunt zone mult mai frumoase, mai puțin aglomerate, mai puțin poluate, preturi mult mai mici la terenuri decât aici. Și eu sunt prahovean la fel ca și tine, și evit pe cât posibil aceasta zona.(chiar daca e aproape)


Pentru ca aici locuiesc... si nu pot face un business la 2-300 km de Ploiesti, pentru ca e genul de business care necesita prezenta mea acolo aproape permanenta...

Las pe altii sa faca si daca fac ceva frumos merg si stau la ei... :default_big_grin:

In acest moment sunt in Croatia unde platesc 76 Euro/zi deci cum spunea @Raul G intr-o postare anterioara sunt campinguri afara care chiar au preturi dar au si ce oferii...

 • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuriReclama ta poate fi aici ! (Contacteaza administratorul pentru detalii.)

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

 • Activi pe această pagină   0 membri

  Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.