Cornelius C

Gaz metan in loc de gpl

15 postări în acest subiect de discuţie despre Gaz metan in loc de gpl

Gaz metan in loc de gpl

Cornelius C

Salutare tuturor.

Stie cineva daca se poate folosi gaz metan in loc de gpl pentru alimentarea sobei dintr-o rulota? Bineinteles ca este vorba de o rulota stationara.Ma intereseaza daca va functiona soba cu gaz metan sau ce modificari trebuiesc aduse instalatiei pentru a putea functiona.Nu stiu mai nimic despre sobele din rulote, dar cred ca ar fi posibil.Stiu ca la aragazuri se schimba duzele de la ochiuri si merg cu ambele tipuri de gaz.

    Sunt nevoit sa imi schimb locuinta si decit sa stau la bloc, prefer sa imi iau o rulota din aia mare, pe doua axe.Am un teren cu posibilitate de alimentare cu apa, curent si gaz pe o strada linistita, fara trafic intens sau copii.Nu merita sa imi fac casa.Peste 1-2 ani, intentionez sa plec din localitate sau chiar din tara.

     Ce ma ingrijoreaza este consumul de gaz pe perioada iernii, rulota fiind mare si slab izolata, iar in zona se ating frecvent temperaturi de -15*C  chiar -20*C. Acum, la aragaz cu gaz metan, platesc jumatate fata de cind aveam butelie cu butan sau gpl.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

MARIAN JIANU

 

Salut Cornelius :salutare!:

Presupun ca trebue schimbate duzele dar sigur trebue si un regulator 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghiciu Dumitru

La folosirea rulotei stationar cum vrei tu trebuiesc rezolvate urmatoarele probleme:

 

conectarea la curent

conectarea la gaz 

conectarea la apa 

conectarea la canalizare.

 

Soba de la rulota este mai complexa nu este ca un aragaz cu duze, robinetul sobei are mai multe pozitii de comanda si oprire. De asemenea trebuie sa mearga ventul pe timp de iarna. Daca reusesti alimentare cu gaz metan la 30 sau 50 mb poate va merge dar trebuie testata inainte.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sorin S

Gazul metan nu conține grăsime sau ulei exact că și gpl , in robineții sobei , frigiderului și aragazului exista garnituri că se vor usca /crapă de la metan și exista riscul de pierdere gaz.

Toate rulotele sânt gândite sa se folosească cu propan sau butan /gpl . Eu unu nu as risca sa folosesc metan , + că metanul nu se lasă în jos , plutește în atmosferă . Gpl /butan/propan este mai greu și se lasă la nivelul pământului , asta este și motivul care în toate rulotele exista gauri in podea sub paturi /dulapuri . 

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghiciu Dumitru

@Sorin S  GPL-ul nu contine ulei sau grasimi. Garniturile  sunt cauciuc special care rezista la hidrocarburi. Nu se foloseste gaz metan la rulote din ratiuni tehnice. Lichefierea GAZULUI METAN se face la presiuni mai mari si cilindrii sunt foarte grei si scumpi. De aceea rulotele sunt sunt gandite pe GPL. Eu inca nu am auzit ca o soba de la rulota sa scape gaz in interiorul rulotei. Soba este foarte bine gandita si are tiraj suficient pentru a evacua gazele arse iar intrare gazului in soba se face din exterior pe sub rulota cu comunicare din exterior de unde soba trage aerul necesar arderii. Sub nici o forma gazul nu patrunde in rulota.

 

Daca te intereseaza consulta fisa tehnica GPL

fisa-de-securitate-GPL.pdf

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sorin S

Ok , am înțeles exact ce spui , dar nu înțeleg de ce rămâne uleios pe mana daca pui gpl la mașina sau umbli la butelie ? , Mai nou de când fac service la rulote am văzut și observat că poate avea pierdere de gaz atât soba cât și frigiderul sau aragazul. 

Așa am zis și eu că poate intra gazul in habitaclu , e uite că m-am înșelat și chiar poate intra .

Nu are sens sa ne contrazicem pe niște probleme care nu își au rostul , ideea este că nu trebuie folosit Metan la rulote /campere.

 

O zi buna,

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Doru Negru

O singura observatie am , care va lamuri neclaritatile , nu se poate obtine aprobare de instalare retea de gaz metan in constructiile provizorii ( rulota , baraca , container ) .

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cornelius C

Doru Negru   Da, asta ar putea fi o problema. Am sa ma interesez cind revin in tara.Restul (curent, apa si canalizare) nu sunt o problema.

Sorin S  Gpl-ul nu este deloc uleios, dac tii mana in jet de gpl sau butan, ramane atat de uscata de iti crapa pielea.In ziua de azi nici motorina nu mai e uleioasa cum era pe vremuri. Nu vad nici un pericol in utilizarea metanului daca toata instalatia (furtune, tevi, racorduri, robineti) e ok. Am tras metan de 10ani si nu a crapat nici o garnitura de la aragaz sau de la vreun robinet. Oricum as folosi metanul doar pentru soba si musai cu detector de gaz. Frigiderul va fi unul clasic la 220V.             Gpl-ul si ceilalti combustibili lichizi sunt folositi la rulote si la masini pentru ca au putere calorica mare si sunt usor de manevrat.Asta e principalul lor avantaj.Metanul are putere calorica mai mare decit gpl-ul, dar pentru ca se lichefiaza greu si necesita butelii mari si grele, nu este avantajos pentru aplicatii mobile.

       Stiu ca soba dintr-o rulota este mai complicata decit un aragaz, de aceea v-am intrebat pe voi daca trebuiesc facute ceva modificari la soba sau la instalatia de gaz.Ma intereseaza doar daca va functiona soba cu metan.Gpl-ul e totusi scump si m-ar rupe incalzirea pe timpul iernii.Plus ca ar trebui sa imi cumpar 2-3butelii ca sa nu merg toata ziua sa incarc butelia. Nu mai zic de problemele gpl-ului sub -15*C.Din aceste motive m-am gindit la metan.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Stefan Adam

Racordarea la rețeaua de gaz se face în baza unui proiect pe care nu o să ți-l facă și aprobe nimeni fiind vorba de o rulotă.

La varianta cu lemne te-ai gândit ? Sunt sobe de teracotă  de mici dimensiuni pe stativ de metal, sau godine de fontă...

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Salut, Cornelius!

 

Varianta unui incalzitor "diesel", made in China, n-ar fi de luat in calcul? Alin Opran ti-ar putea da un consum aproximativ. Investitia este relativ mica, insa ramane sa compari consumul pentru o iarna cu celelalte variante pe care le ai in vedere.

 

O alta varianta ar fi sa montezi pe terenul respectiv un rezervor GPL si astfel scapi de toate modificarile de la rulota. E destul de mare investitia initiala, insa alimentarea rezervorului va fi precum aprovizionarea cu lemne pentru iarna a unei gospodarii obisnuite. In acest caz ai si siguranta ca daca se termina in toiul noptii rezervorul mare, ai de rezerva o butelie clasica, plina. Dar este cam ciudat sa ai in curte un rezervor GPL, cand ai teava de gaz la poarta... :)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghiciu Dumitru

incalzirea cu GPL ar fi in jur de 350-400 lei pe luna cu apa calda si mancare.(daca ai boiler pe gaz)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

  Daca doresti sa alimentezi cu gaz metan vei avea un regulator de presiune de 20mbar, deci o presiune mai mica ca si la o butelie cu gaz butan/propan la care se foloseste un regulator de 30mbar

  Orificiul duzei pentru un aragaz de locuinta la alimentarea cu metan este mai mare (1, 03mm) fata de duza pentru alimentarea cu butan (0, 72mm)! 

  Asta inseamna ca soba in cazul rulotelor europene, care e facuta sa mearga la 30mbar cu butan cu o duza de 30mbar, va arde cu o flacara mai mica la cei 20mbar ai regulatorului de metan deoarece orificiul duzei este mai mic! La fel si frigiderul, boilerul si aragazul rulotei!

 

 Stanga duza butan 30mbar si dreapta duza metan 20mbar:IMG_20190113_125947.jpg.af7a592b90ecaad3b79fe7eb40338878.jpg

 

  Exemplificare cum arde flacara cu cele 2 duze montate pe un aragaz:

 

  -cu robinetul de gaz dat pe flacara maxima IMG_20190113_124017.jpg.0e9e8aad7a4d9771280dcb3de02923cb.jpg

 

-Cu robinetul de gaz dat pe flacara minima

 

IMG_20190113_124150.jpg.08e2e77c8a8d9d64fab5a703a1485c01.jpg

  

In cazul folosiri unei buteli de aragaz aceasta iti va ajunge sa incalzesti la o temperatura de 3-4 grade afara timp de o saptamana, dar s-ar putea la rulotele mai mari sa ai soba dubla si care va injumatati durata de functionare ! 

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cornelius C

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Varianta incalzirii pe lemne, desi cea mai ieftina,  o exclud din mai multe motive:

-In zona nu prea mai gasesti de cumparat lemn de foc din cauza celor doua mari fabrici Egger si Holzindustrie Schweighofer;

-lemnul trebuie taiat si depozitat ferit de ploi si de hoti;

-la cita munca ai cu adus, taiat, depozitat, facut focul in fiecare zi si scos cenusa, nu mai merita economia de bani;

-Daca lipsesc o zi de la rulota soba pe lemne nu arde singura.Tot trebuie pornita cea pe gpl;

-Nu vreau sa modific ireversibil rulota.Chiar daca va fi stationara, nu vreau sa dau gauri sau sa anulez vreun geam pentru a scoate cosul de fum, sa modific mobilierul pentru a face loc unei sobe, mai ales ca in locul unde vine soba ar trebui placati peretii si podeaua cu tabla sau gresie pentru a nu lua foc.In cel mai rau caz mai pun un radiator electric cind va fi -20*C;

-la godin ai caldura doar cit stai si bagi pe foc;

-Nu stiu daca intra pe usa si daca rezista podeaua rulotei la greutatea unei sobe de teracota mai maricele(nu cit una normala de camera)care sa poata mentine caldura pina dimineata.

     Incalzitoarele diesel chinezesti nu stiu cit sunt de fiabile, mai ales ca la asa o rulota ar trebui unul de 5kw sau 2 de 2kw. Am la camioane Eberspacher si Webasto.Doar de astea mi-as cumpara, dar incalzirea pe motorina cred ca e mai scumpa decit cea pe gaz si se adauga si pretul serocoului.Nu stiu cit de silentioasa este o soba pe gaz +vent, dar un serocou pe motorina este cam galagios si scoate miros la pornire si oprire, iar ventilatorul sau iarasi e cam zgomotos.Uneori ma deranjeaza.

       Rezervor de gpl nu se merita.Dupa cum am spus, e ceva temporar, pina voi vedea pe ce drum o sa apuc.

Ma gindisem la gaz metan in ideea ca e cel mai ieftin si ar fi fost modificari minime si reversibile la rulota. Dar daca nu se aproba asta e, raman la gpl. E mai scump, dar nu modific nimic si nu am atita munca ca pe lemne.In functie de conditiile meteo, e posibil sa trec de 400RON/luna. Dupa cum am mai spus in zona e destul de rece. Pe timpul zilei temperatura de afara poate fi intre +10*C si -10*C, iar noaptea intre 0 si -26*C.

-@Drinovan Ovidiu asta e raspunsul pe care il asteptam.Poti sa imi spui, te rog, daca o soba pe gaz de pe rulota are duze ca la aragaz? Daca da, prin marirea diametrului duzei(duzelor) nu se compenseaza presiunea mai mica a gazului data de regulatorul pentru metan? De ce n-ar functiona la fel ca pe gpl?

     Weekend placut tuturor !

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

@Cornelius C, ai ales metoda cea mai eleganta !

 Diuza de la sobă este cu orificiu mai mic , adică pentru 30mbr.La presiunea asta flacăra va arde normal cea ce înseamnă că vei putea menține o temperatură in rulota care poate fii și de 30 grade, când afară sunt -15!

 Se poate incerca cu diuza așa, dar cantitatea de gaz va fi puțin mai mica, iar daca crezi că nu e destula căldură chiar daca invarti robinetului sobei la maxim se poate largi puțin diuza!

 Probabil în cazul gazului metan fiind mai multi consumatori se folosește la 20 de milibari.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

 Nu știu de ce nu ar funcționa la fel in cazul sobei din rulota, deoarece nu am incercat sa fac fizic vreo comparație!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.