Viorel C.

Conduita si comportamentul la volan

22 postări în acest subiect de discuţie despre Conduita si comportamentul la volan

Conduita si comportamentul la volan

Viorel C.

Deschid topic pentru a afla care este comportamentul si conduita fiecaruia in trafic.

Am sa incep prin a scrie ca personal, dupa multe drumuri facute in afara tarii, am ajuns sa ma comport ca un om civilizat in trafic (acum sa nu se inteleaga ca ceilalti sunt nu stiu cum), mi-au disparut nervii la volan si chiar sunt relaxat in oricare deplasare facuta la volan.

Probabil si varsta isi pune amprenta, fiindca, tineretea am trait-o la volan, unde conduceam destul de agresiv si cu multa adrenalina.
Datorita meseriei practicate 28 de ani intr-o unitate service auto, obisnuita la volan mi se parea si mi se pare ceva firesc.
Mi-a placut viteza, am alergat in doua curse de raliu, pe dealurile Bucovatului (cei din Craiova cunosc locatia), erau perioade cand nu acceptam niciodata sa ma depaseasca vreun vehicul, dar iata ca a venit vremea, ca de aproape 15-17 ani, sa fiu un altul, datorita exemplelor traite intr-o lume occidentala, civilizata la volan.
Am reusit sa analizez si sa trag concluzia, ca niciodata viteza nu m-a dus spre un lucru bun. Timpul scurtat prin parcurgerea cu viteza a unei anumite distante, este acum fara de luat in seama, fiindca, ma rezum la un calcul care il fac intotdeauna cand am de facut o deplasare, fie ea in tara sau "in afara".

Pot declara, de ce nu, ca mereu incerc sa dau exemplu de bun sofer in trafic, prin acordarea de prioritate, indiferent de situatie (mai putin taximetristilor), prin respectarea legilor si bineinteles prin atitudine.

Poate multi ati citit postarile din blogul meu si ati observat ca sunt o fire deschisa, nu imi place sa ma ascund de lucrurile si problemele intalnite,  mereu dau exemple din viata si spun lucrurilor pe nume,  cu convingerea ca un procent, cat de mic, duce la o concluzie a fiecaruia de a nu face, sau de a nu pati, despre ce am intampinat eu cateodata.

Stiu si sunt constient ca nu am puterea de a schimba atitudinea unui sofer aflat la volanul masinii sale, dar poate impreuna, ma refer la colegii care au raspunderea zilelor traite la volan, vom ajunge sa schimbam ceva, cat de putin in tara asta, in care se pare ca legea la volan si-o face fiecare cum vrea.

Sunt multe de scris, dar nu doresc sa fiu cel care monopolizeaza acest topic si de aceea astept pe fiecare in parte, sa-si descrie comportamentul si atitudinea sa la volan.
Drumuri bune si fara evenimente!

s5Mrps1.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Bogdan

Si eu am o problema cu taximetristii care cred ca ei au drepturi ''speciale'' si cu acei soferi care incearca intotdeauna sa ''forteze'' traficul sau sa se impuna in vreun fel sau altul in trafic ignorand ceilalti participanti la trafic. In rest sunt relaxat la volan si intotdeauna imi asigur timpul necesar deplasarii ca sa nu fiu nevoit sa ma grabesc, astfel fiind mai stresat.

In alta ordine de idei, am citit multe lucruri interesante si folositoare legate de rulote pe blogul tau. E o lectura buna pentru orice rulotist si recomand tuturor.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel C.

M-ar bucura faptul sa fie multi aceia care sa scrie cate ceva despre ei, referitor la acest subiect, dar tare mi-e teama ca nu doresc sa afle si altii.

Multumesc @Bogdan!
Ai postat in timp ce postam si eu.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Ionescu

 

Pot declara, de ce nu, ca mereu incerc sa dau exemplu de bun sofer in trafic, prin acordarea de prioritate, indiferent de situatie (mai putin taximetristilor),

La fel si eu.

Asta imi aminteste de 1990-1991 cand povestea cineva care tocmai se intorsese de afara ca acolo e obiceiul, daca circuli pe un drum cu prioritate, sa mai lasi totusi "sa se bage" si pe aia care vin de pe drumuri fara. Nu-mi venea sa cred, cum naiba ? Ca doar aici era clara treaba, ai prioritate, calc-o! Sta ala vesnic blocat ca nu are cum sa intre in trafic ? Soarta.... Ei, asta mi-a bagat un ghimpe: de ce sa nu fie si pe aici asa ? Dar cine sa faca asta ? Pai, eu de pilda, prin exemplu personal, poate ca ala pe care-l las va baga la cap si va lasa la randul lui pe altul. Se pare ca a functionat - mai putin la taximetristi. Se pare ca n-ai ce le face, asa ca, daca soarta le e potrivnica, asta e, sa astepte.

Cu agresivitatea la volan. Prima mea masina, luata in 1993, a fost o VW 1200 (broasca), pe care o am si acum si cu care ma straduiesc sa merg cat de mult posibil.

Masina asta,   in anii 90 cand nu existau piese si surse de informare, cum ar fi internetul, avea tot soiul de improvizatii, si la motor dar si pe la frane. Iar, cel mai important, n-avea clacson functional. Asa ca, dupa ce am ramas fara frane de vreo 2 ori - fara incidente insa, are suflet bun, am invatat condusul preventiv si ca trebuie tot timpul sa-mi las loc de manevra in caz de ceva. La fel si clacsonul, neavand cu ce sa imi manifest furiile, vrand-nevrand am invatat sa anticipez reactiile celor care ma inconjurau in trafic. Sigur, in atatia ani, motorul e refacut de la 0, franele la fel, are si clacson acum (sic !) pe care-l folosesc sa atrag, eventual, atentia cainilor pe sosea, sa nu-mi sara cumva in fata.

Continuu sa conduc la fel cum m-a invatat broasca, indiferent de masina, rezultatul e ca in 24 de ani de cand conduc - zilnic, nu doar duminica - n-am avut nici un incident si reusesc sa evit macar 2-3 la fiecare drum.

Alt invatamant: aveam un coleg care avea permis de putin timp si, desi mai mare cu 15 ani decat mine conducea ca un pusti, demaraje in tromba la verdele semaforului, frana puternica la rosu. Incercam sa-l temperez, raspunsul era "pai e puternica masina coane, ce ai vrea, sa merg ca tine cu broasca ? Daca ai avea si tu motor mai mare, la fel ai face. Degeaba ii explicam chestii cu consum, uzura, etc. Pana intr-o zi cand, la un semafor pe la Eroilor, langa noi un nene in varsta intr-o Dacie 1300 impecabila. Se face verde, colegul o calca, nenea cu 1300 porneste tacticos. in fine, n-am mai fost atent, la semafor la Piata Moghioros (pentru cei ce nu stiu zona, sunt niste km bunicei de la Eroilor la Moghioros si multe semafoare), se pune rosu, colegul opreste cu o frana tapana iar alaturi .... nenea cu dacia 1300 tocmai oprea, la fel de tacticos precum pornise mai devreme. I-am aratat colegului.... mi-a dat dreptate.

  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gogonea Razvan

Salutare!

Cat despre experienta va pot spune ca am depasit un milion de km parcursi. 

Am avut o multime de masini. 

Despre respectul in trafic.... Cred ca cel care baga' multi km,  respecta ceilalti parteneri de trafic. Adica: in cazul in care cineva greseste, nu te apuca sa i-l faci ca la usa cortului', maine posibil sa gresesti si tu.

Cand cineva vrea sa intre' de pe un drum fara prioritate, sau din parcare, ori efectuând manevra de mers inapoi, incearca sa-i faci' loc....Curand tu ai putea fii in locul lui.

Despre viteza.... Nu goniti mai fratilor, ajungeti la destinatie cu 30 min mai devreme? Dar cu mult mai obositi din cauza concentrarii si adrenalinei atribuite acelei viteze  nebunesti . In special condusul in Romania unde distantele sunt relativ scurte, nu castigati foarte mult timp, ci doar de ordinul zecilor de minute. 

Sper ca v-am mai temperat putin.... Cum spune si deviza: " Mergi incet si-ajungi departe"

Toate bune!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator

 

Eu am doar vreo 500.000 km parcursi si pana acum nu am avut accidente violente, slava Tatalui.Oricum, ce vreau sa subliniez este ca incerc sa respect cateva reguli de baza:
1. Port centura !
2. Nu beau si apoi conduc. Never Ever ! Nu beau din principiu cand sunt cu masina, ori daca beau, las masina unde este si iau un taxi..
3. Nu fac depasiri aiurea, in locuri interzise sau fara sa fiu 100 % convins ca am timp.
4.Nu ma bag aiurea intre doua masini prea apropiate intre ele, ca sa franez apoi puternic, sa-l sperii pe cel depasit si sa provoc cine stie ce accident in lant.
5. Intotdeauna, in punctele moarte dau claxon, faruri noaptea si sunt cu piciorul deasupra franei si cu mana pe schimbatorul de viteze, pregatit de frana de motor.
Treaba asta chiar m-a salvat de cateva ori, adica ori claxonul meu l-a "trezit" pe dobitoc, ori am franat amandoi inainte sa ne "pupam". nu mai povestesc acum cazuri in care dobitocul, desi avea cedeaza prioritatea, iese din masina si-mi da cu pumnu in parbriz sau ma scuipa din masina lui. Dar stiu cum sa-i intimidez fara sa ma agit: ii filmez cu mobilul !!!
6. Incerc sa adaptez viteza la trafic si la conditiile meteo, tin distanta de macar o lungime de masina fata de cel de dinaintea mea (moment in care se gaseste un destept sa ma depaseasca, dar asta e tara in care traim).
7. Incerc sa raman calm si sa nu raspund printr-un condus nervos, agresiv daca ma provoaca vreunul.
8. Noaptea nu dau flash-uri celor de pe banda a doua care se misca mai incet, dau semnal stanga sau, in ultima instanta claxon scurt, ca sa nu-i orbesc pe cei din contrasens. La randul meu, ma uit constant in retrovizoare sa vad daca nu vine altul mai repede din spate, si daca da, schimb banda pana sa ajunga la mine, daca am spatiu pe banda I.

Altceva nu-mi mai vine in cap, dar, in principiu, merg dupa deviza "Pazeste-ti pielea, ca mai bine ca tine nu ti-o pazeste nimeni !"
Sper ca nu-s off topic si ca nu v-am plictisit. Toate cele bune !

 

Modificat de CIPROSCA

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel C.

Cine poate zice ca poti fi off topic, cand postezi la subiect!!
nay

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel C.

Nu cred ca exista un utilizator din acest forum care sa nu posede permis de conducere.
Insa ce cred, este faptul ca inca odata se observa indiferenta si neimplicarea in activitatea acestui forum.

Nici nu pot scrie mai multe.....imi pare rau de gandirea si modul de interpretare al unora, referitor la o  comunitate.
Sa fim sanatosi cu totii!!.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Razvan Marinescu

Dragi prieteni

Permis de conducere am din 1996 cat B si de prin 2010 cat  A.  Am la activ cateva mii de Km (chiar nu am tinut contul dar undeva la ordinul a 6 zerouri),  prin tara si prin Europa-Turcia (pe moto si auto) si ocazional condus prin USA , Malaezia, Singapore etc. 
Ceea ce vreau sa adaug la ceea ce au spus si colegii mai sus, este nu doar respectul in trafic fata de ceilalti participanti (fie ei taximetristi sau mai rau, soferii de pe microbuze), ci si dezgustatorul fapt de strada tomberon, aruncat gunoaie si mucuri de tigare pe geam etc. Urasc astfel de conduite in trafic .
Cat despre felul iin care conduce fiecare, asa cum a sus si Viorel si colegii de mai sus o data cu experienta, cu nr de km vine si conduita -comportamentul in trafic.
Peste toate acestea ar trebui constientizat ca ai nostri copii, participanti la trafic, doar prin prezenta lor in masina, alaturi de noi, vor ajunge sa copieze (lucrurile bune sau mai putin bune), sau chiar sa o perceapa ca pe ceva absolut uman si firesc sa respecti pe cineva in trafic.
Din pacate avem de a face cu o turma mare de bizoni in Romania . Singura cale de a nu mai produce astfel de specimene , cred eu, este respectul si bunul simt in trafic, lucru care va deveni  ceva firesc ptr generatiile viitoare,  (speram) .

Cu respect Razvan Mhi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vizitator

Aproape zilnic la T.V. ni se prezinta accidente tragice. Toate au aceeasi cauza - nerespectarea unor norme de conduita civilizata.
Ne-am astepta ca dupa o astfel de emisiune, batranelul cutremurat ca un semen de-al sau a murit in mod absurd, trecand pe rosu, sa astepte oricat in fata unui semafor defect pentru a traversa. Dar nu se intimpla asa. Vom vedea ca zeci de oameni seriosi isi incearca " norocul ", ca la ruleta ruseasca, nerespectind interdictiile pe care ei le cunosc de fapt foarte bine.
Aproape nu exista om care sa nu stie ca nu are voie sa traverseze strada oricum si oriunde, ca nu este bine sa-ti lasi copilul sa se joace in mijlocul drumului, sau ca atunci cand sofezi esti obligat sa te opresti si sa acorzi prioritate pietonilor chiar din momentul in care acestia au pus piciorul pe " zebra ".
Pentru un cetatean venit dintr-o tara civilizata, dezordinea ce caracterizeaza circulatia rutiera de la noi este de neconceput. Am vazut in Suedia oameni asteptind rabdatori la stop, desi trecuse miezul noptii si strazile erau pustii...
De-a lungul timpului, s-au realizat mii de anchete privind motivele ce-i determina pe oameni sa incalce regulile de circulatie. Raspunsurile sunt mereu aceleasi : lipsa de atentie si graba. Eu as adauga : lipsa de politete. Suna poate ciudat, dar acesta este adevarul. Cel care traverseaza o strada aglomerata pe unde are chef este un om prost crescut.
O comportare civilizata in traficul rutier nu are inca o traditie indelungata cum au legile bunei purtari in celelalte domenii sociale. Nerespectarea normelor de politete in societate se pedepseste, cum am vazut, cu excluderea noastra treptata din medii pe care le-am frecventat altadata cu placere.
Nerespectarea normelor de politete pe sosea se plateste cu viata!

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

Am permis de conducere de 45 ani si ma consider un mare norocos ca nu am fost niciodata implicat intr-un accident de circulatie. Tot ce s-a postat mai sus reprezinta exemple demne de urmat si subscriu si eu la ele. Daca exista un mic secret in reusita, acela este de a conduce prudent si de a intui intentia participantilor la trafic cu care te incrucisezi. In rest,  noroc sa ai.hi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel C.

In continuare astept postari despre conduita voastra la volan, fiindca numai asa ne putem face o idee despre comportamentul fiecaruia.
Nu cred ca trebuie aduse injurii altora, ci doar cum ne comportam noi, vis-a-vis de ceilalti.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Popa

Am cateva reguli stricte.

Una dintre ele este masina nu se impaca de nici un fel cu alcoolul. Fie ca sunt "turta" sau ca am baut doar o bere, ori merg cu taxiul, ori conduce sotia (spre norocul meu :) ). O alta regula este: mizeria din masina (ambalaj de ciocolata, doza de suc.....) ramane in masina pana la primul loc unde pot sa-l arunc civilizat.

Din obisnuita pun centura de fiecare data, chiar daca dupa 100m trebuie sa opresc. Cat despre trafic, zilnic, incerc din rasputeri sa nu ma mai inervez cu toti cocalarii care "nu stie sa citeste" dare au permis. A trebuit sa invatat sa conduc pentru doi

Chiar daca este "doar o bucata de fier", pentru mine masina este un membru de familie (daca nu chiar o amanta biggrin ) care trebuie bibilit, ingrijit, accesorizat, intretinut...

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
TEODOR

Va salut dragi colegi!

Am permis de conducere din 1991 si datorita micilor afaceri pe care le faceam in anii 90, stiu ca am facut un calcul in urma cu cativa ani si sarisem de 1.000.000 Km, in tara si strainatate.
Am numai categoria B si nu ma avant la viteza decat pe autostrazile din Germania (cand ajung pe-acolo), sa nu incurc circulatia.In rest pot sa va spun ca am avut un accident rau de tot, in anul 2002, in timp ce ma deplasam cu o Skoda Octavia care avea doar cinci luni, pe E70.
Veneam de la Craiova spre Turnu Severin , era ora 21, asfaltul era foarte putin umed, viteza era de 90 Km/h, se intunecase iar pe partea dreapta erau niste santuri adanci cam de 1 m, pentru ca se lucra la drum. Inainte de a intra in localitatea Ghelmegioaia( cei care merg pe acest drum stiu cam pe unde este) , imediat dupa o curba am observat ca din fata venea o coloana de masini si am trecut imediat pe faza scurta.
Nu am vazut ca in fata mea , un tir condus de un tanar de 28 de ani care atipise la volan, era pus pe diagonala , ocupand ambele sensuri de mers.
El cand s-a trezit si a realizat ce se intamplase , cred ca  facut un soc pentru ca a oprit motorul si luminile si a luat-o la fuga pe camp.
Eu l-am vazut prea din scurt(cam 70 m) , si cum nu puteam sa ies in decor din cauza santurilor ( exista risul sa ma dau peste cap cu masina), am decis sa intru pe o frana controlata in rotile din spatele tirului. Spun controlata pentru ca la masuratorile facute de politie s-a vazut ca la un moment dat urmele de franare au fost intrerupte, tocmai pentru ca nu mai aveam directie.Vad si acum momentul in care mi s-au spart farurile.
Norocul a fost cu airbagul si ca am fost singur , pentru ca masina a fost facuta de dauna totala.
De atunci , la intalnirea cu alte masini care vin din sens opus, tot mai dau o data din cliuparici dupa ce schimb pe faza scurta.
Cam atat am de spus. In rest , ca oricare , mai dau si eu de cate un grozav pe drum , dar il las in plata Domnului ca oricum nu pot sa indrept eu cocosatii.
Va multumesc pentru citire!
hi

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel C.

Doresc sa "readuc" la viata acest topic /.;

Voi ce ziceti?

Merita atentie sau nu biggrin

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Razvan Marinescu

Din partea mea un mare DA ! 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

Nici vorba, DA !

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sorin  Leitoiu

DAaw

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel C.

Cand m-am referit la "readucere", m-am referit la faptul ca topicul sa afiseze postarile fiecaruia, referitoare la comportamentul sau la volan biggrin

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Adrian

Salut, nu vreau sa fiu răutăcios pentru unii, dar viata m-a aruncat din șofer de tir pe taxiu.

Nu vreau sa spun cat e de greu sa fii taximetrist cu un salariu de mizerie , sa fi nevoit sa alergi pentru un leu. Viata nu te iartă.  Totul e sa ramai vertical.

Nu cred ca exista o meserie mai frumoasa ca șofatul.  

Iertați-ma!

Domnu Viorel se merita din tot sufletul, asa ajungem sa ne cunoaștem mai bine.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel C.

@Radu Adrian, cel care nu stia decat sa jigneasca in acest topic (si in viata de zi cu zi biggrin), a fost exclus din comunitatea noastra.

 

Cunosc si eu destui dintre cei care practica aceasta meserie, cea de taximetrist, insa pot scrie ca la multi lasa de dorit conduita lor la volan, dar totodata nu-i poti pune pe toti in aceeasi discutie.

Daca cativa dintre cei care sofam corect si consideram ca facem lucruri bune in trafic, incercam sa educam si pe cei care nu doresc sa se alinieze civilizatiei la volan, eu zic ca este un pas mic, dar care poate este de luat in seama.

 

Mi-am adus aminte ceva si doresc sa va relatez si voua, cu legatura la conduita la volan.

In anii '91-'92, facem drumuri in Germania, aveam un amic ce locuia in Bochum si ne deplasam mereu dupa achizitionarea de masini, fie prin orase, fie pe autostrazi.

Mare mi-a fost mirarea cand faceam sute de kilometri si nu auzeam un sunet al unui claxon, sau vreun gest la volan al altui sofer in trafic.

La inceput am tacut, am considerat ca este bine sa tac sa nu ma fac de ras, dar la un moment dat, dupa o lunga perioada, nu am mai rabdat si l-am intrebat pe amicul meu:

- bai frate, astia nu au claxoane la masini, fiindca nu am auzit pe unul sa sune cumva?!!

Raspunsul lui a fost:

- suntem in Germania, nu in Romania!

Concluzia trageti-o voi :laughing:

 

Ce este insa de mentionat, este faptul ca acum si in Germania au inceput sa te claxoneze daca incurci sau faci ceva ce nu este corect. Nu mereu, dar se vede o schimbare. In rau a-si zice!

Asta se cauzeaza invaziei de fel de fel de nationalitati si ca problabil, incet-incet,  se pierde si "gena" asta de corectitudine la volan biggrin

 

P.S. incearca si nu te mai adresa in forum cu "domnul", asa cum este specificat si in Regulament.

:-)

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Adrian

Am înțeles, fără supărare. 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.