Iulian C.

Frana de mana Fendt Saphir

15 postări în acest subiect de discuţie despre Frana de mana Fendt Saphir

Frana de mana Fendt Saphir

Iulian C.

Va salut,

Vin catre dvs. cu urmatoarea situatie legata de frana de mana la un Fendt Saphir 470 din 2007,  in momentul in care trag frana de mana, maneta se ridica aproximativ pana la jumatate si daca incerc sa misc rulota putin, se duce pana la capat singura. Am desfacut rotile tamburii nu sunt blocati, nu freaca, ferodourile sunt ok. Ma poate ajuta cineva sa inteleg ce se intampla ?

Multumesc.

Distribuie această postare

Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

NRLaurentiu

Șasiu AL-KO sau Knott?

Maneta este cu piston sau fara?

în urmă cu 5 ore, Iulian C. a scris:

se duce pana la capat singura.

Capatul este la pozitia verticala sau la loc, la cea orizontala?

🤔

Link către postare
Roland Stanciu

Exact asa e si la mine - weinsberg 450Fu, sasiu AL KO! Nu stiu de ce! 

Link către postare
Andrei.N

Eu pățesc același lucru la rulotă, Knaus pe șasiu Al Ko, însă doar dacă am rulota într-o zona cu diferența de nivel. 
Ex: parchez ansamblul, trag frâna rulotei unde levierul se duce doar până la jumătate, o desfac de la cârlig, iar apoi mai se mișcă proțapul stângă sau dreapta, depinde care din zone este mai lăsată, moment în care levierul frânei se duce la capătul complet al cursei.

Link către postare
Iulian C.
La 5/28/2025 la 16:14, NRLaurentiu a scris:

Șasiu AL-KO sau Knott?

Maneta este cu piston sau fara?

Capatul este la pozitia verticala sau la loc, la cea orizontala?

🤔

Sasiul este Al-ko, maneta are un arc in partea de jos, iar intrebarea cu capatul... nu o inteleg.

Link către postare
NRLaurentiu
10 minute în urmă, Iulian C. a scris:

intrebarea cu capatul... nu o inteleg.

La 5/28/2025 la 10:27, Iulian C. a scris:

se duce pana la capat singura

Pai... tu ai inceput! Cursa manetei de frana are doua capete: unul jos (netrasa) si unul sus (trasa). Din cele povestite, eu am inteles ca o tragi doar pana la o pozitie intermediara (ramane la un anume unghi). Cand ai zis ca se duce singura pana la capat, am intrebat la care din cele doua pozitii, de jos (culcata/netrasa frana) sau de sus (ridicata/trasa frana). Mai simplu de atat nu pot formula...

Maneta cu piston arata asa:

261.thumb.jpg.0718acf0988d539a7a66be425147f365.jpg

• Like 1

Link către postare
Negut Cosmin

Salut!

Am si eu o rulota Fendt 510 din 2008, tot cu sasiu AL-KO, si mi se intampla exact acelasi lucru.
Dupa ce trag frana de mana, daca misc putin rulota, maneta mai urca singura putin si cred ca explicatia e urmatoarea:
atunci cand sabotii se aseaza pe tambur si se face contactul complet (mai ales daca misti rulota), se tensioneaza putin in plus cablul de frana, iar asta face ca maneta sa fie „trasa” mai sus.

Daca vrei sa eviti asta, poti pur si simplu sa tragi maneta de la inceput ceva mai sus, cu putina forta in plus – si nu se va mai misca la fel dupa aceea.

La mine sistemul de franare a fost verificat complet si e in stare perfecta, asa ca nu cred ca e ceva defect – pare sa fie doar un comportament normal al acestui tip de sistem AL-KO.

Spor si drumuri bune!

Link către postare
Iulian C.
în urmă cu 12 ore, NRLaurentiu a scris:

Pai... tu ai inceput! Cursa manetei de frana are doua capete: unul jos (netrasa) si unul sus (trasa). Din cele povestite, eu am inteles ca o tragi doar pana la o pozitie intermediara (ramane la un anume unghi). Cand ai zis ca se duce singura pana la capat, am intrebat la care din cele doua pozitii, de jos (culcata/netrasa frana) sau de sus (ridicata/trasa frana). Mai simplu de atat nu pot formula...

Maneta cu piston arata asa:

261.thumb.jpg.0718acf0988d539a7a66be425147f365.jpg

Salutare,

:), se duce pana la capatul pozitiei de sus, frana trasa. Am o filmare, din pacate nu o pot pune aici

Link către postare
Iulian C.
în urmă cu 8 ore, Negut Cosmin a scris:

Salut!

Am si eu o rulota Fendt 510 din 2008, tot cu sasiu AL-KO, si mi se intampla exact acelasi lucru.
Dupa ce trag frana de mana, daca misc putin rulota, maneta mai urca singura putin si cred ca explicatia e urmatoarea:
atunci cand sabotii se aseaza pe tambur si se face contactul complet (mai ales daca misti rulota), se tensioneaza putin in plus cablul de frana, iar asta face ca maneta sa fie „trasa” mai sus.

Daca vrei sa eviti asta, poti pur si simplu sa tragi maneta de la inceput ceva mai sus, cu putina forta in plus – si nu se va mai misca la fel dupa aceea.

La mine sistemul de franare a fost verificat complet si e in stare perfecta, asa ca nu cred ca e ceva defect – pare sa fie doar un comportament normal al acestui tip de sistem AL-KO.

Spor si drumuri bune!

Salutare,

"Daca vrei sa eviti asta, poti pur si simplu sa tragi maneta de la inceput ceva mai sus, cu putina forta in plus" - absolut nu! Am tras inclus 2 persoane de maneta, manual nu o pot duce la capatul cursei, am incercat inclusiv prin reglarea intinderii tijei de comanda de sub rulota, fara succes.

Link către postare
NRLaurentiu

In lipsa de alte detalii, imi dau cu parerea acum: ati observat daca nu cumva tot ansamblul franei este ceva mai lejer fata de sasiu si cand miscati rulota in spate, tija sa impinga in ansamblul franei de mana si astfel sa apara acea miscare in sus?

Acum, era util de vazut daca maneta "mai urca" unu-doi dinti sau aparent, cu totul.

în urmă cu 12 ore, Iulian C. a scris:

maneta are un arc in partea de jos

Eu am tot AL-KO (fara piston), dar nu inteleg ce arc e jos... 🤔 

Link către postare
Iulian C.
La 5/30/2025 la 8:28, NRLaurentiu a scris:

In lipsa de alte detalii, imi dau cu parerea acum: ati observat daca nu cumva tot ansamblul franei este ceva mai lejer fata de sasiu si cand miscati rulota in spate, tija sa impinga in ansamblul franei de mana si astfel sa apara acea miscare in sus?

Acum, era util de vazut daca maneta "mai urca" unu-doi dinti sau aparent, cu totul.

17486985221372627774898199382743.jpg

Link către postare
Iulian C.
La 5/30/2025 la 8:28, NRLaurentiu a scris:

Nu este sistemul cu dinti

Link către postare
NRLaurentiu

@Iulian C. Iulian, am reusit sa diseminez axul manetei, dar in rest nu-mi dau seama cum "lucreaza", iar rulota mea e departe. Daca am timp, am sa caut si alte poze "pe dedesubt" sa vad ce si cum se misca. La a mea am desfacut doar cupla, nu si ansamblul cu maneta de frana. La tine observ o bila in stanga. Nu e capatul de la piston? 🤔

Link către postare
NRLaurentiu

Am fost in we si am pozat si la mine. E diferit:

683d753d1f91e_Screenshot_20250602-1251262.png.36ad2c162b5d25efadb224bfa6d04cf5.png

Imi pare rau, dar nu ma dumiresc din poza ta, ce componente sunt pe acolo.

Link către postare
Iulian C.
La 5/31/2025 la 18:17, NRLaurentiu a scris:

@Iulian C. Iulian, am reusit sa diseminez axul manetei, dar in rest nu-mi dau seama cum "lucreaza", iar rulota mea e departe. Daca am timp, am sa caut si alte poze "pe dedesubt" sa vad ce si cum se misca. La a mea am desfacut doar cupla, nu si ansamblul cu maneta de frana. La tine observ o bila in stanga. Nu e capatul de la piston? 🤔

Va salut, "bila" respectiva este fundul suportului pentru mufa :)

Link către postare

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

• Activi pe această pagină   0 membri

Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.