Roland Stanciu

Cu ce pot lubrefia fermoarul marchizei?

9 postări în acest subiect de discuţie despre Cu ce pot lubrefia fermoarul marchizei?

Cu ce pot lubrefia fermoarul marchizei?

Roland Stanciu

Rog ajutor. La o marchiza in saculet Fiamma Caravanstore XL360 fermoarul a inceput sa mearga greu. Chiar foarte greu. Imi e teama sa nu se rupa. Cu ce il pot lubrefia - curata? Dvs. cum procedati cu marchizele proprii?

Distribuie această postare

Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

NRLaurentiu

@Roland Stanciu , orice spray cu silicon, intr-un servetel "spreiat" in prealabil, il treci peste fiecare parte a fermoarului deschis. Daca ai mana stabila si tevusca la spray, dai un fas continuu pe zona de mijloc a fermoarului inchis, intr-o trecere rapida (sa nu balteasca intr-un loc sau sa se prelinga pe material).

Link către postare
Roland Stanciu

Fara nici un fel de intentie de reclama, pot sa folosesc asa ceva:

https://exis.ro/accesoriu_rulota/Thetford, _spray_lubrifiant-2127.html?srsltid=AfmBOopup5zDbRJoP9p0etCPXmTyKYpc0SOFwWeK6SRG1EeDiVuifOMK

Are silicon si scrie ca ar fi si de fermoare. Sa cumpar asa ceva?

LE nu am nici un fel de spray cu silicon acasa!

Link către postare
NRLaurentiu
35 minute în urmă, Roland Stanciu a scris:

LE nu am nici un fel de spray cu silicon acasa!

Are la Kaufland, CareFura, Auchan & co.

PS: am folosit chiar saptamana trecuta (e drept, nu pentru fermoar), un spray de la Lidl (tub mic, subtire, cu țevușcă scurta si capac de protectie ca sa nu fasai din greseala). M-a scos dintr-un mare c...t cand am culisat geamul frontal pe sina.

Mai exista si solutia babeasca, daca esti in mijlocul pustiului, de a freca cu sapun (solid) dintii fermoarului.

Ca recomandare generala, e sa folosesti ceva util (cu compozitie similara), nu ceva renumit. Important e sa citesti compozitia chimica si sa o regasesti in alta parte mai ieftin. Nu e ceva critic, ca sa folosesti doar de la x sau y. Valabil si pentru garnitura de la caseta wc-ului. Eu n-am pus nimic pe ea (in afara de c..t)! Si e ok si dupa 6 ani!

• Like 1

Link către postare
Mihai-Arad

Salutare

Asa ceva folosesc eu (gasit la Hornbach)

Ideal pentru: Copertine, glisiere, sertare (sina), rulmenti simpli ...

Diferenta dintre silicon spary si teflon:

Produsele din silicon sau PTFE (politetrafluoretilena) sunt potrivite pentru lubrifierea plastic-plastic, dar siliconul formează un strat mai gros, mai umed, in care se pot acumula praf si murdarie. PTFE are un strat mai subtire, dar mai dur, care nu "atrage" praful sau nu aduna murdaria.

Produsele PTFE sunt mai potrivite pentru lubrifierea plastic| cauciuc (guma)

Marea diferenta fata de spray-ul cu silicon este ca spray-ul Teflon nu este fabricat din ulei ci din PTFE.

Siliconul nu este usor de indepartat. Siliconul este insensibil la majoritatea solventilor. Daca siliconul (pata de silicon) trebuie sa fie indepartat complet de pe suprafata, acest lucru se poate face numai cu dizolvant pentru silicon.

grafik.png

P.S. - Poti folosi sapun sau ceara (la nevoie)

Modificat de Mihai-Arad
P.S. edit
  • Like 1

Link către postare
Viorel K
în urmă cu 2 ore, Mihai-Arad a scris:

siliconul formează un strat mai gros, mai umed, in care se pot acumula praf si murdarie.

Duc o mare batalie la biciclete cu praful atras de uleiul cu care ung lanturile. Am o sumedenie de uleiuri speciale de lant pe care le-am folosit doar de cateva ori si stau acum degeaba pentru ca atrag praful prea mult. Am folosit inclusiv cu PTFE si siliconic. Siliconicul atrage cel mai putin praf,  dar trebuie sa ung cel mai des si momentan cu el merg. Asta e experienta mea. La plastice merg amandoua, asa cum scrie in prospect, dar eu prefer siliconicul si aici,  am folosit si inca folosesc la fermoare si alte lucruri din plastic. De curand am dat si la trapa care se inchidea f greu din cauza mecanismul de blocare. Acum merge "ca unsa".

Link către postare
Marius Rotaru

Cum s-a scris mai sus: fiecare cu experinta lui. Ca varianta moderna as merge pe PTFE. Ca varianta sigura ( si ne iubitoare de praf + ieftina ) sapunul solid - merge 100%.

Siliconul cuparat de mine atrage praf .... deci fiecare cu experienta lui.

Si ca off topic ( ca s-a pomenit mai sus ): pentru garniturile de la caseta nu folositi altceva decat "siliconul" de la Thetford. Eu am patit-o in trecut, din ciclul ia de prima data ceva dedicat si te va costa mai ieftin chiar daca pare mai scump.

@Viorel K ati incercat Sonax Dry Lube ( Trocken Schmierspray )?

• Like 1

Link către postare
Viorel K
în urmă cu 10 ore, Marius Rotaru a scris:

ati incercat Sonax Dry Lube ( Trocken Schmierspray )?

Cand m-am decis sa renunt la uleiul "chior" a fost primul folosit pana s-a terminat flaconul. Sunt ani de atunci si uitasem de el dar tin minte ca a fost clar o imbunatatire, vag as zice ca ceva intre ptfe si silicon (cel putin produsele pe care le am eu, ptfe de la Soudal si siliconic de la Balistol). Ulterior am incercat alte uleiuri dedicate sperand la mai bine (si la ceva mai ieftin, atunci produse Sonax vindeau putini si foarte scump, nici acum nu sunt prea ieftine). Daca tot mi-ai amintit, o sa-l mai incerc o data.
Scuze de off topic.

Link către postare
Mihai-Arad
La 29.8.2024 la 21:14, Marius Rotaru a scris:

Si ca off topic ( ca s-a pomenit mai sus ): pentru garniturile de la caseta nu folositi altceva decat "siliconul" de la Thetford. Eu am patit-o in trecut, din ciclul ia de prima data ceva dedicat si te va costa mai ieftin chiar daca pare mai scump.

:OK: intru totul de acord

Link către postare

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

• Activi pe această pagină   0 membri

Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.