Viorel C.

Cine a inventat rulota?

4 postări în acest subiect de discuţie despre Cine a inventat rulota?

Cine a inventat rulota?

Viorel C.

Se stie ca istoria rulotei dateaza de secole. Originile ei,   fiind urmarite in timp la tiganii nomazi care calatoreau si care petreceau o mare parte din viata lor in remorci trase de cai. Insa , se pare ca prima caravana (rulota), a fost construita oficial in anul 1880 de catre firma Bristol Carriage Company, la comanda unui anume doctor W Gordon-Stables, caravana avand o caroserie tip vagon, de 18 picioare lungime si trasa de cai.

Caravanele, incepand din acea perioada, au inceput sa aiba schimbari majore, prin cateva dotari ce le faceau mai locuibile, ele devenind destul de cunoscute in America anilor 1920, ca apoi, sa se extinda spre Marea Britanie si bineinteles Europa.

Tot de prin anii 1880, se pare ca au aparul si primele campinguri de rulote, campinguri ce aveau sa promoveze dezvoltarea turismului in zonele respective.

Caravanele, au parcurs un drum destul de lung de la inceputurile lor primitive si se bucurau de un val de o faima  in crestere, zic eu, oferind o vacanta perfecta celor care opteza pentru lejeritate si confort.

Dealtfel, istoria rulotei este fantastic de diversa, variante ale acestei "discutii",   fiind destule.

 

Cateva imagini cu prima rulota se pot viziona pe blog

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ovidiu Cica

Pai nu vad nici o discutie!

Oricum cine le-a inventat mare bine mi-a facut!

N-as mai sta la pensiuni, hoteluri, etc unde cel putin la noi totul este o surpriza:mancarea, atmosfera, servirea, cazarea, ce sa mai vorbim de preturi !

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

Sunt total de acord cu Ovidiu . Cand eram tanar , mergeam la mare doar cu cortul si mai tarziu , cu familiutza , tot cu cortul am mers . Acum imi doresc o rulota si sper ca in aceasta vara sa gust din nou din  placerea de a fi liber, in mijlocul naturii . Asteptarile mele de la o rulota tin  in principal de : conditiile de dormit , asigurare grup sanitar , aragaz, frigider si incalzire in noptile mai racoroase de la munte.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

@ Adrian, ai atins un punct nevralgig : "sconcs" si ne putem imagina care era gradul de civilizatie al stramosilor rulotistilor care au inventat acest mijloc de deplasare si cazare. Intre timp, societatea a evoluat si au aparut si cabinele de baie in rulote si cei care le-au folosit au inceput sa apartina de "lumea buna, cu inclinatii excentrice". In ziua de azi, mare parte din "lumea buna" merge sa-si petreaca weekendurile si concediile in strainatate, in locatii de lux , iar rulotele ne-au ramas noua amarastenilor, care suntem indragostiti ireversibil si neconditionat de natura.

  Intrebarea care se pune, inevitabil, este : de ce s-a produs o explozie de pensiuni rurale si urbane amplasate in zone cat se poate de pitoresti care te atrag cu reduceri importante la cazare si masa, iar putinele campinguri organizate care existau s-au imputinat din ce in ce, altele nu s-au mai construit si nu mai sunt atractive pentru investitorii privati ? Astept comentarii!  isorhi

moderat Adrian V.

Sa lasam acest topic pentru istoria rulotelor. Daca vreti , deschideti un alt topic cu "Campingurile, incotro ?" sau ceva asemanator .

Merci !  :-)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.