Bogdan A

Bariere & șanțuri

14 postări în acest subiect de discuţie despre Bariere & șanțuri

Bariere & șanțuri

Bogdan A

Dragi forumiști,

 

Deschid această dezbatere, sperând că este de interes pentru cei care (măcar din când în când) preferă o ieșire off camping și se lovesc de imposibilitatea de a ajunge unde le-ar plăcea datorită unor... bariere, șanțuri, movile de pământ/pietre, făcute în mod deliberat (și probabil de cele mai multe ori abuziv), de diverși ”jmecheri” locali... De ce? Pentru că așa li s-a ”sculat” lor! Maluri de ape (curgătoare sau stătătoare, chiar și malul mării), devin proprietăți private adjudecate ”că așa vrea mușchii mei și pentru că pot”, deși, după cunoștințele mele, malurile apelor aparțin de ”Apele Române”, nu de diverse comunități locale (a se citi ”șmecheri locali”).

 

Cum mama dracu' să pretinzi că malul Dunării îți aparține?!? Sau malul Lotrului, pe (aproape) toată porțiunea de Transalpina... :tamp: Și multe altele...

 

Ca să fie clară poziția mea, sunt de înclinație liberală și pot să înțeleg, și susțin cu tărie noțiunea de ”proprietate privată” de care nu trebuie să te atingi sub nicio formă. Nimănui nu i-ar plăcea să-i fie invadată proprietatea privată. Eu pun în discuție locuri care sunt abuziv restricționate de diverși indivizi sau chiar instituții. Și ce am putea face pentru a elimina aceste abuzuri...

 

Una peste alta, aș fi curios care este experiența voastră în acest sens. Mai mult, dacă avem printre noi avocați/juriști care pot aduce ceva lămuriri din punct de vedere legal, ar fi minunat.

 

Eu unul, sunt tentat să am în bagaj un ferăstrău pentru lemn/metal pe care să-l folosesc când dau de o astfel de barieră, pusă de vreun țugulan pe un drum public! :default_doh:

 

PS: Dacă mai există vreun topic pe această temă, sau dacă pe acesta l-am plasat într-o categorie nepotrivită, rog administratorul să-mi dea două peste ceafă... :)

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Bogdan C.

@Bogdan A Sunt in asesntimentul tau, insa doar partial. De ce? Pentru ca inca de la sfarsitul anului 2019 comunitatea de rulotisti a inceput sa creasca simtitor. Pandemia a amplificat mult acest fenomen de crestere. Odata cu acest fenomen, au aparut in curent rulotisti care chiar nu-mi doresc sa-i am in preajma. Oameni care nu se inteleg cu bunul simt, cu matura si cu ce ne poate oferi ea. Oameni care dupa ce fac un bairam din toate punctele de vedere, pleaca si lasa locul unde au campat plin de deseuri, nenumarate vetre de foc, pomi taiati si alte incoveniente pentru administratorii anumitor areale.

Am avut chiar si in camping niste "insi" care au dat drumul la o chermeza, cu manele si tot tacamul, iar cand le-am atras atentia ca incalca atat regulile de bun simt cat si pe cele ale camping-ului, sau inflamat. Variantele au fost sa opreasca muzica si sa-i respecte pe ceilalti locatari, sau sa paraseasca locatia. Discutia e mai ampla, dar nu face obiectul postarii.

Am mai avut o patanie in zona unde noi facem off, P.N.Retezat, unde, la urcare am vazut 3 echipaje cu autorulote, la fel. Chermeza, manele, si tot ce stie melteanul mai bine. A doua zi, spre seara, am fost calcati de Jandarmeria Montana, care ne cunostea de mai multa vreme si stia ca avem camere de bord. Ne-au cerut filmarile de la urcare, pentru a-i identifica pe cei ce au fost campati acolo. Dupa ce le-am dat, am coborat sa vedem si noi de ce se precipita lucrurile. Ne-am convics dupa ce de pe zona care o stiam curata, pe malul raului Rausor, am adunat 6 sau 7 saci mari de 120l de gunoaie. inclusiv carteva facturi de utilitati. Din asta am inteles, ca ce ce inchiriasera autorulotele de la Cluj, erau sin judetul Bihor si au adus cu ei si gunoiul de acasa, la iasirea off din judetul Hunedoara.

Am fost ulterior informati de jandarmerie ca au fost identificati si sanctionati.

 

In concluzie, n-ar trebui sa fim suparati pe autoritati, Jmecheri locali" sau pe fantome pentru obstructionarea camparii in anumite zone, ci pe o buna parte din colegii nostri rulotisti si pe familiile lor care au avut robinetul oprit la capitolul educatie. In 2020 ziceam pe aici pe undeva ca zilele OffCamping-ului sunt numarate. In acelasi an, cat si in 2021 si 2022 au aparut restrictii in zone consacrate pentru practicarea off camping-ului. Tot de la chiolbanisme, manelarii, garduri si imprejmuiri si deseuri aruncate peste tot. O buna parte din noii rulotisti nu folosesc solutii pentru toaleta si bazine de apa gri. Spun asta in baza unor conversatii cu multi dintre ei. "Nu-mi trebuie ca o golesc eu pe undeva la plecare"... Am vazut casete golite la plecare, pe locul unde au campat. Am opric si i-am intrebat daca este normal ce face. A spus ca este perfect normal, ca el oricum nu mai vine aici sa campeze. Bine inteles ca au fost anuntate autoritatile si m-am asigutat ca-i scumpa golirea casetei si lasarea de deseuri.

 

Daca vrem sa mai campam off, schimbarea trebuie sa inceapa de la noi. Sa fim un exemplu pentru cei mai noi.

Sunt destule tari in care camparea off este interzisa. Educatia daca nu o poti face din mentalitate, o poti face cu legea.

  • Like 5

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cosmin B

Sunt doua chestiuni separate si eu personal nu pot fi de acord cu pedepsirea tuturor pentru tarele unor indivizi indiferent de motiv, indolenta, lipsa capacitatii sau interese particulare.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Bogdan A
36 minute în urmă, Bogdan C. a scris:

Educatia daca nu o poti face din mentalitate, o poti face cu legea.

Bogdan, îți mulțumesc pentru intervenție! Exact aici mă gândeam că ajungem cu argumentarea!...

 

Și cei care au blocat domeniul public (primari, pădurari etc.), aduc acest argument pentru că este aproape imbatabil. Dar, care poate ascunde interese personale, sau lenea de a supraveghea lucrurile și de a aplica legea împotriva celor care o încalcă (mai bine bag o barieră sau un șanț și știu că nu mai am treabă!).

 

Într-adevăr, educația (sau mai degrabă lipsa ei) nu o poți face decât punitiv: prin lege. Ai greșit, plătești. La nemți, sau la alte popoare pe care noi le vedem civilizate, asta a fost succesiunea corectă: mai întâi au fost corectați prin pedepse, apoi, de-a lungul generațiilor le-a intrat în ”gene”. Sau mai exact, le-a fost indusă prin educație, prin cei șapte ani de-acasă, pentru că părinții știau ce se întâmplă dacă progenitura nu respectă legea... Lasă tu pentru o vreme un neamț/englez/danez fără să-l pedepsești când greșește și o să vezi că devine mai meltean ca românul. Dar, mă rog, aici e o întreagă filosofie de discutat...

 

Cheia este oricum legea, și mai ales aplicarea ei. Nu cred însă, că poți pedepsi o întreagă comunitate prin restricții de acest fel (șanțuri și bariere). Crezi că melteanul devine mai educat, mai conștient că greșește dacă nu are acces într-un loc (în mai toate)? Greșești - plătești - data viitoare nu mai faci... asta cred că e ordinea firească și calea spre educație.

 

Ce putem face noi (în afară de a strânge un sac, doi de gunoi care nu e al nostru când ajungem în astfel de zone), asta este întrebarea. Putem face ce spui tu, să chemăm autoritățile să aplice legea ori de câte ori se întâmplă astfel de lucruri, putem să vorbim cu melteanul, putem să avem inițiative civice și ecologice, putem să vorbim (la nivel de grup, asociație etc.) cu primari, pădurari, poliție locală...

 

Dar nu cred că putem să acceptăm resemnați astfel de restricții... Pe vremea comuniștilor, erau plăcuțe pe fiecare petec de iarbă din parcuri: ”Nu călcați iarba!”. Păi pentru ce mama dracului era iarba aia în parc? În vestul civilizat, oamenii ies în parcuri, se joacă cu copiii pe iarba tunsă englezește, se întind și trag un pui de somn, sau chiar fac picnic (desigur fără grătare și manele). Dacă lasă gunoaie în urmă, au pus-o: amendă. Dar nu-i oprește nimeni să calce pe iarbă, atâta vreme cât se comportă civilizat. Cam așa ar trebui să fie și cu off camping-ul (zic eu)... :)

 

 

 

Modificat de Bogdan A
  • Like 2
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ovidiu Cica

Solutia mea :camper 4x4!

Ajung acolo unde nu ajung specimenele exotice! 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian A

Eu zic sa ne bucuram, pana una alta, ca se mai poate iesi off camping. Adica sa ne bucuram ca nu suntem amendati conform legii pentru faptul ca orice tip de campare este interzisa, atat pe domeniul public cat si privat. Lege veche si de demult, nu mai insist cu ea, ca cine a vrut sa o citeasca, a citit-o, lege pe care avem noroc ca nu se prea aplica, ca daca s-ar aplica nu ar mai exista urma de off camping.  Si aceeasi lege amendeaza tare pe cei care detin domenii (inclusiv primarii) daca permit camparea…..si cine-i prost sa plateasca amenzi ca niste rulotisti au campat pe terenul lor si au mai lasat si gunoaie.   Cum am mai spus…bucurati-va ca traiti in Romania si se mai poate iesi inafara locurilor special amenajate si autorizate.  Eu fiind amator numai de off camping, ma bucur si ies cat pot.

  • Like 3
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cosmin B

Care este legea care interzice camparea? Poate picnicul, da.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Bogdan A

Și eu sunt curios despre ce lege vorbim. Poate e vorba de zone strict delimitate sau protejate (precum Biosfera Deltei Dunării sau alte rezervații).

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian A
în urmă cu 1 oră, Cosmin B a scris:

Care este legea care interzice camparea? Poate picnicul, da.

Orice politist sau avocat o sa-ti spuna ca daca campezi e un picnic prelungit....este exact ca si cum ai spune ca poti parca 2 zile langa semnul cu oprirea interiza, ca doar ai parcat nu ai oprit.

Si doua, trei extrase:

 

În înţelesul prezentei legi, expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:

a) activitate de picnic – orice activitate de recreere de afluenţă publică, desfăşurată în zone de afluenţă publică consacrate pe domeniul public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale de una ori mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente, precum şi, după caz, aprinderea ori nu a focului;

.....

c) zone special amenajate pentru activităţile de picnic – zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă;

 

Art. 4
(1) Desfăşurarea activităţilor de picnic, cu excepţia celor desfăşurate în zonele prevăzute la art. 3 lit. c) şi d), este interzisă.

 

Deci, daca te recreezi, mananci sau bei, bauturi alcoolice sau nealcoolice, faci picnic, care e o chestie minora fata de campat, care pe langa picnic include si stationarea pe una sau mai multe zile.

Mai este si legea focului....

 

Eu am cateva procese verbale, date de jandarmeria montana sau politie, numai in baza legii picnicului.  Procesele verbale apar proportional cu iesirile, eu am 25-30 de iesiri pe an in off camping si legea probabilitatii zice ca e si normal sa le primesc.

Au fost doar avertismente, fara amenda, din cauza ca era curatenie in jur, nu mergea muzica si cel mai important, gateam pe aragaz pe gaz, nu cu lemne...pt foc cu lemne in gratar pe picioare e avertisment sau  100 lei amenda, la foc pe pamant automat 'premiu' de 500 lei. Si mi se pare si normal, ca mergi pe o pajiste frumoasa, pe malul unui rau si sunt 100 de vetre de joc.

Am vorbit si cu un avocat odata, legea e clara, ca unii o interpreteaza cum vor e altceva, nu am auzit de nimeni sa conteste amenzile pe legea picnicului si sa castige si stiu doi.

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cosmin B

Tot nu m-ai convins ca picnic = camping. Stau in camper-ul meu/ rulota mea mea si fac mancare la aragaz, ce legatura are?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Dragos I
în urmă cu 15 ore, Cristian A a scris:

............ orice tip de campare este interzisa, atat pe domeniul public cat si privat. Lege veche si de demult, nu mai insist cu ea, ca cine a vrut sa o citeasca, a citit-o....

 

             Complet gresit! Nu e lege veche, e doar folclor! Nu exista nici o asemenea lege si ii invit pe toti cei care sustin ca ar exista asa ceva sa vina aici si sa ne prezinte legea si articolul din care sa reiasa asa ceva. Am mai lansat provocarea si cu asta tin minte ca asa s-a si incheiat subiectul la vremea respectiva, fiindca nu a adus nimeni ceva concret sau foarte categoric.

Pe domeniul privat (deci in curtea mea), fie ea situata chiar si in zona 0 a orasului, pot sta si cu cortul, si cu rulota, si oricum cum vreau eu si la fel cu oricine vreau eu, fiindca nu este treaba autoritatilor, cata vreme nu sunt incalcate alte reguli de interes general (poluare, activitati ilicite etc) sau nu devine vreo activitate economica pentru care sa fie intr-adevar necesare autorizatii. Poate veni insusi insusi primarul fiindca tot nu are ce-mi face, deoarece ar fi exact acelasi lucru ca si cum ar fi nevoie sa ceri acordul cuiva ca sa primesti musafiri in vizita, sau sa consumi bauturi, sa gatesti, sa aprinzi focul etc. Au venit vreodata autoritatile la cineva in curtea cuiva sa verifice daca nu cumva a montat vreunul cortul??? Si chiar daca au venit, a fost un abuz sau pentru intimidare, si aici ma gandesc la cei care mai gazduiesc turisti prin statiuni, unde este evident ca gazdele o fac pentru bani.

In privinta legii picnicului, nu degeaba legiuitorul a precizat ”zone de afluenta publica CONSACRATE” si le-a si definit la Art 3 litera b) zone de afluenţă publică CONSACRATE - zone în care publicul obişnuieşte să petreacă ocazional timpul liber, zone special amenajate pentru activităţile de picnic şi zone indicate pentru activităţile de picnic organizate în acest scop de către autorităţile administraţiei publice locale; deci legea nu se aplica peste tot si nici macar in orice zona de afluenta publica oarecare, ci doar pe cele CONSACRATE, tocmai pentru ca nu orice parloaga este un loc de afluenta publica consacrat pe care sa se aplice respectivele prevederi legale, unde sa te poata haitui jandarmii dupa cum vor ei. Asa scrie in lege! Cu alte cuvinte intr-un loc retras, nu prea stiut de lume si nu prea umblat pot desfasura legal activitati de picnic, chiar daca apartine statului sau este administrat de catre acesta. Ca sa nu mai vorbim din nou de proprietatile private, pe care ar fi de-a dreptul absurd sa vina cineva sa te amendeze pentru consumul de bauturi, alimente etc... Cum ar fi sa-ti treaca jandarmul pe la poarta si sa-ti intre in curte ca sa te amendeze pentru ca te-a vazut manancand sau consumand vreun suc???  Nu va mai autoconstrangeti mai mult decat e cazul, si nu mai credeti tot ce va spune jandarmul, fiindca in general cam toate autoritatile au oricum tendinta de a abuza atunci cand aplica legea... asta daca macar o citesc si nu cumva o afla din auzite de pe la colegi!  

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radoi Alexandru

Screenshot_20230415_175050_com.android.gallery3d.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Bogdan A

Să înțeleg din argumentele de până acum, că e ok să campezi pe domeniul public, atâta vreme cât respecți niște reguli (de bun simț, până la urmă).

Întrebarea mea rămâne însă: ce ne facem cu zonele publice îngrădite? Îmi iau ferăstrăul pentru a anihila bariera au ba? :fug:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Dragos I

Aici este evident ca nu. In primul rand nu ai caderea sa stabilesti daca acea bariera a fost montata legal sau nu, si chiar daca ar fi fost montata abuziv, tot nu-ti poti face dreptate singur.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.