Robert Goia Gabriel

Montare panou

3 postări în acest subiect de discuţie despre Montare panou

Montare panou

Robert Goia Gabriel

Va salut, cu respect! După ce am citit multe topicuri despre panouri m-am hotărât sa punem și noi. Ne am decis la ce sistem sa punem … dacă am înțeles bine treaba sta cam așa:

panourile vin la controler 

controler- ul merge la baterie

din baterie merg in panoul de distribuție de 12 volți 

Intrebarea este:

Cand pun mufa la mașina, cine pe cine încarcă? Bateria rulotei încarcă bateria mașinii sau invers. Ideea e ca as vrea sa încarc bateria rulotei si in timpul mersului mașinii … nu sa o descarc. 
Multumesc anticipat!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Fejer Antal

Salutare @Robert Goia Gabriel:salutare!:Panoul solar încarcă prin intermediul regulatorul acumulatorul rulotei. Dacă pe mașină cu care tractezi ai mufă de conexiune cu 13 pini, și ai instalația electrică corespunzătoare, alternatorul mașini poate să încarcă acumulatorul rulotei! Mult mai multe detali dedicate găsești pe forum! 

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel K

Sunt doua aspecte in discutie. 

 

1. Alternatorul sa nu fie suprasolicitat incarcand doi acumulatori concomitent si sa se arda. Depinde de cat este alternatorul, de cat sunt bateriile (mai ales daca bateria rulotei este lifepo4,   astea sunt foarte gurmande de curent) si daca sunt si consumatori importanti sau multi in functiune care trag tot de la el. 

 

2. In stationare, curentul sa nu se duca de la acumulatorul mai incarcat catre cel mai descarcat (incarcat inseamna ca are tensiune mai mare), cazul cel mai defavorabil fiind ca acumulatorul masinii sa se descarce catre cel al rulotei si sa nu mai poti porni. Nu stiu ce traseu are curentul de la bateria masinii catre mufa si daca electronica masinii stie sa faca ce trebuie. Dar nu face sau se duce direct, atunci trebuie ceva din gama Orion tr (sunt doua versiuni, insulated, adica masina si rulota nu au masa comuna, si non-insulated adica au masa comuna) sau un conector de baterii Cyrix. Ambele de la Victron. O fi ceva similar si de la alte marci dar nu le stiu. Orionul este mai scump dar si mult mai evoluat sa zic. Citeste despre ele ca nu e complicat, au si niste scheme de conectare simple.

 

P.S. Daca te decizi la Orion , am eu unul de vanzare (non insulated), nefolosit (pana sa il montez am renuntat la varianta cu acumultor Pb-acid si am luat lifepo4 cu BMS 12-200 care face (si) ce face Orionul).

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.