DACIAN COJOCARIU

Evacuare Calore tn 7

12 postări în acest subiect de discuţie despre Evacuare Calore tn 7

Evacuare Calore tn 7

DACIAN COJOCARIU

Salutare tuturor! Intrebare: cei ce aveti calore tn7 ce evacuare gaze aveti? Ma refer la trecerea prin caroserie, caut de nebun si nu gasec nimic

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Costin Lipan

Eu am optat pentru solutia din poze. Incalzeste prin recirculare vreo 80 litri de apa in 7-8 minute pana la 36 de grade (atat am considerat noi ca este suficient pentru baie). 

Iar pentru evacuare am folosit anemostat metalic

Pentru izolatie am folosit vata bazaltica caserata, la fel si pentru sobita (in spatele sobei am "camera tehnica"), insa am cam exagerat pentru ca in timpul folosirii, instantul nu se incarzeste foarte tare (poti tine mana pe el). 

IMG-20210519-WA0002.jpg

IMG-20210612-WA0002.jpg

IMG-20210519-WA0000.jpg

IMG-20210614-WA0005.jpg

  • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Dragos I
La 18.10.2021 la 22:44, DACIAN COJOCARIU a scris:

Salutare tuturor! Intrebare: cei ce aveti calore tn7 ce evacuare gaze aveti? Ma refer la trecerea prin caroserie, caut de nebun si nu gasec nimic

 

Nici nu vei gasi asa ceva, deoarece racordarea acelui incalzitorului la ''cos'' astfel, pe langa faptul ca este infractiune, este si sinucidere curata.

Acel tip de incalzitor este cu camera de ardere deschisa, se racordeaza numai la cos (vertical) iar traseul gazelor arse este obligatoriu ascendent.

La iesirea gazelor arse din aparat exista o piesa din tabla numita pompos intreruptor de tiraj antirefulant, care permite cosului sa traga si aer pe langa gazele arse, ca sa nu modifice excesul de aer din arzator daca tirajul este prea mare, dar prin care vor si refula gazele arse in interior daca tirajul cosul nu este suficient. Protectia importiva acestui pericol se face doar cu o sonda de temperatura care opreste arzatorul daca se incalzeste peste 130 grade Celsius, lucru care nu se intampla intotdeauna, si de aceea mai auzim despre accidente.

Intr-adevar, Truma este tot cu tiraj natural, dar cu camera de ardere etansa, ceea ce nu permite gazelor sa iasa in interiorul rulotei in nicio situatie.

Lumea in general nu stie ca aceste activitati sunt reglementate, sau crede ca reglementarile nu se extind si la rulote, asa ca am atasat comunicatul ISCIR pe Legea 64/2008 actualizata in 2015, care spune clar la ce se expun cei ce monteaza sau repara asa ceva.

P.S. Abia acum cum am vazut ca aparatul este montat in compartimentul exterior, dar din punct de vedere legal tot nu este acoperit.

comunicat marie 2014 pe legea 64.pdf

Modificat de Dragos I
  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Costin Lipan
9 minute în urmă, Dragos I a scris:

Acel tip de incalzitor este cu camera de ardere deschisa, se racordeaza numai la cos (vertical)

Ascendent, corect, insa in cartea lui Calore-compact-TN7-TN11-TF11-Manual-utilizare.pdf , schema de montaj (pag 6-7) indica faptul ca evacuarea poate fi facuta si lateral. 

In alta ordine de idei, am montate langa instant, detectoare de fum si de gaz, iar instantul in folosesc cu usa portbagajului ridicata, doar pentru recircularea apei,  doar atunci cand nu avem alternativa si doar supravegheat. Anul acesta, intr-o luna cat am fost plecati, l-am folosit de 2 ori, cate 7-8 minute cat i-a trebuit sa incalzeasca toata apa din rezervor. Cu toate acestea, pot spune ca este mult mai sigur decat ma asteptam: aprinde flacara imediat; in exterior, nici pe partea de sus, nu se incarzeste prea tare (se poate tine mana pe el); nu se stinge flacara; tirajul (cel putin in felul in care l-am montat), este foarte bun (dupa 7-8 minute, anemostatul la evacuare este cald, nu frige). 

In concluzie, eu consider ca un instant nou, montat in portbagaj, este mult mai sigur decat un boiler vechi in rulota. Situatia insa, este complet diferita pentru instanturile montate in interiorul rulotelor; pentru improvizatiile aduse instalatiilor de gaz; pentru modificarile executate de persoane neavizate aduse instalatiilor electrice (si paradoxal sau nu, asta este cauza principala a incendiilor); pentru subdimensionarea sectiunilor cablurilor sau calculul gresit al sigurantelor electrice si chiar si pentru lipsa detectoarelor de gaz, fum si monoxid de carbon.

  • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Dragos I

Cred ca ai inteles gresit. In manual se vorbeste si despre modelul TF, adica cel cu tiraj fortat. Acolo intr-adevar ''burlanul'' poate fi scos in lateral, dar daca te uiti pe desen vei vedea ca acel model este echipat cu ventilator pentru evacuarea fortata a gazelor arse. In rest, cine a scris sau a tradus instructiunile producatorului nu prea are habar de prevederile legislatiei din domeniu. Cei 7, 5 metri patrati sunt de fapt 7, 5 metri cubi, valabili numai pentru anumite tipuri de incaperi, priza pentru aer proaspat trebuie sa aiba minim 100 cm patrati, adica 0, 1 m.p, nu 0, 06 etc, dar in rest, se spune foarte clar:

Utilizatorul se obligă să asigure condiţiile necesare punerii în funcţiune a echipamentului, ţinând cont de tipul şi caracteristicile acestuia, conform standardelor, normativelor şi prescripţiilor tehnice în vigoare, respectiv:
........................................................................................................................
- execuţia corectă a instalaţiei de alimentare cu combustibil şi racordarea la acesta, conform normativelor I6-98 şi I6/1-98;
-asigurarea condiţiilor tehnice de evacuare a gazelor arse, conform normativelor în vigoare şi recomandărilor producătorului;
- asigurarea respectării Prescripţiilor Tehnice ISCIR;
- montarea dispozitivelor de siguranţă şi protecţie obligatorii, conform legislaţiei în vigoare.
INSTALAREA ACESTUI PRODUS TREBUIE SĂ FIE EFECTUATĂ DE CĂTRE O FIRMĂ AUTORIZATĂ ISCIR.

 

Nu scrie nicaieri ca la montajul in rulota sau in spatiile adiacente ar exista derogari, sau s-ar putea proceda altfel, iar comunicatul ISCIR din 2014 ai vazut ce spune. L-am atasat in postarea precedenta pe cel privind interpretarea Legii 64/2008 in urma schimbarilor din Codul Penal, dar exista si Legea 49/2019 (atasata aici) care modifica prevederile Legii 64/2008 multe contraventii devenind infractiuni.

Spre exemplu:

Art.1 Alin.15 spune asa: Articolul 22, alineatul (2) (din Legea 64/2008) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Efectuarea fără autorizaţie a activităţilor privitoare la punerea în funcţiune,
autorizarea de funcţionare, admiterea funcţionării, verificarea tehnică în utilizare, repararea,
întreţinerea, exploatarea sau modificarea instalaţiilor ori echipamentelor
constituie
infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.
 

 

Cred ca aceasta prevedere ar trebui sa ne intereseze cel mai mult si totodata sa ne dea de gandit inainte de orice mestereala, improvizatie sau chiar exploatare neadecvata a consumatorilor de gaz ai rulotei. Doamne fereste sa se intample vreodata vreun accident si sa fim treziti la realitate prin puterea exemplului cuiva...

 

 

Legea nr. 49-2019.pdf

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Costin Lipan

La paginile indicate de mine (5-6-7) se vorbeste de TIRAJ NATURAL. Sunt perfect de acord cu tine in ceea ce priveste siguranta si am respectat intru totul indicatiile din manual. Atata timp cat instalatia de gaze este facuta de o persoana autorizata (nu cum sunt montate majoritatea cadacurilor sau aragazelor exterioare), iar instantul este nou, nemodificat (nu este vreun boiler vechi, lipit, carpit), nu vad unde ar fi vreo incalcare a legii. 

Flexul, circularul, sunt unelte periculoase, daca nu esti constient de riscuri si nu le poti inlatura IN TOTALITATE, mai bine nu le folosi.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Dragos I

Eu tot nu vad ce anume de la paginile 5, 6, 7 ar permite montarea tubulaturii de evacuare a gazelor arse in coborare, cu iesire prin perete in lateral, fara continuare intr-un cos vertical care sa-i asigure tirajul corespunzator. Normativul spune ca traseele orizontale ale gazelor arse trebuie sa fie in urcare minim 3%. Se mai naste intrebarea fireasca, daca as putea monta cosul astfel, la ce o mai fi buna varianta TF cu tiraj fortat si ventilator?  Si pana la urma, chiar daca ar scrie in manual ca am voie sa il montez cu capul in jos, faptul ca instalarea nu respecta prescriptiile tehnice aplicabile la noi tot nu te disculpa, fiindca tot acolo mai scrie ca INSTALAREA ACESTUI PRODUS TREBUIE SĂ FIE EFECTUATĂ DE CĂTRE O FIRMĂ AUTORIZATĂ ISCIR, si ca trebuie urmarita asigurarea condiţiilor tehnice de evacuare a gazelor arse, conform normativelor în vigoare. Nu scrie nicaieri ca nu si la rulote...! Nu prea merge sa iei din manual doar ce iti este favorabil si sa ignori restul.

Am atasat comunicatul ISCIR, si legea care spune ca atat montajul cat si exploatarea neautorizata constituie infractiuni, acum fiecare face cum crede, dar nu va bazati pe faptul ca nu verifica nimeni, ca n-are ce sa se intample si ca mai exista alti 100000 care sunt in aceeasi situatie. Treaba asta ramane valabila doar pana cand Doamne-fereste isi baga Aghiuta coada si se intampla ceva...

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Costin Lipan

Din cate stiu eu, tirajul fortat are menirea de a invinge diferenta de presiune dintre incinte. Insa faptul ca trebuie instalat de catre o firma autorizata ISCIR mi-a scapat, iar pentru ca nu sunt unul dintre cei 100000, am sa vorbesc cu o firma autorizata (am niste prieteni - colaboratori care monteaza centrale si stiu ca le si pun in functiune). 

Sper sa existe o rezolvare, chiar daca va trebui sa ridic gura de evacuare, pentru ca instantul este foarte eficient si mult mai practic decat un boiler. 

Oricum ar fi, daca riscurile nu se pot inlatura IN TOTALITATE, nu-l mai folosim, trecem la boiler.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Costin Lipan

Deci,  astazi am trimis aceleasi poze postate aici, unui inginer de la firma importatoare a brandului Calore, inginer care se ocupa si de avizari. Omul, rulotist si el, mi-a spus telefonic ca am o problema cu evacuarea gazelor arse (exact cum a spus si @Dragos I), dar ar fi indicat sa vada la fata locului si-mi da o solutie. Am ajuns la rulota si solutia este ca atata timp cat folosesc instantul, sa scot burlanul in exterior, in sus, fara coborari. Altfel, tirajul nu va fi asigurat, gazele arse vor fi evacuate prin admisie, iar senzorul de acolo va taia alimentarea cu GPL. Verificarea tirajului se face punand palma pe grilajul din dreapta sus a instantului. Acolo trebuie sa fie rece, pe acolo se face admisia. 

O alta intrebare a mea a fost daca trebuie avizat montajul, raspunsul a fost ca avizul ISCIR este necesar doar in cazul conectarii la gaze naturale, daca se face conectarea la butelie NU se cere avizare ISCIR. 

Si daca tot am discutat subiectul acesta cu o persoana avizata, m-am gandit si la ceilalti 100000 de utilizatori si am intrebat daca se poate amplasa instantul (vorbim de Calore TN7 - tiraj natural) in rulota. Raspunsul domnului a fost ca sunt foarte multi care au montat asa, NU ESTE NICIO PROBLEMA, insa trebuie sa tina macar un geam sau usa deschise in timpul functionarii, iar evacuarea sa se faca in sus.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Dragos I
în urmă cu 2 ore, Costin Lipan a scris:

 O alta intrebare a mea a fost daca trebuie avizat montajul, raspunsul a fost ca avizul ISCIR este necesar doar in cazul conectarii la gaze naturale, daca se face conectarea la butelie NU se cere avizare ISCIR. 

Si daca tot am discutat subiectul acesta cu o persoana avizata, m-am gandit si la ceilalti 100000 de utilizatori si am intrebat daca se poate amplasa instantul (vorbim de Calore TN7 - tiraj natural) in rulota. Raspunsul domnului a fost ca sunt foarte multi care au montat asa, NU ESTE NICIO PROBLEMA, insa trebuie sa tina macar un geam sau usa deschise in timpul functionarii, iar evacuarea sa se faca in sus.

Crezi ce ti-a spus X, sau ce citesti? Eu am impresia ca spune gresit. Ultima actualizare din 2010 a prescriptiilor tehnice in domeniu se refera la ''aparatele de incalzit alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos....''. Deci cu orice fel de combustibil, in orice stare de agregare, cu toate ca GPL este tot un combustibil gazos in starea in care alimenteaza aparatul. Eu cel putin nu stiu nici o prevedere care sa scoata de sub incidenta ISCIR vreun aparat dupa felul cum ii este livrat/depozitat combustibilul cu care este el alimentat, si nici nu vad din ce motiv ar fi exceptat. Sunt de acord, se supun altor normative privind alimentarea cu combustibili, dar aceasta nu are nici o legatura cu functionarea aparatului, de care se ocupa ISCIR.

Pe cealalta persoana, daca tot este ''avizata'', intreab-o doar daca asa cum este instalat incalzitorul de apa, sau asa cum sunt acestea montate prin rulote, isi asuma raspunderea privind indeplinirea conditiilor de instalare, considera ca aparatul poate fi exploatat in conditii de siguranta si ar semna pentru admiterea functionarii lui (conform PT-A1/2010) ? Are aceasta competenta, deoarece conform Legii 64/2008 actualizata, instalarea in rulote a acestor aparate nu este exceptata de la prevederile tehnice precum echipamentele de pe nave, platforme marine, sistemele de transport si distibutie a gazelor, sobe, seminee, franele autovehiculelor etc. Daca nu detine o autorizatie valida pentru astfel de activitati, atunci nu este o persoana ''avizata''.

PT A1-2010.pdf

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Costin Lipan

Intre timp am vorbit si cu un alt prieten care are o firma de instalatii sanitare si termice, cu un protofoliu de clienti impresionant (pentru mine cel putin). Ei au realizat instalatia de incalzire pentru Ikea2, iar acum lucreaza la instalatia de incalzire pentru un hipermarket din Constanta. El mi-a spus ca in cazurile astea, la fel ca la aragaze (care nici ele nu se ISCIRizeaza), nu este nevoie de avizare ISCIR. 

In concluzie (iar eu am sa ma opresc aici cu dezbaterile pe acest subiect ca deja este consum prea mare de resurse si de timp), in cazul meu particular (montarea instantului in portbagajul exterior), este SIGUR. Este mai sigur decat inca o conducta de gaz in rulota (in cazul in care as fi montat boiler, fie el si original); este nou, deci are toti senzorii intacti si testati, ceea ce-l face mult mai sigur decat un boiler de doua decenii, sau mai mul; are alaturi senzori de gaze si de fum care ma pot avertiza in cazul unor scapari accidentale de gaze, deci IT'S SAFE.

Doi oameni mi-au spus ca NU-mi trebuie avizare ISCIR (si va asigur ca daca ar fi trebuit AS FI OBTINUT-O), unul dintre ei este inginer la firma importatoare, celalalt are o ditamai firma de instalatii, n-am sa ma apuc sa scormonesc eu printre normative rectificate si modificate de xspe ori daca-mi trebuie sau nu o hartie pe care oricum nu o cere si nu intereseaza pe NIMENI.

  • Like 4

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Geo Ghinea

Buna ziua dragi colegi ! 

Am  citit cele de mai sus si pot sa va spun ca am montat la rulota mea acelasi instant si in acelasi loc si mod ca si Costin Lipan.

In plus pentru a face ca tirajul sa fie fortat, am mai cumparat un anemometru metalic de la care am folosit numai corpul exterior vopsit in alb  si in care am montat un ventilator de 12 volti cu diametrul ce a fost necesar. Ventilatorul l-am incastrat intr-o caseta facuta din tabla de inox iar o parte am prins-o de gulerul anemometrului, in acest mod totul facand corp comun.

Cand nu folosesc instantul desfiletez montajul mentionat mai sus si infiletez capacul original.  In acest mod am folosit instantul  4 ani si nu am avut nici o problema. 

Inainte de a monta tirajul fortat am facut evacuarea la  90 grade, la comanda din tabla de inox , pe care am izolat-o cu vata minerala, dar constatand ca uneori cand batea vantul pe partea cu evacuarea, gazele arse nu mai ieseau pe gura de evacuare ci prin grilajul instantului,   atunci am realizat pericolul , m-am hotarat si am facut tirajul fortat.

M-am inspirat in cele de mai sus din acest site la rubrica - in loc de boiler pentru apa calda - si am fost ajutat si de colegul Radu Ghita, unul din moderatorii acestui site.

Va doresc o zi buna !

  • Like 4

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.