Tiberiu Popa

Vama la rulote din UK

3 postări în acest subiect de discuţie despre Vama la rulote din UK

Vama la rulote din UK

Tiberiu Popa

Buna seara, rulotisti! Sunt in cautarea unei rulote, am bugetul maxim de 5500 euro si, fireste, incerc sa imi cheltui banii cat mai bine. Observ ca rulotele englezesti sunt mult mai tinere (si chiar mai frumoase la interior, element subiectiv, clar!) decat colegele europene la aceiasi bani. Nu am o explicatie pentru asta, desi mi-as dori sa inteleg de ce stau asa lucrurile. In plus, mi s-a spus ca de anul acesta, consecinta a Brexitului, trebuie platita vama. Este adevarata informatia? Daca da, cam cat e sau cum se calculeaza? Orice alte informatii despre achizitionarea unei rulote cu pedigriu britanic neinmatriculate in Ro, in contextul actual, sunt binevenite. Multumesc mult pentru ajutor!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Bogdan C.

La achizitia unei rulote de provenienta UK, se plateste vama plus tva, ca la orice marfa adusa din afara spatiului extracomunitar. Vama este calculata in functie de pretul de pe contractul cu care rulota a fost exportata din Uk + factura de transport(daca exista) si este de 2.7% (daca bine imi aduc aminte). Apoi se insumeaza valoarea de contract, transportul si taxa vamala, iar din aceasta suma se calculeaza TVA-ul de 19%. DACA pretul din contract pare destul de mic in comparatie cu produsele similare gasite pe piata si se considera subevaluata, Biroul Vamal POATE sa refuze calcularea taxei vamale in functie de valoarea contractuala si sa ceara unui evaluator autorizat evaluarea rulotei. Bineinteles pe cheltuiala cumparatorului. Daca rulota nu detine formularul T1, care se elibereaza la intrarea rulotei in spatiul comunitar, atunci Biroul Vamal va da o amenda de 1500 de lei in momentul calcularii taxei vamale.

Un calcul simplu copiat de pe un site de profil arata cam asa: Curs valutar Ianuarie 2021: 1 EURO = 4.8705; 1 GBP = 5.36.64 .

                                        Zicem ca rulota costa 1200 Lire si avem factura de transport de 300 de euro. 

                                        Valoare in vama 1200 x 5.3664 + 300 x 4.8705 = 7900.83 lei

                                        Taxa vamala 7900.83 x 2.7% = 213 lei

                                        Baza calcul TVA 7900.83 + 213 = 8113.83

                                        Cuantum TVA  8113.83 x 19% = 1542 lei

                                        Amenda lipsa formular T1  = 1500 lei

 Mai mentionaz ca initial se va merve la RAR in vederea identificarii si pentru asta se pot scoate numere rosii pe 30 de zile. Apoi, dupa toate procedurile vamale se revine la RAR in vederea eliberarii cartii de identitate, dupa care se poate inmatricula. Nu va incredeti in samsarii care sustin ca rulota e adusa in decembrie 2020, deoarece, pentru a scapa de cheltuielile vamale, acest lucru este necesar a se dovedi cu o factura doveditoare, plata vineta intracomunitar sau alte dovezi inregistrate fiscal, nefiind suficient contractul de mana, de multe ori facut " pe genunchi".

               Cel mai sanatos, daca v-ati hotarat sa achizitionati o rulota de provenienta UK, este ori sa o luati inmatriculata, ori sa se ocupe de aceste formalitati cel care o vinde, deoarece daca este corect si onest, si totul e usor si roz cum spune atunci cand vrea sa o vanda, are tot interesul sa o faca. Personal, cunoscand aspectele intapinate in aceasta piata, as lua rulota numai cu cartea de identitate eliberata.

In speranta ca v-am fost de ajutor, va urez bafta in gasirea rulotei potrivite.

 

  • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Arabagiu Ionut

Buna ziua .nu știu unde sa deschis acest topic.A înmatriculat cineva după 1 ianuarie anul acesta rulota adusa din Anglia sa ne spună ce taxe a plătit?(tva și vama). mulțumesc

Modificat de Arabagiu Ionut

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.