Ionut C.

Ce-ar trebui să știți înainte de a cumpăra un RV?

1 postare în acest subiect de discuţie despre Ce-ar trebui să știți înainte de a cumpăra un RV?

Ce-ar trebui să știți înainte de a cumpăra un RV?

Ionut C.

Indiferent ce v-ați decis să cumpărați, fie el lucru nou sau vechi, trebuie să vă informați temeinic înainte. Când vă pregatiți să cumpărați un vehicul recreațional, lucrurile se complică și mai mult. Acesta este practic o casă pe roți, însă e mult mai complex decât o mașină și mult diferit de o casă ori apartament…

Ce-ar trebui să știți inainte să porniți la cumpărături? În primul rând ar trebui să știți bine ceea ce căutați. Rulotă sau autorulotă? Câte persoane se vor bucura de ea? Unde veți petrece vacanțele, în camping amenajat ori în sânul naturii? Astfel de întrebări vă vor ajuta să vă dați seama de ce echipări aveți nevoie. Sunt foarte multe configurații interioare, de aceea vă recomand să vedeți cât mai multe vehicule recreaționale pentru a vă face o idee despre ceea ce vă doriți cu adevărat. La prima vedere, orice rulotă vă va atrage. Ar fi păcat să realizați după o vreme că nu se potrivește cu nevoile familiei dv.

După ce v-ați facut o idee asupra configurației dorite, veți incepe căutarea în limita bugetului planificat. Dacă nivelul de echipare se poate modifica în timp, este deosebit de important să cumparati un vehicul fără probleme, întrucât reparațiile sunt extreme de costisitoare.

La ce ar trebui să fiți atenți atunci când mergeti la cumpăraturi? Cele mai periculoase sunt infiltrațiile, de fapt efectele pătrunderii apei în interiorul pereților (izolației). Efectele infiltrațiilor se văd mult prea târziu, întrucât structura de lemn este uscată, absorbind apa ca un burete. În lemnul umed se dezvolta ciuperci și bacterii care vor devora literalmente fibrele lemnoase. Chiar daca nu se vede la o privire superficială, un specialist poate identifica destul de ușor astfel de probleme. Mulți vânzători vor îmcerca  minimize aceste probleme, încercând să vă convingă că este doar o mică problemă, pvestindu-vă cu haz o întâmplare dintr-o vacanță reușită, când a uitat o fereastră sau trapă deschisă. Nu vă lăsați pacăliți, reparația infiltrațiilor este cea mai scumpă dintre toate intervențiile la un astfel de vehicul.
Cauza infiltrării apei în izolația rulotei este de obicei pierderea etanșării la îmbinarea pereților sau la trape, ferestre, aerisiri etc. Verificați cu atenție profilele de la îmbinarea pereților, apăsați cu putere în imediata apropiere a acestora, în special la îmbinarea cu peretele frontal. Aplecați-vă și aruncați o privire si sub rulotă. Orice lovitură a podelei poate fi o sursă de infiltrație, dacă e proaspătă, se poate repara, insa dacă e veche, reparația va fi mult mai scumpă.

Cereți vânzătorului să vă facă proba tuturor echipamentelor din dotare (frigider, sobă, boiler etc). Orice defecțiune vă va costa bani si nervi ulterior. În general revizionarea periodica a acestora nu este foarte costisitoare, însă piesele de schimb sunt foarte scumpe. Rețineți că aceste echipamente sunt extreme de scumpe, in comparație cu cele casnice. De pilda, un boiler folosit se vinde în jur de 300 EUR, la care se va adăuga montajul.

Mirosul dintr-o rulotă spune multe despre starea acesteia. Infiltrațiile au ca efect dezvoltarea mucegaiurilor care au un miros puternic, înțepator. Pentru a contracara aceste mirosuri, multi vânzători încearcă să le ascundă cu diferite parfumuri. Un miros puternic ar trebui să vă pună pe gânduri, în loc să va liniștească gandul că ați dat peste o rulotă curată. Substantele cu care se curăță și se întrețin rulotele au arome fine, discrete, similare celor folosite in casă.

Acordați o atenție deosebită ferestrelor și trapelor, acestea fiind extreme de scumpe si greu de găsit. Ar fi bine să știți că sunt foarte multe modele și dimensiuni, iar găsirea ferestrei potrivite nu este tocmai ușoară. Sunt diferite modele de balamale si inchizători, deci va fi aproape imposibil să gasiți fereastra potrivită la dezmembrări. Prețul unei fereastre pleacă de la 350-400 EUR si poate trece usor de 1000 EUR în cazul unei ferestre frontale, de dimensiuni mari. 

Încercați să cumpărați rulota de la un rulotist, mulți dintre aceștia schimbă la câțiva ani vehiculul recreațional din diferite motive, chiar daca nu au probleme majore (trec la o rulotă mai mare sau mai mică, trec de la rulotă la autorulotă sau chiar invers, își doresc ceva mai nou etc). În general, rulotiștii au grijă de rulote, spre deosebire de vanzatorii de meserie, care doar vând pentru profit. Aceștia cumpără rulote cu mici probleme, pentru că acestea sunt mai ieftine, le aranjează sumar pentru vânzare, apoi scapa repede de ele.

Încercați să vedeți cât mai multe rulote si autorulote, atât pe viu cât și pe internet. Intrați pe forumurile de profil și informați-vă cât mai bine. Veți intelege ceea ce vi se potrivește din multitudinea de modele si configurații existente în piață.

Recomandarea mea este să nu mergeți singur la cumparături, mai ales dacă nu ați avut rulotă până acum. Veți fi ca un copil pentru prima oară singur la raionul de jucării dintr-un supermarket. Vă veți entuziasma imediat și nu veți vedea nicio problemă, chiar dacă aceasta ar fi cât un elefant.
Rugați un prieten rulotist să vă însoțească, de preferat unul care a avut probleme cu rulota. Ideal este să mergeți cu un specialist in rulote, care va ști unde să caute cele mai frecvente probleme ascunse. Chiar dacă va trebui să scoateți incă niște bani din buzunar, asta vă va scuti de cheltuieli suplimentare mai târziu. 

Rețineți: nu există chilipiruri, ceva ieftin ar trebui să vă pună pe gânduri! Vehiculele recreaționale sunt scumpe oriunde în lume, ocaziile speciale sunt rare… De cele mai multe ori, un lucru ieftin are probleme ascunse, care vor ieși la iveală mai devreme sau mai târziu.

Succes la cumpărături!

  • Like 10
  • Upvote 6

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.