OctavianC

Peugeot Boxer 4x4, 900W solar, 4 kWh baterii litiu, AC, etc

18 postări în acest subiect de discuţie despre Peugeot Boxer 4x4, 900W solar, 4 kWh baterii litiu, AC, etc

Peugeot Boxer 4x4, 900W solar, 4 kWh baterii litiu, AC, etc

OctavianC

Buna seara,

Am descoperit si eu forumul. Bine v-am gasit. 
Am zis sa prezint si eu proiectul DIY de conversie al unei autoutilitare 4x4 Peugeot boxer L2H2. 

Izolatia este spuma poliuretanica si polistiren extrudat. Practic s-a injectat in toate grinzile spuma poliuretanica, si intre lambriu si caroserie. In lateral avem peste 10 cm izolatie, pardoseala 25mm extrudat, plafon maxim 5 cm (din pacate, deoarece cele mai mari pierderi sunt prin tavan si compartimentul sofer. A fost gandita ca o autorulota pentru 4 sezoane care o foloseste tatal meu ocazional si noi (eu, sotia+pitic). 

Ca si dotari:

- Pat 190 x 120cm din spuma

- toaleta cu dus (inca nu e gata decat partea de WC, nefiind hotarat cum sa hidroizolez toata baia sa nu am surprize cu infiltratiile)

- bucatarie cu chiuveta, frigider de 70l, microunde, plita cu inductie, expresso cafea cu macinatoare (nimic nu se compara cu o cafea prospat macinata dimineata)

- spatii de depozitare tot roata pe sus

- 3 panouri fotovoltaice de 290W, total spre 900W. Probabil le voi schimba curand cu altele de 330W monocristaline pentru un 1000W plus inca ceva in plus flexibil.

- Baterie litiu de 4 kWh(curand extind la 6 kWh) customizat la 24V + regulator de incarcare MPPT 40A 24V + invertor 2000 kVA

- AC Dometic de 6000 BTU sub bancheta care va necesita modificari radicale - FOARTE GALAGIOS...nu stiu cum pot dormi unii cu el

- 2 x webasto, unul de fabrica pentru motor de 5 kW(si curand cu serpentina in boilerul de apa calda) si unul airtop de 2 kW pentru zona de locuit 

- rezervor apa rece 60l (care va fi dublat cand montez dus-ul) + boiler electric 15l

 

Din pacate mobilierul s-a facut din panouri de brad care s-au cam ondulat. Am vrut cat mai usor totul, dar se pare ca va trebui sa schimb multe elemente de mobilier. Lambriul initial voiam sa il tratez, dar se pare ca nu avem probleme cu umezeala si condensul (inca). Partea de ventilatie mai trebuie rezolvata. Neavand loc pe acoperis, va fi in usile spate, usa culisanta si geamurile fata au o sita metalica care se instaleaza.

Mai am de optimizat pe partea de electricitate. Am autonomie vara intr-o zi cu 35 grade la aerul conditionat o zi, dar a doua zi sunt gata bateriile. Daca dau drumul la boilerul electric, AC, gatit jumatate de ora, frigider, etc urca consumul destul de bine. Am incercat sa fug de gaz din cauza riscurilor.

Este o distractie costisitoare. Initial am vrut sa cumpar una gata si doar sa fac upgrade,  dar nu am gasit autorulote cu dotari de genul si 4x4 care sa nu coste o caruta de bani. Asa nu arata ca una de fabrica, dar am independenta energetica si pot pe o plaja sau la munte indiferent ca ploua, ninge, etc.

Poate voi investi in mobilier si cosmetizare interioara si exterioara cand termin partea de baie.

20180817_123644.jpg

20180817_123658.jpg

20180817_124956.jpg

20180817_125112.jpg

  • Like 2
  • Upvote 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Eugen David

:default_bun_venit:

Nu stiu de ce, dar totul mi se pare ca "miroase a lauda"?

Prea vrei sa ne dai "lectii din prima"!!!

Poate ma-nsel eu :nedecis:, cine stie!!!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
OctavianC

Unde miroase a lauda? 
Cu drag as vrea sa fac schimb de experiente si what to do and NOT to do :)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

 E pentru prima dată când văd o eficientizare a cea ce înseamnă să folosești la maxim potențialul de energie pe o mașină folosind 90% din suprafața plafonului! La fel și informați legate de consum mai ales la AC!

 Mare atenție la încărcarea bateriilor cu litiuIon deoarece daca nu e controlat/limtat curentul si tensiunea la încărcare pot exploda!

 La mine au explodat 3 acumulatori de laptop legați în serie și puși din greseala la un încărcător de bateri NiMH.

 Mulțumim pentru interesanta și amănunțită prezentare! Super!

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
OctavianC

Ideal ar fi inca 2-3 panouri pentru a putea sta la propriu in soare toata vara si sa mearga AC-ul off grid, sau altele mult mai performante.

Controlez incarcarea la 4.1V/celula ca sa nu fie surprize. Voi conecta un BMS in perioada urmatoare cand mai adaug 2 kWh, doar ca unul care merge pana la 120A la 24V putin mai greu de gasit. Cand incarci la peste 4.6V/celula apar aceste surprize, gen explozia. Nu imi doresc, desi sunt in carcasa metalica, singurul rol este de a oferi sansa celor care dorm in pat sa iasa din masina in siguranta daca ia foc, in rest doar stai si te uiti la masina cum arde. 

  • Like 2
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel.Gabriela

Sa o stapaniti sanatosi si multe vacante frumoase!

 

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Daniel P

Felicitări pentru lucrare și multumim pentru prezentare și foto @OctavianC ! :noroc:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ovidiu Cica

Uau inca un camper 4x4?

Super dotarile !

Este un Dangel?

Nu lua in seama pe cei invidiosi !

Se pare ca o sa avem ce impartasi.

Un nr de contact pe mesaj privat se poate?

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vana Petre
în urmă cu 10 ore, OctavianC a scris:

Buna seara, Am descoperit si eu forumul. Bine v-am gasit. 

Fii binevenit! :salutare!:Cu asta - prezentarea ta, eventual mai detaliata - ar fi trebuit sa incepi (asa prevad regulile acestui forum!), dar postata in alta sectiune - "Prezentare membru", apoi cu proiectul tau, de data asta postat unde trebuie si atunci poate lui Eugen nu-i mai "mirosea" ceva...ma gandesc si eu! Oricum, mie nu-mi pare o lauda/dare de lectii ci doar o prezentare! :OK:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vana Petre
în urmă cu 2 ore, OctavianC a scris:

Controlez incarcarea la 4.1V/celula ca sa nu fie surprize. Voi conecta un BMS in perioada urmatoare cand mai adaug 2 kWh, doar ca unul care merge pana la 120A la 24V putin mai greu de gasit. Cand incarci la peste 4.6V/celula apar aceste surprize, gen explozia.

Cum controlezi incarcarea fiecarei celule fara BMS, ca tocmai asta e rolul lui? Daca faci controlul pe tot setul de baterii (de 12 V sau 24 V) la 4, 1V x nr.celule, n-ai facut nimic pt ca, in timp, dezechilibrul intre celule creste (mai ales la valori mari de curent la care spui tu ca le soliciti!) si duce la supraincarcarea uneia/unora din celule chiar daca grupul are o tensiune totala corespunzatoare iar urmarile...le poti anticipa singur! :default_109: Apropo, ce tip (caracteristici?) de celule folosesti?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel Schuster

@OctavianC

Bun venit pe forum .

Te rog sa citesti rapid regulamentul si sa treci pe la topicul de prezentare, este modul de " a da buna ziua" celor prezenti!

Foarte frumoasa prezentarea ta, sper ca si utila colegilor care se incumeta la un astfel de proiect.

In ceea ce priveste suplimentarea numarului de panouri, nu mai ai loc pe plafon. Am vazut la unele van-uri in SUA sau Australia panouri montate pe lateral, cu balamale. La stationare se ridica si fixeaza, comparativ cu " niste aripi". Studiaza putin solutia, dar atentie la modul de fixare, sa reziste curentilor de aer creati de viteza.

Spor la lucru si felicitari pentru realizare.

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
OctavianC

imi cer scuze pentru graba cu care am introdus proiectul. Am sa trec si pe la Prezentare.

 

Campervan-ul este un Dangel, da. Un sistem 4x4 mai rudimentar fata de Mercedes, dar isi face treaba.  Cand ne mai revenim, punem si anvelope all terrain plus sa vedem cum o putem inalta putin.

Acumulatorul este alcatuit din 2 pachete de 2 kWh fiecare. Fiecare pachet are 6x2 celule prismatice de 45Ah tip (cred) NMC facute de LG (4.2V maxim, 2.8V minim) cu un discharge maxim de 3C continuu si 6C timp de 10 secunde(adica linistit as putea alimenta un invertor de 10 kW).

In cazul celulelor de buna calitate si cat timp celulele nu se incarca la maxim, nu prea sunt probleme. De mai bine de jumatate de an e activ sistemul cu cicluri zilnice deoarece frigiderul merge non stop, etc chiar si cand e in curte mai este cand dorm in ea (cu un copil de 10 luni, orice clipa de liniste e binevenita). Am verificat tensiunea si nu am diferente mai mari de 0, 05V intre celule. Sunt celule pentru automotive, folosite de la Chevrolet Bolt. Sa scot 2 kW dintr-un grup de celule care furnizeaza 100 kW dintr-un pachet de 4 ori mai mare, este o nimica toata. Nici macar nu se incalzesc cand trag 2 kW timp de o ora. Partea draguta e ca greutatea lor este scazuta. 

Legat de panouri, am o idee care am discutat-o cu baietii de la proiectare. Sa am inca un rand de panouri care culiseaza sub cele fixe care sa inlocuiasca copertina extensibila. Problema este ca neaparat trebuie proiectare CAD si repere facute pe CNC inainte ca sa facem testele de incarcare in caz de vant, etc si va trebui facut sistemul sa nu depasesc cele 100 kg maxim incarcare pe acoperis. Asta din start inseamna ca panourile vor fi flexibile din policarbonat. Va fi distractie daca ne hotaram sa o facem. Mai intai inlocuim panourile de 290W policristaline cu altele de 310-330W monocristaline care sunt mai eficiente in lumina difuza si caldura ridicata.

  • Like 4

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Emil Vinteler

:bravo:pentru proiect si idee.Suntem din zonă poate participi la una din intalnirile Cj-Ms si putem vedea camperul si noi să ne cunoastem mai bine :salutare!:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Fejer Antal

:default_bun_venit:Salutare si bun venit in aceasta comunitate. Felicitari pentru lucrarea depusa, arata bine si e f. bine dotata. Va dorim multe vacante placute si drumuri bune:noroc:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
OctavianC

Sa fie !!!

Cu siguranta ar fi frumos sa ne lipim si noi de cineva, mai ales ca nu avem prieteni cu camper INCA !

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

:default_bun_venit:

  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihai-Arad
La 11.10.2018 la 20:08, OctavianC a scris:

Sa fie !!!

Cu siguranta ar fi frumos sa ne lipim si noi de cineva, mai ales ca nu avem prieteni cu camper INCA !

 

:OK:   :noroc: 

 

De prin lume adunate:

"Soarta ne alege rudele, noi ne alegem prietenii."

"Alege-ţi prietenii cu grijă. Duşmanii te vor alege pe tine."

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.