Andreea Baciu

Ajutor in achizitionarea unei rulote

18 postări în acest subiect de discuţie despre Ajutor in achizitionarea unei rulote

Ajutor in achizitionarea unei rulote

Andreea Baciu

Buna, as avea nevoie de parerile voastre in vederea achizitionarii unei rulote cat mai bune pentru locuirea in ea full time cel putin timp de un an. 

Doresc sa ma mut pe un teren de langa Cluj Napoca, si sa locuies in rulota full time pana imi construiesc casuta de cob. Ulterior voi pastra rulota pentru calatorii. 

Am cautat in Ro diverse modele de rulote, insa dupa cum am descoperit si pe acest forum, multe dintre nu sunt in conditii prea bune si la preturi prea mari pentru calitatea lor. 

 

As dori sa stiu daca exista rulote care se dau in rate? Pentru mine aceasta ar fi cea mai ideala varianta, as putea achizitiona una mult mai buna si nu as lipsi o gaura in buget. Pe net nu prea am gasit nimic refertor la rate. Poate voi aveti mai multe cunostiinte si pe partea aceasta.

Daca insa nu sunt astfel de cazuri, care ar fi cel mai bun loc de unde sa mi-o achizitionez? Sa incerc ceva modele aduse in Ro sau sa merg direct pe strainatate? Se merita costul aducerii pe platforma? 

 

Cred ca cea mai potrivita rulota ar fi una medie, de 3-4 locuri, cu 2 locuri de dormit (nu statice) si baia neaparat cu dus. 

Cu ce informatii sau sfaturi ma puteti ajuta?

Mersi :D

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Traian M

Faci un credit de nevoi personale la banca pt rate. SH nu ai cum sa iei altfel in rate din cate stiu eu.

Iarna va fi f greu cu incalzirea pt ca vei consuma f mult gpl, o butelie la 2 zile in cel mai bun caz, iar daca sunt -10grade in jos cu gpl normal butelia ingheata si nu o poti consuma toata. Iar cu incalzire pe curent consumul mare la fel. Cam greu cu trai full time iarna pt clima noastra.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Ghita

Sau iti construiesti acolo o baracuta din scandura, o izolezi corespunzator, iti instalezi apoi:

- panou fotovoltaic + regulator + acumulator + invertor

- banda LED pentru iluminat

- un instant Calore 7 TN  cu GPL, pentru apa calda

- o sobita cu lemne

- o antena satelit, receiver si televizor LED 22 inch la 12 v

- etc

 

Dupa "cel putin 1 an"  stii foarte clar ce inseamna traiul la rulota. Apoi iti cumperi rulota si muti pe ea panoul fotovoltaic + accesorile, instantul pe gaz, sistemul TV, etc..

  • Upvote 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel K

Si eu gandesc intens despre traiul full time in rulota, dar numai vara, hai sa zic si cate putin din primavara si toamna. Din primavara vrem sa demaram lucrarile, pornind de la gard, dupa el nici nu stiu care ar fi succesiunea (inca). Am ajuns ca achizitionarea rulotei sa mi se para un lucru simplu in comparatie cu celelalte. Am si postat in alt topic dar fara prea mult succes in raspunsuri.

 

Sunt trei cerinte de baza: curentul, apa si canalizarea. Si as mai adauga-o si pe a patra: securitatea. S-ar putea unora sa li se para mai usor si mai tentant de "vizitat" o rulota deca o casa.

Curentul sa zicem ca se rezolva cu panouri. Cu  ceva retineri iarna cand nu prea e soare, s-ar putea sa ai nevoie de o suplimentare de panouri, nu stiu, probabil. Apoi ce faci cu apa? Sapi un put presupun. Pui pompa? Pui hidrofor? Faci fantana sa nu te mai compici cu tras curent la ele?

Si punctul trei: unde arunci apa uzata? Si apa ca apa, desi va fi ceva cantitate, doar speli si rufe (macar noi vom spala rufele acasa, cand se strang mai multe dau o fuga) dar reziduurile din toaleta? O varianta ar fi fosa septica, nu foarte ieftina nici de cumparat si nici de montat, si mai trebuie si autorizatie de constructie. Mai mult, nici nu stiu daca toaleta de rulota merge deversata in fosa, ca in fosa nu se arunca chiar orice, ca sa nu omori bacteriile.

 

Maruntisuri sunt inca n. Vara in rulota la soare e cald. Nu am avut rulota dar sunt convins. Ori o tragi la umbra daca ai copaci, (si nici asa nu sunt convins ca e suportabil), insa apoi apoi trebuie sa vezi cum faci cu panourile fotovoltaice. Daca nu ai copaci, cum nu am nici eu, va trebui sa faci o copertina pentru umbra. Alta mica problema, vei aduna tot felul de lucruri, unelte, maruntisuri etc, pe care va trebui sa le pui undeva. Deci o magazioara sau o aplecatoare va fi necesara. Sa continui? Aleile pe care mergi, tu si masina. Trebuie macar niste pietris, sau pietre mai mari ingropate. Astea nu sunt lucruri capete de tara in comparatie cu cele de baza, dar una peste alta se aduna, munca si bani.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ursu Florin
On 9/4/2017 at 19:26, Traian M a scris:

Iarna va fi f greu cu incalzirea pt ca vei consuma f mult gpl, o butelie la 2 zile in cel mai bun caz, iar daca sunt -10grade in jos cu gpl normal butelia ingheata si nu o poti consuma toata. Iar cu incalzire pe curent consumul mare la fel

Traian, cred ca exagerezi cu cel mult 2 zile....Si cu inghetatul buteliei depinde cum o pregatesti, ia intreaba-l pe @Daniel P ii ingheata butelia iarna?

Daca iti mai aduci aminte cand am fost pe Valea Cerbului anul acesta, a fost sub -10, eu am stat 4 zile cu o butelie acolo plus inca alte 6 zile la Rasnov, este adevarat ca rulota mea era mai mica.

Dar o butelie te tine 2-3 zile sa o ti tot mereu pe 10.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Traian M

La mine butelia a mers circa 36 de ore pe 10 si sa consumat doar 40% si apoi flacara era mica si nu mai mergea bine. Rulota mea e mai mare decat a ta din iarna. Mergand asa cu truma in blana mi s-a parut cam frig in ea, ma asteptam sa stau in pantaloni scurti si tricou :)))

La iarna cred ca trec pe butelie de propan.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Ghita

Buna dimineata!

@Viorel K te cam intinzi cu gluma!:default_doh:

în urmă cu 8 ore, Viorel K a scris:

Sunt trei cerinte de baza: curentul, apa si canalizarea.

 

Curentul - panouri asa cum ai zis si cand nu fac fata mai "plimbi" o baterie pe care o incarci in alta parte

Apa - pana iti rezolvi alta solutie e util un container IBC, cum e cel din poza atasata

Canalizare - ca toti rulotistii care merg off camping sau cand pleci la serviciu (ca te mai duci si la munca, banuiesc), gasesti un loc amenajat.

 

Restul - alei, fose, puturi, garduri s.c.l. tin de constructia unei case

 

IBC.png

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel K

Colega cu intrebarea nu a mai intrat pe forum dupa ce a postat, asa ca discutam intre noi. Oricum ma intereseaza subiectul in mod direct.

în urmă cu 2 ore, Radu Ghita a scris:

te cam intinzi cu gluma!

Cand stai cateva zile off camping e una, suporti mai altfel niste chestii mai nasoale, ba pe alocori poti sa le iei ca amuzament. In concedii stau la cort mai mult de 50% din timp, asa ca stiu ce inseamna niste "improvizatii". Dar astea merg cateva zile. Daca ar fi full time n-ar mai fi chiar ok.

 

în urmă cu 2 ore, Radu Ghita a scris:

Apa - pana iti rezolvi alta solutie e util un container IBC, cum e cel din poza atasata

Canalizare - ca toti rulotistii care merg off camping sau cand pleci la serviciu (ca te mai duci si la munca, banuiesc), gasesti un loc amenajat.

 

 

Nu stiu contaninerul cat rezolva din problema apei, de vreme ce el nu produce apa si trebuie umplut.

Pentru deversare toaleta eu nu am vazut nici un loc amenajat. Poate "amenajat". Bun, hai sa zicem ca pentru asta ma duc in prima padure, e mic si se transporta usor. Daca o fi si legala chestia asta cu deversatul nu stiu. Dar apa menajera? O arunc pe locul unde stau? Pe 1400mp as avea unde si mi-ar conveni de o mie de ori decat sa fac fosa, dar ma tem sa nu dauneze solului.

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Traian M

Cu o latrina ca la tara in fundul curtii, sapat o groapa se 2m adancime si faci un cotet din osb sau scandura deasupra ei si rezolvi problema deversarii si a wc-ului.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Andreea Baciu

Multumesc tuturor pentru interesul acordat, am fost in concediu cu cortul si curentul era cam limitat :))

@Traian M idea unui credit e putin cam departe pentru mine, deoarece lucrez ca PFA pt Italia, si desi am contract de munca pe 3 ani, cu reinoire, banca nu accepta asa usor acordarea de credit decat cu multe conditii, care momentan nu imi sunt accesibile. 

@Radu Ghita am luat in calcul si idea construiri unei casute din lemn, insa costurile totale, cu tot cu instalarea utilitatilor ma ducea cam la acelasi pret cu achizitionarea unei rulote unde care deja are utilitatile. 

@Viorel K doresc un trai full time, deoarece intentionez odata stabilita pe teren sa incep din primele luni de proiectul casei.

 

Avand in vedere ca iarna se apropie, ma va prinde in rulota, curentul este deja tras pe teren, si voi alterna cu buteliile. Sunt constienta ca traiul pe timpul iernii in climatul nostru va fi problematic, insa solutii mereu se gasesc, si sunt deschisa la orice fel de idei si imbunatatiri care se pot face pentru un trai cat mai ok pe vremea rece. 

Intentionez achizitionarea si unor panouri solare. Asta dupa ce reusesc sa ma stabilesc si sa vad ce buget mai am. 

 

Apa - in zona respectiva apa se gaseste foarte adanc, am vecini care au sapat la 100 m put si tot au insuficienta de apa, asa ca voi adopta varianta unui bazin de colectare, proiect la care ma si gandisem initialt inainte de put. Vecinii de alaturi si-au construit un bazin de colectare sub casa si e totul ok. Insa provizoriu voi lua un container IBC cum a si zis @Radu Ghita

 

Canalizarea - m-am gandit la o fosa, nu stiu exact daca e nevoie de autorizatie pentru aceasta. Urmeaza sa ma interesez. Eu momentan locuiesc intr-un sat de langa Bucuresti, unde majoritatea satenilor au o fosa sapata la cativa m adancime,  fara baza de ciment ci doar pamant, pe care o golesc partial, singuri, odata la cateva luni. 

Iar pentru resturile alimentare voi avea o zona de compost, iar restul tot ce se poate voi strange pentru reciclare, cum fac si acum. 

 

Pentru restul aspectelor, maruntisurilor cum a zis @Viorel K ma voi ocupa pas cu pas odata stabilita. Terenul este deja ingradit, insa intetionez sa fac alei cu pietris cat si amenajarea spatiului cu gradina de legume. 

Iar pentru pastrarea rulotei in stare cat mai buna, ii voi construi un acoperis care sa o apere si de soarele puternic cat si de ploi si astfel am si un spatiu de stocare a apei de ploaie ce va merge in bazinul de colectare. 

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel K
în urmă cu 4 ore, Traian M a scris:

Cu o latrina ca la tara in fundul curtii, sapat o groapa se 2m adancime si faci un cotet din osb sau scandura deasupra ei si rezolvi problema deversarii si a wc-ului.

Ideea e de luat in seama. Am facut un calcul rapid si intr-o groapa cu diametrul de 2m si adancimea de 2m se pot arunca 130 si ceva de rezervoare de 45l. N-am pus la socoteala wc-ul, nu stiu cat are, dar e mult mai putin si se goleste la cateva zile, in plus  din groapa se mai si evapora si mai intra si in pamant. N-am idee in cat timp se produc 45l, probabil depinde de fiecare. Cu dusul afara, spalat vase si igiena marunta, estimez la 2 zile. Ar insemna cam un sezon si apoi vidanjat. Am vorbit adineauri pe chat cu unii de la vidanjare, 400ron/masina de 10mc, deci o masina e deajuns. Pare rezonabil, cel putin pentru inceput, poate intervine ceva sau ne vin alte idei si sa nu bagam banii in fosa. 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Traian M

Cam scumpa vidanja aia, eu vidanjez in Buftea langa Bucuresti cu 160 de lei 10mc.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel K
2 minute în urmă, Traian M a scris:

Cam scumpa vidanja aia, eu vidanjez in Buftea langa Bucuresti cu 160 de lei 10mc.

 

Multumesc, de retinut. Probabil omul mi-a dat un raspuns rapid, acoperitor pentru el. Daca e si mai ieftin, cu atat mai bine.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Traian M

Eu la casa am fosa de 14mc complet betonata si o trag cate 10mc o data pe luna.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel K

Din cate stiu eu, fosa este plina cu apa tot timpul, are niste bacterii intr-o "camera" primara care dscompune alea-alea, in final surplusul deversandu-se in sol prin niste conducte ingropate, care ies din fosa niste metri buni. De-aia nici nu se deverseaza orice in ea, sa nu omori bacteriile. Am inteles ca se vidanjeaza si ea dar la cativa ani, nu stiu pt ce. Cred ca lumea vorbeste de fosa si referindu-se la niste gropi simple pe post de rezervor de golire. Poate gresesc, vorbesc din auzite.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Traian M

A mea e ca o camera betonata subterana, in care intra tot, si scot tot cu vidanja. 

Fosele alea cu mai multe camere nu stiu cat de bine merg cand arunci hartie igienica si servete umede de copii si alte chestii in toaleta, plus ca daca e panza freatica sus cum e in jurul bucurestiului, nu se scurge si sta mereu plina, ba mai rau iti vie apa din pamant in ea.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Ghita

Fosa septica pe care o folosesc eu are diametrul de 1 m si adincimea de 5 m, din care doar primii 3 m de la suprafata in jos sunt betonati. Solul este alcatuit, pe verticala, dintr-un strat de aproximativ 70 de cm de pamant lutos dupa care dedesubt urmeaza pietris.

Fosa am dat-o in folosinta in 2011, e utilizata in permanenta de 3 persoane dusuri, WC si chiuvete bucatarii. Pana in prezent n-a fost necesar s-o vidanjez niciodata. Deasupra e inchisa cu strat de beton iar accesul la interior se face printr-o gura de canal carosabila, din fonta.

 

Primul strat de apa variaza, functie de cantitatea de precipitatii intr-o perioada data, intre 9 si 13 m adancime. Al doilea strat  se afla la cel putin 23 m adancime.

 

Si NU, in fosa nu ajunge hartie igienica, servetele si alte comedii. Doar "marmelul" si apa :)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Andreea Baciu

Multumesc pentru dezbaterea subiectului, clar voi mai reveni la unele subpuncte. 

Insa momentan, cel mai important este achizitionarea rulotei. 

Ce sfaturi imi dati, in ce zone ar fi bine sa caut una sau sa ma orientez direct spre una din strainatate, in acest caz de unde ar fi cel mai indicat si cam care sunt costurile.

Ma bazez pe experienta voastra de rulotisti ca ma puteti ajuta cu cateva detalii pentru a lua o decizie cat mai aprope de dorinta mea cat si accesibila. 

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.