• Conţinut similar

    • Samir Mandu
      de Samir Mandu
      Mă bucur că există o comunitate consistenta de rulotisti, deși Romania nu are o cultură proprie, fiind o mai tânără țară liberă, europeana. Sint interesat de a achiziționa o rulota pentru familie 2 adulți + 2 copii, cat mai ușoară și compacta, dar si cu utilități minimale baie-bucatarie. Orice sfat este binevenit. Momentan rulotele Kip îmi par atractive.
    • NRLaurentiu
      de NRLaurentiu
      Salutare, dragi colegi!
       
      Astazi, pe canalul Youtube "The Trudgians",  Dan Trudgian a postat un film explicativ extrem de bine pus la punct, prin care arata cum se utilizeaza toaleta chimica de la rulota/autorulota. In cele 8 minute, el acopera toate aspectele legate de cum se umplu/golesc rezervoarele, diferite aspecte legate de sistemele uzuale de "tras" apa, dar si sfaturi privind utilizarea toaletei la drum, dar si iarna. Filmul se poate traduce automat intr-o romana aproximativa, eu nu am urmarit subtitrarea nici in engleza (generata automat si ea!), dar este posibil sa fie greseli grosolane (inerente unei traduceri automate).
      Dan Trudgian face parte dintr-o comunitate de rulotisti din Anglia si este bine vazut printre acestia. Este autorul multor filme explicative si despre reparatii in regim DIY.
      Filmul il gasiti aici.
       
      Zile frumoase si fara... mirosuri neplacute din toaleta!
    • Tiberiu Popa
      de Tiberiu Popa
      Buna, colegi de forum (deocamdata, pana apuc sa imi iau si eu rulota)!
       
      Mi-am fixat ca termen de achizitie a unei rulote si aducere la parametrii de functionare inceputul lunii iulie. Asta inseamna ca ar trebui ca cel putin cu o luna inainte (iunie) sa am rulota cumparata sau pe aproape. Asta inseamna o multime de documentare de facut, dar sunt optimist din fire si chiar harnic, atunci cand interesul impune!
       
      Asadar, incep cu inceputul, masina!
      1. Mi-am schimbat masina anul trecut, am luat un Golf 5 lung, de 2 litri, diesel, de 140 CP. Din cate am inteles, ar fi suficient de puternica, in caz ca mai trebuie, s-ar mai putea adauga cam 30 de CP, dar nu sunt mare fan, daca nu e cazul, nu as face-o. La 1495 de kg, rulota ar putea sa cantareasca intre 1000-1200 masa maxima autorizata, asta ca sa ma inscriu in zona optima de greutate. Nu am restrictii referitoare la categoria de permis, am destule litere pe bucatica de plastic.
       
      2. Buget. As dori sa nu depasesc 4000 de euro, fie cumparata din Ro, fie adusa din alta tara, fie sa o aduc chiar eu (varianta asta imi ridica probleme doar cu evaluarea starii rulotei la cumparare). Dupa ce veti vedea care imi sunt criteriile esentiale, va rog sa va exprimati parerea cu privire la buget, am sau nu sanse sa ma incadrez in buget? 
       
      3. Utilizare si confort termic. Ma vad utilizand rulota off-camping destul de des, vreau sa vad locuri multe din tara asta si, din cate am inteles, nu suntem foarte evoluati la campinguri de rulote. De aici deriva nevoia de incalzire (primavara devreme, toamna tarziu, nevoi moderate, nu ma vad iarna cu rulota). Studiind forumul si ofertele de pe piata germana din segmentul corespunzator bugetului, am inteles ca sunt sisteme de incalzire pe gaz deja instalate pe unele modele. As prefera o astfel de situatie, dar in cazul in care gasesc ceva fara, exista posibilitatea de a adauga vreun sistem standalone, eventual detasabil, pe gaz? Care ar fi pretul/costurile, orientativ?
       
      4. Bucataria. Din tot ce am am vazut, aragazul e cel care ma intereseaza cel mai putin, nu voi gati in rulota, ci merg pe varianta aragazului mobil cu butelie de gaz, in cortul exterior. Frigiderul si congelatorul pe gaz in schimb sunt un must, dupa mine, ca sa nu fac naveta tot la 2 zile dupa cumparaturi. Pareri?
       
      5. Gasesc in bugetul mentionat o rulota care sa aiba cort? Sunt standardizate aceste corturi, as putea sa il cumpar ulterior? Cam cat costa? Ce alte detalii sunt esentiale cand discutam de cort?
       
      6. Toaleta. Nu prea apreciez varianta de dus, dar nici nu o ignor, daca vine la pachet. Sincer, ma vad folosind un cort de dus de genul celor de la Decathlon, dar daca rulota are un dus functional, nu vad de ce nu l-as folosi. La bugetul si vechimea corespunzatoare, ce tipuri de toalete exista? Cam neclar aici, am citit ceva despre toalete chimice (cam banuiesc despre ce e vorba), dar am citit ceva si despre niste casete (traducere din germana, via engleza, sorry!) sau rezervoare de dejectii si ape reziduale. Despre ce e vorba?
       
      7. Optez pentru o rulota cu 2 spatii de dormit, suntem 3 (desi banuiesc ca in vreo 2 ani fiica noastra nu ne va insoti in peripluri! Cresc, ce sa-i faci! Dar vin nepotii din urma tare). Am citit topicul pe tema asta si mi-am format o parere.
       
      8. Conexiunile pentru camping. In cazul in care rulota nu are prize de tensiune  sau de apa, e posibil sa fie montate profesional ulterior? Nu imi sunt foarte clare optiunile aici, acesta e si motivul pentru care intrebarea e destul de confuza, sper sa ma clarific dupa raspunsurile voastre.
       
      9. Ce alte dispozitive/echipamente/subansamble se pot achizitiona si utiliza si atasa ulterior? Mover, panouri solare, baterii, incalzitoare, frigidere, congelatoare? Ceva resurse online, ca sa imi pot forma o parere despre preturi si performante?
       
      Cam atat, deocamdata! Stiu, e o postare lunga, dar fiti convinsi ca voi cantari si aprecia fiecare opinie sau informatie exprimata. Va multumesc anticipat si raman profund recunoscator.
       
      Tiberiu
       
    • NRLaurentiu
      de NRLaurentiu
      Salutare, dragi colegi!
       
      Am gasit pe net o firma in Marea Britanie care face la comanda ferestre noi pentru rulote, aici. Nu sunt tocmai ieftine (conform spuselor din acest video - asa am aflat si despre aceasta firma), insa se pot fabrica la dimensiunea si forma originala (mai ales cele cu forme atipice).
       
      Dezavantajul consta in faptul ca procesul de comanda a unui noi ferestre necesita trimiterea celei sparte (inlusiv bucatile desprinse) catre sediul lor. Un alt dezavantaj este ca nu pot reface picatelele de pe conturul anumitor modele de geamuri de tip nou. La cerere ei pot asigura vopsirea acestei margini in negru sau argintiu. Si ca sa vorbesc si de avantaje, ei sustin ca tehnologia moderna de fabricare a ferestrelor este superioara celor vechi (cred ca ei se refera la cele de dinainte de anii 2000).
       
      Sper sa va fie de folos, nu fac reclama firmei respective, stiu ca s-a vorbit pe forum si de cei de la Motorhome care aduc la comanda dupa codul geamului. Am zis sa impartasesc aceasta informatie in special pentru cei care au un necaz cu ferestre cu forme atipice.
       
      Toate cele bune,
      Laurentiu
    • Alexandru Remus
      de Alexandru Remus
      Salut,
      Cred ca frigiderul pe amoniac pe care il am pe rulota este stricat. In consecinta ma gandesc sa il schimb. Am 2 variante: altul sh tot pe amoniac sau unul pe compresor. 
      Mentionez ca pe rulota am un acumulator deepcycle de 100 a. Din discutiile pe care le-am avut cu vanzatorii mi-au zis ca, daca cumpar un panou de 150 w este suficient.
      Am nevoie de ceva sfaturi de la rulotistii care au folosit asa ceva sau care au cunostinte despre subiect.
      Atasez si un link cu frigiderul cu compresor:
      Frigider:
  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.