De ceva timp, mai ales de cand am conchis ca anul acesta, cel mai probabil il vom petrece in tara, ma intreb de ce nu avem si noi campinguri civilizate.
Din 2018 am vizitat cateva campinguri in Romania, inclusiv unele infiintate de curand si nu am putut sa nu remarc cateva lucruri:
- nici unul din cele vizitate de mine nu are parcele de campare delimitate/numerotate. Am observat la unii o tendinta( nu stricta ) de a le delimita situatie in care par ca nu au auzit de cei minim 80 mp pe care trebuie sa ii asigure pt o parcela de campare si care in nici un caz nu ar trebui confundate cu locurile de parcare;
- destul de putine au locuri amenajate decent unde sa golesti si sa cureti caseta chimica. E destul de peste mana sa golesti caseta intr-un WC si sa faci ture cu ea pana la o sursa de apa pana o speli;
- probabil de la lipsa delimitarii parcelei nu se pune problema alimentarii cu apa si curent electric macar in proximitate. M-am invatat sa car dupa mine doua canistre pt apa , cablu electric de 50 m si , eventual un triplu-stecher;
- nu am vazut nici un site profesional care sa iti arate imaginea de ansamblu, harta campingului, nu mai vorbesc de rezervari, alegerea parcelei, clasificarea campingului, etc;
Initial m-am gandit ca administratorii/ proprietarii campingurilor nu stiu ca se poate si asa, ulterior am constatat ca exista reglementari destul de precise in domeniu inca de acum 20 ani, dar...
Stiu ca multi din cei care au campinguri sau intentioneaza sa isi deschida o afacere in domeniu citesc forumul nostru, asa ca poate, cine stie , macar in viitor, vom putea merge intr-un camping in care:
- sa avem clar delimitata "patratica" ;
- eventual "patratica" sa aiba pe o latura o priza, o gura de apa, o gura de conectare la canalizare;
- accesul pana la ea sa fie macar pietruit , daca nu betonat;
- sa stim si noi "cate stele" are campingul ( nu cele din recenziile de pe Google) ca sa stim la ce conditii ar trebui sa ne asteptam;
- sa putem sa ne rezervam o anumita categorie de parcela sau chiar o parcela anume( asta inseamna ca operatorul campingului incaseaza niste bani in plus si anticipat );
- sa nu se lase cu harmalaie de muzici si zeci de fumuri de gratare ( apropos, va ganditi ce inseamna un incendiu in multe din campingurile unde sunt claie peste gramada corturi printre rulote si masini lasate alandala?).
Nu am vrut sa dau exemple concrete la ce v-am spus mai sus, pt. ca multi pun suflet si poate si ceva banuti in afacerile lor si nu as vrea sa le dauneze, dar cred ca mai mult pierd decat sa castige cel putin pe termen lung.
Va invit pe voi colegii de forum si clienti de campinguri sa aratati ce v-ati dori de la un camping, poate , cine stie , influentam pe cineva in bine!