Calin Andritoiu

Mici (sau mai mari) mestereli la rulota mea

285 postări în acest subiect de discuţie despre Mici (sau mai mari) mestereli la rulota mea

Mici (sau mai mari) mestereli la rulota mea

Calin Andritoiu

Astazi am demontat frigiderul (inclusiv usa, altfel nu am reusit sa-l scot din rulota). Neavand sursa de curent in rulota l-am dus in beci unde i-am aplicat "tratamentul" acelui nene din filmuletul postat de @NRLaurentiu. Pret de vre-o trei ore l-am tot dat peste cap si i-am facut un masaj cand mai finutz cand mai dur cu masina de slefuit (fara smirghel) prin toate zonele "dureroase". Daca nici dupa acest tratament (si schimbarea regulatorului de gaz) nu se simte mai bine... il declar decedat! Sau ma rog... in coma. Ca mai functioneaza cat de cat, chiar daca nu in parametri.

Desi i-am mai aplicat tratamentul datului peste cap, am considerat ca nu strica sa o fac din nou deoarece, din cate am inteles, daca flacara e mare amoniacul fierbe si atunci se produce depunerea acelor cristale de amoniac pe traseu. Si cum eu am avut flacara "sanatoasa"...

Ce pot sa spun e ca inca de la prima rasturnare se auzea amoniacul curgand prin conducte, dar dupa mai multe rasturnari si aproximativ o jumatate de ora de "masaj" timpul in care amoniacul se scurge prin conducte s-a injumatatit.

Deci... chiar am sperante! Si o sa va tin la curent!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Draghiciu Dumitru

Flacara de la frigider este calculata in functie de duza pentru 30 sau 50 mbr si sa ia cantitatea de oxigen din aer necesara unei arderi complete. Ca sa iti dai seama daca arde bine sau nu flacara de la frigider, este suficient sa mirosi gazele de evacuare. Daca miroase tare a gaze la evacuare inseamna ca este o problema cu amestecul aer gaz. Cand arde bine se simte vag de tot un miros la evacuare.Daca flacara nu incalzeste suficient frigiderul nu merge bine

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vasile Oae

După ce l-am dat peste cap și suflat cu aer, mergea doar când era robinetul la maxim. Cum scadeam un pic, cum se oprea.

L-am dat iar afara sa suflu și să verific mai bine robinetul, dar în același timp am schimbat și duza. Chiar daca e scumpa, am zis că merită investiția.

Nu știu dacă de la a doua suflare cu aer, sau de la duza, dar acum am 2 grade in frigider. Măsurat cu termometrul.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Nu m-am gandit (mai bine zis nu stiam) la chestia cu mirositul gazelor evacuate, dar la mine e un miros destul de "greu"! Multumesc @Draghiciu Dumitru, mi-ati dat inca un motiv sa cred ca trebuie inlocuit regulatorul de gaz (sau duza). Flacara e albastra, nu palpaie deloc, dar, asa cum spuneam, mi se pare ca e prea mare iar consumul de gaz, comparativ cu frigiderul prietenului meu, e clar mai mare. In plus, exista acel miros "greu".

@Vasile Oae... m-ai bagat in ceata! Ce ai suflat cu aer? Cum? Daca e vorba de robinet, la mine flacara sta foarte bine, constant, dar... constant mare. Ma rog... scade putin cand dau la minim, dar... tot mare. Ce ar trebui sa suflu? Acum, daca tot nu l-am montat inca la loc, poate nu ar strica sa o fac si eu.

Sincer... nu stiu ce sa fac. Sa schimb duza... sa nu o schimb... In primul rand habar nu am ce duza am, pentru 30 sau 50 mbar. Parca as incerca mai intai fara schimbarea duzei, iar daca nu reusesc sa-l resuscitez, schimbn si duza!

 

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghiciu Dumitru

pe eticheta din frigider scrie ce presiune de lucru trebuie sa ai sau in compartimentul de butelii exista o eticheta parca negru cu galben care spune ce regulator sa folosesti

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Din pacate, nu am compartiment pentru butelii. Buteliile le tin in portbagaj si acolo nu am nici o eticheta. In privinta etichetei din interiorul frigiderului... am postat pe pagina anterioara o fotografie (cam neclara ce-i drept) cu ea. Acolo scrie "Test point pressure - 50 mbar". In prima faza am crezut ca e vorba de presiunea de lucru, dar acel "Test point" m-a cam pus pe ganduri... Asa ca am cautat pe net si in sfarsit am gasit manualul de utilizare pentru modelul meu de frigider (Electrolux RM 200 B). Acolo scrie clar ca presiunea trebuie sa fie de 28 mbar pentru butan si 37 mbar pentru propan. Cum GPL este un amestec de butan si propan, am zis ca incerc mai intai unul de 30 mbar (pe care il am) si vad cum functioneaza apoi il schimb cu unul de 35 mbar (pe care credeam ca il am, dar... e tot de 30) si vad cum functioneaza si cu ala! 

Deocamdata a trecut o ora si 35-40 de minute de cand am pornit frigiderul (dupa ce toata dimineata l-am bibilit din nou, l-am vibrat pana l-au luat dracii) si in congelator am minus 12, 2 grade, dar scade vertiginos. Sunt foarte curios la cat se va stabiliza. Dupa stabilizare voi cobori la rulota si voi muta senzorul de temperatura in frigider. Sunt foaaarte curios ce temperatura am acolo...

Oricum, inainte de vibrare si schimbarea regulatorului, la o ora si jumatate de la pornire abia se racea cat de cat elementul din congelator, asa ca... o imbunatatire exista clar!

Dar... exista o problema! Va dati seama ca nu putea fi totul atat de simplu...

Acum flacara mea nu mai e albastra. Ma rog... e albastra in proportie de 90%, dar spre varf, pe o laterala, e galbena. Nasol! Dar... voi vedea maine dupa ce cumpar un regulator de gaz de 35 mbar cum se prezinta flacara. Deocamdata pot sa spun doar ca e clar mai mica si ca frigiderul functioneaza mai bine. Cat de bine? Inca nu stiu. Dar voi vedea!

Atasez doua fotografii, cu flacara la minim (mai mult galben) si la maxim (mai putin galben).

 

20191011_161846.jpg

20191011_161930.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Da! L-am resuscitat! :OK:

Operatia a reusit, pacientul (culmea!) traieste!

Totusi,  cum sunt eu Toma Necredinciosul, inca nu ma bucur. Deocamdata nu l-am probat plin cu "alimente" ci doar gol. Asa ca... nu e tocmai concludent. Dar semnele sunt cel putin bune.

Concret:

Daca in postarea anterioara am scris ca dupa o ora si 35-40 de minute de la pornire aveam in congelator o temperatura de -12, 2 grade, acum pot sa ma laud cu faptul ca dupa inca o ora si jumatate (aproximativ 3 ore de la pornire) aveam -19, 6 grade (foto 1)! Daca mai asteptam putin, sunt convins ca ajungea la pragul "psihologic" de -20 grade. Dar... nu am mai avut rabdare, oricum deja scadea foarte incet.  Asa ca am mutat senzorul de temperatura in frigider. Aici temperatura a ajuns, la aproximativ 5 ore de la pornire si cam doua ore de la ultima deschidere a usii, la minus 3, 5 grade (foto 2).

Fata de felul in care functiona frigiderul inainte de "operatie", e un salt urias! Dar... oarecum neconcludent, pentru ca frigiderul era gol. Asa ca m-am decis sa umplu frigiderul cu "alimente". Am coborat in beci, am luat toata berea pe gare am gasit-o acolo (19 doze a cate 0, 5 l) si am bagat-o in frigider. Acum... astept sa vad temperatura dimineata! Cu 19 doze de bere consider ca am simulat destul de bine conditiile "normale" de lucru.

Mentionez ca usa de la congelator am montat-o, deci compartimentul frigiderului nu mai beneficiaza de ajutorul congelatorului, iar flacara am dat-o la maxim. Pana acum. Acum, o data cu umplerea frigiderului, am dat-o la minim.

Deci... e clar ca functioneaza mai bine, dar... urmeaza sa vad cat de bine. Ramane problema flacarii galbene, problema care sper sa se remedieze maine prin schimbarea regulatorului cu unul de 35 mbar.

Acum, sper doar sa nu-mi inghete berea pana dimineata... Sau... la naiba! N-are decat! Sa inghete!20191011_223210.thumb.jpg.46b646343cd17a602b168c6e1d164724.jpg20191011_201721.thumb.jpg.f681b44bac08a83984cb195fcbe5b30b.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vasile Oae

Am suflat cu aer tot ce înseamnă conducte gaz, robinet gaz, țevi evacuare gaz.

Poți să încerci și montarea unui mic ventilator pe radiatorul din frigider. Aruncă aerul rece in tot frigiderul. E util când e plin.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

@Calin Andritoiu , plin va avea o curba mai lina de coborare a temperaturii, atat. Mai pe scurt - o inertie mai mare. Nu stiu cu cate stele este cotat modelul tau de frigider, dar banuiesc ca are doua stele, precum al meu (RM 4230 F). Asta inseamna ca nu raceste (in congelator) sub o anumita temperatura. Exista o scala cu temperaturile de racire in functie de numarul de stele (daca nu ma insel, majoritatea celor casnice au 4 stele).

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Habar nu am cate stele are frigiderul meu (daca are :default_big_grin:), dar stiu ca dupa ce aseara am umplut frigiderul (ma rog... cam la jumatate) si am dat flacara la minim, dimineata aveam in el 7, 1 grade. Cam mult. Nu cam ci foarte mult, avand in vedere ca dimineata afara erau 5 grade, cu doua mai putin decat in frigider! Deci... e clar. Nu-i convine regulatorul de 30 mbar. Pe la ora 12, 30-13, cand afara deja se incalzise bine, am dat flacara la maxim si in cel mult o jumatate de ora temperatura s-a stabilizat la 3, 2 grade.

Am cautat peste tot regulator de 35 (37) mbar dar.... nimic! Pana la urma voi comanda unul pe net.

Dupa ce il schimb... va voi tine la curent cu evolutia!

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghiciu Dumitru

Din cate stiu eu regulatoare cu presiune fixa sunt de 30 si 50 mbrg. Cele cu prsiune regabila sant de obicei proaste nu face presiune care o scrie la reglaj. Numai rulotele mai vechi au presiunea pe gaz de 50 mbrg. Daca varful flacarii de la frigider este galben s-ar putea sa nu ia suficient aer prin gaurile de la arzator. Flacara trebuie sa fie albastra la baza si inspre varf sa fie spre roz nu galben.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Da, domnule @Draghiciu Dumitru, asa m-am gandit si eu in prima faza. Dar...cu regulator de 50 mbar avea aer destul iar cu cel de 30 nu are! Nu prea bate... Asa ca m-am gandit ca totusi alta e cauza. In plus, cand dau flacara mai mica... e mai galbena. Cand o dau mai mare isi mai revine... cat de cat. Asa ca ma gandesc ca un regulator care scoate o presiune mai mare s-ar putea sa fie (mai) potrivit.

Oricum, pana nu schimb regulatorul cu unul de 37 mbar nici nu ma agit sa rezolv chestia asta. Poate cu cel de 37 mbar e ok si atunci nu mai are rost sa ma agit...

Regulatoarele, intr-adevar, in marea majoritate sunt de 28-30 mbar sau de 50 mbar. Dar exista si de 37. Am gasit la Emag: https://www.emag.ro/regulator-pentru-butelie-ceas-butelie-11kg-37mbar-cu-manometru-geko-g80542/pd/DWGS1SBBM/ , cu manometru la 44, ... lei si fara manometru la 28, ... lei.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vasile Oae

Încearcă și schimbarea duzei. O depunere de mizerie de o sutime nu ai cum sa o vezi, dar la gaz se simte.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Da... Cred ca va trebui sa o fac si pe asta.

Dar dupa schimbarea regulatorului. Nu imi da pace ideea ca e posibil ca un regulator de 37 mbar sa rezolve problema, avand in vedere ca flacara arata foarte bine cu regulatorul de 50 mbar.

Deocamdata... nici nu am facut comanda pentru regulator. In doua zile plec pe Dunare si aproape sigur regulatorul nu soseste pana plec eu. Il voi folosi acum cu regulatorul de 30, dar cu flacara mare (asa merge foarte bine). La intoarcere... continuam!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghiciu Dumitru

Duza de 30 sau 50 mbarg se refera la gaz nu la aer. Debitul de aer intra pe niste gauri in arzator datorita efectului de ejector facut de gaz. Este calculat exact pentru presiunea de 30 sau 50 mbrag.Daca nu intra aer sunt infundate acele gauri daca nu intra gaz este infundata duza sau amandoua posibilitatile.Orice marire a duzei sau a presiune duce la cresterea temperaturii in sistemul frigiderului si nu functioneaza corect. Trebuiesc respectati parametrii frigiderului.

  • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Da, domnule @Draghiciu Dumitru, aveti perfecta dreptate! Dar eu, cand am spus ca "...cu regulator de 50 mbar avea aer destul iar cu cel de 30 nu are", ma refeream la faptul ca, folosind un regulator de 50 mbar am o presiune a gazului mai mare, deci si o mai mare cantitate de aer de aer aspirat (presiunea dinamica si presiunea statica). Intr-adevar, exprimarea mea nu a fost cea mai fericita, dar nu am considerat necesar sa corectez, presupunand ca se va intelege. Daca am presupus gresit... mea culpa! :salutare!:

Frigiderul meu este proiectat sa functioneze cu o presiune de 28 mbar in cazul folosirii butanului si cu 37 mbar in cazul folosirii propanului. Cum eu folosesc GPL (care este un amestec de butan cu propan in proportii variabile in functie de anotimp, dar in principiu  in proportii aproximativ egale), daca toate ar fi perfecte, inclusiv gaura duzei sa nu fie absolut deloc decalibrata, eu ar trebui, in teorie, sa folosesc un regulator de gaz care sa poata fi reglat la orice valoare intre cele doua presiuni, 28, respectiv 37 mbar, in functie de proportiile in care se afla cele doua gaze in butelia mea (iarna GPL contine mai mult propan iar vara mai mult butan). Bine inteles, asta  in teorie.

In practica, normal ca nu va sta nimeni sa regleze presiunea gazului intre cele doua valori, cu atat mai mult cu cat nu stim niciodata concentratiile exacte in care se afla cele doua gaze, si chiar daca le-am sti... este prea putin relevant. Normal ca exista o toleranta, o plaja de valori ale presiunii in care frigiderul functioneaza bine.

Eu am considerat ca daca la presiunea de 50 mbar flacara e albastra (dar degaja prea multa caldura si frigiderul nu functioneaza bine) iar la presiunea de 30 mbar este galbena (dar degaja mai putina caldura si frigiderul functioneaza cu mult mai bine decat cu regulatorul de 50 mbar),  e posibil ca un regulator de 37 mbar sa fie exact ce imi trebuie. E posibil sa obtin o presiune de gaz suficienta pentru ca flacara sa fie albastra, presiunea statica pe care o creaza sa fie suficienta pentru a aspira destul aer (efectul de ejector de care vorbeati), dar nu va degaja prea multa caldura, astfel incat frigiderul sa functioneze corect. Nu spun ca e sigur! Spun doar ca e posibil si ca merita sa incerc!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Vasile Oae

Sa verificați sa existe și spirala aceea metalica in coșul de evacuare a gazelor arse.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel Schuster

@Calin Andritoiu

Poate ar fi bine sa faci acum, cand circuitul de amoniac este in regula, o proba de functionare a frigiderului la 220 V. Ar fi interesant de vazut cum functioneaza. Asta ar fi proba concludenta ca ciruitul de amoniac este in regula si te poti a axa apoi pe functionarea pe  gaz. 

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Da, @Vasile Oae, spirala exista. Am verificat. Sincer sa fiu, consider (cel putin deocamdata, sper ca pana la urma sa nu fiu dezamagit) ca singura problema a frigiderului este presiunea gazului (ma rog... relatia dintre presiunea gazului si diametrul duzei, diametru pe care nu il cunosc).

Da, @Gabriel Schuster , ar fi intr-adevar interesant! Dar... e foaaaarte complicat pentru mine, mai bine zis pentru pozitia in care se afla rulota mea. Ar trebui sa trag un cablu de aproximativ 35-40m (pe care il am, nu asta e problema) din beci pana la rulota, dar cablul ala... ar incurca rau de tot circulatia prin zona. Nu am posibilitatea de a cupla rulota la curent. Doar daca as apela la un prieten care sta la curte, dar, cel putin deocamdata, timpul nu-mi permite. Maine sau cel tarziu poimaine vreau sa plec la Dunare. Daca m-as fi gandit mai devreme... da! Chiar ar fi fost o idee buna!

Totusi, ma linisteste oarecum ideea ca am obtinut in frigider niste temperaturi incomparabil mai mici decat pana acum prin schimbarea regulatorului si ma face destul de increzator ca un regulator potrivit (care banuiesc eu ca ar fi cel de 37 mbar) ar rezolva problema. 

Asa cum spuneam, de data asta voi pleca cu el asa iar la intoarcere voi cumpara un regulator de 37 mbar. Daca nu va functiona cum trebuie cu el... reiau tot procesul! Scos frigiderul din rulota, carat in beci, luat la tumbe, masaj, etc. dupa care ii fac o proba la 220V. 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

@Calin Andritoiu, circuitul cu amoniac iti functioneaza, asa ca uita de el o perioada.

Problema ta este sa ai un regulator bun pentru 30 mbar, iar in zona arzatorului sa fie ok duza, nu largita, nu infundata. Asa ca, in functie de cat de bun crezi ca este regulatorul tau de 30 mbar, duza nu stii ce tratament a avut de-a lungul timpului, asa ca ar trebui sa te axezi pe schimbarea acesteia. Nu stiu/nu m-am documentat sa-ti pot spune ce marime sa iei, dar banuiesc ca la o scotocire a netului gasesti raspunsul. De asemenea, dupa ce afli marimea gauricii, scoti duza ta si pleci in colind pe la magazinele de profil si iei una cu filetul care se potriveste la tine si cu diametrul gauricii din specificatiile gasite. De asemenea, nu stiu sa-ti spun daca este demontabil precum sunt cele de la aragaz si nu cumva se schimba tot ansamblul arzatorului de la frigider... Inca nu mi-am demontat frigiderul sa-ti spun in detaliu! :)

De asemenea, regulatorul de 30 mbar este aproximativ media presiunilor din fisa tehnica a frigiderului, asa ca nu are rost sa cauti regulatoare exotice la 37 mbar... Iar cele cu reglaj sunt o gluma pentru ca un utilizator normal nu are cum sa verifice daca ce iese din ele se incadreaza in parametrii doriti.

Daca nu esti sigur de calitatea regulatorului tau, ia un GOK, e o piesa buna, am luat eu si ard foarte bine focurile la mine. Rulota am cumparat-o cu un no-name la 50 mbar si nu am vrut sa fac proba.

 

Spor!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel Schuster

@NRLaurentiu, @Calin Andritoiu

 

Duza de la arzatorul frigiderului nu seamana  cu cele de la aragaz cu care suntem obisnuiti. Va pun o poza cu oferta Exis. Important la aceasta duza este SA NU FIE CURATATA CU NICIO SARMA, ea se sufla cu aer si se curata prin scufundare in alcool, solvent etc. 

 

B613E5C9-12CE-4A7D-9C71-EE5BD3867B7B.png

  • Like 1
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Da, @NRLaurentiu, in principiu ai dreptate. Dar daca cu regulator de 50 mergea ca naiba si cu regulator de 30 merge bine dar cu flacara galbena, schimbarea duzei m-ar face sa raman in cap cu ideea ca daca schimbam regulatorul... poate era mai bine! Asa ca cel mai bine cred ca e sa schimb regulatorul, sa vad cum functioneaza cu unul de 37 si apoi sa schimb duza. Macar nu imim ramane pe creier ideea ca daca...

Pentru 60-70 de lei consider ca merita sa imi fac damblaua. Poate nu va fi ok si voi reveni la unul de 30 (dar unul nou, asta l-am gasit intr-un sertar al rulotei si habar nu am cat de bine calibrat este), dar... poate nu! Vreau sa fiu 100% sigur ca am scos tot ce se poate din frigiderul asta. La cat l-am "masat"... macar atat sa faca si el. Sa functioneze cat poate el de bine!

In alta ordine de idei... daca tu nu ti-ai demontat frigiderul, am facut-o eu (asa cum am promis)! Iar duza nu este cu filet ci este exact ca in imaginea postata de @Gabriel Schuster. De tabla asta spuneam eu ca parca nu-mi vine sa dau aproape o suta de lei (incluzand transportul) pe o bucatica de tabla indoita, si... si aia gaurita :default_big_grin:! Nu e vorba de bani! Pentru regulator nu am nici o problema sa dau (posibil degeaba) 70 de lei, dar tabla asta are un pret aberant! De ce? Pentru ca din alta parte nu poti sa o cumperi!

De aceea nu vreau sa o cumpar decat in ultima instanta.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghiciu Dumitru

flacara galbena apare din 2 motive

 

Aer putin la presiunea actuala 

Presiune de gaz mare  la intrare in frigider

 

Dar dupa cum reactionezi si gandesti cel mai bine este sa faci cucuie ca sa intelegi cum functioneaza

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Da domnule @Draghiciu Dumitru, cred ca m-ati "citit" foarte bine (nu ca ar fi fost foarte greu). Da, chiar imi place sa experimentez, da, chiar nu accept (si nu pe acest forum ci in general) o idee daca in mintea mea incolteste o cat de mica indoiala. Prefer sa dau cu capul. Intr-adevar, uneori doare (la cucui sau la buzunar). 

Asta ma face un om dificil? Probabil ca da. Nu ma laud cu asta, dar... asta sunt! Nimeni nu e perfect! Si nu are rost sa ma prefac a fi altfel decat mi-e firea. Dar sper ca asta nu va va opri, atat pe dumneavoastra cat si pe ceilalti colegi de forum, sa ma sfatuiti in continuare. Am primit multe sfaturi pe acest forum si marea majoritate mi-au fost foarte utile, chiar daca nu am "aplicat" imediat, ci doar dupa ce "am facut cucuie". Da, trebuie sa recunosc, am facut cateva si pana la urma tot la sfaturile primite aici am ajuns, dar daca nu era asa... nu mai eram eu!

Stiti ce consider eu ca e important? Nu faptul ca fac cucuie. Pana la urma... "cucuiele" duc la progres, nu? Important e ca dupa ce dai cu capul sa ai curajul de a recunoaste ca ai gresit si sa nu ai retineri in a aplica ideile pe care la inceput le-ai refuzat, le-ai considerat ca fiind nu neaparat neverosimile ci mai degraba... nepotrivite! Si asta obisnuiesc sa fac!

Sincer... cred ca inteleg cum functioneaza. Dar... TOTUSI! De ce e flacara galbena cu regulator de 30 mbar si albastra cu cel de 50 mbar??? Asta nu-mi da pace!  Stiu foarte bine ca risc inca un cucui dar, fara a fi masochist, pentru linistea mea voi incera si cu un regulator de 37 mbar. Nu e logic? Intr-adevar, nu prea e. Dar... poate ceva imi scapa si poate totusi exista o logica...

Asa ca voi incerca!

Despre gandirea mea... nu comentez. Nu sunt in masura. Dar daca reactiile mele spuneti ca au fost... nepotrivite, imi cer scuze! Nu am avut nici un moment intentia de a deranja!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Daca prima mea postare pe acest forum am inceput-o cu ceva de genul... "Mandru posesor de rulota", ar trebui sa incep aceasta postare cu... "Mandru posesor de cucui"!

Aseara am ajuns acasa, dupa 9 zile petrecute pe Dunare. Soare, cald ziua (pana la 29 grade) si frig noaptea (intre 4, 8 si 9 grade). Frigiderul rezista! :default_big_grin:

Asa mi-ar fi placut sa scriu. Dar...

In primele 5 zile frigiderul meu a functionat perfect. Ba chiar as spune... mai mult decat perfect! Ziua, la 29 grade, aveam in frigider intre 0, 1 si 0, 5 grade. Indiferent cat am umlat la usa, indiferent cat a fost de plin (de data asta a fost chiar plin ochi, m-am chinuit bine de tot sa fac in asa fel incat sa-mi incapa toata mancarea, chiar daca asta a insemnat sa obturez complet elementul de racire din frigider). Seara, cand temperatura de afara scadea in jurul valorii de 15 grade, in frigider temperatura scadea sub zero grade si trebuia sa fiu pe faza sa dau flacara mai incet. Nu-mi suradea ideea de a-mi ingheta cele cateva beri pe care cu greu le-am strecurat acolo...

In congelator nu am masurat temperatura, dar sunt convins ca era... bine de tot.

Asta pana a 5-a zi. Atunci am curatat un salau (un peste foarte sensibil, care nu rezista in captivitate si a murit) si l-am bagat in congelator. Cu pestele in congelator, temperatura a ajuns la -15 grade celsius, asa ca stateam foaaarte linistit. Timp de cateva ore! Dupa care... am intrat in trepidatii. Temperatura a inceput sa urce constant si, dupa 4-5 ore, trecuse peste zero grade in congelator...

Cand m-am uitat la grila de evacuare a aerului cald... era neagra! Nu doar grila ci si peretele rulotei si geamul de deasupra! Am demontat grila si... surpriza! Cadea funinginea de pe ea ca dintr-un cos de casa necuratat de ani buni!

Am desfacut duza si m-am uitat la gaurica aia enervant de mica. Parea ok. Dar cand m-am uitat mai atent, marind cu lupa de la telefon, am observat ca gaura nu era perfect rotunda. Am scufundat-o in apa cu Pur (singurul degresant pe care il aveam la mine), apoi am clatit-o bine de tot, suflat pe ea, scufundat intr-un pahar cu palinca, clatit din nou, suflat... Parea ca s-a rezolvat. Dar nu! Am demontat arzatorul si i-am aplicat acelasi tratament cu palinca. Degeaba. Temperatura in congelator nu a scazut sub zero grade orice as fi facut. Ultimele zile am stat fara frigider. Cam naspa! Noroc ca noaptea era suficient de rece si scoteam afara tot ce aveam in frigider, iar ziua se pastra destul de ok intr-o geanta frigorifica.

Asa ca... da! Mandru posesor de cucui! Proaspat! Ca alea vechi... nu se mai pun!

Acum va trebui sa demontez din nou frigiderul, sa-l curat (banuiala mea e ca funinginea asezata pe interiorul acelui tub in care arde flacara, tubul care serveste si la evacuarea gazelor, impiedica transferul caldurii spre amoniac).

Are cineva idee cum ar trebui sa procedez pentru curatarea acelui tub?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.