Calin Andritoiu

Mici (sau mai mari) mestereli la rulota mea

285 postări în acest subiect de discuţie despre Mici (sau mai mari) mestereli la rulota mea

Mici (sau mai mari) mestereli la rulota mea

Mircea
15 minute în urmă, Cristian Bednar a scris:

ca sa fiu sincer merge non stop pe curent cu bere in el in fata casei

Cristian, ne poti da adresa ta exacta? Noi, in maxim o ora, suntem la Otopeni.:laughing::laughing:

  • Like 1
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Calin Andritoiu

Da... Acum stiu si eu! :default_doh:

Eu am venit din Olanda si cu masuta din spate ridicata, de fapt sprijinita de un singur picior, cel din mijloc! E adevarat ca piciorul era "blocat" de o geanta mare cu gratarul pe o parte si de wc-ul portabil pe cealalta, asa ca nu a cazut. Dar, oricum, articulatiilor e clar ca nu le face bine "batzaiala" din timpul mersului... Cu para de dush pusa jos... la mine e simplu! Nu am! :default_big_grin:

Sincer, pentru mine asta e o noutate, @Raul G! Habar nu aveam, ba chiar pot spune ca am fost socat sa aflu ca eficienta e mai mare pe gaz decat pe curent! Dar, avand in vedere ca ele sunt gandite pentru gaz... asta e! Chestia cu ventilatoarele in spate, da! Am mai citit si m-am gandit si eu la asta, dar am zis ca totusi deocamdata nu fac nimic, mai bine mai astept sa vad ce idei imi mai vin... Daca trag aerul din spatele frigiderului si il dau afara nu cred ca e mare realizare. Daca as lua aerul de sub rulota si il aduc in spatele frigiderului... e posibil sa fie mai bine. Dar cu doua ventilatoare, unul sa traga aer mai rece celalalt sa scoata aerul incalzit. Sau... ceva de genul asta. Deocamdata asta mi-a trecut prin cap. Mai vedem! Dar chiar nu are frigiderul randament mai mare cand e dat la maxim??? De ce? Din cauza incalzirii care se produce in spatele lui, care ii scade eficienta? Daca e asa, inseamna ca un sistem de doua ventilatoare ar fi chiar indicat!

@Cristian Bednar, ai incercat si cu gaz butan din buteliile clasice vreodata? E adevarat ca e mai eficient decat GPL? Da, e mai incomod, dar... poate merita!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Da... M-am uitat pe Youtube la montarea ventilatoarelor pentru frigider si... nu ma multumeste! In felul asta nu fortezi aerul sa treaca exact ppeste elementul de racire din spate, deci eficienta zic eu ca nu e prea mare. Va trebui sa scot frigiderul de la loc, sa vad cum se poate aduce aerul printr-un tub de susb rulota si sa-l suflu exact pe elementul de racire. Apoi, aerul incalzit sa fie preluat de un alt ventilator, montat pe grilaj, ca in acele filmulete. Montat asa, ca in filmulete, chiar cu doua ventilatoare, parerea mea este ca aerul este aspirat o parte direct de afara (si scos tot afara), o parte vine pe langa frigider, prin neetanseitatile mobilierului (se creaza o depresiune in spatele frigiderului si va trage aer de peste tot de unde poate), dar nimeni nu-mi poate spune in ce masura curentul de aer aspirat trece peste elementul de racire al frigiderului. Cel mai probabil atat cel aspirat de afara cat si cel care vine prin neetanseitatile mobilierului va trece pe langa elementul de racire iar eficienta... nu prea. Bine, o sa ziceti ca oricum se creaza un curent de aer in spatele frigiderului, dar cred ca daca dirijezi curentul de aer exact pe elementul de racire eficienta va fi cu mult mai mare!

Va urma! Dupa ce scot frigiderul...

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Raul G

Singurul mod a mării randamentul este acela da a ajuta depresiunea de aer, eu unul nu am nevoie fiind un frigider de 190 lt distanța este mare între cele doua grilaje și este depresiune destulă.
În butelii folosesc doar butan si propan, în funcție de stagiune.
În rulota când e parcata țin toate jaluzelele sus, nu las nimic în tensiune, iar pentru a proteja de soare pun parasolare (din acelea care se pun în parbriz la mașină) la toate geamurile. Când călătorresc la fel toate parasolarele și plasele de țânțari sunt lăsate sus, nu țin nimik in tensiune.

  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Bednar

@Mircea oricand doresti! Primaverii 13-15P otopeni, ilfov.

Acum e gol ca ne-am intors din Grecia dar am in casa 24 de doze 🍺

  • Like 3
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Da, @Raul G! Nici eu nu tin nimic in tensiune (de acum incolo)...

Frigierul tau e de 190l??? In rulota??? Aia deja e camera frigorifica! :default_big_grin: De fapt... cred ca e doar cu putin mai mic decat toata rulotica mea!

In privinta cresterii eficientei frigiderului prin cresterea depresiunii... da-mi voie sa raman la parerea mea! Prin cresterea depresiunii cresti curentul de aer care circula prin spatele frigiderului, nu cresti curentul de aer are circula PESTE ELEMENTUL DE RACIRE! Bine, e clar ca intr-o oarecare masura creste si curentul care circula peste elementul de racire, dar... destul de putin. Sunt convins ca nici jumatate din curentul de aer care circula prin spatele frigiderului nu trece peste elementul de racire. Iar rostul cred ca este sa ajuti elementul de racire sa-si faca treaba! Cum? Nu circuland un curent de aer prin apropierea lui ci exact peste el, pentru a-l ajuta sa disipe o cat mai mare cantitate de caldura! De ce la masini mai e practicata acea gaura in grila radiatorului cand oricum aerul circula pe dedesupt? In mers sunt convins ca se creaza o presiune dinamica destul de mare sub masina ceea ce inseamna automat depresiune prin spatele radiatorului... Oare nu tocmai pentru ca se raceste cu mult mai bine ducand aerul direct peste el???

Oricum, pana cand nu ma voi convinge ca e suficient sa cresti depresiunea, eu raman la parerea mea si o sa incerc sa si duc aerul direct peste elementul de racire.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Raul G

A trece aer peste element este neinfluent, singurul lucru este acela de a face coloana de aer cald sa urce cât mai repede. Toate vehiculele VR suferă de atacul unui păianjen care își face cuibul în arzătoare (frigider, sobă și aragaz).
Dacă înțelegi un picuț de italiana poți sa vezi acest tutorial de cum se curata.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Isi face cuibul in arzatoare??? Prin asta ma gandesc ca obtureaza duzele, dar... hmmmm... cat e de mic acel paianjen??? Ciudat! Nu mai auzisem de chestia asta.

Spui ca e o problema generala, dar ma gandesc ca nu e necesara curatirea periodica, nu? Doar cand se infunda, cand nu mai functioneaza normal banuiesc!

In privinta frigiderului... Cand coloana de aer cald urca, efectul este acela ca aerul incalzit in urma preluarii caldurii de la elementul de racire face loc unui alt aer, mai rece, care va putea sa preia la randul lui caldura de la elementul de racire. Da, in cazul tirajui natural ai dreptate! Daca faci coloana de aer cald sa urce mai repede practic faci aerul cald sa paraseasca mai repede elementul de racire si sa faca loc altui aer, mai rece, cu o capabilitate mai buna de preluare a caldurii de la elementul de racire. Deci... totul se reduce la a circula cat mai mult aer proaspat, neincalzit, peste elementul de racire pentru a prelua cat mai mult din caldura acestuia. Ceea ce sustin ca se poate face mai bine dirijand aerul rece exact peste elementul de racire. Acel Delta T despre care se vorbea mai devreme este intre aerul din frigider si aerul din spatele frigiderului (aer care deja este incalzit) sau, in cazul solutiei propuse de mine, intre aerul din frigider si aerul de sub rulota, adus "cu forta" direct peste elementul de racire, aer neincalzit. 

Scuze daca insist prea mult pe aceasta tema, dar... asta e parerea mea!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Buna dimineata,  @Calin Andritoiu!

 

Ai dreptate in ceea ce priveste racirea. In manualul frigiderului, la capitolul montare si pozitionare in rulota, este recomandat ca elementul de racire sa nu fie in partea de sus a "cavitatii" frigiderului (grila de aerisire superioara sa nu fie in dreptul acestui element, ci mai sus). In respectiva schita se observa ca trebuie construita o zona mai ridicata in spatele frigiderului. Insa, la putine rulote am vazut sa fie respectat acest deziderat. Am incercuit in poza de mai jos zona la care fac referire:

5ccfcf1b8c926_Montajfrigiderlarulota.thumb.jpg.2fc7bbfe866469997fd2f04bbaf9f97d.jpg

In alta ordine de idei, nu stiu daca ai observat cat ai stat la rulota in Olanda, vietatile de acolo sunt foarte, foarte productive! Desi am stat pe loc mai putin de 24 de ore cu rulota, paianjenii au reusit sa-si faca panze intr-un numar foarte mare! Noua ni s-a parut si aerul altfel, pe langa ca era mai curat, parea sa aiba un iz cum la noi il regasesti doar in zonele montane izolate. Desi, Lelystad este foarte aproape de Marea Nordului!

Pe drumul de intoarcere, intr-o parcare, aplicand tehnica "odihna activa", am desfacut grilele de la frigider si am gasit o intreaga populatie de paianjeni si panzele aferente! N-am ajuns sa curat zona arzatorului, dar banuiesc ca era/este colmatat deoarece a pornit greu prima oara pe gaz.

 

Spor la "bibileala"!

  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea
în urmă cu 13 ore, Cristian Bednar a scris:

oricand doresti!

Uauuu! Chiar Primaverii! Piscina, piscina, zona restrictionata cu poarta electrica! Pai voi traiti ca imparatii acolo. Super locatia! Poate ne intalnim intr-o buna zi! Oricum, multumesc de invitatie!:multumesc!:

  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Buna dimineata @NRLaurentiu!

Da, se recomanda existenta acelei zone mai inaltate in spatele frigiderului pentru ca aerul cald sa se ridice acolo, sa nu stea in dreptul elementului de racire. Sincer, nu inteleg de ce nu au facut un sistem de racire mai eficient, cu siguranta pentru fabrica nu era mare filozofie montarea a doua ventilatoare... Probabil pentru reducerea costurilor. E clar ca s-ar fi putut face mult mai multe, nu doar la frigider, dar toate cumulate ar fi dus probabil la o crestere a pretului si... na! Asta e!

In privinta aerului din Olanda... da! E altceva! Ai perfecta dreptate! Iar paianjeni... si eu am gasit doi in rulota (la curatenia "de dupa") dar panze... inca nu. Probabil cand o sa ma uit in spatele frigiderului.

Acum sunt suparat...

Cand am venit din Olanda am trecut prin Germania. Bine inteles, am intrat intr-un orasel, in cautarea unui supermarket. De ce? Pastravii mei de la Lacul Vidra au o slabiciune pentru icrele de somon! Le usc frumos cu feonul, le pun in carlig si... cu atata pofta le menanca... Problema e ca in Romania nu prea gasesti icre de somon de calitate (sunt si pretentiosi). In supermarketurile din Germania se gasesc icre de somon cam la acelasi pret cu cele din Romania dar la o calitate net superioara, la o dimensiune a icrelor aproape dubla! Dar... cand e sa ai ghinion... Toate supermarketurile erau inchise! Era vinerea de Paste la ei, dar mi-am dat seama tarziu... :default_doh:

Acum am gasit in sfarsit intr-un depozit din Bucuresti icre care par chiar ok. I-am sunat dar... nu vor sa trimita sub nici o forma prin curier. Nu vor si pace! Ca cica se strica. Si le-am spus ca daca se strica pe mine ma avantajeaza, pastravilor mei le place chiar mai mult, le dau si in scris ca renunt la orice pretentii in aceasta privinta. Dar ei nu si nu!

Ce oameni, dom'le...

E de-a dreptul frustrant sa stai langa borcanul cu miere, sa te uiti la el si... atat! Dar... ce sa-i faci? Te lingi pe bot si gata!

Scuze, stiu ca e off-topic rau de tot, dar... ma plangeam si eu!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Sistemul a fost astfel conceput pentru a fi silentios.

 

Nu stiu cum e cu pestele, eu doar il mananc! Am fost de 3x la pescuit si de 3x a venit furtuna ca la carte! Nu-s bun de pescar! :)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
George B
24 minute în urmă, Calin Andritoiu a scris:

Acum am gasit in sfarsit intr-un depozit din Bucuresti icre care par chiar ok. I-am sunat dar... nu vor sa trimita sub nici o forma prin curier. Nu vor si pace! Ca cica se strica. Si le-am spus ca daca se strica pe mine ma avantajeaza, pastravilor mei le place chiar mai mult, le dau si in scris ca renunt la orice pretentii in aceasta privinta. Dar ei nu si nu!

Te ajut eu :)

Ca sa nu poluam prea mult topicul, da-mi in privat datele firmei si cantitatea pe care o doresti...

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Multumesc mult @George B, dar tocmai am vorbit cu un prieten tot pescar care saptamana viitoare merge in Bucuresti. Atata doar ca din spusele lui nu sunt chiar ce trebuie (el le-a incercat). Oricum, multumesc mult pentru bunavointa! :salutare!:

@NRLaurentiu, daca ai sti in ce conditii am stat eu la pescuit... E de-a dreptul imposibil pentru cineva care nu e pasionat sa inteleaga cum poti sa stai in conditiile alea zile intregi pe malul apei... Eu daca stau putin in curent... ma doare spatele. Dar niciodata nu am racit, nu am avut nici o alta problema de sanatate dupa o astfel de partida de pescuit!

Stiu, nu e greu ci e de-a dreptul imposibil de inteles pentru altii, dar... microbul asta nu are leac!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Flavius Ivan
în urmă cu 6 ore, Calin Andritoiu a scris:

Pastravii mei de la Lacul Vidra au o slabiciune pentru icrele de somon! Le usc frumos cu feonul, le pun in carlig si... cu atata pofta le menanca...

@Calin Andritoiu Tot off topic ..... S-a legalizat pescuitul la păstrăv cu momeli naturale sau doar hrănești păstrăvii cu ele? :default_109: :default_big_grin:

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Pai... cu astea ii fac sa creasca mari pentru ca dupa aia sa ii prind cu momeala artificiala! :default_big_grin:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Astazi am coborat la rulota inarmat cu surubelnite, patent, avant muncitoresc si multa dorinta de a-mi dovedi ca montarea a doua ventilatoare e solutia ideala pentru frigiderul meu.

Dar daca ati sti ce repede m-am dezumflat... Nu a trecut nici un minut si deja imi adunam sculele de pe jos si... spre casa! Am constatat ca grila de aerisire din spatele frigiderului nu are garnitura, asa cum ma asteptam (si cum mi se parea normal) ci este masticata! Si... chiar badaran lucrata! Normal ca nu am mai desfacut-o, nu puteam risca sa intre apa dupa montarea la loc... Oare asa sunt toate? Sau oare e posibil sa aiba si garnitura si mastic suplimentar? Oricum ar fi, mai intai va trebui sa cumpar un mastic si abia dupa va urma demontarea. 

Sub grila de aerisire pentru frigider mai este una. Aia la ce foloseste???

In grila de la frigider este o chestie ciudata. O conducta cu o sita pe capat, acoperita cu o chestie de plastic, care se demonteaza separat fata de grila mare (practic este in interiorul grilei mari). La ce o folosi aia???

20190506_195429.jpg

20190418_164241.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel Schuster

@Calin Andritoiu

Sa incepem cu masticul. Daca vei observa, toate elementele montate la exterior ( grile de aerisire frigider, buson apa, priza electrica, grila cos boiler, usa de vizitare toaleta) sunt etansate cu mastic. Acesta se aplica pe grila si se preseaza pana surplusul iese peste margine. De multe ori nu este indepartat surplusul, nu este nimic gresit, poate doar un inconvenient estetic. La fel este la sine si trape. Se foloseste   cu succes Sikaflex 710 sau F 11, acesta din urma avand si proprietati adezive. NU se foloseste sub nici o forma silicon sanitar. 

A doua grila, cea de jos permite aerului sa intre si astfel se creaza curentul de aer ascendent care raceste zona frigiderului. Tot pe jos ai acces, la multe modele de rulota, la arzator. Il poti  curata mai usor, cu rabdare si putina indemanare, fara sa scoti afara frigiderul. 

“Chestia ciudata” este hornul frigiderului, pe acolo ies gazele arse. Cand vei demonta grila, vei vedea tubul in forma de T si daca il vei scoate vei vedea ca in hornul frigiderului atarna o spirala metalica . Aceasta trebuie curatata si montata la loc, nu cumva sa o elimini. La fel si tubul in forma de T, sa il montezi in aceeasi pozitie in care il gasesti. 

Sper sa-ti fie de folos aceste amanunte. Sikaflex F 11 gasesti in trei culori disponibile la Hornbach, sau toate produsele Sika se pot comanda in Bucuresti la Doradi ceramic, reprezentant Sika. 

  • Like 4
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Multumesc mult pentru explicatii, @Gabriel Schuster:salutare!:

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Dar... ce rol are acea spirala din interiorul hornului? Ca nu pot sa-mi dau seama! E cumva pentru intreruperea gazului in cazul stingerii accidentale?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Gabriel Schuster
în urmă cu 8 ore, Calin Andritoiu a scris:

Dar... ce rol are acea spirala din interiorul hornului? Ca nu pot sa-mi dau seama! E cumva pentru intreruperea gazului in cazul stingerii accidentale?

Din cate stiu este legata de calitatea arderii si evacuarii gazelor arse.Gasesti sigur explicatii amanuntite in topicul despre frigidere.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Salut,  @Calin Andritoiu !

 

Tu ai modelul mai vechi de grila, care se scoate cu totul. La cele noi, exista o rama si o grila care se demonteaza extrem de usor, fiind prinsa cu doua chestii de plastic gen surub de rama - aceasta la randul ei fiind prinsa de peretele rulotei. Cele noi arata asa:

dometic-fridge-vents-winter-covers-ls100-ls200.jpg.12927234e7da1149eeab9e00e5081bbf.jpg

Exista si niste capace, pentru iarna, care se prind de grile.

 

Referitor la horn: datorita ascensiunii aerului fierbinte de la arzator, spirala se va roti. Aceasta are rolul de a mentine hornul curat (panzele de paianjen!) si de a frana curentul ascendent de aer cald de la arzator pentru a incalzi mai bine amoniacul. Un fel de serpentina cum este in sobele din teracota.

Ca ai amintit de "randament" mai devreme, la al meu am un consum fix de 125 W la 220 V, 120 W la 12 V si variabil de la 86 la 186 W pe gaz. Mentionez ca la 220 V principiul de termostatare este de tipul on/off, la 12 V este tot timpul on (alimentat de la 12 V de la masina), iar la gaz este de tip on/off la flacara principala, iar in plus fata de partea electrica, are reglaj pentru debitul de gaz de la robinet. Probabil cele mai noi sunt modulate si pe partea electrica. De asemenea, din schita pe care am pus-o mai devreme, ai fi observat care este rostul grilei inferioare! Dar de, entuziasmul... :) Sper ca am reusit sa te mai edific un pic si cu frigiderul.

 

Poza este din fata blocului? Aveti parcare pentru rulote, nu pentru masini?! :)

 

Spor la surubareala!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Multumesc pentru explicatii, @NRLaurentiu! De cand mi-a raspuns colegul @Gabriel Schuster citesc intr-una topicurile despre frigidere, dar... sunt atat de multe, incat pana acum nu am gasit nimic relevant. Oricum, daca tot am inceput... continui!

Da, ai perfecta dreptate! Mi-a scapat chestia cu grila de jos desi este cat se poate de evident din schita pe care ai atasat-o. De ce? NU stiu, dar, ca sa-mi caut scuze, voi spune ca bietul meu creieras e suprasolicitat de cand cu rulota si... nici nu are ventilatoare pentru racire suplimentara... De aici probabil si randamentul destul de scazut!

Grila la mine este clar modelul vechi. Avand in vedere varsta rulotei, este chiar mai veche decat cele vechi! :default_big_grin:

Si nu,  poza nu este din fata blocului ci din Olanda, din parcarea unde "dormea" rulota. In fata blocului, mai bine zis pe o raza de 1-1, 5 km, rulota mea este singura! Nu are cu cine sa se joace, sa schimbe o vorba. Saracutza, .. 

Mi-ar fi placut sa mai fie macar o rulota in zona, sau... mai bine "un rulot". Poate la primavara, de sub husa mai aparea o rulotzica mica... :default_big_grin: Vindeam puiul si imi montam aer conditionat!:OK:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Nu stiu cum intr-un sfert de ora ai tras tu concluzia ca are randament scazut... :) In fine, are randament scazut, insa raceste foarte bine daca-l lasi sa-si faca treaba!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin Andritoiu

Scazut... Asa am considerat eu, probabil din pricina asteptarilor prea mari sau, mai bine zis, din pricina lipsei de informare!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.