Cristian A

Echipare de iarna pentru rulote

33 postări în acest subiect de discuţie despre Echipare de iarna pentru rulote

Echipare de iarna pentru rulote

Cristian A

Am mai postat si pe FB, dar revin si aici cu postarea imbunatatita de experienta iesirilor iarna.

 

Dupa iesirea de 1 Decembrie, organizata de forumrulote.ro,  de la Curmatura Stezii, SB, când a fost iesirea cea mai ”friguroasă” am zis sa fac cateva imbunatatiri la rulota, pentru timp de iarna. Lucruri care, în mare parte,  le-am vazut la altii si le-am copiat sau adaptat, iar o parte le-am conceput.

 

Cateva:

 

1. Fusta imprejurul rulotei. O mare parte de caldura se pierde prin podea, care la -10 grade si cu vânt care bate, răceşte bine rulota. După o singură ieşire cu rulota, dotată, cu fustă montată pe tot perimetrul rulotei, pot să spun că podeaua era cu 10 grade mai caldă, în sensul că dacă te plimbai desculţ era confortabilă. Ca o remarca: am campat pe zapada de 20 cm si cand am plecat cu, era topita. Un alt beneficiu, cand iesi in camping, e ca nu ingheta rezervorul de apa gri.

 

2. Izolarea termică a buteliilor. Am luat trei plăci de polistiren extrudat de 3 mm grosime, nişte beţe de frigărui si un tub de adeziv. Am facut o cutie care sa acopere buteliile. Inainte am patit ca la -10..-15 grade, cu butelia pe jumătate plină, să nu mai fie suficienta presiune si sa nu mai meargă căldura. Am eliminat problema. Am si pus un termometru, pentru a verificare schimbarea, nu scade sub 5 grade temperatura, noaptea cand sunt -6. Daca e mai frig, se compenseaza cu punctul 3.

 

3. Încălzirea buteliilor, pe lângă izolarea termică. Se poate face în mai multe moduri: prin găurirea peretelui despărţitor şi montarea unui T pe vent, ca să dea căldură pe butelii; cu husă de scaun electrică pe 12V cc (nu recomand, consumă mult din bateria rulotei, mai ales off camping), cu aerotermă de încălzire auto (se găsesc şi pe la Dedeman, la 59 lei, pe 12V cc, nu le consider eficiente, ca raport consum energie/ încălzire).

Ce recomand sunt acele folii autoadezive, pentru încălzire, care funcţionează pe 12V cc şi au un consum cuprins între 7 şi 12 W. Încălzesc la 50-60 grade cu un consum foarte mic, si au dimensiuni de la câţiva cm, până la 20x30 cm, cea de 15W. Sunt si cele dedicate, pe la 25-30 lei, pentru incalzirea oglinzilor auto, dar sunt putin mai mici. Cele mari costa 40-50 lei.

 

4. Incalzirea regulatorului de gaz de pe butelie. Sunt la magazinele de specialitate pt rulote rezistente electrice pe 12 V care se aplica pe regulator. Am ramas impresionat de cum funcţionează: am pus-o pe regulator (în partea de jos, cu banda izolatoare) si regulatorul, la -5 grade afara, era călduţ bine (25-35 grade). Consum de doar 4W, nesemnificativ, nici nu se vede consumul pe indicatorul acumulatorului rulotei. Recomand pe timp de iarna. Costa undeva pe la 18 euro, dar merita investitia.

 

Atât foliile autoadezive căt şi rezistenta de încălzire pentru regulator se pot conecta prin intermediul unei prize standard de 12V cc. Se pot lega direct, că nu consumă, prin intermediul unui buton, a unui releu de comandă cu telecomandă sau, automat,   prin intermediul unui termostat.

 

5.Pe langa am mai montat un ventilator cu turatie reglabila care sa dea aerul cald din dulapul unde e soba in rulota. Functioneaza ca un mini vent. Ventilatorul costă 10 lei la magazinele de calculatoare turaţia reglabilă prin intermediul unul variator (coborâtor) de tensiune, tot 10 lei, l-am prezentat pe forum, ornamentul de aerisire 1, 5 lei. L-am pus să bată aerul călduţ spre uşă. E ceva in plus, cu costuri mici.

 

    Având in vedere că, numai in acestă perioadă de iarna, o sa fiu iesit vre-o 2 saptamani prin campinguri am montat un modul electric pe soba Truma care aproape ii dubleaza capacitatea de incalzire. Merge pe 220v.   Ultraheat ii spune si se monteaza in interiorul sobei intre arzator si vent, trebuie demontata bucati soba.    Merita investitia.   Ziua cand sunt -2..-5 grade caldura merge numai pe curent si in interior sunt 18-20 grade Daca tot platesti curentul.... (! Acolo unde nu este limitat la 3 sau 6 A; şi acolo merge, dar se reglează din comutattor pe 500 sau 1000 W).

 

   Idei mai sunt, dar cele mai sus mentionate ajung, zic eu.

 

  Pozele sunt in ordine: cutia confectionata, tipuri de folii care incalzesc pe 12Vcc, fusta, modul de comanda prin aplicatie cu telefon sau tableta (80 lei), modul de comanda cu telecomanda (40 lei), rezistenta electrica pentru regulator, termostat care functioneaza pe 12 Vcc (15 lei), comanda ultarheatului montat in sona Truma.

 

   Daca aveti si alte idei..... este loc!

cutie.jpg

folie 1.jpg

folie 3.jpg

fusta.jpg

Modul comanda prin aplicatie telefon.jpg

releu telecomanda 12v.jpg

rezistenta.jpg

termostat 12v.jpg

uLTRAHEAT.jpg

  • Like 4
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Draghiciu Dumitru

@Cristian A  punctul 2 cu izolarea buteliilor este o greseala si va dauna si la punctul 3 cu incalzirea. Daca doresti mai multe detalii suna-ma la 0040721930633

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

Intresante solutiile alese!

 In cazul campari in camping as-i mai adauga in cazul meu o aroterma la 220v de 750W/1500W cu un consum de curent ~ de 3A respectiv 6A, termostatat(se gasesc la magazilele de specialitate la 80lei)

 

Aeroterma.JPG.8bcfe5d7a7cfca800e845a222b2d675c.JPG

 

 si probabil as-i renunta la incalzirea pe gaz, iar pe podea sub mocheta se poate intinde o husa de scaun incalzita care e legata la alimentatorul pentru rulota acesta in cazul rulotei mele putand furniza un curent de 8A la 13V.

 

 In offcamping cand incalzirea se face doar cu gaz si cand butelia nu mai furnizeaza gaz din cauza temperaturi scazute ca solutie aleasa e inlocuirea buteliei de afara cu una ce a stat inautru la caldura! Poate merge daca e frig bine -15grade si 6 ore, daca ii inmagazinezi caldura cu o izolatie (haina in cazul meu)!

 Aici mai conteaza si compzitia gazului (prefer butelia cu butan incarcata standard de catre firma specializata, deoarece de fiecare data functiona mult mai bine in sezonul rece fata de una incarcata cu GPL de la pompa) si cat de mult este !

 

 Tot offcamping pentru a nu consuma curent (~ 1A/h cu ventul de 12v)si mai mult gaz am montat sus deaupra sobei un ventilator de calculator la care ii variaza turatia in functie de caldura (adica daca sus e prea cald ventilatorul se va invarti mai repede) pe care o directioneaza spre locul de dormit astfel nemaisimtind rece in partea din fata a rulotei loc unde dormim cu capul si unde se simte rece de la geamul din fata chiar daca lasam parasolarul si tragem perdeaua!

 

 Scurgerile de apa de la cele 2 chiuvete le-am lasat independente si nu unite cum era in mod normal pentru a nu mai ingheta apa la iesire!

 Ca sursa de apa folosim un bidon de 5l cu pompa manuala montata pe el ce sta pe chuveta, asta daca temperaturile sunt sub 0 grade pentru a nu igheta apa bidon si pompa din potbagajul din fata rulotei!

 Nu a inghetat nici o data apa curata si murdara de la WC, desi acesta este situata ca pozitionare in coltul rulotei!

 

 @Draghiciu Dumitru, m-ar interesa cum aveti facut/prgatit sistemul de incalzire (butelia + admisia si evacuarea la soba)pentru sezonul rece ! Multumesc!

 

 

 

 

  • Like 2
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian A

   O aeroterma de genul acesta am si eu de rezerva, pentru temperaturi extreme sau incalzit cortul.  Am preferat Ultraheat-ul pe 220V dintru-un singur motiv: e cuplat la vent si da aer cald in toate colturile. La iesirea de 1 Dec, in rulota au fost la un moment dat 7-8 grade, ca s-a terminat butelia si eram pe afara cu restul lumii, dar s-au format dopuri de gheta pe instalatie, acolo unde tevile de apa rece au atins peretele sau podeaua, mai ales pe unde trec prin spatele frigiderului (acolo am fost off camping si doua zile/ 2 nopti au fost -16 si nu aveam nici una din imbunatatirile enumerate, butelia n-a mai mers la 60% plina).  Din experienta, incalzirea electrica nu face fata la temperaturi negative sub -16-18 grade timp indelungat, peste 2 zile. Sistemul Ultraheat Truma are 2000W, soba doar pe gaz Truma 3000- max 3500W depinde de tip. Ideea ca pe frig frig merg amandoua impreuna, fiecare cu reglajul ei de la min la max.  Ajuta!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

@Cristian A, stiu de existenta acelei rezistente de incalzire ce se monteaza in spatele sobei! E bine ca nu consuma asa mult (min 500W si max1000W) pentru nu fi nevoit in unele campinguri sa te deconecteze siguranta la un consum mai mare de 6A!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian A
1 minut în urmă, Draghiciu Dumitru a scris:

Daca te uiti pe butelie scrie kg nu litri. Ca sa fie siguri la sant umplute la maxim dar sa ramana spatiu de vaporizare se cantareate. Lichidul din butelie se evapora cu cantitatea de caldura ce trece din exterior prin corpul buteliei si incalzeste gazul. Gazul absoarbe caldura evaporandu-se dar in acelasi timp scade temperatura lichidului din butelie. Daca o izolezi intr-o cutie s-ar putea temperatura din butelie  sa scada mai repede decat reusesti tu sa o incalzesti. O butelie care functioneaza are temperatura lichidului din interior mai mica decat cea de la exterior. Daca ai consumatori mari temperatura va fi si mai mica.

 

Solutia cea mai buna este o butelie cat mai mare sau mai multe daca nu este posibil incalzirea spatiului cu butelii.

La -20 grade afara si plus 10 grade constant in cutia buteliilor nu cred ca o sa absoarba temperatura din exterior.

1 minut în urmă, Drinovan Ovidiu a scris:

@Cristian A, stiu de existenta acelei rezistente de incalzire ce se monteaza in spatele sobei! E bine ca nu consuma asa mult (min 500W si max100OW) pentru nu fi nevoit in unele campinguri sa te deconecteze siguranta la un consum mai mare de 6A!

Pana la 2000 W merge. Ar fi ideal sa platesti curentul intr-un camping si sa nu ti-l contorizeze/ taie nimeni. Tot pe 2000W ar merge si pe gz mai deloc. Sunt, dar rare.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghiciu Dumitru

Cand merg iarna cu rulota soba este data la 5-6 pe treapta de incalzire iar ventilatorul pe Auto. Atentie mare ca vantul poate stinge soba. Daca soba are piezo automat nu este problema dar a mea nu are si trebuie sa ma scol sa o aprind

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu
5 minute în urmă, Draghiciu Dumitru a scris:

Eu am fost la 1 Decembrie si a fost -10 grade Celsius. Nu am avut probleme dar am avut 2 butelii mari de aragaz si gaura pentru ventul de la Truma. Nu am avut nici gheata pe butelii iar colegii au avut probleme cu incalzirea.

Pe langa gura ce ventileaza aer cald spre camera buteliilor mai exista tot aici orifici de ventilare naturala! Ce ati facut cu acestea?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghiciu Dumitru

La mine este numai una in podea in compartimentul buteliilor dar nu este acoperita

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian A

Am niste gauri ovale de 1 cm pe 7-8 cm in podeaua metalica din comparimentul buteliilor, din constructie. Pe cele de sub butelii le-am acoperit, dar mai sunt cateva pe langa.

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghiciu Dumitru

Compartimentul de butelii trebuie sa aiba aerisire. Eu am evitat sistemul de incalzire electric pentru ca am trecut numai pe 12 v si nu agreez generatorul

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Ghita

@Cristian A Poti pune, te rog, un link catre foliile electrice?  Ar fi bine de stiut de unde le putem obtine!

Ma incanta ideea unui consum mic. 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian A
în urmă cu 19 ore, Radu Ghita a scris:

@Cristian A Poti pune, te rog, un link catre foliile electrice?  Ar fi bine de stiut de unde le putem obtine!

Ma incanta ideea unui consum mic. 

Un exemplu:  https://www.germanelectronics.ro/componente-active/accesorii-componente/elemente-de-incalzire/folii-de-incalzire

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian A

Un lucru nu recomand pe vreme rece de iarna si mai ales cu ninsori: intinderea marchizei ! 4 oameni, o jumatate de ora ne-am chinuit sa o adunam. Veci nu o mai intind pe timp de iarna.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghiciu Dumitru

Daca ai cortul intins iarna este bine sa-l strangi cu o seara inainte de a pleca. Daca are zapada pe el se coboara partea din fata si cu matura se curata zapada. Se ridica si daca mai are gheata se poate aprinde un arzator sau 2 pentru 3-4 ore sa se incalzeasca cortul. Cu aceasta metoda se poate ridica temperatura in cort cu 4.5 grade Celsius

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian A

Asa arata ventilatorul montat in dulapul de deasupra sobei, care da aer cald spre usa, pe unde mai intra frigul. Am pus si un buton de on/off, chiar daca are si reglaj de min la max  pe variatorul de tensiune.  Inca nu am gasit un rest de plasa de tantari sau alt tip de plasa, sa arate mai frumos.

IMG_20181224_130510.jpg

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Ghita

Dezbaterea legata de izolarea si incalzirea buteliilor am mutat-o aici :

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian A

OK

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian A

Si o echipare pe timp de iarna, pe care cei care au copii mici (al meu are 7 luni, dar e rulotist de o jumatate de viata): aspiratorul, ca e pe 12Vcc sau 220 (in camping).   Din cauza unui aspirator era sa ma intorc din mijlocul Apusenilor de Revelion.  Aveam adaptorul care absoarbe mucii, dar aspirator ba. Am gasit unul de imprumut si am mai stat 2 zile. Si un difuzor de uleiuri care desfunda tot n-ar strica.

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Fejer Antal

In weekendul trecut am fost in off camping cu rulota in zapada destul de mare, si frig de -13C. Turma era reglat in pozitia 6 si ventilatorul pe automat pozitia 2.5. Recomand colegilor care tracteaza rulota cu masina care nu are 4*4 sa ia cu ei si lanturi de zapada. Eu abia am reusit sa scot pe drum rulota tras de Ford Tranzit. Si in offcamping mai ales iarna nu strica un motogenerator mic. Bateria rulotei dupa doua zile era aproape descarcat. Am panou fotovoltaic de 200w montat pe acoperis, dar asta nu a putut sa incarce inapoi acumlatorul, din cauza ca nu era deloc soare si eram intre copaci. ventilatorul turmei mergea non stop plus iluminatul interior destul de mult.

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

Eu ma gandeam sa incalzesc regulatorului de gaz de pe butelie cu un beculet de 10W/12V legat de el si butelia cu un bec montat pe marginea de sus a buteliei! Dar nu a mai fost nevoie incalzindu-l in mana si schimband butelia!

 De multe ori a trebuit sa intervin pentru a face sa functioneze soba de la temperaturi de -6 grade in jos! O solutie a fost rasturnarea buteliei pe orizontala, alta data cu fundul in sus reusind astfel sa mai fac sa merrga flacara la soba!

 In cazul stingeri flacari de la vant am mai pus sub si la cos cate o cutie de carton care mai proteja!

 @Draghiciu Dumitru, exista posibilitatea ca sa se aprinda singura flacara daca aceasta este stinsa de vant in cazul aprinderi cu piezo automat! Eu stiu ca aprinderea sobei e la fel, dar nu mai apesi pe piezo mecanic ci pe un buton si cu ajutorul bateriilor se face arcul electric la aprinzator! Asa cum spuneti, ar fi de vis!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghiciu Dumitru

In cazul piezo automat lipsa flacarii face ca piezo sa dea scantei in continuu si auzi ca soba s-a oprit. Nu am vazut nici un piezo automat dar cred ca ar trebui sa porneasca daca robinetul de gaz ramane deschis.

 

Rasturnarea butelie poate produce temporar mai mult gaz pentru butelia este mai rece jos unde este lichid si un pic mai calda in zona de gaz.

 

Iarna cum am mai spus solutia este butelii cat mai mari sau mai multe mici legate in paralel sau incalzirea spatiului unde este butelia.

O butelie mica nu tine 3 zile daca este frig.

 

Eu folosesc iarna 2 butelii mari si la -10 grade Celsius ma tine 8-10 zile daca ziua reduc caldura si cu ventul pornit in spatiul buteliilor

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ilie Marius Florin

@Draghiciu Dumitru 

La 8/1/2019 la 15:57, Draghiciu Dumitru a scris:

Cand merg iarna cu rulota soba este data la 5-6 pe treapta de incalzire iar ventilatorul pe Auto. Atentie mare ca vantul poate stinge soba. Daca soba are piezo automat nu este problema dar a mea nu are si trebuie sa ma scol sa o aprind

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghiciu Dumitru

Ceasul de la butelie nu ingheata pentru ca lichidul din butelie nu ingheata. Gheata de pe ceas si butelie provine din umiditatea din atmosfera. Asta inseamna ca tragi mai mult gaz din butelie decat poate sa produca ea la acea temperatura.

Am explicat de mai multe ori cum functioneaza o butelie, dar se pare ca lumea nu intelege.

Butelia nu mai produce gaz la temperatura de -35-40 grade Celsius. Daca tragi mult gaz din ea scade teperatura in butelie si nu mai produce gaz.

Ceasul controleaza presiunea gazului pe sistemul de gaz, dar fiind foarte rece (-20 garade Celsius), umiditatea din atmosfera ingheata pe ceas.

Iarna butelia trebuie incalzita sau sa ai butelii mai mari sau mai multe butelii mici ca sa cresti suprafata de schimb de caldura si sa cresti cantitatea de gaz evaporat.

 

Asa ca nu o sa fii linistit cu acel dispozitiv.

 

Daca doresti mai multe explicatii suna-ma la numarul de telefon 0721930633

  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.