• Conţinut similar

    • NRLaurentiu
      de NRLaurentiu
      Salutare, colegi!
       
      Am gasit pe Youtube acest test comparativ al nemtilor de la "Caravan College", test care face o comparatie intre diferite tipuri de termoizolatie folosite in procesul de contructie de la diferiti producatori de rulote. Au urmarit evolutia temperaturii din rulota in functie de temperatura exterioara. Rulotele au fost lasate 3 zile in aer liber, cu geamurile si trapele inchise, fara a fi folosit sistemul de incalzire pe timpul noptii.
      Rulotele (inclusiv tipul termoizolatiei) in test au fost:
      1. Knaus Travelino: Fiber Frame
      2. Tab 400L: Drop-shaped sandwich construction with smooth-plate gray metallic
      3. Hymer Eriba Touring Troll 530: Sandwich construction, split & kinked side wall, GFK lifting roof closed
      4. Adria Action 391 PH: Sandwich construction, glued, light gray GRP-planked, large & dark windows
      5. Knaus Südwind 450: Superior class, classic sandwich construction, smooth sheet metal
      6. Caravelair Antares 390: Inexpensive beginners caravan, classic sandwich construction with hammered sheet metal
      Doar 6 au fost nominalizate, desi in clip apar si 2 Weinsberg-uri, dintre care una apare si in al doilea grafic din clip, din care reiese ca are cea mai buna izolatie in acel test comparativ (Test 2).
       
      Ceea ce impresioneaza si ramane din acest test (cel putin pentru mine care nu sunt vorbitor de germana) este aceasta imagine cu graficul evolutiei temperaturii de-a lungul a trei zile:
       
      ,
      unde cu rosu este graficul evolutiei temperaturii de afara, iar celelalte culori sunt graficele temperaturilor din interiorul a 4 rulote dintre cele testate.
       
      Nu ma asteptam ca Eriba sa fie atat de bine izolata (Eriba a avut expus modelul ceva mai mic - 430, dar cu aceeasi compartimentare,  la expozitia de la Romexpo de la sfarsitul lunii martie a.c.) La polul opus se observa lejer cum temperatura din Adria a crescut foarte mult ziua (geamurile mari din fata cu tenta fumurie au contribuit din plin la asta!) Invariabil, fara a fi pornita incalzirea din interior, toate rulotele au ajuns noaptea la temperatura de afara (undeva in jurul a 0 grade C).
       
      Concluzia specifica acestui test (din punctul meu de vedere), este aceea ca pe timpul zilei are o importanta foarte mare culoarea geamurilor si a caroseriei, acestea facand practic diferenta si mai putin termoizolatia peretilor/acoperisului. In conditiile diurne din clip, aproape 10 grade C in plus la interior fata de temperatura de afara este foarte mult din punctul meu de vedere. Bineinteles daca lasam rulota in plin soare si nu la umbra! Iarna, aceasta combinatie este un avantaj, dar vara...
      De asemenea,  cred ca este de la sine inteles ca termoizolatia si suprafata cat mai mica a geamurilor fac diferenta intre a ne fi frig si a ne fi bine noaptea, atunci cand avem incalzirea pornita.
    • Cosmin S
      de Cosmin S
      Buna ziua.
       
       In perioada imediat următoare, există ceva evenimente in aer liber, de preferat în natură, gen festivalului populare, târguri sau diverse alte întâlniri asemănătoare ?
       
      Perioada de interes, săptămâna 15 -22 Octombrie. Chiar și prin munții, zone mai izolate, dacă vremea o permite. M-am cam plafonat in ultima vreme, de când a venit frigul și parcă mi-aș mai dezmorți oasele.
  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.