NRLaurentiu

Stabilizator/regulator tensiune de la 11-14,4 V la 12 V / 10 A

37 postări în acest subiect de discuţie despre Stabilizator/regulator tensiune de la 11-14,4 V la 12 V / 10 A

Stabilizator/regulator tensiune de la 11-14,4 V la 12 V / 10 A

NRLaurentiu

Buna ziua,

 

Inca mesteresc la rulota si am ajuns la capitolul independentei electrice si m-am lovit de urmatoarea problema: am luat un TV cu alimentare la 12 V si consum de 3 A. Mai am un player cu alimentare la 12 V si consum tot de 3 A si eventual un HDD extern alimentat tot la 12 V si consum de 1, 5 A. Cam acestea ar fi electronicele sensibile si banuiesc ca nu le pot alimenta direct de la baterie. Asa ca am nevoie de un ajutor din partea celor mai experimentati intr-ale electronicii privind:

 

- concluzia de mai devreme ca nu pot alimenta direct electronicele de la acumulator, este corecta?

 

- am gasit asa ceva aici,  un aparat care sa regleze tensiunea de intrare de la 8-36 V la 12 V cu puterea de iesire de maxim 15 A. Este ceea ce-mi trebuie? Tinand cont ca este o chinezarie, pot avea incredere in aparat? Stiu ca puterea furnizata este peste cerintele sistemului meu (max. 7, 5 A), dar pentru un asa produs, o marja de eroare de 50 % cred ca este buna! :) In plus,  cred ca se incalzeste mai putin pentru ca nu e dus la limita.

 

Eu ma gandesc ca electronicele enumerate mai sus nu au o toleranta asa de mare pentru a le alimenta cu aproape 1 V peste cei 12 V dati de alimentatoarele lor originale de la 220 V. in plus, cand panoul solar nu incarca la maxim, am observat ca tensiunea la baterie,  in sarcina,  scade in intervalul cuprins intre 12, 9 si 12, 5 V, insa depinde si de cat de mare este puterea absorbita de consumator(i). N-am experimentat ziua, cu soare din belsug, atunci cand si regulatorul solar incarca bateria sau chiar dispune de rezerva de putere peste necesarul incarcarii bateriei, moment in care  tensiunea in sarcina scade si mai putin, fiind undeva aproape de 14 V.

 

Ca alternativa, m-am gandit sa folosesc (o parte) din electronica unei vechi surse AT de alimentare a PC-ului, adica sa introduc tensiunea de la baterie dupa puntea redresoare si sa obtin o tensiune stabilizata de 12 V la iesire, urmand sa elimin partea de alimentare de la 220 V, sa anulez celelalte circuite pentru tensiunile de 3, 3 V si 5 V si sa pastrez doar electronica pentru tensiunea de 12 V. Este corecta gandirea mea sau spun o prostie cat casa de mare?! :default_109:

 

Sfaturi/idei?

 

Multumesc frumos,

Laurentiu

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Daniel P

Eu zic să nu te complici și să le alimentezi direct de la baterie...Sau mai corect, din controller de la ieșirea pentru consumatori...Succes! :salutare!:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu
5 minute în urmă, Daniel P a scris:

Eu zic să nu te complici și să le alimentezi direct de la baterie...Sau mai corect, din controller de la ieșirea pentru consumatori...Succes! :salutare!:

 

Salut, Daniel!

 

La iesirea pentru consumatori din regulatorul solar regasim pur si simplu tensiunea de la baterie, ea fiind doar monitorizata, nu si stabilizata. Adica este inserat un circuit de masurare a intensitatii curentului, precum si un releu de decuplare atunci cand tensiunea de la baterie scade sub un anumit nivel prestabilit de fabrica sau de utilizator.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Daniel P
în urmă cu 3 ore, NLaurentiu a scris:

precum si un releu de decuplare atunci cand tensiunea de la baterie scade sub un anumit nivel prestabilit de fabrica sau de utilizator.

 

Da...Știu că nu are rol de stabilizare a tensiunii, dar e mai bine să te legi de acolo decât direct de la baterie, pentru că există această posibilitate de protecție a bateriei.

Repet, eu nu m-aș folosi de un stabilizator de tensiune. Spor! 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Salut, Daniel!

 

Pe mine ma intereseaza sa protejez consumatorii! Dupa cum ai zis, de protectia bateriei se ocupa regulatorul.

 

Alte pareri?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Tony T

Se pot cupla direct la baterie. De regula, aparatele construite sa functioneze la 12V au stabilizatoare incorporate si pot fi alimentate pana la aproximativ 15V

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu
în urmă cu 13 ore, Tony T a scris:

Se pot cupla direct la baterie. De regula, aparatele construite sa functioneze la 12V au stabilizatoare incorporate si pot fi alimentate pana la aproximativ 15V

Salut, Tony!

 

Pentru ca acel "de regula" nu este o regula, iar costurile refacerii in caz de... nu sunt chiar mici, pentru linistea mea am comandat un astfel de regulator din China:

Screenshot_20180803-074809.png.02df4972d5b589bea5d6af7a27fd1e07.png

Bonus: un convertor de la 12 V la 19 V!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Si... au sosit si jucarelele saptamana trecuta! :tipp:

 

Prima jucarie, invertorul pentru laptop, n-am avut cum sa-l probez cu laptopul, deoarece pentru a verifica caracteristicile sale, trebuie sa achizitionez si un cablu de alimentare dedicat. Are intr-adevar 19, 0 V fara sarcina.

 

A doua jucarie stabilizeaza tensiunea foarte bine la circa 12, 0 - 12, 1 V avand 2, 2 A in sarcina! Pentru test am avut doar TV-ul, care are un consum de maxim 2, 2 A folosind player-ul intern si setarile la maxim (desi in specificatii e trecut un consum de maxim 3 A!)

De asemenea, in rulota vor fi si alti consumatori pe care-i voi alimenta de la acest regulator: iluminatul LED 5 A (toate pornite, intensitate masurata de mine pentru fiecare conversie de lampa de la neon la LED, precum si cele suplimentare), iar celelalte aparate vor avea un consum (din specificatii) de: media player 3 A, HDD 1, 5 A, pompa de apa max 1, 4 A, boxe USB 0, 5 A, incarcatoare USB ~ 0, 4 A fiecare si voltmetru. In total consumul va fi de circa 13 A cu toti consumatorii porniti concomitent (!) - adica sub maximul suportat de regulatorul solar (15 A). Stabilizatorul chinezesc suporta maxim 25 A... :)

Daca tot prezint sistemul electric, vor fi si 2-3 prize de 12 V, de putere, alimentate prin sigurante de 16 A direct de la bateria de acumulatori. Nu voi folosi inverter DC 12 V - AC 230 V pentru ca nu-i vad rostul...

 

Exceptand iluminatul pe care l-am finalizat, mai ramane sa am timp sa montez la rulota si ce a mai ramas prin casa: bateria, regulatoarele electronice, conexiunile, prizele pentru 12 V si pentru USB-uri... :default_109:

  • Like 3
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Salutare colegi,

 

Pentru ca am intervenit intr-un alt subiect de discutii cu privire la alimentat diverse aparate la instalatia din rulota si mi-am adus aminte de acest topic, prezint succint cateva aspecte legate de instalatia electrica de la rulota mea. Ca sa pot sa zic gata (oare:)?!) mai am de montat doua lampi cu gat flexibil deasupra patului (prezentate si ele pe undeva pe aici pe forum, parca la "ce am mai achizitionat..."; sunt gata modificate cu suport si intrerupator, doar trebuie montate) si trei prize: doua pentru 12 V/15 A si una cu doua USB-uri.

 

Pe partea de furnizare curent, instalatia este compusa din panou fotovoltaic de 200 W (chinezesc, insa eficient - nu am reusit sa am consumatori ziua incat sa-l fac sa scoata toti cei 200 W, maximum 163 W am reusit, dupa care bateria de acumulatori a zis ca e plina ochi si a intrat in modul float); un regulator MPPT pentru 75 V si 15 A cu conexiune bluetooth si aplicatie dedicata pentru telefon; o baterie de acumulatori tip GEL de 12 V si 90 Ah si un stabilizator pentru 12 V de care am amintit in postarile anterioare. Primele trei au fost achizitionate de la un importator direct pentru produsele celor de la Victron Energy (Tehnosat), iar stabilizatorul din China. Printre maruntisurile folosite, as aminti conductorii de (6), (4) si (2, 5) mmp, papuci auto, cutie cu doua bare separate pentru plus si minus, riglete rapide (eu sunt foarte incantat de ele), prize de 12 V/15 A (nu cele de la EXIS), priza de 12 V si mufe antene terestre si satelit pentru TV (cea de la Exis), voltmetru cu prize USB, alte prize USB etc. O parte dintre conductori, precum riglete si cutia cu bare +/- au fost achizitionate de la Dedeman, iar o parte dintre prize de la Obelink (NL).

 

Pe partea de consumatori as aminti de alimentatorul pentru laptop ca incarca si tine la 100 % laptopul si nu se incalzeste excesiv (poti tine mana pe el). A fost folosit in luna august, pe caldura, in perioada cat am mesterit pe la rulota timp de o saptamana. Ma declar foarte multumit de investitie.

De asemenea, stabilizatorul a mentinut la 12 V tensiunea de iesire indiferent de consum, dar mai ales in timpul zilei cand tensiunea la intrare era frecvent pe la 14, 4 V. A fost folosit tot in luna august si nu s-a incalzit suplimentar cu mult (fata de temperatura ambientala). Stabilizatorul alimenteaza o singura priza de 12 V/10A dedicata pentru aparatele multimedia. Initial am zis sa-i pun si un comutator sa opresc de tot stabilizatorul atunci cand nu dau drumul la TV, insa consumul este atat de mic in stand-by, iar sistemul face fata cu brio solicitarilor de peste noapte, incat nu mai este cazul. Daca vreau totusi sa fac economie ziua, opresc din telefon iesirea pentru consumatori de la regulatorul solar.

 

Cu exceptia a patru prize de 12 V/15 A (doua deja montate, doua urmeaza), toata instalatia electrica din rulota este alimentata de la iesirea pentru consumatori a regulatorului solar. Cele patru prize amintite sunt legate prin sigurante de 20 A, direct la bateria de acumulatori. Acestea vor fi folosite pentru chestii energofage, cum ar fi compresorul auto, foehnul si placa de intins parul consoartei (inca caut un rezistor de 4 Ohm cu o anumita dimensiune pentru a putea folosi si placa direct la 12 V), fierbator (desi nu l-am folosit si nici nu-l voi folosi vreodata!) etc.

 

Dintre consumatori, as aminti de iluminatul intergral cu LED: lampa principala deasupra patului - a avut doua neoane; lampa deasupra zonei frigider/soba - a avut un neon; doua aplice cu becuri G4 in zona blatului de la bucatarie - au fost cu becuri halogen; lampa exteriara originala - a avut 2 becuri cu incandescenta de 5 W (am schimbat-o cu una noua,  tot originala, dar care are inclus si un senzor de miscare si amurg,  i-am scos becurile cu incandescenta si am montat perimetral banda LED - iar in prezent lumineaza precum cea veche, ma refer la lumina imprastiata in jur, dar cu un consum de 10x mai mic de la 1 A inainte la 100 mA acum). In plus fata de iluminatul original al rulotei, am montat in profil din AL banda cu LED-uri (multicolora) perimetral in partea superioara a geamurilor din interior in zona patului; de asemenea am montat deasupra usii de acces o lampa de la Fiamma care se aprinde atunci cand este intuneric si senzorul de la lampa originala detecteaza miscare. Bineinteles lampa originala trebuie sa fie pornita de la intrerupatorul din interior. De asemenea, lumina de la lampa originala sta aprinsa atat timp cat este pe pozitia pornit comutatorul din interior. Nu stiu daca se intelege, insa voi pune doua poze:

- una doar cu lampa originala pornita: 5da5a38f14e53_Doarlampa.jpg.a1ba2b6c113d291a5a3bea4285add3f1.jpg

- si una in care senzorul de la lampa originala a detectat miscare si a aprins si lumina de la usa de acces: 5da5a392a829d_Lampasilampa.jpg.00833402f6d3a66d176d791a1d0a3e9a.jpg

 

A, nu in ultimul rand, performantele obtinute: minimum de volti l-am avut intr-o dimineata (12, 6 V) dupa ce am vazut filme pana tarziu in noapte. Am avut conectat si HDD-ul extern, desi pot alege filmele dorite sa le pun pe un stick de 32 GB, insa este greu cu alesul(!). De asemenea, am folosit fara menajamente luminile (inclusiv cea exterioara pe tot parcursul noptii), precum si telefoanele la incarcat. A doua zi, pana la miezul zilei, bateria de acumulatori era deja plina. Daca imi amintesc bine, in acea zi am pus si o lada frigorifica sa raceasca berile inainte de a le baga in frigider (aviz lui @Calin Andritoiu :)) consumul lazii fiind de 3, 4 A. Sistemul fotovoltaic a reusit sa faca plinul acumulatorului si sa tina continutul lazii la vreo 12*C! Asta pana a apus soarele! :-P

 

Cateva poze:

 

1. Panoul solar cu trei pozitii de inclinare si omnidirectional, cu suportul confectionat din aluminiu:

Panou.thumb.jpg.851a751a536333cc6ba45568ad0b9c65.jpg

 

2. Zona multimedia:

TV.jpg.72d02255910c8693713c012a9ae0496b.jpg

 

2.1. Detaliu voltmetru si mufe USB, precum si priza cu 12 V stabilizat in plan secund, dimpreuna cu mufele pentru antena terestra si satelit (deocamdata nefunctionale si nu cred ca le voi activa vreodata):

5da588a945bad_PrizaTV.jpg.2f0821cc856474054b4c6ae5cdfd642b.jpg

 

3. Centrala electrica (o poza dintr-o faza intermediara, au mai aparut vreo doua trasee insa nu am poze recente). Se observa sub cutia albastra cu barele de plus si minus stabilizatorul pentru 12 V):

5da588acc7226_Centralaelectrica.thumb.jpg.43253a6725ac71373dec82451acc1852.jpg

 

4. Privire de ansamblu a zonei tehnice (centrala electrica si bazinul pentru apa) Mi-a mai ramas si spatiu pentru depozitat diverse (nu se vede, dar este loc si in fata bazinului pentru chestii lungi):

5da58af87b918_Zonatehnica.jpg.21c592ef2735d1cf1c68d0d444c5ff04.jpg

 

5. Screenshot-uri din aplicatie:

Consum noaptea: 5da59de1aab71_Consumnoaptea.thumb.jpg.c558f9f90fb08a1093c42677c71affd1.jpg Incarcare ziua: 5da59de2a6cc1_131W.thumb.jpg.6381cd947631d31cc168b59012b82cf5.jpg Float: Float.thumb.jpg.2fa7aba873418641e1269f9182d60cd4.jpg Istoric: Istoric.thumb.jpg.0a05f22c2d4fe4b469acf9d9ddac7da9.jpg

Nu am imagine cu etapa de absorbtie.

 

Bonus :) mesterind la vreo 35*C pentru a pune LED-uri lampii cu senzor de miscare si amurg (Exis) montata in exteriorul rulotei:

Mestereala.thumb.jpg.86854f3cb50e57744aac3535e963f667.jpg

  • Like 5
  • Upvote 5

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
George Popovici

Foarte frumos!

In zilele de iarna, banuiesc ca nu se pune problema de consum si din putinul soare sistemul tine bateria 100% non stop, corect?

 

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihai-Arad

Te salut @NRLaurentiu 

Multumim pentru sfaturi (sugestii) :multumesc!:.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

@George Popovici , iarna nu am testat eficienta incarcarii, dar am avut saptamana trecuta o dimineata cu plafon de nori, deci nu soare, insa pana la pranz s-a incarcat complet si a intrat in float sistemul. Spre dupa amiaza a mai iesit soarele, insa nu a avut ce sa incarce.

Bazandu-ma pe experienta asta, cred ca este posibil sa se incarce si iarna cu plafon gri de nori, mai ales ca pot sa orientez panoul spre directia de unde ar trebui sa fie soarele. Iar seara pot reduce consumul lasand/folosind doar lampa ce are consumul mic si renuntand la player-ul extern in favoarea celui integrat in TV. Insa nu stiu daca voi iesi iarna cu ea, asa ca nu cred ca voi sti sa-ti raspund la intrebare nici in viitor.

 

@Mihai-Arad , cu placere! Deja cineva de pe forum face un sistem asemanator bazat pe un panou si un regulator de la Victron.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Si cum doua poze fac cat 2.000 de cuvinte, iata care era situatia la ora 9:30 in dimineata zilei de 16 iulie (atunci m-am trezit si am pus panoul la treaba :default_big_grin: ):

 

Screenshot_2020-07-22-14-42-20-057_com_miui.gallery.thumb.jpg.a403ab5523551c64a43bca09fa0fbedb.jpgScreenshot_2020-07-22-14-41-54-743_com_miui.gallery.thumb.jpg.fc93960a1fe49ecb0dd1cfd7873d0291.jpg

  • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
TICU DANIEL

@NRLaurentiu Salut! Am citit acest topic deoarece sunt interesat de asa zisa "independenta electrica". Pe scurt: sunt un impatimit al pescuitului si plec cate 4-5 zile pe Dunare. Sunt zone unde nu am posibilitatea sa merg cu masina pana la mal si am nevoie sa alimentez o lada frigorifica "homemade" cu un consum de 70w/h. Am o baterie pe gel de 12V si 90Ah (cam ca aceea folosita de tine) la care "leg" lada frigorifica +incarcatoare pentru lanterne, telefoane, lumini de noapte Poti sa-mi spui cu ce panou sa incarc bateria si daca incărcătorul solar folosit de tine SmartSolar MPPT 75/15 ma ajuta? Din topic se intelege ca "Da". Acel panou de 200W chinezesc(de acolo chiar as dori sa cumpar) are celule monocristaline sau policristaline, de unde l-ai achizitionat? Ce dimensiune are panoul? 

Ce alte componente (alternative la ce folosesti tu) as putea folosi?

Multumesc pentru rabdare.

Modificat de TICU DANIEL
corectare

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Salut,  @TICU DANIEL!

 

Despre panou, gasesti toate specificatiile lui aici. Tot de acolo l-am si cumparat in 2018.

 

Pe scurt, ziua incarci si consumi gratis, noaptea consumi din bateria de acumulatori. Pe acest principiu, incarci toate gadget-urile ziua, nu noaptea.

 

Nu pot sa-ti raspund la intrebarea privind lada frigorifica (peltier?/compresor?), insa poti face singur un calcul cam cati amperi consuma pe o perioada de timp (de ex. 10 h in intervalul orar 20:00 - 06:00) si vezi daca te incadrezi in circa 30 A (tine cont ca e seara, deci mai rece si poate nu umbli des la ea), un rest de circa 10 A pentru alte trebuinte nocturne. Asadar, din bateria de acumulatori poti "scoate" in siguranta circa 40 A. Daca pe timpul noptii nu te incadrezi in aceasta valoare, foloseste o baterie de acumulatori de capacitate mai mare. Aceasta este una dintre alternative, dar doar daca nu ai incotro. Banuiesc ca nu ai rulota (nu ai precizat in prezentare despre tine/dotari - vezi care e utilitatea ei? :) ) si tot echipamentul trebuie sa-l cari pana la mal, asadar trebuie sa tii cont si de greutatea sa.

 

Referitor la regulator, acesta este arhisuficient dpdv al capacitatii. Cel putin pentru acest sistem, eventual cu o baterie de acumulatori de capacitate mai mare.

 

Daca lada frigorifica foloseste sistemul peltier, din calcule rezulta un consum de circa 5, 8 Ah (70 Wh : 12 V). In 10 ore rezulta un consum de circa 58 A, deci nu te incadrezi fara sa golesti bateria de acumulatori sub nivelul de siguranta. Daca este cu compresor, consumul este mai mic - nu merge non-stop pentru ca functioneaza cu un termostat care mai opreste din cand in cand compresorul.

 

Eu am frigider la rulota si lada am folosit-o doar ziua pentru a "pre-raci" berile. Cam asta a fost alternativa dpdv al racirii. Frigiderul cu amoniac are inertie termica foarte mare. Daca pui alimente/bauturi calde in el, se va incalzi repede interiorul si nu vei beneficia de lichide reci "gheata". :) De asemenea, daca umbli des la el, se va incalzi repede. In plus, folosesc principiul rotatiei berilor la rulota: prima intrata in lada = prima iesita spre frigider; prima intrata in frigider = prima intrata in congelator, iar prima care iese din congelator si ajunge in mainile mele este rece ca gheata! :)

 

Pentru a te scuti de bataile de cap privind consumul noaptea si in functie de partea financiara,  cauta sa iei o lada cu compresor sau, in cel mai rau caz, cu trei cai de alimentare: 12 V ziua si cu gaz noaptea.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
TICU DANIEL

@NRLaurentiu Nu am rulota dar am o duba de 3.5t modificata... numai pentru pescuit! Am cantarit: pe unde intru cu duba nu pot intra cu rulota.Am doua paturi rabatabile, aragaz, rafturi, un sistem pentru dus cu pompa electrica (vermorel electric), etc. Lada este cu celula Peltier. Lazile sau cutiile frigorifice pana in 1500- 2000 Roni sunt niste "pocnitori". Mi-au trecut prin mana cel putin 7-8 modele si am fost nemultumit de "lucrare", atat din punct de vedere al constructiei fizice (capacitate, izolare termica, sistem de inghetare, sistem de inchidere) cat si al consumului electric. Exista un model Dometic cu gaz ce pare convenabila ca si consum. Sa revenim la topic...

Echipamentul ar trebui sa-l car pe o distanta de 50-75 m. Am sa verific pe CONCRET consumul lazii frigorifice plus "acareturile", momentan masina nu este acasa e plecata la un concurs si n-am cum sa verific

Multumesc pentru raspuns. Ne auzim!

Succes si o zi buna!

Modificat de TICU DANIEL
corectare

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Cu placere! Multumesc si eu!

 

Deci,  ca sa inteleg mai bine: la mal - doar pentru stat langa undite la pescuit ai nevoie de o lada sa tii berea, corect? 50-70 m pana la masina nu e un drum lung sa duci prada din cand in cand, asadar pentru captura, e bine sa ai un frigider mai incapator si eficient in masina.

Daca astea sunt datele problemei, iti propun sa faci un sistem cat mai portabil, respectiv o baterie de acumulatori mai mica (chiar dintr-aceea pentru UPS de 9 Ah), un panou mai mic si un regulator mai ieftin,  pe care sa le montezi langa scaunul tau de pescar.

Pentru masina, da, pui un panou mai mare, regulator eficient si un frigider asemenea.

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
TICU DANIEL

@NRLaurentiu 

34 minute în urmă, NRLaurentiu a scris:

Nu ai inteles... Stau pe mal sau INSULA, distanta de 50-75 m e minima!!! Nu sunt un mare consumator de bere, beau un spritz seara (un Recas, o Teremia...) Problema "prazii" nu este primordiala de multe ori nu prind un peste si.... sunt alte metode de pastrare a pestelui proaspat. Am multe alte device-uri ce trebuiesc reincarcate: lumini si reflector de noapte, acumulatori senzori,  mini router 4G (inaltat pe o undita telescopica de 9 m), am net in niste coclauri de nu-ti vine sa crezi, telefon, tableta, am destule....Mini router-ul ajuta ca poti sa-l pui la 15-20 m de tine, unde ai semnalul cel mai bun. Cand trebuie sa ma campez dureaza 3-4h, cand trebuie sa strang pentru plecare alte 3-4 h. De aceea stau minim 72h la pescuit. Merg si la concursuri dar acolo e alta treaba, alti consumatori: reincarcare acumulator navomodel...

De aceea imi trebuie ceva "romanesc" si cu energie putina si cu ... sufletul in rai!!!!

 

 

Modificat de TICU DANIEL

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

@TICU DANIEL , eh, acum am inteles: ziua ai draciile dispersate si nu le poti reincarca. Cam dificil sa le incarci pe toate seara, dar nu imposibil cu sistemul pe care-l concepi. Cred ca baza energetica ar fi bine s-o faci fixa - la masina. Daca nu esti amator de filme ca mine, seara consumul il poti dedica reincarcarii jucariilor. Insa ca fi mai greu cu lada care are consum constant mare. Aici cred ca trebuie sa schimbi sistemul. Banuiesc ca seara revii la baza/masina si reincarci. Ar fi bine, pentru eficienta, sa ai incarcatoare dedicate de la 12 V la ce tensiune ai nevoie si nu un invertor. Problema este ca pentru a iesi cu sufletul in rai, trebuie sa le comanzi din China si... dureaza cel putin o luna.

 

Cred ca @Draghiciu Dumitru este interesat de solutia aleasa de tine pentru amplificare semnal GSM.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
TICU DANIEL
La 30.07.2020 la 12:16, TICU DANIEL a scris:

@NRLaurentiu "Am sa verific pe CONCRET consumul lazii frigorifice"

Am verificat consumul lazii frigorifice. Lada "home made" are dimensiunile interioare: L=458 mm x l=365 mm x i=305mm, grosime pereti 40 mm, aproximativ 51 litrii. Am un montaj compus dintr-un PWM Motor Speed Controller 6v-60v, 30A (ce-am gasit acum 2 ani!) + 1 termostat cu releu W2809 + 1 celula peltier + 2 radiatoare + 2 ventilatoare + 1 intrrupator + 1 mufa + 1 sursa in comutatie 15V/10A + 2 clesti si cablu de 2.5mm

Inainte sa plec la drum "ajut" lada cu 3 pungi de vin  - dar cu apa - inghetate in congelator pentru a-mi scadea temperatura din lada mai rapid. Apa din pungi oricum o folosesc pentru baut!!!

 O leg direct pe bornele bateriei si o las sa "munceasca"! Cand temperatura din lada ajunge la 1 grad, termostatul opreste peltierul dar raman ventilatoarele in functie. Una peste alta are un consum cu celula peltier in functie la 12.5 V de 5.2 Ah. Dupa ce se opreste raman ventilatoarele in functie si are un consum de 0.35Ah.  

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
George Popovici

@NRLaurentiu, citind mai cu atentie acest thread,  acum mi-am dat seama ca as putea folosi si eu partea de LOAD a regulatorului cu toate functiile foarte utile incorporate, inclusiv monitorizare consum curent. Nu stiu de ce aveam in minte ca pe LOAD poti pune consumatori foarte mici dar cand colo sunt 15 A disponibili. Super!

 

G

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

@George Popovici, exact asa am procedat. Altii spun sa nu conectezi. Probabil cele mai ieftine nu suporta, nu stiu. Eu am pus toate luminile, pompele si multimedia la iesirea "load" a regulatorului si astfel am controlul complet a ce iese (de aceea spuneam pe alt subiect de discutie ca vad imediat daca am un consumator ascuns). Cele doua prize de 12 V la care conectez consumatorii mari (montate in baie si sub pat) sunt legate cu sigurante dedicate pentru fiecare direct la bateria de acumulatori. Mai am in plan inca doua astfel de prize de 12 V legate direct (una in zona frigiderului si una in zona bucatariei) si doua sisteme a cate doua mufe USB legate la iesirea regulatorului. Niciodata nu vei avea toti consumatorii in acelasi timp porniti. Si chiar si asa, din ce imi amintesc nu depasesc cei 15 A (vorbesc doar de ce am legat la regulator).

Ca alternativa la felul in care am procedat eu, mai exista o varianta pentru a proteja bateria de acumulatori de o descarcare sub limita permisa, aceea de a monta la iesirea regulatorului un releu de mare amperaj care sa deconecteze toti consumatorii in caz ca scade tensiunea sub limita. In acest fel nu mai esti limitat la 15 A consum maxim. Dezavantajul este ca nu mai poti vedea ce consum ai la un moment dat, dar si faptul ca releul are si el un consum, infim e drept, dar e un consum. Primul dezavantaj il elimini montand un modul de masurare a curentului (BVM parca ii spune in universul Victron), insa... se complica instalatia, devine mai scumpa si totusi prea mult pentru o rulota! :)

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
George Popovici

Hmmm, dar ce se va întâmpla când voi conecta rulota la 220V? Pe firele de LOAD va veni tensiune de la încărcătorul rulotei 220–>13.8V. 
 

Bănuiesc ca nu va încarca bateria, pe timp de noapte, de exemplu.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu

Teoretic nu ar trebui sa se intample nimic. Mentine bateria de acumulatori la 13, 8 V. Insa eu n-am vrut sa las mult timp bateria de acumulatori la incarcat de la transformatorul rulotei caci acel transformator cu tehnologie veche nu are stagii de incarcare si mi-e ca la un moment dat va supraincarca bateria de acumulatori.

 

Cand am fost in camping legat la reteaua de 230 V, am avut deconectata fizic bateria de acumulatori (acel comutator general de care iti vorbeam), iar toti consumatorii de 12 V din rulota au avut curent asigurat de transformatorul rulotei. In schimb, la doua saptamani cand vizitez rulota, montez panoul fotovoltaic daca am timp sau leg la 230 V rulota, opresc transformatorul de 12 V (are comutator dedicat) si pun incarcatorul de la Lidl sa reimprospateze bateria de acumulatori. De asemenea, in timpul vizitei conectez bateria de acumulatori la instalatie pentru a urmari prin bluetooth-ul regulatorului solar evolutia incarcarii. In acele perioade n-am lasat transformatorul pornit pentru a nu zapaci incarcatorul de la Lidl (care cica este inteligent si are stagii de incarcare).

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
George Popovici

Sa fiu sigur ca suntem pe aceeași pagina - spui ca transformatorul rulotei conectata la 220v încarcă bateria prin regulatorul solar prin porturile de load?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Conţinut similar

    • Nicu Iancu
      de Nicu Iancu
      Vand stabilizator de tensiune cu servomotor X-treme Well 1000VA/600W.
      Ideal pentru consumatorii inductivi (cu motoare in componenta) cum ar fi: aer conditionat, combina frigorifica, masina de spalat, pompe, hidrofor.
      Pentru a nu avea erori la centralele termice mai sensibile la fluctuatii, se recomanda utilizarea stabilizatoarelor cu servomotor, fiind mai precise la tensiunea de iesire, decat cele cu releu.
      Stabilizatorul de tensiune cu servomotor Secure de la Well functioneaza pe baza unui servomotor si are o putere de 1000 VA / 600 W. Datorita afisajului digital precum si a panoului de comanda foarte intuitiv, este usor de folosit.
      Echipat cu functia Delay intarziere la revenirea tensiunii 180 secunde, pentru protectia frigiderelor, functie ce poate fi anulata din butonul dedicat.
      Caracteristici:
      Putere: 1000VA / 600W;
      Tensiune de intrare AC: 150V~260V;
      Tensiune de iesire: AC: 230V;
      Protectie: tensiune scazuta la iesire, supratensiune, supraincalzire, scurtcircuit.
      Afisaj tensiune intrare
      Afisaj tensiune iesire
      Indicator led functionare normala
      Indicator led functie Delay intarziere 180 secunde
      Indicator led intrare in protectie
      Stabilizatorul a fost folosit si il vand deoarece am achizitionat altul mai mare
      PRET: 275 lei






    • Ovidiu-Betty
      de Ovidiu-Betty
      Bună ziua tuturor❗
      Am făcut puțină ordine/reorganizare în camper și am dat peste niște lucruri care le-am achiziționat anul trecut și pe care nu le voi mai folosi.
      Așadar, pun spre vânzare aragazul portabil Enders model Nelson care arată foarte bine (te poți bărbierii în el dacă nu ai oglindă la îndemână ) achiziționat din Germania în drumul spre casă din Olanda, după achiziționarea camperului și pe care nu l-am folosit niciodată,   un regulator solar PWM  de 30 A și un controler de temperatură STC 1000, de-asemenea neutilizate.
       
      Aragaz - 240 lei
       







       
      Regulator solar - 80 lei
       





       
      Controler temperatură - 95 lei
       




       
    • Vasile Oae
      de Vasile Oae
      Cum acum sunt la faza in care imi ajustez putin instalatia electrica a rulotei (de Anglia) la tara noastra, am si eu o intrebare la cei umblati mai mult prin campingurile din tara..... in general in campingurile amenajate ce tipuri de prize electrice pentru alimentarea rulotei se pune la dispozitie? Priza obisnuita shuko? Sau CEE de 16A? Vreau sa stiu ce tip de stecher pun la prelungitorul rulotei. Stiu ca pot sa imi fac tot felul de adaptoare de la orice la orice, dar prefer un cablu direct fara adaptoare. Orice adaptor e un punct slab. Macar in 70% din situatii sa nu folosesc asa ceva.
      Multumesc mult!
    • Lucian Pop
      de Lucian Pop
      Salutare dragi rulotisti,
      Astazi am avut niste timp liber asa ca v-am pregatit un tutorial despre folosirea unui Android Box pentru a receptiona toate canalele romanesti si straine, meciuri de fotbal, filme, seriale, youtube, etc. Varianta adoptata de mine este cea cu un Android TV Box pentru a elimina necesitatea unei antene, a cablurilor, etc. 

      De ce aveti nevoie: 
      1) Un TV cu intrare HDMI
      2) Android TV Box 
      3) KODI  
      4) Internet
      5) Cablu HDMI
      6) Optional mouse (bluetooth, usb) sau telecomanda cu gyroscop pentru o utilizare mai usoara
       
      Avantaje:
      Puteti instala orice aplicatie din Google play. Netflix, Facebook, Youtube, HBO Go, Carti pentru copii, etc. Ati prins ideea
      Puteti sa il folositi la orice televizor. Cand sunteti acasa pur si simplu il folositi la televizorul de acasa.
      Foarte portabil
      Puteti viziona canale TV HD sau SD, Filme si seriale cu functie de incarcare subtitrari romanesti automat, meciuri internationale si nationale. 
       
      Dezavantaje:
      Necesita internet
      Un android box capabil de a rula filme 4k costa intre 200-500 RON
      In functie de puterea internetului poate dura cateva secunde pana cand se incarca canalele tv. Testat pe 4g in oras se incarca aproape instantaneu. 
       
      Mentiuni:
      1* Televizoare 12v eu am gasit aici: 
      https://www.denisnetwork.com/televizoare-12v
      https://www.emag.ro/search/televizor portabil?ref=effective_search
       
      2* Android box este denumirea pen
      200-500RON in functie de performante, materiale folosite, accessorii, etc. Recomand unul cu minim 2gb ram/quad core cu redare mkv/4k. De asemenea, va recomand sa cititi review-urile inainte de a cumpara. 
      Pe emag sunt foarte multe, dar le puteti gasi si mai ieftin
       https://www.emag.ro/search/mediaplayere/android+box/sort-reviewsdesc/c
       
      3* Kodi este o aplicatie care se instaleaza pe android box Gratuit . Acesta poate rula TV Online, Filme, Seriale, Meciuri, Muzica, Radio si in principiu orice aplicatie pe care o ruleaza si telefonul dumneavoastra. 
      Kodi versiunea romaneasca se poate obtine prin urmatoarele metode:
      a) Prin instalarea aplicatie kodi din google play apoi configurarea manuala (Gratuit). De asemenea este nevoie de aplicatiile Sopcast si Acestream din Google Play(Gratuit)
      Tutorial aici: https://tips4kodi.net/kodi-build-romania-t4k-instalabil/     . Atentie: aceasta metoda nu este foarte usora. Dureaza approx 20-30 min pentru a face configurarea dar este gratuit.
      b) Cumpararea de pe google play a aplicatiei gata configurarata la 18 Lei: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.t4kbuild.avs 
      c) Cumpararea unui android box de pe olx gata configurat cu o plugin-urile romanesti 
       
      4* Trebuie sa aveti internet. 4g sau 3g este aproape in toata tara. Android box-ul se conecteaza la wireless exact ca un telefon. Deci daca aveti un telefon cu semnal 3g/4g aveti si internet pe android box prin hotspot. 

      Pentru a imbunatati acest tutorial, sunt bine-venite comentarii despre avantaje, dezavantaje, recomandari de Android Tv Box, Televizoare portabile, etc
       
      Aici puteti vedea cum arata aplicatia KODI configurata cu build-ul romanesc T4K Build:

      Buhnici va explica ce este un Android TV Box
       
  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.