Ovidiu-Betty

Energia eoliană pentru rulotă. Merită investiţia ?

14 postări în acest subiect de discuţie despre Energia eoliană pentru rulotă. Merită investiţia ?

Energia eoliană pentru rulotă. Merită investiţia ?

Ovidiu-Betty

Am citit mult pe forum despre energie pentru rulote însă nu am întâlnit nimic despre cea eoliană. La primăvară e programată o investiţie pentru indepenţa energetică la rulotă, ca urmare deschid acest topic pentru a lansa o provocare... respectiv solar sau eolian ? Păreri pro şi contra.

Nu mă pricep la aşa ceva, nu e de departe domeniul meu, dar în acest moment, pe baza a celor citite pe forum eram hotărât pentru un sistem cu un panou de 130w sau 150 w şi o baterie de 100 ah. M-am gandit chiar la un panou tip valiză de 150w ca acesta https://lajumate.ro/geanta-panouri-solare-150w-2167682.html şi un acumulator gel deep cycle.

Dar tot căutând pe net am dat şi de această posibilitate, respectiv energia eoliană. https://www.esolar.ro/turbine-eoliene/miniturbine-eoliene-pentru-rulote-si-barci.html?features_hash=1-1768-9248-RON

Dacă am cerut păreri pro şi contra, mi se pare corect să-mi spun eu prima dată părerea, nu ?

Solară pro : preţul,

                         puterea de încărcare

        contra : dimensiunea unui panou, spaţiul de depozitare (nu vreau să montez pe rulotă, ca urmare va ocupa spaţiu în rulotă şi există riscul de lovire)

Eolian  pro: dimensiunea mică,

                        posibilitatea de încărcare şi în timpul deplasării (chiar indicat din ce înţeleg eu)

        contra: preţul

                        puterea mică produsă.

Dar ce doresc eu de fapt (poate şi alt coleg s-a gândit la aşa ceva) este obţinerea, în urma discuţiilor, a unei păreri pertinente, dacă în ciuda preţului destul de mare merită  investiţia într-o asemenea miniturbină eoliană.

Mulţumesc !

P.S. Dacă există vreo discuţie pe forum în acest sens, rog un moderator să o mute în consecinţă.

 

 

  • Like 3
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Cosmin T.

Pe scurt: nu merita investitia.

Costurile per W instalat sunt mai mari decat la fotovoltaic.

Productia pe aceeasi perioada de timp este mai mare la fotovoltaic. Nu cred ca putem lua in considerare functionarea in mers a vehiculului pentru eolian. Riscurile ar fi prea mari. In stationare, din nou randamentul este mai bun pe fotovoltaic. Ca si amanunt, as campa acolo unde este soare, nu vant. Singurul argument in favoarea eolian ar fi ca daca bate vantul, produce si noaptea.

Timpul de instalare/dezinstalare este mai mare in cazul eolienei. Daca totusi introducem in discutie panoul fotovoltaic fix pe plafonul rulotei, morisca este in off-side rau :)

Si daca imi permiti inca un argument, piesele in miscare se defecteaza mai repede.

  • Like 5
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian A
Doru Negru

PArerea mea este ca ceva legat de producerea de curent cu vant ar putea fi in discutie decat maxim pentru rulote stationare .

 

Legat de varianta solar , indicat este sa faceti un calcul pe cat posibil corect al consumului si sa alegeti o varianta optima . Panou de 150 w si acumulator de 100 Ah imi pare mult prea mult pentru rulota . De exemplu eu am panou de 100w , cu regulator de 30 Ah ( intamplarea a facut sa il iau asa datorita pretului apropiat de unul de 20 Ah ce nu era in stoc ) si baterie auto de 80 Ah .Acest montaj face fata iluminatului interior-exterior ( full led ) , proiector led de 10 w, pompa apa, centralina boiler ( Carver ) , televizor , receiver satelit , incarcare boxa portabila , incarcari telefoane , laptop , si incarca a doua zi in maxim 2-3 ore bateria la capacitate maxima . Daca este innorat , acumulatorul rezista in aceste conditii cateva zile , deoarece in plin soare incarca 3-5 Ah , cand este nor undeva la 0.5 Ah . 

 

Deci un calcul al consumului v-ar ajuta in alegerea corecta , un panou nu prea mare si nici un acumulator foarte greu .

 

https://www.olx.ro/oferta/kit-panou-panouri-solar-fotovoltaice-100w-regulator-20a-lcd-mc4-ID8x5tt.html#5dd1d6832f;promoted

 

Nu mai spun de faptul ca pozitionez rulota la umbra si panoul la soare .

  • Like 4
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Alin Opran

My 2 cents:

 

Fara a dori sa intru in contradictie cu cineva (pro sau contra) doresc sa-mi exprim parea despre experienta mea cu energia eoliana:

La Letca (unde am casuta si stationez rulota) nu avem (eu si vecinii) energie electrica astfel ca energia ne-o obtinem fotovoltaic si, in cazul meu, eolian. Am investit intr-o eoliana de putere mica, 350w/24V. Eoliana fiind mica (6 pale, 1.35cm diametru) am pus-o pe coama casei ca sa "prinda" vant la cca 7 m inaltime.

Cam toate eolianele pe care le vedem la vanzare (inclusiv DE si UK) sunt de productie China, nu sunt echilibrate perfect si induc vibratii.

Concluzia mea dupa cativa ani de folosire:

- Cele cu ax orizontal produc vibratii, incarca la rotatie mare, nu este constanta energia debitata deoarece la viteze de vanturi mari se rasuceste (iese din vant) a.i. va incarca in valuri;

- Vibratia si zgomotul este mare, montarea pe rulota este exclusa;

- Ca sa incarce are nevoie de turatie mare, cei 2-3 m/s la pornire nu produc nimic;

 

Concluzie: daca montati o eoliana stationar, in zona cu vant predominant dintr-o directie fara a avea ancorare/prindere de casa isi va face treaba iarna, pe viscol si vreme cu vant puternic; in restul anului e cam de pomana. Si inca un lucru mentionat anterior de un coleg, orice lucru in miscare inseamna uzura, eu dupa 3 ani de folosire a trebuit sa-i schimb rulmentii si sa o rebobinez.

  • Like 5
  • Upvote 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cosmin Dinu

@Alin Opran are dreptate.

Eu locuiesc offgrid ( fara curent de la reteaua nationala ) . Pentru a produce curentul electric folosesc 16 panouri de 235w si o eoliana de 1000w. 

Dupa 3 ani pot sa va spun ca panourile sunt baza iar eoliana este bonus. Sunt multe de discutat despre modul de functionare si posibilitati de instalare dar nici una din ele nu este palpabila pentru o rulota. 

Acele eoliene mici ce se gasesc la vanzare sunt pentru a fi utilizate pe mare, unde este vant constant. 

  • Like 3
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ovidiu-Betty

Mulțumesc tuturor ! :salutare!:

Se pare că soarele a câștigat împotriva vântului. :default_sun33::default_big_grin:

Oricum, cine are ceva de spus pe mai departe, e invitat să o facă.  Sunt sigur că nu s-a spus încă totul nici despre una, nici despre alta.

Eu mi-am conturat însă o idee clară și pentru asta vă mulțumesc încă o dată ! :noroc: 

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Alin Opran
în urmă cu 2 ore, George M. a scris:

@Alin Opran  putere mica, 350w/24V. Eoliana fiind mica (6 pale, 1.35cm diametru) am pus-o pe coama casei

 

Cam micuta eoliana dvs ... dar potenta bine !:default_109:

 

Nu inteleg acest comentariu @George M., il poti detalia?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Alin Opran
Chiar acum, George M. a scris:

@Alin Opran  350w/24V. Eoliana fiind mica (6 pale, 1.35cm diametru)

Era doar o gluma. De obicei citesc cu atentie.

 

 

:salutare!:mea culpa, am tastat gresit :amuzat:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Bogdan C.

   Buna ziua.

@Ovidiu-Betty dupa cum stii, eu am in dotare un panou mic, de 100w si un acumulator gel, pe care n-am reusit sa-l descarc cu cele de trebuinta, in iesirile OFF.

Am tot studiat si eu problema cu eoliana pentru o cabana, nu pentru rulota. La raportul pret/randament, nu prea ajuta energia eoliana sa se promoveze.

Insa, pentru cei ce vor sa achizitioneze, niste solutii pe aici: https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20180116232242&SearchText=eolienne+verticale

 

O solutie intesesanta pe care am tot balantat este: https://www.aliexpress.com/item/Red-Lantern-Style-Vertical-Axis-Wind-Power-Turbine-Generator-Automatic-Adjustment-VAWT-200W-100W-300W-DC/32845448964.html?spm=2114.search0104.3.56.122ea3a3EYYmMz&ws_ab_test=searchweb0_0, searchweb201602_4_10152_10151_10065_10068_10344_10342_10343_10340_10341_10084_10617_10083_10616_10304_10615_10307_10301_10313_10059_10534_100031_10604_10103_10142-10000801, searchweb201603_2, ppcSwitch_5&algo_expid=aef3d507-5924-4988-8e93-3ce42c33d3d9-8&algo_pvid=aef3d507-5924-4988-8e93-3ce42c33d3d9&priceBeautifyAB=4

 

In rest, sa faci cea mai buna alegere si cu bani putini daca se poate,

 

Bafta si transmite-i salutari cuplului ala fain din Tg. Mures. ;)

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Catalin Ionita

Am și eu o eoliana mica, 500w/12v. Numai la turații mari incarca la capacitate normala, am modificat coada pentru o mai buna stabilitate in vânt. Nu cred că e buna pentru rulota. Am și panouri solare și fac treabă: 260w/12v. Merge congelatorul și iluminatul fara probleme prin acumulator. Nu cheltuiti pe eoliana, nu face fata. Panourile sunt mai bune. Părerea mea, din experiența proprie.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ovidiu-Betty
32 minute în urmă, Catalin Ionita a scris:

Nu cheltuiti pe eoliana, nu face fata. Panourile sunt mai bune. Părerea mea, din experiența proprie.

Mulţumesc pentru opine @Catalin Ionita ! :noroc:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Constantin B

Colegi, am si eu o intrebare.

Daca frigiderul rulotei functioneaza pe gaz exista pe undeva un aparat de aer conditionat sa foloseasca gazul ?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Daniel P

@Constantin B,  intrebarea ta n-are nici-o legatura cu subiectul topicului (energia eoliana), asa ca pe viitor te rog sa postezi in sectiunile potrivite...:default_doh:

Si ca sa-ti raspund totusi la intrebare, eu unul n-am auzit de vreun AC care sa functioneze pe gaz...:salutare!:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Conţinut similar

    • Cosmin S
      de Cosmin S
      Bună ziua conunitate.
       
       Uneori simt că o iau razna. Nimic nu pare să-mi meargă bine, oricât m-aș strădui. Nu există lună să nu mă lase ceva, ori să nu am parte de vreo experiență mai puțin plăcută. Am muncit ca eroul săptămâna trecută, in aer liber, pana la 5 dimineața, ca să remediez o problemă legată de bacteria de serviciu care nu mai era la fel de eficientă, după ce o montasem sub pat, lângă ușa principală. Desigur, este o baterie veche și fiecare aspect contează. Am mutat bazinul de apă un locul bateriei și bateria lângă gura de aer cald. Nu știu exact dacă aceasta a fost cauza, însă diferența era clară, mai ales cu panoul solar functional, chiar dacă panoul nu mai mergea la capacitatea lui normală după ce mi-a fost montat de cineva, pe acoperiș ( din 145w îmi mai baga doar 45 in plin soare ). Aseară, încerc să dau drumul la căldură pe viteza mare și imi indică ca nu există suficientă tensiune în baterie. Am incarcat-o cu generatorul și totul părea in regula. Azi, batea la ochi, indicatorul analogic al bateriei și m-am uitat pe regulatorul panoului solar (MPPT WRN-15 Western co.) și nimic. Zero energie dinspre panoul solar. Am verificat firele la care am putut ajunge, dacă sunt bine legate și cam atât. Am deconectat plusul ce venea de la baterie, sperând să rezolv ceva dacă resetez regulatorul. 
      In această perioadă, am unele frustrări personale și deseori cedez nervos, motiv pentru care zic că poate nu mai gândesc clar și imi scăpa ceva. 
      Aveți alte sugestii, ținând cont de condiția nea fizică și faptul ca de anul acesta, sunt full time pe drumuri (Grecia, monentan) ?
      Mulțumesc.
    • Cosmin S
      de Cosmin S
      Bună ziua colegi rulotisti.
      Ofer spre vânzare, bateria de servici, pe care o am acum montată pe autorulotă.
      Este un model FAM Supernova AGM, 120 Amp , dedicată utilizării rv si nautică.
      Motivul pentru care o dau, este acela că am o încălzire Traumatic, pe gaz, ce îmi consumă foarte multă energie, iar bateria nu pare sa mai facă față toată noaptea. 
      Fiind o persoană mai friguroasă și totodată un fulltimer, este esențial să am o baterie pe care să mă pot baza.
      Bateria este grozavă si probabil mai funcționează mult si bine, daca nu aveți consumatori așa mari, sau eventual folosiți des generatoare ori mai multe panouri solare. In cazul meu, mai este un aspect care poate face diferența si anume, faptul că am renunțat la izolațiile din geam și umblu doar cu niste perdele termice, nu foarte grozave sub anumite temperaturi, lucru care automat forțează încălzirea sa lucreze continu, toată noaptea.
      Un exemplu ar fi seara aceasta, când a mers non stop de la orele 19:00 până la 10:00 dimineața, moment in care s-a aprins becul roșu și s-a oprit sistemul. 
      In acest context, ținând cont de faptul că plec imediat din țară și voi fi toată iarna pe drumuri, mă bate gândul sa achiziționez una nouă, cel puțin identică sau chiar mai puternică.
      Ideea este următoarea :
      Probabil mai sunt in țară câteva zile, până in 2 săptămâni maxim și m-aș băga la una nouă, doar in cazul in care aș găsi pe cineva interesat sa o achiziționeze repede, încât să mă încadrez in timp cu achiziționarea celei noi și transportul. 
      O astfel de baterie nouă, costa 270€.
      150€ pentru a cea uzată, mi se pare un preț decent. Prețul celei noi, se poate verifica, cu un srarch la vărul Google.
       
      V 12
      Ah 120
      Lungime 328
      Largime 170
      Înălțime 220
      Att. Base No
      Pol. bullone Sx
      Greutate (kg) 33

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.