Patrick

Trai full-time in rulota

32 postări în acest subiect de discuţie despre Trai full-time in rulota

Trai full-time in rulota

Patrick

Salutare tuturor!

 

In primul rand ma bucur ca gasesc un forum dedicat rulotelor si as vrea sa le multumesc celor care l-au creat si care il intretin.

 

Locuiesc si muncesc in Cluj-Napoca si planuiesc sa ma mut si sa traiesc intr-o rulota full-time. Sincer m-am uitat pe forum in stanga si in dreapta dar nu am gasit un topic doar pentru acest subiect. Daca e si nu am gasit, my bad. Rog adminii sa imi mute postul unde trebuie.

 

Asadar, va cer ajutorul! :D As dori sa stiu cum e experienta traiului full-time in rulota.

1. Cum e iarna? Se poate incalzi o rulota doar cu panouri solare si acumulatori seriosi? Daca da, de care? ( mentionez ca voi avea posibilitatea sa imi trag curent electric de la o casa in curtea careia voi sta, in caz de urgenta, dar voi prefera sa haiducesc mare parte a timpului.)

 

2. Apa voi putea sa o iau tot de la aceasta casa dar imi doresc sa mi-o procur de la izvoarele de prin zona. Avand o masina incapatoare pot umple butoaie cu apa de 100l.  Intrebarea este urmatoarea: Pot cu o motopompa sa imi transfer apa pe care o aduc, in rulota? Ma gandesc si in situatiile cand nu voi putea sta langa o casa. Pot sa imi asigur golirea rezervorului de la WC cu o alta motopompa si sa o transport pana la o gura de canal sau vre-un alt loc? Ce experiente aveti cu asa ceva?

 

3. Hainele le voi putea spala in oras in anumite locuri deci asta nu va fi o problema.

 

Astea sunt doar cateva ganduri  pe care le am momentan. Mentionez ca va fi prima data cand stau intr-o rulota deci sunt complet habarnist :P . Aveti sfaturi vis-a-vis de un anume tip de rulota care sa imi satisfaca mare parte din nevoile unui trai decent? :P voi avea la dispozitie 5000 de euro pentru acest proiect in care sa se incadreze rulota si toate dotarile de care voi avea nevoie plus un Mitsubishi Pajero  2.5 cu 3 usi pentru tractare, aprovizionare.

 

4. Ce dotari imi recomandati sa am pe rulota? Incalzire, panouri solare, acumulatori, bazin apa gri, etc...?

 

Ideea e ca e un lifestyle project si stiu ca prima impresie ar fi ceva de genul "prietene... iti complici viata degeba". Dar da... asta vreau sa fac :D. As aprecia sa nu ma descurajati si sa veniti cu cat mai multe idei sa ma ajutati sa duc la bun sfarsit acest lucru. Deveniti creativi si pune-ti-va in locul meu :) ce ati face, cum ati proceda?

 

5. Ce site-uri/ serviceuri imi recomandati care se ocupa de rulote si pot sa imi puna dotari si sa ma ajute cu sfaturi? (friendly people!) pana acum am gasit camper land doar ca nu raspund la mailuri.

 

Multumesc pentru rabdare si numai bine!

 

 

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Viorel C.

Salut si multumim pentru complimentul facut la adresa acestui forum!

 

Din start sa sti ca eu unul te incurajez sa-ti indeplinesti toate aceste dorinte :)

Insa nu am inteles un lucru: cu 5000 euro doresti sa achizitionezi si o rulota si un Pajero?

 

Si acum sa-ti dau cateva raspunsuri la intrebarile tale, cu toate ca ideal este sa incerci sa intri intr-o rulota si cu siguranta multe raspunsuri le vei primii la fata locului.

Din intrebarile postate de tine rezulta ca nu ai facut acest pas niciodata.

 

1. Rulota se incalzeste cu sistem propriu de incalzire, care este pe gaz.

Nu iti trebuie panouri pentru asa ceva, doar pentru iluminat si alte necesitati legate la o sursa de curent.

Incearca cu functia "cauta in forum" tot ce este legat de panouri si vei descoperii si intelege multe.

 

2. Rulotele detin pompe de apa dedicate, care fac ca distribuirea apei la o chiuveta a rulotei sa se faca extrem de usor. Iti trebuie conectare la o sursa de energie, pompele lucrand pe 12 V.

Cantitatile despre care scrii, nu se pot lua in calcul, decat prin modificari si amplasari ale bidoanelor deja existente in rulota.

Neaparat rulota sa detina un boiler pe gaz pentru apa calda, necesar pentru igiena personala.

 

Rezervoarele wc-urilor se golesc si se curata extrem de simplu, doar ca golirea trebuie sa fie facuta in locuri amenajate, iar in cazul tau, intr-un loc cat mai departe de aplasamentul rulotei (de preferat intr-o groapa) unde pot goli continutul.

Sunt o multime de videoclipuri pe Youtube care prezinta aceste aspecte.

 

3. Este strict problema ta biggrin

 

4. Incalzire obligatoriu, doua butelii gaz originale, panouri si acumulator, iar restul sunt dotari care depind de fiecare in parte.

 

5. Nu cred ca vei putea sa realizezi multe prin unitatile service (care oricum sunt putine ca si numar in Romania), deoarece toate acestea inseamna sume mari de "bani".

Exista insa destule persoane, in particular,  care fac tot felul de upgrade-uri la rulote, pe sume mai mici.

 

In final, incearca si gaseste un coleg din acest forum, care este din zona ta, roaga-l sa-i vizitezi rulota (sunt sigur ca nu te va refuza) si cu siguranta vei realiza multe.

Succes!

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

Buna @Patrick

 

 Interesanta ideea ta si te felicit ca gandesti asa! :clapping:

 

Da se poate locui intr-o rulota cat vrei tu numai sa ai tot ce este necesar!

 

Incep prin a spune ca ai nevoie de apa, apoi de un loc pentru deversarea ei mai ales daca e de la WC care daca este cu recipient de colectare ar trebui zilnic curatat sau cu ceva solutii pana se umple!Mai ai nevoie de un loc unde sa o ti campata de preferat vara la umbra putand monta si cortul din dotare, respectiv iarna la soare!Trebuie tinut cont de vremea rece de la 0 pana la -30 grade sa nu inghete recipientele si furtunele de afara sau din interior prin care circula apa!Cu o butelie normala ~26l de aragaz poti sa stai la caldura continu cam o saptamana!Aerul cald de la soba tinde sa se ridice sus asa ca poti sa-l directionezi jos cu un ventilator la 12V/0.2A sau cu ventul din dotare care consuma mai mult 1, 2A si face si putin zgomot!

 Sa ai un panou fotovoltaic pentru ea de la 80W in sus si un acumulator pe la 100A, daca nu dispui de curent de la retea !Se fie dotata cu boiler pe gaz sau electric (daca o ai mai tot timpul legata la retea), iar vanita si dusul sa fie functionala!Iarna daca vei face dus si daca pereti de jos stau reci de la aburi se va face condens pe ei!Daca gatesti va trebui deschis geamul sau daca are hota e cu atat mai bine!

 Sa aibe sita pentru tantari la geamuri si la usa de intrare!

Sunt rulote cu pereti de 2, 5cm (in cazul meu), 3cm(Hobby) sau altele special facute pentru tarile nordice unde sunt dotate cu calorifere , vezi la colegul @S. Simion in prezentarea rulotei lui!

 Cand va ploua vei auzi fiecare picatura, iar cand e furtuna e mult mai interesant se va auzi vantul mai ales pe la trape si rulota se va misca la fiecare rafala de vant, dar te vei obisnui!:)

Noaptea patul de dormit poti sa-l faci destul de mare in partea din fata 2m/2m, iar ziua poti sa-l strangi si sa-l faci loc de stat sau luat masa avand in dotare o masuta!

 Spatiu depinde ce ce rulota doresti sa alegi mica, medie sau mare!

Impozitul la primaria unde este trecuta adresa pe buletinul tau este de ~10 lei, RCA este vreo 60 lei, ITP se face din 3 in 3 ani, iar inmatriculatul daca este cu numere de dincolo te ajunge pe la ~200 de euro!

Daca ai bunuri e bine sa-i motezi un sistem de alarma, doar sa fie ca pe hot tot nu-l sperie!biggrin

 

Merita sa incerci si sa vezi ce imbunatatiri poti sa aduci pe parcurs pentru ati creea confortul pe care il doresti!;)

Modificat de Drinovan Ovidiu
  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Traian M

Eu consider ca, sa traiesti full-time in rulota in Romania, e cam greu si costistor.

pentru ca clima este destul de rece, ajungi sa folosesti 10 luni pe an soba de incalzire, iarna non stop, primavara si toamna mai putin pe zi, iar noaptea  continuu.

Eu am fost de 2 ori la mare anul acesta vara, o data de Rusalii pe 20 iunie si noaptea a fost frig si am dat drumul la soba, la fel si de minivacanta de Sf. Maria, ambele nopti.

Vei ajunge sa consumi gaz de butelie de costa la fel ca intretinerea la bloc. Plus ca prin frig nu-ti prea vine sa iesi din rulota sa golesti recipientul wc-ului al apei menajere etc. Plus cand pleci din ea, nu poti s-o lasi cu soba mergand continuu, ca nu stii ce se poate intampla.

Sa zicem ca prin extrapolare iei o rulota ca s-o lasi fixa pe teren si s-o folosesti ca o baraca si sa iti tragi apa si curent in ea, tevi de scurgere de la toaleta si apa menajera care sa vina prin pamant direct sub ea, izolate ca sa nu inghete iarna.

La incalzire ramane tot varianta pe butelie cu soba ei sau cu calorifer electric sau cu panouri radiante electrice. Vei suferi la confort ca e inghesuit si clima rece si esti obligat sa stai in ea la caldura.

Daca am fi avut o clima ca in Cipru sau Sudul Greciei, sau Creta s-ar preta beton la fiull time, ca poti sa stai in cort in afara ei ziua. etc.

  • Like 1
  • Upvote 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Liviu Tataru

@Patrick felicitari pentru hotarare!:clapping: Si noi ne gandim la o astfel de varianta pentru o perioada cel putin. Mai cauta si pe youtube informatii. Acolo am vazut destule filmulete despre persoane care fac acelasi lucru chiar si in zone mai friguroase prin America sau nordul Europei.

Nu te dezamagi si continua sapaturile dupa informatii !! 

Multe succese si realizari!! Te urmarim cu interes!!

hi

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
S. Simion

Am citit/auzit despre oameni care trăiesc tot timpul în rulotă în ţările scandinave (am şi vorbit cu vreo 2-3 care fac asta), unde iernile-s mult mai grele decât pe la noi. Sunt o grămadă care şi campează iarna pe acolo deci, teoretic, ce vreţi dv să faceţi nu e deloc imposibil.

Dacă aş fi pus în situaţia să locuiesc non stop într-o rulotă, aş alege categoric una de provenienţă nordică, construită ca să poţi sta în ea şi iarna. Puteţi foarte bine sta şi într-o rulotă din astea cum sunt majoritatea la noi, de uz estival, chiar dacă o zi sau două sunt temperaturi negative. Însă, când vor fi de la minus 10 grade în jos zile la rând, se schimbă datele problemei şi o rulotă englezească, nemţească, continentală, în general, nu mai face faţă. Recomandarea mea ar fi să googlaţi după rulote suedeze, norvegiene ori finlandeze, să le studiaţi caracteristicile,  eventual să şi vedeţi una de aproape, apoi să alegeţi având termene de comparaţie. Ce pot să vă spun cu certitudine e că, într-o rulotă nordică, puteţi locui fără probleme chiar şi la temperaturi de până la minus 30-35, cu condiţia să aveţi gaz şi curent destul la îndemână. Eu am stat vreo două săptămâni, şi în campinguri, şi prin parcări, la temperaturi de la minus 10 până la minus 32, în rulotă, şi am avut parte de căldură exact ca acasă.

Dezavantajul major e că, la acelaşi gabarit şi an de fabricaţie, rulotele nordice costă cel puţin dublu faţă de cele continentale. Una cât de cât utilizabilă, de gabarit mic, costă de pe la 1.500-2.000 de euro în sus, în vestul Europei. Nu trebuie neapărat să mergeţi în Scandinavia, găsiţi aşa ceva şi prin Olanda, Germania ori Belgia, spre exemplu. Însă, şi acolo, astea sunt rarităţi, întocmai ca la noi. Iniţiatorul acestui forum vă poate da mai multe detalii, eu nu sunt expert.

Dacă alegeţi să vă luaţi o rulotă nordică pentru aventura asta, vă ajut cu tot ce pot. Nu-s expert, cum spuneam, dar am ceva habar despre rulotele nordice şi despre camparea pe timp de iarnă. 

  • Like 1
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Daniel P

Recunosc ca si mie mi-a trecut prin minte un astfel de trai...biggrin

Daca eram singur, fara sotie, copii, ar fi fost varianta de luat in seama nr.1...superok

Acum, pe langa sfaturile de mai sus ale colegilor, as mai adauga si eu cateva lucruri:

- daca tot te apuci de treaba si vrei sa traiesti asa, ia-ti o rulota mare, spatioasa, confortabila, undeva la un MMA de 1500Kg...mai ales ca o fixezi undeva definitiv si nu esti nevoit sa o tragi dupa tine prin concedii...In plus cele mari sunt si mai ieftine, pentru ca toata lumea isi doreste rulote pentru vacante, pe care sa le poata tracta usor si din acest motiv nu se cauta aceste rulote mari.../.;

- despre dotari, nu mai intru in detalii...daca totul este functional pe ea, se poate trai fara probleme...Alte imbunatatiri le poti face pe parcurs, in functie de nevoi si de ce buget ai la dispozitie...

- era bine daca nu erai incepator si aveai ceva ani in spate de experienta in acest domeniu...la inceput e mai greu pana te familiarizezi cu tot ce inseamna o rulota, dar daca-ti place, nimic altceva nu mai conteaza, se rezolva toate cu putina imaginatie si pasiune...Tocmai de aceea, incearca sa-ti achizitionezi ceva cat de curand posibil sa nu te prinda iarna cu instalarea ei, pentru ca pana atunci ai timp sa te familiarizezi cu ea si venirea iernii nu va mai fi un soc pentru tine...biggrin

Eu, de exemplu, petrec iarna la rulota fiecare week-end liber si mai iesim si la munte aproximativ 2 saptamani in fiecare iarna, asa ca, se poate...

Ar mai fi multe de spus, dar inainte de asta te invit sa citesti toate topicurile cu problemele tehnice si modul de rezolvare a acestora din forum si daca mai sunt si alte nelamuriri, intreaba si vom incerca sa te ajutam!

Eu te felicit si recunosc ca sunt oarecum invidios pe tine! biggrin

Mult succes! nay

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Popa

Felicitari pentru acest proiect!

Cand eram mai tanar :) visam si eu la asa ceva. Foarte mult timp mi-am dorit cam asa ceva (a nu fi considerata reclama)

Casa mobila Atlas Liryc

 

Mie mi-au placut enorm genul asta de "casa"

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Patrick

@Viorel

 

Merci frumos pentru raspunsuri! Imi caut rulote pana in 5000-5500 cu dotarile necesare sa fac fata la full-time. Pajero-ul va fi luat separat.  Din alti banuti.

1.      M-am uitat la mai multe videourie si prezentari ale rulotelor si inteleg acum. Toate sunt concepute sa incalzeasca pe gaz. Da, doua butelii sa am e perfect.  Totusi dorinta mea pe viitor e sa reusesc sa imi asigur incalzirea cu o combinatie intre gaz si energia stocata de la panourile solare, sau exclusive solar J aici mai am de cautat cum se poate face asta (chiar daca asta inseamna sa aibe tot acoperisul cu panouri si vreo 4 acumulatori de 100A) oricum. Pentru inceput ma voi rezuma la gaz si panou solar + accumulator doar cat sa faca pompa de apa functionala si celelalte lucruri.

 

2.      Cumva cu Pajeroul ma gandesc sa pot sa fac toata partea de mentenanta (aprovizionare cu apa curata cand sunt off camping) deci nu am nevoie de o gura de canal sau robinet la indemana. Pot incarca si descarca in diferite locuri prin oras si chiar in afara lui (apa de izvor :P )

 

3.      Da, am sa caut pe cineva pe aici care sa imi arate una alta. Orice e din Cluj si are timp de o poveste, let me know!

 

 

@Drinovan Ovidiu

Am sa iau in calcul ce zicea mai jos si @S. Simion. Chiar imi surade idea sa gasesc o rulota special facuta pentru frig. Am sa pornesc cautarile in zona asta. Ma gandesc ca e chinul naibii sa iei o rulota care nu e pentru asa ceva sis a o re-izolezi. Oare e posibil? J Iau in calcul si aceasta optiune.

 

@Traian M

Foarte bine ce zici. Costurile pentru gaz m-I le asum momentan J in momentul in care dispare creditul (chiria la banca, haha!) 240 lei -300 max, e tot mai convenabil cumva. Oricum tine de mine de cat de gros ma imbrac si ce mofturi voi avea. (nu sunt mofturos deloc si chiar as dormi intr-un costum de neopren mai subtire in caz de nevoie J Am antecedente cu ele de print turele de speologie si fac minuni pentru pastrarea caldurii. Zic si eu mai in gluma mai in serios)

Voi lua in calcul foarte serios problema inghetarii tevilor si a apei menajere. Daca nu gasesc o rulota facuta pentru frig, trebuie sa asigur un minim de + grade. Altfel tot planul cu masinuta care aprovizioneaza cu apa proaspata… cade.

 

@Liviu Tataru

Da, intreaga dorinta a pornit la mine tot vazand clipuri si site-uri dedicate down-sizingu-lui si traiului in casute mici, facute din lemn, pe un support de trailer.

 

@S. Simion

Mi-ai dat una dintre cele mai bune sfaturi :D sa caut o rulota speciala pentru frig. Oare ai putea sa ma indrepti in directia potrivita? M-ar interesa marcile care produc asta si poate site-uri de pe unde as pute a gasi. Desigur voi incepe cautarea amanuntita, dar orice fel de tip ai il apreciez!. Am undeva la 5500 de euro. Mi-ar trebui rulota doar pentru mine, deci foarte mare nu e cazul sa fie. Cautam si vedem, oricum multumesc frumos de infos! *bow*

 

@Daniel-P

 

Dap. E un exercitiu de imagintie si pasiune. Mi-ar conveni o rulota mai mare, dar dat fiind ca am o suma mai mica, trebuie sa vad cum ma descurc. Adevarul e ca daca rulota trece de 6 metri. e problematic sa o tin in curtea in care as avea posibilitatea. Ar trebui sa o tin prin alte locuri si atunci tine figura cu aprovizionarea cu Pajeroul.

Am sa iau mai multe rulote care sunt la indemana pe aici si am sa ma interesez de grosimea peretilor. Stii cumva de proiecte in care s-a mai lucrat la izolatie pe o rulota?

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Daniel P

N-ai ce sa izolezi suplimentar la o rulota, cu exceptia podelei...Am auzit de cativa colegi care au adaugat un strat de polistiren pe partea exterioara a podelei si s-au declarat multumiti de rezultat, eu n-am incercat...:ascratch:

O soba care arde bine si un truma-vent cu tubulatura respectiva, e mai mult decat suficient pe timpul iernii...la mine a facut fatza cu brio si la -16 grade...

Mai degraba trebuie sa iei masuri contra "inghetarii" buteliei, dar asta e o alta poveste dezbatuta pe larg aici, in forum.../.;

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
S. Simion

Dintre mărcile de rulote nordice, construite să le poţi folosi şi iarna, se mai fabrică acum doar Polar (polarvagnen.com), Solifer (solifer.com) şi Kabe (kabe.se). Un alt fabricant, Cabby, a închis recent "prăvălia".

Alte mărci scandinave care nu se mai fabrică, dar care există încă pe piaţă cu modele mai vechi, în care poţi sta iarna ar fi: Bjolseth (Norvegia), Matkaaja (Finlanda), apoi mărcile suedeze Fjällvagnen, Öggestorp, SMV (doar modelul Trofe), Sävsjö, Smålandia şi Smålandsvagnen.

În Germania şi Benelux puteţi găsi rulote Solifer, Kabe, Polar şi Cabby. Celelalte mărci, nu ştiu, eu nu am văzut aşa ceva pe saiturile olandeze ori belgiene. Colegul Viorel, care a iniţiat forumul, ştie mai bine, întrebaţi-l pe dânsul. 

Izolarea suplimentară a unei rulote, să-i zicem estivale, după părerea mea e prea laborioasă, cu rezultate nesigure şi n-aş recomanda. În plus, nu ţine totul de izolarea suplimentară. Traseul apei în rulotă, evacuarea,  stocarea ei, de ex, sunt altele, încălzirea e alta. E prea mult de modificat ca să obţineţi un rezultat mulţumitor. Mai bine una de-a gata, făcută de oameni care ştiu să facă aşa ceva, aş zice eu. 

Eu am dat pe Polarul pe care îl am acum un pic sub 3.000 de euro, fără cort. Cu 5.500 puteţi să vă luaţi una impecabilă,  mai modernă decât ce am eu şi cu cort, de asemenea, proiectat pentru iarnă.

Dacă aveţi ceva de întrebat, vă stau la dispoziţie ori de câte ori îmi fac timp să intru pe forum.

 

  • Like 2
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Traian M

@Patrick trebuie sa te gandesti pe viitor si la partener(a/ul) tau de viata daca vrea sa doarma imbracat in neopren si sa sacrifice confortul casei de dragul tau :)))

Modificat de Traian M
  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ciurea Sorin

Salutare Patrik , eu locuiesc ff aproape de cei care spunea colegul Cristian Popa , cu casele mobile si daca vrei dau o fuga sa iau ceva informatii pt tine preturi , tipuri, marimi, poate ma lasa sa fac ceva poze.Numai da-mi un raspuns si-mi fac timp sa ajung , stiu sigur ca au peste 20 de bucati pe stoc.Astept!  Toate cele bune!nay

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sorin  Leitoiu

@Patrick sper ca visul sa devina realitatesuperokDAR totul merge de obicei pana la o anumita varsta.

Ia in clacul totusi si o casa pe pamant , in paralel cu rulotahi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Patrick

@Ciurea Sorin Suna foarte bine si m-am uitat pe site-ul lor. Cu siguranta asta va fi un plan. Dar pentru o asemenea casuta imi trebuie un teren si o partenera serioasa cu care sa impart bucuria asta. ;) Mai tarziu... dupa ce ma plictisesc de haiducie si prind experienta de rulotist.

Mai incolo pot vinde rulota, mai pun niste banuti, imi iau carnetul pentru a o tracta fara baiuri si aia va fi :D

 

@Traian M sincer cand ma gandeam eu la costumul de neopren si ma imaginam in el, in rulota, singur, ma pufnea rasul. Dar cum pui tu problema... rad in hohote :)))) Doi nebuni intr-o rulota in costume de neopren =)). Inca nu i-a venit timpul. Planuri pentru impartit un camin si planuri de viitor sunt dar imi trebuie rabdare. Practic ce zice @Sorin Leitoiu se va intampla inevitabil. De asta vreau rulota prima data. Daca voi reusi in cativa ani sa scap de credit si sa fiu "liber" ma reprofilez pe constructii de case ecologice (chiar si de tipul earthship! -> merita vazut). Musteste internetul de grupuri de oameni care-si fac case si cauta voluntari. Le ofera cazare si mancare. Asa pot fura meserie si invata cum sa fac o caza de la 0. Cumpar teren. Pun rulota. Imi chem prietenii si cu cativa banuti, bunavointa si un bucatar grozav, pun de o casuta. Dar asta incepe sa fie un pic off-topic :P

 

De azi in colo, cum am timp incep sa ma documentez pe modelele acelea de rulote nordice. Suna foarte bine ce zicea @S. Simion si imi directionez efortul de cautare in zona asta.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
S. Simion

Tinere coleg, vreau să accentuez o chestiune: rulotele nordice nu sunt foarte populare la noi. La noi lumea fuge de centralele termice de pe rulotele alea, e încetăţenită părerea că n-ar fi fiabile, că-s greu şi scump de reparat etc.

Eu unul am optat pentru aşa ceva bazându-mă pe ceea ce afirmă rulotiştii nordici (contrariul a ce se crede la noi),  pe propriile experienţe şi pe faptul că, dacă acele centrale pe care le avem toţi în apartamentele sau casele noastre (făcute prin China, Malaezia, Turcia etc) sunt bune, atunci şi ce fac finlandezii sau suedezii e cel puţin la fel de bun. Nu vreau să vă influenţez alegerea în niciun fel. Am vrut doar să vă fac cunoscut faptul că există şi aceste alternative, fabricate în nişte ţări în care nu se fabrică ciurucuri, ci doar lucruri de foarte bună calitate. 

În concluzie, vă rog să nu vă luaţi neapărat după ce spun eu, care nu-s foarte priceput în domeniu, sau după experienţele mele personale (care pot fi relevante sau nu), ci după ceea se simţiţi singur că vi se potriveşte. 

Acestea fiind spuse, vă dau aici un link al celui mai mare portal scandinav de anunţuri, unde puteţi căuta rulote construite să fie folosite şi iarna:

Anunturi

Ca să convertiţi coroanele suedeze, împărţiţi la 2 si aveţi preţul în lei, respectiv la 9 ca să obţineţi preţul în euro.

Baftă şi ţineţi-ne la curent.

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Patrick

@S. SimionDe influentat ati influentat alegera deja! Dar in bine! Cu cat mi-e mai larg spectrumul de alegeri si vad ce e prin lume cu atat sunt mai castigat. Va anunt cum am niste date mai concludente. O zi faina si spor la treburi!

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Bogdan Danila

Salut @Patrick,

Daca in privinta rulotei nu-ti pot da sfaturi, in privinta masinii.....pot, un pic.

Ia in calcul un Pajero de 2.8, cel de 2.5 e puturos.

Ca fost posesor de Pajero( intr-adevar 3.5 V6.:)..), am incercat toate variantele. din punctul meu de vedere este mai bun un 2.8.

Consumul este aproape la fel, dar ai mai multa forta. Nu mai am cunostinte care sa aiba 2.5, doar 2.8.

Sau cel mai fiabil: 3.0 benzinar.....:)).

 

Te poti uita si dupa un Patrol.....

 

Spor in proiectul tau....

  • Like 1
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Daniel Stan
On 8/23/2016 at 11:49, Cristian Popa a scris:

Felicitari pentru acest proiect!

Cand eram mai tanar :) visam si eu la asa ceva. Foarte mult timp mi-am dorit cam asa ceva (a nu fi considerata reclama)

Casa mobila Atlas Liryc

 

Mie mi-au placut enorm genul asta de "casa"

Se gasesc si acum asa ceva pe siteurile de anunturi.costa intre 8000 -12000 euro

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
George Alistar

@Patrick - fain proiect . E super sa stii ce-ti doresti si nu vad impedimente sa trăiesti experienta asta . Astept curios punerea in practica :OK:

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel K

Ca sa nu mai deschid un topic nou.

Ne dorim (eu si sefa) o rulota sa mai mergem prin tara si in plus (un mare plus) sa locuim vara pe un teren la vreo 25km de Buc. Terenul este al nostru. Dorind o rulota noua sau cat mai noua, doar asa consideram ca s-ar merita investitia. Numai ca de aici incep intrebarile si problemele, neavand experienta cu rulotele si nici cu altele (desi nu sunt chiar nepriceput si am si scule), gen ca trebuie sa fac gard, (vreo 150ml) porti, fosa septica etc. 


Deci prima problema pe care sper sa o lamuresc cat de cat aici este este apa. Probabil ca va trebui sa sap un put sau o fantana (nu stiu adancimea). Nu probabil ci foarte sigur e ca la doua case distanta sunt niste tigani cu care vecinii spun ca au mai avut niste probleme specifice. Deci ar trebui facut ceva fie netentant, fie greu de furat in cele cteva zile cat vom mai pleca prin tara. In plus, toamna sa pot demonta cat mai usor instalatia,  sa o instalez tot asa usor, primavara si sa nu fie componente voluminoase ca nu prea am unde sa le tin. O varianta minimala si mai putin tentanta la hotie ar fi o fantana clasica, Scot apa manual si umplu rezervorul rulotei. Si ca sa ud o rosie si o ceapa tot asa. Ne putem axa pe chestii neconsumatoare de apa multa, gen udat gazon etc. Rufele le vom spala acasa. Cand se aduna mai multe, dau o fuga. Pentru apa mai este varianta cu pompa, care nu stiu exact ce componente implica si daca ideea se incadreaza in cerintele de mai sus, adica sa nu dispara, sa nu se monteze/demonteze greu plus volumul. Doar ca am vazut prin campinguri rulote la care venea furtun cu apa, daca la toate rulotele o fi posibil asa ceva, sa nu ma pomenesc ca am apa la furtun dar nu pot baga in rulota dacat tot cu galeata in rezervor. 

 

O alta problema e curentul, nu stiu daca enelul imi trage curent daca nu am un proiect de constructie, asa am citit pe net ca printre alte hartii imi trebuie si asta. Pe de alta parte, nici nu vreau iarna sa "sponsorizez" incalzirea vecinilor cu pricina, deci nu as tine mortis la tras curent. Din socotelile mele m-as incadra la cat dau panourile solare, fiind si in perioada insorita, cu singura rezerva aerul conditionat. Nu am idee daca AC e un musai, sau macar in cort sa fie acceptabil de stat ziua. Teren este ceva, vreo 1400mp, dar nu e nici un copac, asa ca as face o copertina la rulota pentru umbra si nici ploaia sa nu se auda asa tare. Revenind la panouri, am citit pe aici ca sunt doua variante de montat: pe rulota sau pe stative separate. Mi-ar conveni mai bine pe rulota, ca stativele pot disparea plus alte dezavantaje,  dar nu stiu daca mai dau suficient curent stand la umbra.  Poate supradimensionate, nu stiu.

Deocamdata atat. Poate din practica sa mai stiti si alte probleme specifice traiului in rulota, la care eu, ca neexperimentat, sa nu ma duc cu gandul.

Multumesc.
 

Modificat de Viorel K

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Daniel P

Cred ca o treime din viata, mi-o petrec la rulota...fie vara, fie iarna, cateva zile pe saptamana sunt acolo...:default_emoticons-animated-3:

Vezi topicul de mai jos si poate gasesti cateva idei care ti-ar fi de folos...Succes! :OK:

 

  • Upvote 4

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel K

Am citit tot topicul. Toata admiratia pentru ce ai facut acolo prin efort propriu si pe un teren nu foarte mare.

E bine si sa ai vecin un nea Costica, sa mai vada pe acolo ce si cum. Noi nu avem si vom face ceva mai catre strict functional, iarna sa ramana cat mai putin si mai greu de luat de "vizitatori".

Daca ramane in picioare invitatia de la inceput, poate ne primesti si pe noi sa vedem pe viu si sa ne dai cateva indicatii. Cat sa bem o bere, nu mai mult.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Drinovan Ovidiu

 Legat de posibila investitie pentru locuit in cazul in care se vrea a fi la oras!

  La noi in vest nu prea se poate lasa mai mult timp rulota pe domeniul public, deoarece sunt locatari care pot face plangere la politia locala si aceasta lasa o somatie!

  In cazul meu un vecin binevoitor din cauza locurilor de parcare insuficente a facut o plangere cum ca e abandonata pe spatiu public si am fost somat sa o ridic in termen de 10 zile pentru   a nu primi amenda!:default_doh:

A facut o declaratie cum ca o folosesc si in mod normal ar trebui s-a se inchida acea plangere!

 Deci chiar daca nu locuiesc in ea, ci doar o folosesc in limita timpului liber se poate ca vreunu-i vecin sa nu-i placa prezenta ei acolo!:default_big_grin:

 

 

Somatie.JPG

Parcare acasa.JPG

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Daniel P
On 30.08.2017 at 9:37, Viorel K a scris:

Am citit tot topicul. Toata admiratia pentru ce ai facut acolo prin efort propriu si pe un teren nu foarte mare.

E bine si sa ai vecin un nea Costica, sa mai vada pe acolo ce si cum. Noi nu avem si vom face ceva mai catre strict functional, iarna sa ramana cat mai putin si mai greu de luat de "vizitatori".

Daca ramane in picioare invitatia de la inceput, poate ne primesti si pe noi sa vedem pe viu si sa ne dai cateva indicatii. Cat sa bem o bere, nu mai mult.

 

Oricand cu multa placere...ramane sa ne gasim timp, pentru ca si eu si sotia, cam lucram week-endurile...:noroc:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.