S. Simion

Călătoria şi camparea cu rulota, iarna

7 postări în acest subiect de discuţie despre Călătoria şi camparea cu rulota, iarna

Călătoria şi camparea cu rulota, iarna

S. Simion

Vă prezint mai jos câteva sfaturi pentru mersul cu rulota iarna, în ţările nordice, precum şi pentru camparea în condiţii de iarnă. Majoritatea sfaturilor sunt luate de pe un sait de rulotişti nordici (eu doar am tradus) şi doar 1-2 chestii sunt din experienţa proprie.

* În Scandinavia sunt obligatorii anvelope de iarnă şi pentru rulote/remorci. Rulotiştilor nordici li se recomandă anvelope de iarnă şi atunci când merg, iarna, în alte ţări, care nu cer aşa ceva prin lege. Logica cred că e evidentă.

* Dacă nu aveţi o rulotă special destinată campării iarna şi totuşi campaţi iarna, nu lăsaţi apă în rezervor şi în instalaţie atunci când rulota nu e încălzită. Într-o astfel de rulotă trebuie menţinută căldură pe toată durata şederii în camping.

* Evacuaţi periodic sau ori de câte ori e necesar zăpada de sub rulotă şi de pe acoperiş, cu grijă deosebită pentru gurile de ventilaţie, evacuare gaze şi pentru orificiul pe unde se evacuează apa uzată.

* La sosirea în camping, când parcaţi rulota, fixaţi sub roţi nişte bucăţi de scândură sau de plastic, astfel încât rulota să nu stea cu roţile pe sol. Presăraţi nişte sare pe plăcilea alea, cu câteva ore înainte de plecarea de camping. Altfel, roţile vor îngheţa bocnă.

* Când conectaţi rulota la stâlpul de electricitate, nu lăsaţi cablul să atingă solul. Suspendaţi-l pe nişte suporţi (dacă nu aveţi, improvizaţi ceva din nişte crengi). Dacă lăsaţi cablul pe sol, va îngheţa şi ăsta şi greu îl mai puteţi recupera.

Cam atât am putut traduce până acum. Când o să mai am vreme, o să mai caut şi alte astfel de sfaturi şi le voi posta aici. Sper să fie de folos cui are de gând să iasă iarna cu "caleaşca".

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Daniel P

Nu se incalzeste decât dacă este subdimensionat in raport cu consumatorii...anul trecut am patit chestia asta, am lăsat peste noapte toate cablurile afara cu care conectasem rulotele la generator, a nins, a fost si ger si s-au lipit de pământ ca d-abia le-am strâns cand a trebuit sa plecam...tamp

Modificat de MARIUSGEORGE

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Stefan P

Cu anvelope de iarna pe rulota mi se pare ok, am stat si m-am gandit si eu la asta. Dupa cum stim anvelopele de iarna sunt mai moi decat cele de vara, sunt fabricate dintr-un altfel de material asa incat ele fiind mai moi au o alta aderenta la sol, pe cand cele de vara la un ger se intaresc si nu mai au aceiasi aderenta si citisem pe undeva ca ar putea si crapa.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Marius Rotaru

@Stefan P De crapat, nu crapa, garantat. Dar riscul de derapaj este mai mare. Si inertia unui vehicul de o tona pe care l-ai legat de coada ta ce incearca sa te tarasca ... nu  este placut.

Eu am experimentat ceva asemanator cu multi ani in urma: legata de Dacia stramoseasca o remorca ruseasca destul de marisoara. Pe jos era o zapada foarte apoasa iar intr-un viraj abordat prea tare pentru conditiile de pe carosabil ( deh, varsta, experienta mai putina ) remorca "a plecat" si mi-a intors ansamblul la 180 grade pana in santul de pe contrasens. Din fericire totul s-a sfarsit cu bine si fara pagube. Dar am inteles ce poate sa faca o "tinichea" legata de coada.

OK, rulota este mai grea decat remorca si probabil "pleaca" mai greu, dar si cand pleaca inertia este pe masura.
 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Daniel P
On 1/27/2016 at 12:23, Adrian V. a scris:


Pe acelasi cablu am alimentat la Ciocanesti 4 (Patru) rulote , unde consumul s-a dus spre 3500W poate 4000W , si tot nu a cedat. 

Si s-a încălzit? Nu...Eu m-am referit la un oarecare cablu subdimensionat, acela s-ar putea încălzi puțin... 2, 5 mm la 220v înseamnă sa-ți permită vreo 5500w înainte de a se încălzi... :ascratch:

Ideea era sa evitam lăsarea lui pe jos peste noapte, mai ales dacă e si un pic de umezeala pe sol, ca după gerul de peste noapte sigur ai probleme dimineața cu strângerea lui ( am patit-o, așa cum am spus mai sus )...dar se rezolva si asta pana la urma: deconectezi de la rețea si cu câteva căni de apa calduta pe el, l-ai dezlipit de pământul înghețat... ;)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Stefan Olteanu

De curând am înnoptat într-o rulotă campată în zona de munte și, la o temperatura exterioară de aproximativ -30°C, am avut surpriza să constatăm (eu și proprietarul) că a apărut un dop de gheață pe conducta de apa rece, cu toate că erau cam 20°C în interior. 

Oare nu ar fi o soluție bună dacă acele conducte s-ar îmbrăca într-un material izolator gen armaflex?

 

PS: scuze că am "dezgropat" un topic așa vechi, dar nu am găsit nimic asemănător în căutările mele.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Fejer Antal

Conductele sunt subțiri și trec prin zone destul de înguste. Nu știu dacă se găsește arma/termaflex la diametru potrivit! Și eu am petrecut de mai multe ori în ger cu rulota, și nu am avut probleme. Cred că prima dată trebuie verificat unde este traseul conductei de apă și verificat din ce cauză sa format dopul și remediat zona respectivă.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.