Vizitator Anonim

Sfaturi forumist incepator

9 postări în acest subiect de discuţie despre Sfaturi forumist incepator

Sfaturi forumist incepator

Vizitator Anonim

Poate ca nu esti rulotist incepator, insa esti doar "forumist" incepator, as vrea sa iti dau cateva idei despre cum sa scrii pe acest forum in particular sau peste tot pe internet in general:

  • Nu da "quote" la mesajul de deasupra! Gandeste-te ca esti intr-o discutie cu cineva si ii repeti orice a zis el, apoi ii spui ce vrei sa zici, dupa care el face la fel. Vrei sa ii dai un citat din ce a zis, atunci da, da citat pe portiunea din mesaj. Spre exemplu daca mesajul de deasupra contine 10 paragrafe si vei sa faci referire doar la unul dintre ele, in raspuns, atunci da-i citat. Altfel, raspunde in continuare, ne dam seama ca vrei sa ii raspunzi celui de deasupra.
  • Nu scrie cu litere mari! INSEAMNA CA TIPI!!!! INSEAMNA CA VREI SA SUBLINIEZI CEVA!!! Vrei sa scrii cu litere mari? Fa-o doar atunci cand vrei sa subliniezi cu adevarat ceva. Dar sa scrii tot mesajul cu litere mari? Nu o face! NICIODATA!!!!
  • Ne place sa citim, dar sa si intelegem ceea ce vrei sa scrii. De aceea, fa-o ca la scoala! Semnele de punctuatie s-au inventat cu un scop: acela de a da un sens logic ideilor scrise. Gandeste-te ca noi citim, nu auzim ce vorbesti, pune virgula acolo unde trebuie sa pui virgula, pune punct acolo unde vrei sa pui punct, pune paranteze, pune ghilimele. O idee in cap are o semnificatie, cand ai expus-o oral deja pierzi din sens si continut, daca ai mai pus-o si in scris... si ai facut-o fara a-i da sensul corect, deja nu mai e o idee! Nu suntem absurzi cand cerem sa pui punct. Nu suntem absurzi atunci cand iti cerem sa pui virgula, iti garantez ca daca n-as folosi semnele de punctuatie in posturile mele n-ai intelege nici jumatate din ceea ce ai inteles atunci cand le-ai citit. Si ai renunta sa mai citesti ce scriu.
  • Incearca sa explici fara termeni care sa nu fie intelesi de toata lumea. Inainte de a avea o discutie trebuie sa ne definim termenii, iar daca termenii tai sunt ambigui, nu-i folosi. De asemenea, nu te aventura in a explica cu prea multe detalii: "in partea de jos a sobei exista un robinet cam cum erau cele de la buteliile rusesti pe care le gaseai in obor in diminetile geroase de iarna pe timpul lui Ceausescu, ca l-au impuscat".... deja eu am pierdut sensul propozitiei tale! Sinteitizeaza, iar daca cel caruia ii explici un lucru nu va intelege, fii SIGUR ca iti va cere informatii suplimentare!

Daca urmezi acest mic indrumar, cu siguranta ca vei vedea ca postarile nu iti sunt editate, ca oamenii iti apreciaza continutul, iar daca tu o faci, o va mai face cu siguranta si altul!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Daniel Stan

Foarte util. Sunt la inceput si trebuie sa ma pun la curent cu tot ce trebuie facut.multumesc!

  • Like 1
  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Teodorescu

Salut tuturor!

Nu vreau sa par un mare cunoscator (specilist) care da sfaturi.

Din propria experinta avuta anul trecut in septembrie, cand ma intorceam din concediu si am avut parte de un "dans" pe o autostrada din Romania, doresc sa atentionez pe cei ce nu au mare experienta. Pentru exemplificare va propun sa urmariti si sa cititi cu mare atentie cele ce sunt prezentate in link-ul urmator. Cred ca este bun de vazut si de tras concluzii. Depasirea

O zi buna!

  • Like 2
  • Upvote 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Viorel K

In filmulet cred ca respectivul avea ceva viteza. Daca tirurile merg cam cu 90, el avea 120 lejer.

Si totusi cum ar fi putut redresa balansul odata inceput? Ca totusi timp a avut secunde bune.

Se pare ca nici nu s-a pierdut cu firea, a aprins avaria cand inca masina se mai misca putin.

Deci desi psihic cred a fost stapan pe el,  pur si simplu nu a stiut cum sa domoleasca amsamblul.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Costica V.

Dragii mei!

Acest rulotist, ori era începător ( nepriceput, fără experiența ), ori un teribilist inconștient !!

Se observa ca înainte de a trece pe lingă tir el intrase in tangaj, deci avea deja o viteza mare! Deci el de 

acolo trebuia sa piste frâna.

A doua greșeala: se știe ca in timp ce depășești un tir ( mai mare, lung, decât ansamblul tău) curentul

care se creează este foarte mare si intri in tangaj!! Deci ori nu-l depășești, ori stai in spatele lui( depinde

de viteza cu care circula el, tirul).

Trei: in astfel de situație, încetinești si pisti usoooor frâna, ca ansamblul tău sa se redreseze, sa-si 

revina din tangaj, nicidecum nu accelerezi sa întreci tirul !!!!!!

 

 

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Marius Viorel

Un sfat pe partea electica daca puteti sa-mi dati.

Se poate sa aibe rulota (din fabrica) transformator de curent ce schimba curent in ambele sensuri? Adica de la 220V face 12V pt toata rulota si invers? Gen transformatorul sa aibe rol si de inverter de la 12V la 220V?

Spun asta pt ca: atunci cand alimentez rulota din exterior la 220V am curent la prizele interne de 220V si merge instalatia de 12V. E normal, ca la orice rulota. Insa, cand leg rulota la masina am la fel 12V, pana aici normal, si am si 220V. Adica pot porni frigiderul pe 220V. Cum dumnezeu? Ca eu la rulota n-am pus invertor de nici o culoare. Am ceva transformator mai mare Dometic sub o bancheta, insa asta poate face si 220V? Ca n-am prea auzit de asa ceva. 

Ca idee, legata la masina, am aprins toate becurile LED in rulota, intensitate normala. Pun frigider pe 12V intensitatea scade la becuri. Pun frigider pe 220V (tot legata doar la masina) si intensitatea becurilor iar normala. Ft ciudat.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
NRLaurentiu
La 31/08/2021 la 8:10, Marius Viorel a scris:

cand leg rulota la masina am la fel 12V, pana aici normal, si am si 220V. Adica pot porni frigiderul pe 220V. Cum dumnezeu?

Salut,

 

Cand "legi" rulota la masina, frigiderul functioneaza la 12 V de la masina.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Lungu Marin

In mers este indicat ca frigiderul sa functioneze pe 12 v.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Catalin E

De ceva timp mă gândeam să încep eu acest subiect de sfaturi pentru rulotist începător, în dorința de a contribui și eu la comunitatea aceasta. Sunt rulotist de un an, am făcut câteva ieșiri. Așadar nu am mare experiență. Ce as putea spune unuia mai novice este, in primul rând cum să îți alegi rulota.

Sunt multe sfaturi pe aici și pe întreg internetul cum să fii atent la mirosuri suspecte, mucegai, geamuri crăpate etc. Dincolo de aceasta, in alegerea pe care o faci trebuie sa tii cont de ce ți se potrivește ție. Sunt multe dotări, în funcție de necesitățile fiecăruia. Trebuie să ai o idee de cât de mult le vei folosi. În plus, dacă o rulotă nu are dotări, le poți adăuga. Eu am ales o varianta "cheală", asumandu-mi să mai bag bani in ea. Dar nu m-am incantat dotări precum: cuptor, televizor, aer condiționat. Acesta nu ar fi făcut decât să îngreuneze rulotă. Vei spune: ei, și? Asta înseamnă, dincolo de consum mai mare de combustibil și valoare mai mare la achiziție,   că îți va fi mai greu să o poziționezi fără ajutorul unui mover. Ce nu am avut și am pus:

- vent pe 12v pentru sobă (am incercat și fără, dar am constatat că e necesar să se plimbe aerul cald prin spațiul rulotei, pentru a evita condensul și a beneficia de mai multă căldură în timpul somnului (prin prizele de aer cald). - baterie de 12v pe gel, pentru că utilizez mai mult off camping rulota. Exista variante cu panouri solare, dar sunt sceptic cu privire la eficiența lor (poate alții au altă părere). Opțiunea mea a fost bazată și pe faptul că, in caz de ceva, pot folosi bateria și la mașină. E important de reținut că o baterie auto normală se strică la descărcări mari și chiar există riscul să explodeze/ia foc, cel puțin așa am citit pe aici, pe undeva.

- butelie Petrom. Am achiziționat o butelie normală, gandindu-mă că, dacă am nevoie, o pot schimba oriunde. După un an de folosire, nu s-a terminat (am folosit și soba câteva seri). Acum aș renunța la această butelie și aș pune una mica, de rulotă, care e mai ușoară și mai manevrabilă. Dacă se termina gazul, o pot alimenta de la aproape orice statie GPL. Pe forumuri sunt discuții "aprinse" cât de bun e GPL-ul, eu as vrea sa incerc, totuși.

- ventilator in spatele frigiderului. Aici e o discuție. Fiind frigider cu absorbție de căldură (cu amoniac), in spate trebuie sa se ventileze bine, mai ales când dai drumul la aragaz. Părerea mea că asta e eroarea de fabricație majoră, faptul că nu sunt separate spatiile de aragaz și cu cel de frigider.

Ce consider că trebuie să mai pun, după câteva ieșiri:

- racord gaz exterior. Am văzut, când căutăm să cumpăr, câteva rulote care aveau așa ceva, dar nu înțelegeam bine la ce m-ar ajuta. Acum am înțeles că dimineața e mai bine să faci cafeaua afară, pentru a nu-l deranja pe cel ce doarme încă și pentru a nu crea căldură în rulotă (vara, cum deschizi aragazul, cum se simte căldura flăcării înăuntru). Până atunci, o să folosesc o butelie mica, de voiaj.

- jaluzea trapă. Vara, se luminează rulota de cum iese soarele. 

- ușa de vizitare, care să îmi permită să umblu în spațiul de sub canapea din exterior. E mai simplu de scos cortul din exterior. In plus, când ai patul făcut, e neplăcut să te chinui să desfaci că să cauți sau să pui ceva acolo.

Momentan atât. Nu vreau cuptor, nu vrei tv, nu vreau boiler, aer condiționat (am constatat că fie la mare, unde e briza, fie la munte, unde e răcoare, nu e necesar)

Voi reveni cu sfaturi,   pe măsură ce descopăr și eu.

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Conţinut similar

    • Marcel Popovici
      de Marcel Popovici
      Salutari la toată lumea, ma bucur sa fiu începând de astăzi posesor de o rulota cocheta și bine întreținută. După 35 de ani de cort și odată cu venirea pe lume a juniorului am considerat ca este mai confortabil sa ne cumpărăm o rulota. Ca și ajutor fiind absolut nestiutori în domeniu și cumpărând și o rulota mai puțin populara va rog pe cei cu state vechi sa ne ajutați cu informații despre rulotele Sprite super 390 ek și sau eventual un manual al posesorului. 
      Cam atât pt început și încă odată ma bucur ca pot face parte din aceasta comunitate deosebita. 
       
      Cu stima 
      Popovici Marcel 
    • Samir Mandu
      de Samir Mandu
      Mă bucur că există o comunitate consistenta de rulotisti, deși Romania nu are o cultură proprie, fiind o mai tânără țară liberă, europeana. Sint interesat de a achiziționa o rulota pentru familie 2 adulți + 2 copii, cat mai ușoară și compacta, dar si cu utilități minimale baie-bucatarie. Orice sfat este binevenit. Momentan rulotele Kip îmi par atractive.
    • NRLaurentiu
      de NRLaurentiu
      Salutare, dragi colegi!
       
      Astazi, pe canalul Youtube "The Trudgians",  Dan Trudgian a postat un film explicativ extrem de bine pus la punct, prin care arata cum se utilizeaza toaleta chimica de la rulota/autorulota. In cele 8 minute, el acopera toate aspectele legate de cum se umplu/golesc rezervoarele, diferite aspecte legate de sistemele uzuale de "tras" apa, dar si sfaturi privind utilizarea toaletei la drum, dar si iarna. Filmul se poate traduce automat intr-o romana aproximativa, eu nu am urmarit subtitrarea nici in engleza (generata automat si ea!), dar este posibil sa fie greseli grosolane (inerente unei traduceri automate).
      Dan Trudgian face parte dintr-o comunitate de rulotisti din Anglia si este bine vazut printre acestia. Este autorul multor filme explicative si despre reparatii in regim DIY.
      Filmul il gasiti aici.
       
      Zile frumoase si fara... mirosuri neplacute din toaleta!
    • Iulian Mandrila
      de Iulian Mandrila
      In primul rand un salut prietenesc la toți rulotistii.
      Cochetez cu ideea de a - mi cumpăra o autorulota. Am nevoie de niște sfaturi de la pricepuți. Încă nu știu la ce Rulota sa ma orientez și la ce sa fiu atent  la achiziționarea ei ( în afara de infiltratii etc).
      Datele problemei ar fi urmatoarele
      1. Buget 3000 euro + - 500 e
      2. Mașina tragatoare diesel 150 cp
      3. Ptr 2 persoane adulte și 1 copil
      4. Baie maricica
      5. Din Anglia sau din europa?
      6. Exista careva care aduce la comanda sau sa caut un parc sh
      7. Permis categ B
      8. Pe timp de iarna pot sa țin rulota afara sau trebuie musai în vreun garaj?
      Mulțumesc anticipat!
       
       
  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.