Florin Smolnicki

Sfaturi sau sugestii panou solar

334 postări în acest subiect de discuţie despre Sfaturi sau sugestii panou solar

Sfaturi sau sugestii panou solar

Ursu Florin

Buna ziua dupa cum bine stiti am achizitionat un panou solar cu toate cele necesare pentru montarea lui. Gasisem pe cineva care se pricepe in asa ceva dar nu ajungem la un numitor comun cu prinderea panoului pe acoperisul rulotei si tind sa renunt. Dupa cum am mai spus in alt topic o sa merg pe ideea de prindere a lui @Daniel P, gaura in tavanul rulotei o sa dau cu un burghiu.

Acum sunt ceva intrebari despre cum trebuie sa fac legaturile intre instalatia panoului si instalatia rulotei. Panoul  electric general al rulotei  este un POWER CENTRE 2, care asigura si incarcare cand rulota este conectata la 220v. Pe rulota deja am montata o baterie cu care asigur lumina si pompele la iesirile OFF. ( practic instalatia functioneaza ). Rulota mea are si priza cu 13pini care se conecteaza la masina, nu stiu sigur daca se alimenteaza de pe priza masinii pentru ca pe masina am un altfel de priza si o folosesc cu adaptor de 7 pini.

Am cumparat acest REGULATOR, care vad ca are 3 conexiuni ( cea care vine din panou, cea care vine din baterie, cea care pleaca catre instalatia rulotei ). 

Eu gandesc sa conectez cablurile din PANOUL SOLAR in REGULATOR si din  REGULATOR la baterie, asta ar asigura incarcarea bateriei, corect ? 

Iar pentru alimentarea rulotei cu 12v sa folosesc instalatia actuala, cea originala :) , fara a mai conecta la regulator unde este desenat beculetul .

Este corect asa ?

Colegul @Cristian Pascu cunoaste foarte bine panoul central al rulotei mele, astept si de la el cateva sfaturi, dar pana atunci poate ma lamureste cineva.

Legat de trecerea cablurilor in rulota o pot face prin hornul sobei? Sau exista posibilitatea sa se topeasca ? Am urmarit un video si cred ca in acel video trecerea se face prin horn.

 

 

 

13692350_1183600118358066_316021615_o.thumb.jpg.b0261b11959495493836b418853282cb.jpg

13694117_1146490525421201_1783802888_o.thumb.jpg.9dfc83c0ec3e519a32ba36d04f33e552.jpg

13717883_1146490498754537_727568880_o.thumb.jpg.1dc1351eee0ed1c86f73ef57223716f9.jpg

13820567_1184382831613128_644026369_n.thumb.jpg.bbacf69995a23c08597807ae2afa29fc.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Doru Negru

SAlut Florin ,

 

legarea panoului prin regulator la acumulator ( sau pe un circuit ce este legat direct ) este deajuns . A treia legatura de la regulator este de fapt pentru a lega un consumator ( bec spre exemplu ) si de ai programa cand si cat sa stea aprins .

 

Legat de treaba cu fixarea nu prea imi surade , vei intalni situatii cand vei dori sa tii rulota la umbra dar sa ai nevoie si de incarcare in acelasi timp . Eu am totul mobil - regulator , panou si pur si simplu bag cablurile de la regulator in bornele bateriei ( borne ca acestea,  foarte practice ) iar panoul il pun la soare si eventual il orientez pentru eficienta maxima ( rezemat de rulota , masina , pom , bicicleta etc )

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ursu Florin

@Doru Negru, multumesc, deci pare ok cum am gandit eu, sa ma folosesc de instalatia veche, iar invertorul sa il montez direct de pe baterie. Legat de prinderea panoului ma gandeal sa il las mobil, dar sincer sa fiu sunt mai comod de fel. Legat de borne mi se par foarte ok, oricum o sa schimb si bornele pentru ca am 2 borne de DACIE :D 

Am cumparat o bara de aluminiu in forma de L pentru prinderea panoului de acoperisul rulotei, il voi copia pe @Daniel P.

IMG_1593.thumb.JPG.7859739131593a407f282eadc1518564.JPG

Trecerea cablului prin tavat o sa il fac pintr-o gaura de burghiu care va fi acoperita de o doza de 2.5 cm inaltime. Aceasta gaura o sa o dau undeva sub panou, iar doza va fi tot sub panou ( in acest fel o sa o protejez de razele soarelui ). Ii voi da o gaura sus si jos, pe sus vor intra cablurile si pe jos vor iesi in rulota, pe capacul de sus o sa pun o garnitura de cauciu pentru a intra cablurile fortat. Doza o voi prinde cu suruburi si etansata foarte bine cu SIKAFLEX.

15320392_1311041305632788_1043655810_n.jpg

P.S: Inca astept sfaturi cu instalatia electrica :)

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

Era buna o doza cu capac etans, cu acces de cabluri prin partile laterale protejate cu capace din cauciuc. Se puteau folosi etansarile din cauciuc din dotarea ei sau, mai bine, o presetupa (costa cam 1, 50 lei). O astfel de doza este construita pentru utilizari in exterior, deci este rezistenta la UV.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ursu Florin

@Mihnea Stoenescu, am gasit si doze cu acces de cabluri in lateral cu capace de cauciuc. Am luat si una din aceea dar este cam inalta si nu o pot baga sub panou :) O sa fac eu o gaura in cea de mai sus si o sa pun un capac din cauciu de pe cealalta :)

 

Am facut o schema pentru instalatia electrica, este ok ?

 

Untitled-1.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Pascu

Salut!

 

Îți pot da următoarele sfaturi.

Sunt exact ceea ce aș face eu în locul tău.

 

1. Regulatorul pentru panoul solar se conectează la acumulator prin intermediul unei siguranțe.

2. Întotdeauna conectezi întâi regulatorul la acumulator și apoi panoul.

3. Întotdeauna deconectezi legătura dintre panou și regulator înainte de a deconecta acumulatorul.

4. Acumulatorul se conectează la bornele de acumulator ale regulatorului. Bornele marcate cu un bec rămân deconectate.

5. Nu conectezi niciun consumator (de exemplu invertorul din schema ta) direct pe acumulator. Orice consumator se conectează după siguranțele de la Power Centre 2. Eu am utilizat conectarea la circuitul de lumină, deoarece prin conversia la LED practic nu mai aveam consumatori importanți pe el.

6. Evită trecerea cablurilor prin gaura de la  Truma, din 3 motive: a) micșorează gaura prin care se evacuează gazele arse, b) se încălzesc, c) va trebui să le treci prin peretele țevii de evacuare în interior, iar astfel te poți trezi cu gaze arse în rulotă.

7. Poți trece fără grijă firele de la panou prin gaura de la hota aragazului (dacă o ai).

8. Altă metodă este prin găurirea tavanului  și montarea unei doze speciale etanșate, cu presetupe pentru cabluri, ca în poza de mai jos. 

38606M.jpg

9. Dacă folosești improvizații, riști să apară infiltrații (rimează!). 

10. Niciodată nu aș amplasa cutia de conexiuni sub panou, din 2 motive: a) distanțează panoul de tavan, b) nu pot verifica starea ei fără demontarea panoului.

11. Nu prinde panoul doar lângă colțuri, ci și spre mijlocul lui. Dacă nu e rigidizat corespunzător,  pot apărea vibrații puternice în mers din cauza curenților de aer.

12. Vezi că Sikaflexul nu se aplică la temperaturi sub +5 grade (eu recomand minim +10), temperatură care trebuie să fie pe o durată de cca. 12h.

 

Sper că am lămurit toate aspectele.

Dacă am uitat ceva, mai întreabă-mă.

 

Baftă!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ursu Florin

Multumesc pentru sfaturi @Cristian Pascu, montajul il voi face la caldura in garaj, aproximativ +20 grade. Cum imi dau seama care sunt circuitele pentru lumina, pompe, etc?

Am un cablu care iese din panou cu 12v la care m-am conectat si cu spoturile si cu VENTUL 12V, cred ca e cam mult sa ma conectez si cu invertorul :) 

Pentru trecerea cablurilor o sa folosesc doza propusa de tine, am vazut ca si @Daniel P a folosit aceeasi doza :) si o sa o montez langa panou. Legat de prinderea panoului, o sa fie prins in 6 puncte ( 3 pe o parte, 3 pe cealalta parte - capete si mijloc ).

Siguranta care se pune intre acumulator si regulator de cati amperi trebuie sa fie ?  Trebuie o siguranta pusa pe cablu ?

Multumesc!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

Invertorul se conecteaza DIRECT la bornele bateriei cu conductori cat mai SCURTI si cu sectiune cat mai MARE (probabil ca ai primit cablurile in pachet). Nu se intercaleaza siguranta intrucat are in interiorul sau exact ceea ce trebuie.

Siguranta dintre regulator si acumulator trebuie sa aiba valoarea scrisa pe regulator ( daca este de 20 A, siguranta va fi tot de atat).

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Doru Negru

@ Florin - vezi cate motive sa fie portabil ? Si inca ceva , se gasesc televizoare ce functioneaza la 12 V , receivere deasemeni , scapi si de bataia de cap cu inverterul . Eu am tot  ( mai putin masina de gheata ) pe 12 v .

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ursu Florin

Stiu ca se gasesc televizoare la 12v, dar nu stiu daca ca cel ce l-am cumparat eu, full hd, cu stick, etc, iar daca sunt sunt cam scumpe, iar la Orange de unde am abonamentul gratuit, reciver-ul este 220v. Acestea le am acestea le folosesc :D Invertorul totusi nu mi se pare o bataie de cap :) Legat de motive sa fie portabil nu am auzit nici unul care sa ma faca sa nu il montez pe rulota, ba mai mult sunt colegi pe forum care l-au avut portabil si dupaia l-au montat pe rulota. Probabil ca in primavara o sa mai cumpar un panou de 50w care va fi portabil ( datorita dimensiunii lui ) :)

Va multumesc pentru sfaturi, cum se elibereaza garajul ma apuc de treaba.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ady Tirla

Am si eu ceva nelamuriri la interconecatre panoului solar cu batera si cu redresorl (care incarca si bateria si furnizeaza si 12v cand esti cupalt cu ruloata la 230Vca).

Vreau sa ma corectari daca gresesc:

-conectez parea de incarcare a redesorului direct la bornele bareriei

- conectez consumatorii prin tabloul de sigurante la barerie 

- conectez iesirea regulatorului panoului solar la barerie prin intermediul unei diode (in momentul cad cuplez rulota la 230v,  redersorul  sa nu introduca tensiune in regulatorul panoului solar )

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sorin S

Salut si Craciun Fericit , eu unul iti sugerez sa legi regulatorul ca la carte si anume sa treci toti consumatori prin el , mai putin invertorul sau un consumator mai mare decat poate regulatorul.

A nu se intelege ca daca regulatorul este de 10 , 20 ah atat incarca , nu atat curent poate trece prin el catre consumatori .

Daca treci toti consumatori prin el atunci el stie cand bateria este incarcata si o pune in buypass si tot ce produce panoul intra direct in consumatori , regulatorul stie ca daca ai consum de 7 ah , 5 vin din panou si 2 din baterie .

Daca nu legi consumatori prin regulatoe atunci bateria va deveni tampon si niciodata nu va fii incarcata la maxim .

Eu unu asa am legat sistemul de incarcare si eu am consum pe rulota respectiv tv , satelit , frigider , laptop , nu am avut probleme pana acum mai putin cu bateria care este batrana si cere alta.

Parerea mea este sa legam cum scrie la carte nu cum gandim noi ca ar fi bine .

 

Atentie :

Cablul de la regulator la baterie sa nu depasesca 1 metru si indicat ar fi ca daca faci panou portabil si nu fix , cablul sa nu depaseasca 7-8 metri pe sectiune de 3-4mm . Vara cand este soare puternic panoul poate ajunge la 50- 60 de grade si va puteti arde , eu am patit-o..

 

 

Bafta 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sorin S
în urmă cu 9 ore, AdyT a scris:

Am si eu ceva nelamuriri la interconecatre panoului solar cu batera si cu redresorl (care incarca si bateria si furnizeaza si 12v cand esti cupalt cu ruloata la 230Vca).

Vreau sa ma corectari daca gresesc:

-conectez parea de incarcare a redesorului direct la bornele bareriei

- conectez consumatorii prin tabloul de sigurante la barerie 

- conectez iesirea regulatorului panoului solar la barerie prin intermediul unei diode (in momentul cad cuplez rulota la 230v,  redersorul  sa nu introduca tensiune in regulatorul panoului solar )

Salut , este bine cum ai gandit conectezi redresorul de incarcare la baterie fara probleme si regulatorul il poti conecta fara dioda  deoarece el are asa ceva .Daca nu ar avea pe timpul nopti ar descarca bateria .

 

 

Bafta

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ady Tirla

Multumesc mult pentru informatii.

Cine poate sa i-mi supuna ce rol are (ce curet suporta) iesirea aceia pentru bec a regulatorului panoului solar?

Acea iesire se dezactiveaza atunci cand tensiunea bateriei scade sub o anumita valoare?

Regulatorul este de 10A 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ciurea Sorin

Salutare Ady, acel circuit se poate seta ca iluminat de seară ambiental , se aprinde automat atunci când panoul nu mai produce și în funcție de cât l-ai setat 1, 2, 3ore....până la revenirea producției se poate rămâne aprins , după care se stinge automat .Acesta-i rolul acelui circuit și fiecare regulator poate să susțină un anumit Nr.de amperi pe acel circuit , în ori ce caz numai de iluminat.     

  @AdyT dacă mai ai neclarități stau la dispoziție și te pot ajuta și cu receptor de 12v pentru satelit nou dacă dorești ! Sărbători cu bine !nay

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ady Tirla

Deci nu pot pune toti consumatorii pe circuitul de iesire al regulatorului solar ? Eu intelesesem ca se recomanda sa pun consumatorii pe acel circuit, mai putin invertorul de 230V

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Sorin S
în urmă cu 21 ore, AdyT a scris:
în urmă cu 1 oră, AdyT a scris:

Deci nu pot pune toti consumatorii pe circuitul de iesire al regulatorului solar ? Eu intelesesem ca se recomanda sa pun consumatorii pe acel circuit, mai putin invertorul de 230V

Salut, poti pune toti consumatori prin regulator dar sa nu depaseasca ah care ai poate tine acesta .

Poti trece regulatorul pe pozitia neutru sau 0 sa mearga permanent fara programare ...

Repet , eu asa am legat sistemul de 3 ani si nu am avut nici cea mai mica problema , fiecare leaga panoul cum vrea ...

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihai Dura

Salut poti sa pui toti consumatorii pe care ii ai dar suma lor sa nu depaseasca cat scrie pe regulator. Eu am unul de 30 amperi si iam facut proba chiar si cu 18 amperi si nu a patit nimic. Am toti consumatorii legati prin el si functioneaza chiar forte bine si vad si ce consum de amperi am pe ecranul afisajului cand folosesc consumatorii. Invertorul care consuma mai multi amperi decat poate sustine regulatorul l-am legat si eu tot direct la bornele bateriei.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mihnea Stoenescu

Sunt utilizatori care vor sa foloseasca functia de programare a controlerului. Mai exact, daca au o lampa sau un grup de lampi care ilumineaza exteriorul in timpul noptii, ar dori sa le activeze la o anumita ora si sa fie intrerupte, deasemenea, la ora dorita (intervalul fiind programabil). Daca se opteaza pentru aceasta functie, categoric, pe iesirea dedicata consumatorilor se va lega numai circuitul vizat. In aceasta situatie, panoul controlerului nu va putea afisa, fireste, decat curentul consumat de aceasta instalatie de iluminat. Daca se doreste urmarirea valorii consumului global in rulota, toti consumatorii vor fi conectati prin iesirea dedicata a controlerului, situatie in care programatorul va fi folosit in situatii  mult mai restranse (poate nu-ti doresti ca, atunci cand se stinge iluminatul exterior, sa ti se opreasca si ventul, spre exemplu...). Ramane valabil faptul ca, suma curentilor consumatorilor nu trebuie sa depaseasca valoarea constructiva a curentului suportat  de catre controler. Deasemenea, invertoarele vor fi conectate intotdeauna, direct la bateria de acumulatori, cu conductoare cat mai scurte si cu sectiuni corelate cu puterea nominala.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ilie Minea

Salut, la inceputul topicului sa discutat in ce mod intra prin plafon cablurile de la panourile montate deasupra  rulotei.

Daca se poate, as dori, sa fie exemplificata [chiar foto]  , modalitatea de intrare a cablurilor de la panourile mobile.

Multumesc.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Daniel P

Eu am folosit o cutie de conexiuni pentru instalatii electrice, asa cum se poate observa in foto mai jos.../.;

IMG_1602.thumb.JPG.4d864a350638a5380ca10eef7d22f9f1.JPG

IMG_1603.thumb.JPG.34dfdea9afa625856901802bb135500c.JPG

IMG_1604.thumb.JPG.8c9de6bc03db376c74c1e96bb26ad05c.JPG

IMG_1606.thumb.JPG.3ccb8eeb96da24491a94f6dbecd787a6.JPG

  • Upvote 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ilie Minea

Nu va suparati, cutia aceea merge folosita sus pe rulota, dar undeva pe lateralul rulotei nu prea arata bine din punct de vedere estetic.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Daniel P

Pai si nu e sus, pe rulota?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Ilie Minea

Nu va suparati, cutia aceea merge folosita sus pe rulota, dar undeva pe lateralul rulotei nu prea arata bine din punct de vedere estetic.

Daca am panoul mobil, nu cred ca o sa ma urc pe rulota sa introduc firele prin acoperis. Trebuie o intrare mai [terestra]accesibila si totodata si un pic estetica.

Poate nu m-am exprimat eu corect si de aici confuzia.Spre sfarsitul frazei , am specificat "panouri mobile" si nu fixe pe plafon.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Conţinut similar

    • George Bufilian
      de George Bufilian
      Va salut dragi colegi,
      N-am mai scris de multa vreme pe-aici, dar sunt convins ca cei tineri (si cu siguranta cei care-s la a doua tinerete) care au cel putin doi copii vor intelege de ce.
       
      In primul rand imi cer scuze daca nu sunt in sectiunea corespunzatoare, dar am atat de multe de intrebat si de aflat incat mi-ar fi foarte greu sa dezvolt thread-uri separate.
      Daca veti constata ca as contraveni vreunei sectiuni din conduita, rog atrageti-mi atentia si ma voi conforma.
       
      Dupa un an si un pic de_detinere a rulotei pe care v-o prezentam in topic-ul "Despre Rulota Mea" (depozitata la terenul la care mai facem gratare la sfarsit de saptamana) am reusit sa finalizam acoperisul si s-o pastram ferita de ploaie si intemperii verticale. Oricum e infiltrata sus, bani sa schimb placajele n-am acum, asa ca mergem inainte. Macar sa stagnez infiltratiile daca reusesc, e bine.
      Finalizand cu reparatiile capitale la mobilier si ce mai ardea pe-acolo, am zis sa incercam sa renuntam la WC-ul si pompa din curte (mai ales nevasta-mea, ea e fan confort, pe mine nu m-ar fi deranjat) si sa trecem la instalatia interioara,  ca doar de-aia platim atatia ani la ea.
       
      Problemele actuale si lucrurile pe care nu le inteleg sunt:
       
      1) Am bulit instalatia de 12V. Nu stiu cum s-a intamplat, a mers perfect cam un an, dar de Sambata nu mai functioneaza casetofonul, nu mai porneste frigiderul (probabil verifica 12V inainte de a trece pe 220V) si nici spot-urile la 12V.
      - unde sa ma uit dupa sigurante ? Sus deasupra usii sunt doua chestii cu sigurante, dar am doar ceva valori in Amperi, nu vad si tensiune. La panoul principal din dulap totul e sus.
      - rog tineti in calcul ca rulotei ii lipseste redresorul care incarca bateria (oricum bateria o depozitez in alta parte, o folosesc strict "on the fly"), nu stiu cat de important e acest aspect, ca un an n-am avut probleme cu instalatia.
      - neoane, aer conditionat, incalzirea merg in schimb ceas.
       
      2) Pentru ce foloseste orificiul de admisie de deasupra casetei WC-ului ? Se deschide o clapita si acolo pot turna apa cu un furtun intr-o gaura generoasa, mi s-a zis initial de catre cel de la care am cumparat-o ca "asa se spala WC-ul" dar apa pe care o bag acolo nu curge in WC, ci o cantitate mica se prelinge chiar pe sub el, pe dusumea. 
      a) unde verific pe unde curge, ma gandesc ca nu e in regula, unde trebuie sa pun silicon, etc. Se poate demonta WC-ul ?
      b) indiferent cata apa as pune, repet, nu curge nicaieri, doar daca scot un dopulet mic de pe langa caseta WC-ului (parte integrata in sasiu) pe acolo se scurge afara. Iese doar apa curata, de ce sa zic.
      c) acum realizez ca poate sunt eu destept si de fapt apa de acolo se strange in bazinul din care WC-ul isi absoarbe apa pentru tras (marturisesc ca n-am actionat tragerea apei, acum realizez :( ).
       
      3) Cam ce capacitate are acea caseta care este sub compartimentul WC ? Cam la cate "trageri de apa" trebuie deversata ? Ce se intampla cand uit sa deversez si se umple peste capacitate ?
      a) cum se scoate ? (eu am apasat release-ul din spate jos dar ceva nu-i da voie sa iasa. Mi-e frica sa trag mai tare ca sa nu cumva sa raman cu ceva in mana.... sau mai rau, imprastiat pe fatza)
      b) ce fel de bio-activatori sau substante necesare sa cumpar si de unde si care sunt proportiile de folosire ?
      c) ce electronica este implicata la caseta de acumulare? Vad o pereche de cabluri subtiri si o siguranta de 3A.
      d) acel tub cu capac galbel de deasupra casetei faciliteaza cumva functionarea in regim de "fosa septica" ? Adica daca eu acolo conectez o tubulatura catre canalizare, solidul va ramane in caseta si ceea ce este lichid va trece in canal, fiind nevoit sa golesc caseta mult mai rar ?
       
       
      4) In camping daca folosesti chiuvetele si dusul apa curge sub rulota ? La toata lumea ?
      Spre marea mea uimire constat ca fiecare utilitate cu apa (cele doua chiuvete si cabina de dush) evacueaza apa pe tevi individuale de aproximativ 1 tzol si nu printr-una singura. Asta mi se pare chiar incredibil.
      - in primul rand poate mirosi, vorba aia, sunt laturi;
      - apoi pot inunda vecinii, daca se spala cineva prea mult si prea des.
      a) inafara de cumpararea unei cadite foarte late si de maxim 30cm inaltime pe care s-o deversez la intervale regulate, exista vreo alta alternativa de a evacua apa reziduala ?
      b) merita sa tai prinderile de metal care ataseaza tevile de rulota chiar pe capete ? Ca n-au lasat si ei macar un 2cm inafara pentru a prinde un furtun ceva si a conecta la o oarecare canalizare.
       
      5) Admisia de apa am inteles ca se face automat ? 
      a) dupa ce repar partea de 12V, daca eu conectez pompa din poza la panoul prezentat si o submersez intr-un butoi, ea singura va trage pana cand simte ca s-a umplut instalatia? 
      b) e necesara vreo aerisire ?
      c) pot cumpara un butoi curat normal sau imi trebuie acel waterhog englezesc care vad ca e 100E la SH ?
       
      6) Care sunt pericolele la care se supun incepatorii amatori precum eu cand vor sa initieze circuitul de apa ? 
      Imi imaginez ca pompa trebuie sa fie bine submersata ca daca iese din apa in timp ce trage se poate arde, dar mai e ceva de tinut minte ? La care sa am grija ?
      ...gen sa incarc mai putin, sa opresc pompa manual, sa ma uit dupa posibile lipse de etanseitate, sa nu ma inund, etc.
       
      Alte sfaturi si idei daca aveti (exceptie "George, scrie mai putin ca ne doare capul de cat am citit", imi place sa fiu exhaustiv in exprimare), vor fi apreciate.
       
       
      Va multumesc anticipat si va las cu pozele in caz ca scriptic nu v-am lamurit indeajuns.
      Nu in ultimul rand va multumesc pentru rabdarea de a ma asculta vizual.
       
       
       
       
       
       
       










    • Damian Bogdan
      de Damian Bogdan
      Salutare,
      A venit momentul sa trecem la alt nivel... chiar si dupa un an.
      Rulota Bailey Pageant Imperial, an de fabricatie 2002
      Inmatriculata.
      Fara infiltratii.
      Dotari:
      - Cupla anti-balans;
      - Mover;
      - Aer conditionat 9000 Btu cu unitate exterioara;
      - Panou solar 180W;
      - Baterie noua Sorgeti AGM, achizitionata in 2018, 140 Ah;
      - Invertor 12V - 220V 1000W, achizitie 2018;
      - Cort complet;
      - Frigider perfect functional 12V/220V/Gaz;
      - Incalzire Truma 220V/Gaz cu ventilatie in toate incaperile;
      - Boiler Truma 12V/220V/Gaz;
      - Radio cu Bluetooth, boxe Falcon;
      - Prize europene, mufa 12v si USB;
      - Iluminat pe becuri led, consum redus
      - Plase tantari si jaluzele reflectorizante la toate geamurile;
      - 2 trape superioare, una cu ventilatie 3 viteze;
      - WC cu golire exterioara;
      - Cabina de dus;
      - Bidon apa curata 40l, bidon ape reziduale;
      - Prelata cu acoperire completa pentru iarna.
      - Mufa dubla pentru cuplare la masina;
      - Furtun cuplare la apa curenta, pompa apa.
      Rulota se prezinta in stare perfecta de functionare, utilizata de 4 ori in ultimile 12 luni.
      Se preda cu testare completa, mai multe poze in privat.
      Pret usor negociabil.
       








    • Bojoaga Theodor
      de Bojoaga Theodor
      Buna ziua.
       
      Problema este in felul urmator: conectez bateria la regulator , conectez panou solar la regulator ... Pe ecranul regulatorului imi arata ca panoul incarca bateria , dar dupa o perioada bateria este moarta , iar ecranul stins ! 
      Vi s-a mai intamplat ? Ce ar trebui sa verific?
      Multumesc anticipat !
    • Mihnea Marinescu
      de Mihnea Marinescu
      Salutare din nou
      Asa cum am scris in prezentare m-am ales cu o batranica din 1991 care inca se tine bine dar cum urmeaza s-o folosesc permanent in urmatoarele 3 luni m-am gandit sa-i verific instalatia de incalzire. 
      Ce am constatat a fost ca pornind tot sistemul gazul nu ajungea in soba. 
      M-am bagat sub ea si am descoperit ca aceasta piesa Junker (nu stiu cum se numeste) nu permite gazului sa ajunga la scanteie. 
      Am scos-o si instalatia functioneaza perfect dar nu vreau s-o folosesc asa. 
      Ma poate indruma cineva catre un service in zona Brasov (daca există)  sa fac o revizie sau macar sa ma lamureasca de ce aceasta piesa nu deschide si cine imi poate vinde o eventual una noua s-o înlocuiesc. 
      Atasez poze pentru suportul vizual
       
      Taietura sub rulota cred ca a fost facuta de cineva intr-o stare avansata de ebrietate...oare sa ma chinui sa reconstruiesc pe langa soba (se incinge zona respectiva?) 
       






    • Cristian A
      de Cristian A
       
         Am cumparat de la un magazin auto o priza pe 13 pini (identica cu cea care e pe masina) si am facut urmatoarele conexiuni: 1. iesire panou fotovoltaic (mufe rapide) - intrare regulator (care are o rigleta cu suruburi), cablu de 7-8 m lungime;   2. iesire regulator - priza 13 pini cablu 1 m lungime. Am folosit cablu in invelis de cauciuc de 2 x 1, 5, rezista la soare sau frig.     La priza auto am legat cele doua fire: plusul pe pinul 9 si minusul pe pinul 13.   Este valabil pe multe rulote, inclusiv Weinsberg ca si a mea.     Se poate si masura:  se pune pe priza rulotei de 13 pini aparatul de masura intre pinii 9 si 13 sau 10 si 12 si unde sunt aproximativ 12 V acolo e legat acumulatorul. Cand am timp, mai pe la sfarsitul saptamanii, fac si niste poze.  Avantajul cu priza pe 13 pini e ca nu mai dai gauri prin rulota, poti conecta unul sau mai multe panouri, redresor auto pentru incarcare etc.
        Pe viitor (cand o sa am o priza de 12V de exterior) o sa pun regulatorul, in pozitie fixa, in porbagajul rulotei (unde sunt si buteliile), cablurile le pozez pe protap, unde o sa pun cu suruburi priza pe 13 pini si o priza de 12 V de exterior.        Panoul de va conecta prin intermediul prizei de 12V, iar acumulatorul prin cea de 13 pini.
      Legaturi panou solar.pdf
      Schita legatura panou.pdf
  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.