Florin Smolnicki

Sfaturi sau sugestii panou solar

334 postări în acest subiect de discuţie despre Sfaturi sau sugestii panou solar

Sfaturi sau sugestii panou solar

Florin Smolnicki

Fac de la inceput precizarea ca NU doresc sa fixez panoul fotovoltaic pe rulota.

Vreau cea mai simpla si sigura instalatie. Vreau sa fiu cu totul off. Vreau sa renunt complet la 220v pentru a nu avea circuite peste circuite si intre circuite (12V, 220V). Frigiderul functioneaza foarte bine pe gaz, boilerul, la fel.

Am urmatorii consumatori:
-o pompa pentru o baterie de la chiuveta bucatariei si o baterie la baie;
- o pompa la rezervorul apa curata de la toaleta;
- iluminat pe banda LED, aprox. 1 metru (nu stiu de catii wati/ metru e banda). Poate voi mai adauga in timp cativa metri in plus, inclusiv la exterior.
- un laptop care consuma 5 A (voi lua un dispozitiv cu mufa pt bricheta) care transforma 12 V in 19, 5 V (atat are nevoie laptopul). Incerc sa atasez o poza cu datele tehnice de pe incarcatorul laptopului.
- un incarcator ca la priza pt bricheta a masinii, pt telefon. Voi face, de exemplu, un circuit cu o priza pt 3 aparate;
- cu timpul vreau sa-mi montez, in rulota, doua boxe si un radio de masina cu CD si USB.

Care sunt materialele necesare pentru o instalatie electrica solara?

1. Mufe mc 4? Sau ce fel de mufe? Cate?
2. Cablul sa nu fie mai lung de 10 metri si cu sectiunea 2, 5 mm?
3. Panou 100 w (e suficient?) - monocristalin sau policristalin, care e mai bun?
4. Baterie 80 Ah ar fi mai buna cu gel sau normala? E suficienta o baterie de 80 Ah?
5. Controller 20 A, cat mai ieftin, (mppt-nu are rost). Consumatorii este bine sa-i trec pe toti prin controller?
6. Sunt necesare si sigurante? Sigurantele sunt cele normale care exista la masina? De cati A? 10 A? Intre ce si ce le pun?
7. Ce materiale mai sunt necesare?

Ma voi bucura pentru orice sfat, idee, sugestie.

Multumesc respectuos!
Florin

P.S. Imi cer scuze, daca pentru unii termeni nu am folosit notiuni exacte.

69p28m.jpg

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Cristian N.

Salut Florin

Ce am facut eu:

Panou fotovoltaic monocristalin 500 RON (fabricatie Germania)

Controler 20A pret 75 RON (fabricatie China)

Acumulator 120 A Jarrett Gel pret 570 RON (fabricatie Franta)

Mufe panou 10 RON

Eu ma`m legat direct in intalatia de 12 volti a rulotei care era prevazuta cu o intrare cu o siguranta de 10 A sau 20A.

Am izolat fiecare circuit din controller cu intrerupatoare (2 intrerupatoare unu pentru baterie unu pentru consumatori) la panoul am incercat sa nu am prea multe puncte de connexiune doar mufele, cu ele izolez circuitul.

Rulota mea nu a fost prevazuta off camping dar avea tot circuitul de iluminat pe 12 V + Frigideru + pompa de apa.

Restul, Prize interioare, iluminatul exterior si hota 220V

Ce iti trebuie set de mufe mc 4 un set dar ai grija cum le connectezi (eu unu am amestecat connectori interior cei metalici)

Cablu incearca sa fie litat de 10 M cu sectiune 2.5mm ar fi ideal (cu cat e mai gros cu atat ofera rezistenta mai mica)

Panoul de 100W e suficient dar depinde cat de rapid vrei sa incarci bacteria :)

Bateria ce 80 A este OK dar poti incerca si ceva mai mare avand in vedere ca diferenta de pret si Kg nu este mare.

Controlerul are si rol de protectie, dar tot consumul insumat sa nu depaseasca 20 A

Sigurante ... controller 20 A cred ca si siguranta la fel dar ....... mare grija.

Bride, banda dublu adeziva , banda izolatoare, support prindere baterie, si multa rabdare :)

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Florin Smolnicki

Cristian, mulțumesc pt. răspuns.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
IONEL NICOLAE

Salut ! Eu am o baterie de 55A optima galbena si nu am simtit nevoia de una mai mare . Nu am deocamdata panou solar(incarc cu generatorul) , dar m-as uita dupa unu flexibil de peste  100 . Am sa revin aici cu intrebari dupa ce il iau . Toate bune !

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Florin Smolnicki

La ce magazine găsesc cablu cu două fire ( firele lițate) de 4 mm fiecare: 2 x 4 mm?

Am încercat la Dedeman, la Baumax și nu au .

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin38

Salut Florin!

Am intrat cu un raspuns deoarece am vazut mesajul tau.

Am si eu o intrebare: dintre toti care ati raspuns care este electrician sau electronist? In domeniul asta totul se calculeaza si se face dupa o schema electrica?

Afirmatii de genul panoul este monocristalin si costa x lei, nu au valoare, pe cand daca spui panoul are 130W si scoate 6, 72 A la soare este cu totul altceva pentru ca pornind de aici poti calcula tipul bateriei, controlerul, invertorul, consumatorii.

Alta afirmatie am o intrare cu siguranta de 10A sau 20 A nu este tot una ca daca ai un controller de 20A si pui o siguranta tot de 20A poti sa ai surpriza sa se arda controlerul sau altceva inaintea sigurantei, pe cand daca siguranta este de 10 A sigur se va arde siguranta inainte si va proteja restul circuitului.Bineinteles ca si controlerul are protectie la scurt-circuit.

Cine v-a spus sa puneti pe circuit dupa controller sarma cu sectiunea de 4 mm? Pe 2 fire cu sectiunea de 4 mm poti alimenta o scara de bloc.

Pe iesirile de la controller unde arata becul poti alimenta 1, 5 A adica un consummator destul de slab, la 2A se incalzeste tare controlerul, pe cand pe bornele de la controller care indica alimentarea la baterie duce 20A si acolo intr-adevar ai nevoie de conductor de 4 mm dar merge si cu sectiune de 2, 5 mm, si se pune siguranta de 20A pe circuitul de intrare langa baterie, in cazul in care in timp datorita vibratiilor sau sub actiunea rozatoarelor s-ar produce scurt-circuit sa nu ia foc instalatia deoarece sigur ati vazut la stiri cazuri cand diferite autovehicule au luat foc de la instalatia electrica respectiv baterie.

Dupa baterie se poate face un circuit cu invertor care il aduceti la prize de intrare a rulotei si astfel veti avea alimentata rulota exact ca si cand ati alimenta de la o prize exterioara fara a mai trebui sa faceti interventii la circuitul rulotei astfel avand toti consumatorii alimentati asa cum a fost proiectata rulota din fabrica, iar daca doriti sa aduceti consumatori suplimentari se poate face un circuit paralel alimentat de la invertor pe 220v sau pe 12v de la bornele bateriei.

Bateria, invertorul controlerul si panoul se calculeaza in functie de consumatori. Dupa baterie nu este nevoie de cablu mai gros de 1, 5 mm, decat daca ai aer conditionat care nu este montat din fabrica, deoarece mi-a fost dat sa vad aparat de aer conditionat ca de apartament montat in fata la o rulota, semn distinctiv ca ai de a face cu un VIP chiar daca rulota era de acum 25 de ani.

Numai bine!

  • Like 4

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin38

Si inca o completare bateria poate sa fie orice culoare nu neaparat galbena de 55 sau 65 A, pentru ca aceasta nu este pentru rulota ci pentru pornirea masinii.La acest tip de baterie pentru pornirea masinii se obtine un amperaj mare pe o perioada scurta de timp si nu rezista la multe cicluri de incarcare-descarcare adanca, pe cand bateria pentru rulota este de tipul semitractiune este bine sa fie la 110Ahsau 120Ah sa aiba in datele tehnice cat mai multe cicluri incarcare descarcare adanca.Daca este mai mare nu veti reusi sa o incarcati cu panoul fotovoltaic al rulotei, decat daca aveti 2 panouri.Numai bine.

  • Like 4

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin38

Si inca o completare: sa nu va luati panou second deoarece acestea sunt aduse de dincolo si sunt scoase din circuit datorita faptului ca le-a scazut randamentul. Se poate verifica usor randamentul cu un aparat de masura la orele pranzului cand este soare fara nori curentul de scurt-circuit trebuie sa fie mai mare decat curentul de scurt-circuit care este trecut pe eticheta din spatele panoului.

Curentul de scurt-circuit este notat cu Isc si este exprimat in Amperi.

Sa nu va luati panou mai mic de 130W, deoarece panoul nu va incarca o baterie de 110Ah nici in 3 zile, va trebui mai multe zile.

Numai bine!

  • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Salut Florin.Am intrat cu un raspuns deoarece am vazut mesajul tau.Am si eu o intrebare.Dintre toti care ati raspuns care este electrician sau electronist?.In domeniul asta totul se calculeaza si se face dupa o schema electrica.Afirmatii de genul panoul este monocristalin si costa x lei, nu are valoare pe cand daca spui panoul are 130W si scoate 6, 72 A la soare este cu totul altceva pentru ca pornind de aici poti calcula tipul bateriei, controlerul, invertorul, consumatorii.Alta afirmatie am o intrare cu siguranta de 10A sau 20 A nu este tot una ca daca ai un controller de 20A si pui o siguranta tot de 20A poti sa ai surpriza sa se arda controlerul sau altceva inaintea sigurantei, pe cand daca siguranta este de 10 A sigur se va arde siguranta inainte si va proteja restul circuitului.Bineinteles ca si controlerul are protectie la scurt-circuit.Cine v-a spus sa puneti pe circuit dupa controller sarma cu sectiunea de 4 mm.Pe 2 fire cu sectiunea de 4 mm poti alimenta o scara de bloc.Si pe iesirile de la controller unde arata becul poti alimenta 1, 5 A adica un consummator destul de slab, la 2A se incalzeste tare controlerul, pe cand pe bornele de la controller care indica alimentarea la baterie duce 20A si acolo intr-adevar ai nevoie de conductor de 4 mm dar merge si cu sectiune de 2, 5 mm, si se pune siguranta de 20A pe circuitul de intrare langa baterie ca in cazul in care in timp datorita vibratiilor sau sub actiunea rozatoarelor s-ar produce scurt-circuit sa nu ia foc instalatia deoarece sigur ati vazut la stiri cazuri cand diferite autovehicule au luat foc de la instalatia electrica respectiv baterie.Dupa baterie se poate face un circuit cu invertor care il aduceti la prize de intrare a rulotei si astfel veti avea alimentata rulota exact ca si cand ati alimenta de la o prize exterioara fara a mai trebui sa faceti interventii la circuitul rulotei astfel avand toti consumatorii alimentati asa cum a fost proiectata rulota din fabrica, iar daca doriti sa aduceti consumatori suplimentari se poate face un circuit paralel alimentat de la invertor pe 220v sau pe 12v de la bornele bateriei.Bateria, invertorul controlerul si panoul se calculeaza in functie de consumatori.Dupa baterie nu este nevoie de cablu mai gros de 1, 5 mm, decat daca ai aer conditionat care nu este montat din fabrica, deoarece mi-a fost dat sa vad aparat de aer conditionat ca de apartament montat in fata la o rulota, semn distinctiv ca ai de a face cu un VIP chiar daca rulota era de acum 25 de ani.Numai bine.

:* "colegu"!

Faci aici "o intreaga teorie", certi pe unul , certi pe altul ca nu-s electricieni, electronisti etc, spui multe dar nimic concret!

Nu amesteca curentul alternativ cu cel continuu, alimentari de scari de blocuri, etc...Este cu totul altceva!

Da intre controler si baterie eu am pus conductor flexibil de 6 mm patrati sectiunea nu de 4mm, aceiasi sectiune montata de constructor la bornele panoului spre controler! Iar de la controler la tabloul de 12v (nu cel original al rulotei), tot 6 mm dupa care plecarile prin sigurante de 10 15 si 20A, datorita sarcinii disponibile pe fiecare din ele, si intregite pe circuite cu sectiune de 2, 5mmpatrati!

Daca te uiti in vre-o schema a unui regulator solar , nu este dat/indicat siguranta intre el si baterie! Oare de ce?

Poi dupa cum insasi si tu spui, "regulatorul are protectia lui"!

Ei nici eu nu montasem, iar acum cand am montat bateriile in paralel am renuntat la alimentarea instalatiei de la borna 5 si 6 a controlerului, am alimentat direct de pe baterie dar am intercalat in imediata apropiere a bornei de + a bateriei, in circuite, atat intre controler si baterie (sig 20A, de cat este regulatorul), dar si de 40A inspre tabloul cu celelalte sigurante.

Astea-s de fapt sa protejeze "totul" in cazul unui scc in baterie, cele destinate circuitelor la rulota sunt celelalte mentionate, din tablou/panou!

Apropo, daca ai sa te uiti si in tabloul original al rulotei ai sa vezi circuitele la 12v pe sectiune de 2, 5, nu mai vorbesc de cele la 220v.

Singurele circuite pe sectiune de 1, 5 mm sunt cele din instalatia de semnalizare rutiera a rulotei. Chiar si acolo circuitul suplimentar pentru ceata este la rulota mea de 2, 5mm.

Dar astea n-au nimic comun cu instalatia interioara "de utilitati casnice" ca sa zic asa"!

Daca urmaresti inca o data Florin spune ca vrea sa renunte definitiv la 220v, insa tu-i dai tare cu "invertor, alimentare la 220v! Oare de ce? ptg

Acum si Florin este ! typul de persoana care intreaba peste tot dar tot cum vrea el face" :)

Daca eu n-am mai vb cu el apoi nimeni n-a mai facut-o ! tamp Si tot degeaba! deras

Numai de bine! nay

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Eugen David

Si inca o completare.Sa nu va luati panou mai mic de 130W, deoarece panoul nu va incarca o baterie de 110Ah nici in 3 zile, va trebui mai multe zile.Numai bine.

Ce vorbesti???  nevazut

Exact vorbesti, cred "din amintiri"?

Ei bine eu incarcasem/ mentinusem incarcate 2 baterii legate in paralel (105 + 120Ah) de la un singur panou de 100W, celalalt pe rulota fiind sub acoperis nu incarca!

Le foloseam ziua dar si noaptea, normal ca nu aveam cum sa le epuizez cu descarcarea!

Hai sa facem o mica "socoata": consideram o baterie incarcata full, seara cam 5 ore cosumam din ea ( un tv 30w, becuri 20w) total cam 25Ah + 3 ore un leptop de 60w(cazul meu) total cam 18 Ah.

Deci 43 Ah consumat din baterie, ceeia ce este destul de exagerat, asa ca nu mai socotesc alti consumatori care de altfel sunt mult mai mici si folosite timp scurt (pompe de apa, ventilatoare etc).

A 2-a zi in soare  panoul de 100w nu de 130 cum spui tu, produce  cam o medie de 4Ah pe parcursul a 10...12 ore! Deci un total aproximativ de 40...50 Ah!

Acum te intreb din nou pe ce te bazezi tu cand spui ca un panou de 130w nu poate incarca o baterie de 110Ah?

Vrei sa spui ca este descarcata complect? Sau ce? Si atunci o va incarca in 2 zile, fiind soare si fiind pozitionat incontinuu panoul pe "fluxul de soare", nu lasat la voia-ntamplarii!

:-)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin38

Draga coleg scuze daca te-am atins cu vreo vorba. Calculele tale sunt gresite vis-a-vis de consumul cu TV-ul, cu becul si laptopul.

Formula Puterea = Tensiunea ori Intensitatea este inca valabila.

Daca ai scris ca ai pus in paralel o baterie de 105 cu una de 120 ai spus tot despre ce stii pe domeniu. Am vazut ce complicatii de scheme ai facut si ce intrebari cu diodele ai pus dar n-am zis nimic ca nu e treaba mea.

Sa stii ca in paralel se pun numai baterii de acelasi tip. Ca ce ai consumat intr-o seara ai recuperat a doua zi sunt de accord, dar la o baterie de 110 Ah descarcata complet pusa pe un redresor de 10A ai nevoie pe real de 12-13 ore de incarcare.

Ma bucur ca esti optimist fata de panoul tau de 100W, daca crezi ca ai o medie pe zi de 4A pe ora. Numai daca stai sa-l muti perpendicular pe soare din jumate in jumate de ora si alungi toti norii de pe cer reusesti media asta pe zi. Eu nu vreau sa intru in polemica cu tine ca nu avem nimic de castigat, tu fa cum crezi ca e mai bine pentru tine.

Eu am intrat pe subiect deoarece Florin mi-a trimis mesaj si mi-a cerut parerea. Eu i-am raspuns pe directii generale si am vrut sa-i sugerez sa alimenteze simplu cum am scris mai sus instalatia originala a rulotei, dar probabil nu vrea sa investeasca intr-un invertor si vrea sa renunte la 220v.

Eu am destul de lucru fiind electronist specializat pe tehnica de securitate si telecomunicatii, este posibil sa vorbesc anumite lucruri si din ''amintiri'' deoarece domeniul este vast si complex.

In final sper ca nu am jignit pe nimeni si imi cer scuze.

Pentru cine doreste o parere de a mea poate sa ma intrebe ca este gratis pe domeniul de instalatii electrice, instalatii satelit, internet, tehnica de securitate la casa, auto, rulota. PENTRU CONSULTANTA mai concret instalari, cumparare de aparatura montaj contra cost cu factura si garantie.

Numai bine!

  • Like 3

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin38

Salut!

Apreciez punctul tau de vedere. Fiecare isi pune pe rulota ce-i place si ce considera ca are nevoie. Din punctul meu de vedere eu judec si din punct de vedere al calitatii si eficientei fata de pret si cost.

Nu ma pun eu sa judec pe nimeni dar totusi tehnologia a avansat foarte mult si standardele de calitate si fiind in 2015 eu nu o sa bag in rulota piese folosite in fabrica in anii 80 si nici nu o sa fac niste scheme complicate care nu isi au rostul, din punctul meu de vedere.

Ai dreptate am fost si eu de vineri pana dumineca numai pe baterie fara sa mai montez panoul deoarece a fost o vreme foarte inchisa.

Numai bine!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Florin Smolnicki

Până la urmă și la urmă, consumatorii se trec toți prin controller, sau nu?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin38

Din Punctul meu de vedere consumatorii nu se trec prin controller.

Te legi pe + si- la baterie pentru circuitul de 12V. Daca pui si un invertor tot la baterie te legi, iar dupa invertor ai 220V.

Pe bornele de la controller pentru consumatori poti sa pui un consum de 1A, daca pui mai mult se incalzeste tare si in final crapa.

Numai bine!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Radu Ivanescu

Este bun un mic consumator pe controler pentru a evidentia starea bateriei.

Pe invertor exista posibilitatea de a duce bateria la epuizare acesta decupleaza cam tarzior.

Pe iesirea controlerului un mic cuntactor rezolva problema!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Calin38

Starea bateriei este evidentiata chiar de controller, acesta stiind ce tip de incarcare sa faca inclusiv corectia de temperatura si chiar cand sa opreasca incarcarea.

Vezi in manualul tehnic tipurile de protectii care le are si tot asa si invertorul are tot felul de protectii inclusiv deconectarea in caz de baterie slaba. Acum chiar nu stiu daca la toate tipurile de invertor este la fel.

Numai bine!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Marinescu Ion

Acum ca rulota a fost ''lansata'' cu mare succes, putem discuta de ''imbunatatiri''.

Dupa cum am promis, mai jos gasiti un link pentru kit de panou solar.

Rog colegii sa ne sprijine cu sfaturi sau sugestii.

Kit panou solar fotovoltaic 100 W

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

@Marinescu Ion, multumesc pentru informatie. Pretul este tentant.
Cred ca sunt noi toate componentele kitului! Despre acumulatorul  APCNEW 12V 100 Ah, nu stiu cine il produce si cat este de fiabil. Regulatorul de 10A este suficient ?
Laptopul meu consuma 3, 42A si ceilalti consumatori cat or mai fi (becuri, pompa apa, radio, etc).
Daca consumul depaseste 10A, nu se produce debransarea acestora de la acumulator?
Poate ma lamuriti si pe mine cum functioneaza !hi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

@Fugulin Cristian, acum m-am lamurit. Ramane de vazut cat costa transportul de la Cluj. Daca stii pe cineva din zona care ma poate rezolva cu un kit din acesta, te rog sa ma anunti. Am vorbit si cu Ionut C., dar inca nu mi-a dat un raspuns.hi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Marinescu Ion

Salutare Cristian,

Si eu sunt din Ploiesti. Te rog mult sa ma ajuti cu informatii de unde pot procura cele de mai sus la preturile specificate de tine.

Eu am intreg sistemul (asa am cumparat rulota), dar vreau sa ajut un prieten si pe Domnul Mircea (cu informatia).

Multumesc anticipat.hi

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

Este un atelier in Ploiesti de la care se pot cumpara panouri solare voltaice 120W  nemtesti , controlere MPPT -20A  si cablajele aferente  = 1050 lei pachetul, cu acumulatori Jarret  pentru semitractiune 550 lei ar fi 1600 lei.  
Rog  si astept comentarii. 

Au si movere originale 1100 lei + 250 lei montaj. Mi se pare exorbitant pretul.)|(

 

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Marinescu Ion

SUPER! Se poate sti unde?

Multumesc anticipat!

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Mircea

Rectificare la movere1100 E .
Am gasit la www.vanuva.ro , movere  cu 840E. Astept un mail cu detalii. Doar ca este din Oradea(Bihor). Cam departe de mine.

Caravan Mover - Sisteme de manevră MC EconomyLight, o axa 9904527 839, 95 MC Economy, o axa 9903625 1, 049, 95 MC Economy Twin, dublu ax 9985188 2.098, 95 • cuplare: standart / manual • Pornire lină și oprire moale • role de antrenare ALU • Modelul accesibile entry-level • Tehnologie dovedită • unitate directa a rolelor de antrenare • Motor in interiorul șasiului, care este, în afara zonei stropire a ro • borduri la 3 cm nu sunt o problemă • Componente cadru protejate împotriva coroziunii • Greutate: 36 kg • Greutatea maximă a remorcii: 1800 kg • Greutate tandem: 2700 kg 839, 95 € • Gradeabilitate la 1200 kg: 25% 1, 049, 95 € • Telecomandă: RC1 2.098, 95 €

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cristian Popa

Salutare,

Subscriu la cele scrise de @Fugulin Cristian, si anume ca un pachet ca cel prezentat mai sus se situeaza ca pret in jur de 1100-1200

 - panou fotovoltaic 185W - 470 lei (un panou de 100W este cu 15-20 lei mai ieftin)

Panouri solare MONOCRISTALINE fotovoltaice

 - controller 10A pentru panou - de la 75 lei (am cumparat de la acest vanzator de pe olx, este om de incredere )

Regulator/Controller panouri solare fotovoltaice

 - acumulator cu gel 100A - de la 530

 - conectori MC4 - 6 lei / buc (trebuiesc doua bucati) (am cumparat de la acest vanzator de pe olx, este om de incredere )

 - cablu pentru panou cu sectiune de 4mm - 3.25 lei/m (sa zicem 10m) (am cumparat de la acest vanzator de pe olx, este om de incredere )

Pana acum avem aproximativ 1200 lei, la care mai trebuiesc cateva accesorii: suporturile de prindere/montaj panou pe rulota (se pot face si home-made din platbanda, mult mai ieftin :) ), piesa de trecere cablu prin plafonul rulotei, silicon. papucii prindere cablu la baterie, fasete, banda izolatoare/tub termocontractabil...

 - suporturile de montaj pe rulota - 32 euro/set

Coltare de montaj panouri fotovoltaice

 - piesa de trecere cablu prin plafonul rulotei - 13 euro

Protectie si etansare pentru cabluri la rulota

 - silicon si maruntisuri - 60-70 lei

Deci la final, fara mari eforturi ajunge la aproximativ 1500 lei.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Conţinut similar

    • George Bufilian
      de George Bufilian
      Va salut dragi colegi,
      N-am mai scris de multa vreme pe-aici, dar sunt convins ca cei tineri (si cu siguranta cei care-s la a doua tinerete) care au cel putin doi copii vor intelege de ce.
       
      In primul rand imi cer scuze daca nu sunt in sectiunea corespunzatoare, dar am atat de multe de intrebat si de aflat incat mi-ar fi foarte greu sa dezvolt thread-uri separate.
      Daca veti constata ca as contraveni vreunei sectiuni din conduita, rog atrageti-mi atentia si ma voi conforma.
       
      Dupa un an si un pic de_detinere a rulotei pe care v-o prezentam in topic-ul "Despre Rulota Mea" (depozitata la terenul la care mai facem gratare la sfarsit de saptamana) am reusit sa finalizam acoperisul si s-o pastram ferita de ploaie si intemperii verticale. Oricum e infiltrata sus, bani sa schimb placajele n-am acum, asa ca mergem inainte. Macar sa stagnez infiltratiile daca reusesc, e bine.
      Finalizand cu reparatiile capitale la mobilier si ce mai ardea pe-acolo, am zis sa incercam sa renuntam la WC-ul si pompa din curte (mai ales nevasta-mea, ea e fan confort, pe mine nu m-ar fi deranjat) si sa trecem la instalatia interioara,  ca doar de-aia platim atatia ani la ea.
       
      Problemele actuale si lucrurile pe care nu le inteleg sunt:
       
      1) Am bulit instalatia de 12V. Nu stiu cum s-a intamplat, a mers perfect cam un an, dar de Sambata nu mai functioneaza casetofonul, nu mai porneste frigiderul (probabil verifica 12V inainte de a trece pe 220V) si nici spot-urile la 12V.
      - unde sa ma uit dupa sigurante ? Sus deasupra usii sunt doua chestii cu sigurante, dar am doar ceva valori in Amperi, nu vad si tensiune. La panoul principal din dulap totul e sus.
      - rog tineti in calcul ca rulotei ii lipseste redresorul care incarca bateria (oricum bateria o depozitez in alta parte, o folosesc strict "on the fly"), nu stiu cat de important e acest aspect, ca un an n-am avut probleme cu instalatia.
      - neoane, aer conditionat, incalzirea merg in schimb ceas.
       
      2) Pentru ce foloseste orificiul de admisie de deasupra casetei WC-ului ? Se deschide o clapita si acolo pot turna apa cu un furtun intr-o gaura generoasa, mi s-a zis initial de catre cel de la care am cumparat-o ca "asa se spala WC-ul" dar apa pe care o bag acolo nu curge in WC, ci o cantitate mica se prelinge chiar pe sub el, pe dusumea. 
      a) unde verific pe unde curge, ma gandesc ca nu e in regula, unde trebuie sa pun silicon, etc. Se poate demonta WC-ul ?
      b) indiferent cata apa as pune, repet, nu curge nicaieri, doar daca scot un dopulet mic de pe langa caseta WC-ului (parte integrata in sasiu) pe acolo se scurge afara. Iese doar apa curata, de ce sa zic.
      c) acum realizez ca poate sunt eu destept si de fapt apa de acolo se strange in bazinul din care WC-ul isi absoarbe apa pentru tras (marturisesc ca n-am actionat tragerea apei, acum realizez :( ).
       
      3) Cam ce capacitate are acea caseta care este sub compartimentul WC ? Cam la cate "trageri de apa" trebuie deversata ? Ce se intampla cand uit sa deversez si se umple peste capacitate ?
      a) cum se scoate ? (eu am apasat release-ul din spate jos dar ceva nu-i da voie sa iasa. Mi-e frica sa trag mai tare ca sa nu cumva sa raman cu ceva in mana.... sau mai rau, imprastiat pe fatza)
      b) ce fel de bio-activatori sau substante necesare sa cumpar si de unde si care sunt proportiile de folosire ?
      c) ce electronica este implicata la caseta de acumulare? Vad o pereche de cabluri subtiri si o siguranta de 3A.
      d) acel tub cu capac galbel de deasupra casetei faciliteaza cumva functionarea in regim de "fosa septica" ? Adica daca eu acolo conectez o tubulatura catre canalizare, solidul va ramane in caseta si ceea ce este lichid va trece in canal, fiind nevoit sa golesc caseta mult mai rar ?
       
       
      4) In camping daca folosesti chiuvetele si dusul apa curge sub rulota ? La toata lumea ?
      Spre marea mea uimire constat ca fiecare utilitate cu apa (cele doua chiuvete si cabina de dush) evacueaza apa pe tevi individuale de aproximativ 1 tzol si nu printr-una singura. Asta mi se pare chiar incredibil.
      - in primul rand poate mirosi, vorba aia, sunt laturi;
      - apoi pot inunda vecinii, daca se spala cineva prea mult si prea des.
      a) inafara de cumpararea unei cadite foarte late si de maxim 30cm inaltime pe care s-o deversez la intervale regulate, exista vreo alta alternativa de a evacua apa reziduala ?
      b) merita sa tai prinderile de metal care ataseaza tevile de rulota chiar pe capete ? Ca n-au lasat si ei macar un 2cm inafara pentru a prinde un furtun ceva si a conecta la o oarecare canalizare.
       
      5) Admisia de apa am inteles ca se face automat ? 
      a) dupa ce repar partea de 12V, daca eu conectez pompa din poza la panoul prezentat si o submersez intr-un butoi, ea singura va trage pana cand simte ca s-a umplut instalatia? 
      b) e necesara vreo aerisire ?
      c) pot cumpara un butoi curat normal sau imi trebuie acel waterhog englezesc care vad ca e 100E la SH ?
       
      6) Care sunt pericolele la care se supun incepatorii amatori precum eu cand vor sa initieze circuitul de apa ? 
      Imi imaginez ca pompa trebuie sa fie bine submersata ca daca iese din apa in timp ce trage se poate arde, dar mai e ceva de tinut minte ? La care sa am grija ?
      ...gen sa incarc mai putin, sa opresc pompa manual, sa ma uit dupa posibile lipse de etanseitate, sa nu ma inund, etc.
       
      Alte sfaturi si idei daca aveti (exceptie "George, scrie mai putin ca ne doare capul de cat am citit", imi place sa fiu exhaustiv in exprimare), vor fi apreciate.
       
       
      Va multumesc anticipat si va las cu pozele in caz ca scriptic nu v-am lamurit indeajuns.
      Nu in ultimul rand va multumesc pentru rabdarea de a ma asculta vizual.
       
       
       
       
       
       
       










    • Damian Bogdan
      de Damian Bogdan
      Salutare,
      A venit momentul sa trecem la alt nivel... chiar si dupa un an.
      Rulota Bailey Pageant Imperial, an de fabricatie 2002
      Inmatriculata.
      Fara infiltratii.
      Dotari:
      - Cupla anti-balans;
      - Mover;
      - Aer conditionat 9000 Btu cu unitate exterioara;
      - Panou solar 180W;
      - Baterie noua Sorgeti AGM, achizitionata in 2018, 140 Ah;
      - Invertor 12V - 220V 1000W, achizitie 2018;
      - Cort complet;
      - Frigider perfect functional 12V/220V/Gaz;
      - Incalzire Truma 220V/Gaz cu ventilatie in toate incaperile;
      - Boiler Truma 12V/220V/Gaz;
      - Radio cu Bluetooth, boxe Falcon;
      - Prize europene, mufa 12v si USB;
      - Iluminat pe becuri led, consum redus
      - Plase tantari si jaluzele reflectorizante la toate geamurile;
      - 2 trape superioare, una cu ventilatie 3 viteze;
      - WC cu golire exterioara;
      - Cabina de dus;
      - Bidon apa curata 40l, bidon ape reziduale;
      - Prelata cu acoperire completa pentru iarna.
      - Mufa dubla pentru cuplare la masina;
      - Furtun cuplare la apa curenta, pompa apa.
      Rulota se prezinta in stare perfecta de functionare, utilizata de 4 ori in ultimile 12 luni.
      Se preda cu testare completa, mai multe poze in privat.
      Pret usor negociabil.
       








    • Bojoaga Theodor
      de Bojoaga Theodor
      Buna ziua.
       
      Problema este in felul urmator: conectez bateria la regulator , conectez panou solar la regulator ... Pe ecranul regulatorului imi arata ca panoul incarca bateria , dar dupa o perioada bateria este moarta , iar ecranul stins ! 
      Vi s-a mai intamplat ? Ce ar trebui sa verific?
      Multumesc anticipat !
    • Mihnea Marinescu
      de Mihnea Marinescu
      Salutare din nou
      Asa cum am scris in prezentare m-am ales cu o batranica din 1991 care inca se tine bine dar cum urmeaza s-o folosesc permanent in urmatoarele 3 luni m-am gandit sa-i verific instalatia de incalzire. 
      Ce am constatat a fost ca pornind tot sistemul gazul nu ajungea in soba. 
      M-am bagat sub ea si am descoperit ca aceasta piesa Junker (nu stiu cum se numeste) nu permite gazului sa ajunga la scanteie. 
      Am scos-o si instalatia functioneaza perfect dar nu vreau s-o folosesc asa. 
      Ma poate indruma cineva catre un service in zona Brasov (daca există)  sa fac o revizie sau macar sa ma lamureasca de ce aceasta piesa nu deschide si cine imi poate vinde o eventual una noua s-o înlocuiesc. 
      Atasez poze pentru suportul vizual
       
      Taietura sub rulota cred ca a fost facuta de cineva intr-o stare avansata de ebrietate...oare sa ma chinui sa reconstruiesc pe langa soba (se incinge zona respectiva?) 
       






    • Cristian A
      de Cristian A
       
         Am cumparat de la un magazin auto o priza pe 13 pini (identica cu cea care e pe masina) si am facut urmatoarele conexiuni: 1. iesire panou fotovoltaic (mufe rapide) - intrare regulator (care are o rigleta cu suruburi), cablu de 7-8 m lungime;   2. iesire regulator - priza 13 pini cablu 1 m lungime. Am folosit cablu in invelis de cauciuc de 2 x 1, 5, rezista la soare sau frig.     La priza auto am legat cele doua fire: plusul pe pinul 9 si minusul pe pinul 13.   Este valabil pe multe rulote, inclusiv Weinsberg ca si a mea.     Se poate si masura:  se pune pe priza rulotei de 13 pini aparatul de masura intre pinii 9 si 13 sau 10 si 12 si unde sunt aproximativ 12 V acolo e legat acumulatorul. Cand am timp, mai pe la sfarsitul saptamanii, fac si niste poze.  Avantajul cu priza pe 13 pini e ca nu mai dai gauri prin rulota, poti conecta unul sau mai multe panouri, redresor auto pentru incarcare etc.
        Pe viitor (cand o sa am o priza de 12V de exterior) o sa pun regulatorul, in pozitie fixa, in porbagajul rulotei (unde sunt si buteliile), cablurile le pozez pe protap, unde o sa pun cu suruburi priza pe 13 pini si o priza de 12 V de exterior.        Panoul de va conecta prin intermediul prizei de 12V, iar acumulatorul prin cea de 13 pini.
      Legaturi panou solar.pdf
      Schita legatura panou.pdf
  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.