Cazacu11

Sfat achizitie/pozitionare baterii

4 postări în acest subiect de discuţie despre Sfat achizitie/pozitionare baterii

Sfat achizitie/pozitionare baterii

Cazacu11

Salut! Am cumparat de curand rulota, KIP Greyline 44 din 1997 si as vrea sa o folosesc cat mai mult off-camping.

Am gasit sa cumpar la un pret bun doua baterii AGM de 155 Ah marca Powersave si le-as pune pe rulota, ca sa pot sta cat mai mult fara sa fiu conectat la curent. La un moment dat o sa pun si un kit fotovoltaic. 

E prea mult sa pun doua baterii de 50 kg bucata pe o rulota care are masa neta 960, MMA 1250?

O fi prea mult sa le pun pe ambele pe partea stanga, unde e locul de baterie? (100 kg ar insemna cam 10% din masa rulotei si ar fi concentrate pe o suprafata mica, in stanga fata)

As putea sa le pun una in stanga si una in dreapta, asta insemnand sa pun un cablu lung de la cea din dreapta pana la cea din stanga?

Sau pur si simplu nu are rost sa pun doua baterii..?

Multumesc de raspunsuri

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Fejer Antal

Salut @Cazacu11:salutare!: Înainte să instalezi acumulatoarele fă un calcul pentru ce ai nevoie, ce consum de energie vei avea. Părerea mea un kit fotovoltaic este mai util cu o baterie dedicat decât două baterii! Dacă neapărat ai nevoie de cele două baterii, ideal ar fi să pui cât se poate pe axa rulotei în stânga și dreapta. Rulota trebuie să fie foarte bine echilibrată, altfel foarte ușor o să intră în balans! 

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Marius Rotaru

Salut!

Nicidecum 2 baterii pe aceeasi parte.

Si eu sunt de parere ca mai bine pastrezi bateria care este cea mai buna ( pune un tester din ala destept sa iti vada SOC si cata viata mai are in ele - inainte nu uita sa le incarci identic si lasa-le macar 24 ore la odihna, sa se "aseze" ). Pe cea pe care nu pastrezi o imprietenesti cu OLX-ul si ai un capital de pornire pentru un sistem solar.

Daca iei un panou de minim 200W iti recomand sa investesti si intr-un controller MPPT si ai rezolvat-o. Ai grija sa fie MPPT real, nu toate minciunile de la toti hotii de pe internet.

Si eu am un acumulator tot de 155AH si un panou de 260W conectate la un MPPT Epever ( chinezesc, dar de firma ca sa zic asa ). Si ma descurc minunat in configuratia asta.

Daca bugetul si locul pe plafonul rulotei ( zic pe plafon pt ca personal nu agreez panoul mobil - detaliez daca doresti asta ) iti permit un panou si mai generos, cu atat mai bine. Acum depinde si de ce consum ai si ce perioada neintrerupta vrei sa stai la rulota. Adica daca necesitatile tale sunt mari mai repede suplimentezi panoul decat sa pui 100 kg in rulota. Si asa cele 50 kg sunt multe. Sau apelezi la solutia foarte costisitoare numita acumulatori cu Litiu.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Cazacu11

Multumesc frumos de raspunsuri. Asa voi face, pun o singura baterie.

  • Like 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.