Bogdan B

Sistem fotovoltaic combinat cu alimentare de la retea - automatizare

3 postări în acest subiect de discuţie despre Sistem fotovoltaic combinat cu alimentare de la retea - automatizare

Sistem fotovoltaic combinat cu alimentare de la retea - automatizare

Bogdan B

Urmeaza sa instalaz un sistem fotovoltaic pe rulota. Am citit destul de mult, dar nu m-am lamurit in totalitate.

 

Acum vin intrebarile:
1. panoul (aprox 200-250 w) urmeaza sa fie montat pe acoperis, in plan orizontal. Ce tip sa aleg? Poli sau mono? De ce?
2. doresc un controler care:
    - sa monitorizeze incarcarea pentru mai mute tipuri de acumulatori selectabil (pb acid sau gel sau li-ion sau...?)
    - sa monitorizeze cantitatea de curent consumat din acumulator si in functie de tipul acumulatorului, sa opreasca alimentarea pentru a proteja acumulatorul cand se ajunge la limita inferioara de incarcare (doresc sa conectez consumatori de 12v, cum ar fi becuri led, cat si un invertor de 220 v) si totodata tensiunea de iesire de 12 v sa fie stabilizata
    - sa fie bun calitativ si sa nu risc sa iau foc....
    - nu ma intereseaza comunicarea prin smartphone, etc...
3. ce tip de acumulator sa folosesc si de ce (plumb acid / vlra sau gel sau li-ion sau...)? 
4. doresc ca acumulatorul sa poata fi incarcat atat de la panoul fotovoltaic dar, cand conectez rulota la retea 220v (in camping, spre ex), sa fie incarcat de la retea, in mod automat, cand panoul nu mai furnizeaza curent (noaptea, spre ex) si, ideal sa poate fi incarcat si din priza auto 12 v (care exista pe masina) cand rulota se afla in mers si panoul nu genereaza suficient curent - exista controlere suficient de istete care sa faca totul automat? Daca nu, ce device ar trebui sa integrez?
5. circuitul rulotei de 220v sa nu mai fie alimentat utilizand invertorul, cand rulota este conectata la retea (in camping, spre exenplu) - exista invertoare suficient de istete care sa faca totul automat? Daca nu, ce device ar trebui sa integrez?
Si nu in ultimul rand, doresc componente de calitate, de la mediu in sus, exclus "chinezarii" noname...


Aveti sugestii?
Va rog, raspunsuri avizare si concrete. Multumesc.

  • Like 2

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Alex.lefterica

Salut

Ce rezolvare ai gasit la cele descrise mai sus? Si eu as fi interesat de o astfel de instalatie.


Trimis de pe al meu SM-G986B folosind Tapatalk

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Draghicescu D

O sa incerc sa raspund la cateva dintre intrebari,

Sa o luam pe rand :

1. Panoul ar fi bine sa fie monocristalin- sunt mai eficiente. Daca e si Half-cut, e si mai bine pe aceeasi suprafata ai un castig mai mare.

2. Controlerele nu difera in functie de bateria ce o incarca. Trebuie sa verifici pentru ce putere maxima a panoului sunt. Si totodata pe ce varianta a sistemului vei merge : 12v, 24v sau 48v. Aici trebuie sa vezi ce vei pune : mppt sau pwm, mppt sunt mai eficiente si un pic mai scumpe.

Controlerul nu stabileste cantitatea de curent care pleaca spre consumatori, aici trebuie un alt aparat montat intre baterie si consumatori (controlerul este intre panou si baterie). Ceva de calitate ar fi Victron sau Renogy (utilizat mai des in State si Australia). La noi e bine sa mergi pe Victron. Oricum daca mergi pe componente de calitate nu vei avea probleme cu fluctuatiile de tensiune. E bine sa ai comunicare cu telefonul, nici eu nu am vrut la inceput, dar sa stii ca ajuta. Pentru controlul curentului ce merge catre consumatori ai doua variante in functie de varianta de baterie pe care o alegi.

3. Daca vei alege sa mergi pe baterie litiu, acest lucru poate fi facut de BMS-ul cu care vine bateria. Ai multi parametri pe care ii poti seta. Si oricum nu e foarte grav daca se intampla ca odata sa consumi toata bateria. Bineinteles viata acesteia va fi mai lunga cu cat acest lucru se va intampla mai rar. Daca vei calibra bine sistemul, nu vei ajunge sa golesti bateria. 

Daca vei alege baterii pe gel (aici am mai putine informatii) intre baterie si consumatori va trebui sa montezi un Smart Shunt (pentru monitorizare) si un Cerbo GX (pentru control). 

Si bineinteles Panouri de sigurante pentru fiecare circuit (si 12v si 220) si intrerupatoare generale.

4 si 5. Aici va trebuie sa folosesti :

- un incarcator de baterii, un  invertor (puterea acestuia o alegi tu, in functie de necesitati) si inca o componenta intre bateria masinii si bateria sistemului. Bateria sistemului nu se poate incarca de la bateria masinii prin mufa de bricheta, curentii sunt prea puternici - trebuie folosite cabluri groase (de la MYF 16 in sus, in functie de lungimea traseului). Aceasta componenta poate fi o dioda Voltage Sensitive Relay (VSR) daca mergi pe baterii gel, sau un DC to DC Charger daca mergi pe litiu (sa nu arzi alternatorul).

Daca trec automat pe 220 cand il conectezi la retea (si sa nu mai treaca prin invertor) nu stiu. Oricum le poti tine pe toate pornite - si MPPT-ul si incarcatorul si invertorul noaptea cand esti legat la reteaua camping-ului. Si astfel vei avea tensiune constanta, indiferent de reteaua camping-ului. Desi noaptea in afara frigiderului (daca e pe curent) si a incalzitorului (disel sau gaz) nu vei consuma energie (asta daca  nu iti pui AC :). 

Poti folosi Multiplus-ul de al Victron, ce are si functie de incarcare si e si invertor. Am vazut ca e o varianta mai buna decat sa ai componente separate. 

Numai bine

 

 

 

  • Like 5

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuriReclama ta poate fi Aici ! - Contacteaza administratorul pentru detalii.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să detii un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Creaza un cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Ai deja un cont de membru? Conecteaza-te aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.